3/10/10

Φθινοπωρινά σενάρια πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης

Από το μίσος στο χάος
Διαθέσεις ψήφου διαμαρτυρίας και «τιμωρίας» καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τις περιφερειακές εκλογές

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, όπου συζητήθηκαν η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και η επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης, το κλίμα ήταν χαλαρό και οι υπουργοί
άνετοι και ευδιάθετοι. Οπως χαρακτηριστικά μετέφερε
έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, «έμοιαζε με συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου». Κάποια στιγμή μάλιστα επιφανή μέλη του παρασύρθηκαν και άρχισαν να συζητούν για τη φιλοσοφία του δικαίου. Πιθανώς η περιγραφόμενη χαλαρότης να ήταν συγκυριακή
και αποτέλεσμα του κύματος αισιοδοξίας που μετέφερε από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, μια πιο συστηματική προσέγγιση των αντιλήψεων που τείνουν να επικρατήσουν στην ελληνική κοινωνία θα πάγωνε κάθε διάθεση χαλάρωσης στην κυβερνητική ηγετική ομάδα.
Τα μηνύματα που στέλνουν οι δημοσκόποι, οι οποίοι τούτο τον καιρό, εν όψει των περιφερειακών εκλογών, επιχειρούν να προσεγγίσουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, δεν είναι τα καλύτερα. Σημαντικά τμήματα της κοινωνίας εμφανίζονται οργισμένα, αποδίδουν ευθύνες στα κόμματα εξουσίας και τείνουν να κυριαρχηθούν από διάθεση καταδίκης. Το χειρότερο είναι ότι οι δημοσκόποι ανιχνεύουν την ανάπτυξη συνθηκών κοινωνικού μίσους, οι οποίες αν επικρατήσουν θα διαμορφώσουν περιβάλλον τυφλών συγκρούσεων.
Η εμπειρία των Δεκεμβριανών του 2008, αλλά και η ατμόσφαιρα έντονης αμφισβήτησης που εκφράσθηκε με τρόπο άκρως επιθετικό στις αρχές του περασμένου Μαΐου όταν οι δυστυχείς τραπεζοϋπάλληλοι της Μarfin Βank κάηκαν και απειλήθηκε εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο, καθιστά τις ανησυχίες βάσιμες. Τελευταία μάλιστα η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων και όσα τη συνόδευσαν επιβεβαιώνουν επιθετικές διαθέσεις, ακόμη και από επαγγελματικές ομάδες χωρίς αγωνιστικές περγαμηνές.
Σύμφωνα πάντα λοιπόν με τις τελευταίες έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης, εκτιμάται ότι σημαντικά τμήματα του πληθυσμού πιθανώς να κινηθούν αλλοπρόσαλλα στις προσεχείς εκλογές, χωρίς κομματική πυξίδα, παρά μόνο με διάθεση τιμωρίας τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν ισχνά ποσοστά. Ειδικώς στην Περιφέρεια της Αττικής όπου αναμετριούνται τρεις υποψήφιοι προερχόμενοι από τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος οι προβλέψεις είναι επισφαλείς και ο κατακερματισμός φανερός. Οπως βεβαίως και η διάθεση αποχής από τις εκλογές. Γενικώς καταγράφεται διάθεση κατάθεσης ψήφου διαμαρτυρίας και τιμωρίας. Αρκετοί πολίτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσπεράσουν τις θεωρούμενες κομματικές επιλογές, δείχνουν πρόθυμοι να επιλέξουν μοναχικές υποψηφιότητες και δεν είναι απίθανο να δώσουν αποτέλεσμα άκρως προβληματικό, ιδιαιτέρως για την κυβέρνηση. Τυχόν επικράτηση τέτοιων τάσεων θα ενισχύσει την εκδοχή του χάους. Ενα δυσμενές για την κυβέρνηση αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ότι συνιστά ευθέως αμφισβήτηση του μνημονίου αλλά και των προσπαθειών σταθεροποίησης.
Ετσι πιθανώς να ερμηνευθεί και από τις αγορές, οι οποίες διψούν για κακά νέα από την Ελλάδα και είναι έτοιμες να αποδεχθούν το χειρότερο σενάριο. Στην περίπτωση αυτή η προσέγγιση των διεθνών αγορών θα δυσκολέψει, η εφαρμογή του μνημονίου θα αντιμετωπίσει πολύ περισσότερες αντιδράσεις και σταδιακά όσο θα εντείνεται η καχυποψία για την ελληνική υπόθεση τόσο θα τείνει να επικρατήσει η εκτίμηση μιας τρελής πορείας προς τον γκρεμό και την επιδιωκόμενη από πολλούς αναδιάρθρωση του χρέους.
Με άλλα λόγια, τυχόν επικράτηση ρεύματος αμφισβήτησης στις περιφερειακές εκλογές θα διαμορφώσει περιβάλλον μεγάλης αναταραχής και τυφλών συγκρούσεων, οι οποίες συντηρούμενες στον χρόνο θα επιφέρουν πολιτικό και κοινωνικό χάος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρη την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Αποτελεί λοιπόν κεφαλαιώδες ζήτημα η ταχεία αποκατάσταση της ροής του διεθνούς τραπεζικού χρήματος προς την Ελλάδα. Αντιθέτως, αν διατηρηθούν επί μακρόν οι σημερινές συνθήκες υποχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και υγιείς θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Δ. Δασκαλόπουλος έθεσε το θέμα στις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες.

TΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΟΥΝ...
Εμπειροι υπουργοί της κυβέρνησης εμφανίζονται σχεδόν πεπεισμένοι ότι προσεχώς οι πολιτικές συνθήκες θα δυσκολέψουν.Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να ενταθούν τώρα οι προσπάθειες και οι προπαρασκευαστικές κινήσεις,ώστε να επισπευσθεί η επανασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τις διεθνείς αγορές και να εξασφαλισθεί το ταχύτερο χρηματοδοτική επάρκεια ικανή να ανακουφίσει την οικονομική δραστηριότητα.Ως εκ τούτου δεν είναι άσχετη με τα παραπάνω η ενεργοποίηση του τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Λ. Παπαδήμουκαι νυν πρωθυπουργικού οικονομικού συμβούλου,ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για σειρά κρίσιμων επαφών με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους,με σκοπό την προλείανση του εδάφους.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Πολλοί, σαν τον κ.Καρακούση, περίμεναν ότι αυτό το φθινόπωρο θα ξεσπούσαν ταραχες. ΅Επεσαν έξω. Τώρα προβλέπουν (ή ελπίζουν;)ότι οι ταραχες περιμένουν στη γωνία. Ήδη όμως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε οτι δεν θα γίνουν άλλες απεργίες. ΟΙ κουκουλοφ΄ροι κοιμούνται. Η ηγεσίες της Αριστεράς, επισης. Επιδιδονται επιτυχώς στο παιγνιο των διασπασεων. Η ΝΔ δεν συνηθίζει να κατεβαίνει στους δρόμους. Ποιος θα καλέσει τον κοσμο στους δρόμους;
    Όποια ταξη κινητοποιηθηκε βρήκε όλους τους υπόλοιπους αδιάφορους εως εχθρικούς-περιμένουν μοιρολατρικά τη σειρά τους.
    Τυφλές εξεγέρσεις είναι η χαρά του καθεστώτος, της κυβέρνησης. Η τυφλή εξέγερση ευκολα καταστέλεται και ταυτοχρονα φοβίζει τους ήδη φοβισμένους υπόλοιπους.Αν ήξερα τι θαγίνει θα σας το έλεγα. Ίσως είμαι απαισιόδοξος, ίσως όμως να είμαι απλως ρεαλιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ
    Καλύτερα να είναι κανείς ρεαλιστής, είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο τώρα.
    Είναι γεγονός ότι από συναισθηματικής απόψεως, βράζουμε από πίκρα και οργή. Αν όμως η λαική αντίδραση "χάσει την μπάλα" δηλαδή τον προσανατολισμό της, πράγμα εύκολο αν λάβει χαρακτήρα τυφλών εξεγέρσεων, η επόμενη μέρα θα μας βρεί σε πλήρη διάλυση και τότε...
    Μια αλήθεια είναι ότι το πιό βαθύ σκοτάδι, είναι πριν το ξημέρωμα. Μια άλλη αλήθεια όμως, λέει ότι μετά το χάος, το ξημέρωμα αργεί πάρα πολύ. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυσστυχώς, το μελλον φαίνεται δυσοίωνο. ΚΑΝΕΝΑ κομμα δεν βλέπει την πργματικότητα, κοιμούνται όλοι και δεν βλέπουν τι έρχεται. Δεν συζητώ για ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, αυτοί το έχουν χάσει το παιχνίδι εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις και μοιραία θα βρεθούν ΕΚΤΟΣ και ελπίζω δια παντός. Για ΚΚΕ βέβαια και ΣΥΝ (ΞΥΡΙΖΑ, ΜΥΡΙΖΑ, ΞΕΨΕΙΡΙΖΑ ΚΛΠ) δεν το συζητώ καθόλου. Κόμματα υπόθαλψης εγκληματιών, κουκουλοφόρων, λαθρουποστηρικτών, ψευτοανθρωπιστών του κ,.λου δεν εχουν καμία τύχη. Αυτοί το παιχνίδι το έχουν χάσει από πολύ παλιά. Για Τρεμάμενους-κουνάμενους, οικολόγους και πράσινα άλογα να μην το συζητήσω καθόλου. Αρκετούς ανθέλληνες, εθνομηδενιστές και προδότες έχουμε, δεν θέλουμε κι άλλους. Για τον Καρατζα...φύρερ (τον σφωγγοκωλάριο του Μητσοτάκη( τι να πω ?Αυτός, πούλησε αυτούς που τον πίστεψαν και προσχώρησε στο...ΠΑΣΟΚ, συμφωνώντας στο ΔΝΤ. Αυτό αγαπητέ κ. Καρατζαφύρερ συνιστά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.
    Α, για τους μισητούς κ.κ. κουκουλοφόρους, αναρχικούς της πεντάρας, δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα. Και ένα μικρό παιδάκι καταλαβαίνει τον ύποπτο ρόλο σας και από που δέχεσται εντολές.
    ΤΙ ΜΕΝΕΙ ? Για πολύ κόσμο, τα διάφορα, πολλά και μικρά κόμματα.Για πάρα πολύ κόσμο (που προδόθηκε και από τον Καρατζαφύρερ) ξέρετε τι μένει ? Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ. Που μεταφράζεται βεβαίως-βεβαίως σε ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
    Περιμένετε και θα δείτε τι ποσοστά θα πάρουν άνθρωποι που θα υποστηρίζονται από τη Χρυσή Αυγή.
    Θα γίνω μάντης ακόμη μία φορά.
    Εσείς υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, στις προηγούμενες εκλογές, μην τα ξανακάνετε μαντάρα. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑ.Να πάτε όλοι να ψηφίσετε, μη λείψει κανείς. Αλλά να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά, με πολλή σκέψη, με γνώμωνα το μέλλον των παιδιών μας, την αγάπη προς την πατρίδα, το μύνημα προς τους κ.κ της παγκόσμιας διακυβέρνησης και τους υποστηρικτές της ΕΕ και του ΔΝΤ,
    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥς ΟΛΟΥΣ ΑΛΥΠΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ ΜΥΝΗΜΑ. ΑΛΥΠΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ .... ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ.

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ενα δυσμενές για την κυβέρνηση αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ότι συνιστά ευθέως αμφισβήτηση του μνημονίου αλλά και των προσπαθειών σταθεροποίησης.
    Ετσι πιθανώς να ερμηνευθεί και από τις αγορές..."

    Και βέβαια στο όλο κείμενο υφέρπει η κινδυνολογία και η ύπουλη προπαγάνδα του ΔΟΛ: "στηρίξτε την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του ΔΝΤ, αλλοιώς χανόμαστε". Πράγμα που σημαίνει ότι στο ΔΟΛ έχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι θα πέσει πολύ μαύρο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποτρέψουν. Δεν ξέρω γιατί, αλλά το γεγονός ότι ο ΔΟΛ αναγκάζεται από τώρα να δίνει μάχες οπισθοφυλακής με κάνει πιο αισιόδοξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΕ,
    έχουν από καιρό αεχίσει να τρέμουν οι ΓΑΠ και Σια.
    Το ερώτημα όμως είναι και ΠΡΕΠΕΙ να απαντηθεί:
    Ποιές θα είναι οι συνέπειες αν τυχόν ακυρώσει η Ελλάδα τη σύμβαση με το ΔΝΤ, Θα είναι τόσο τρομακτικές όσο υπονοούν οι ΓΑΠ; ή θα ελευθερωθεί η χώρα μας από μια κατάπτυστη και προδοτική συμφωνία, με κάποιες οικονομικές συνέπειες για ένα διάστημα, αλλά και δημιουργίας αναπτυξιακής προοπτικής;
    Κάποιος ας απαντήσει.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.