8/10/10

Σύμμαχος και σταθερός υποστηρικτής της Κύπρου η Ρωσία, τονίζει ο Δ.Χριστόφιας

Δείπνο στον Ντ. Μεντβέντεφ
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Δημήτρη Χριστόφια
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Δημήτρη Χριστόφια
Λευκωσία, Κύπρος
Την ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική, σταθερή και ενεργό στάση της Ρωσίας υπέρ της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Στη προσφώνησή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί για την Κύπρο έναν από τους σημαντικότερους εταίρους και συμμάχους και ένα σταθερό υποστηρικτή στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού. Η στάση αρχών της Ρωσίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν και παραμένει ανεκτίμητη, πρόσθεσε.
Ο κ.Χριστόφιας είπε ακόμη ότι σήμερα η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και να στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Μίας λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, όπως σημείωσε, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επιβολή πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας για την επίλυση περιφερειακών διαφορών, του Κυπριακού περιλαμβανομένου. Ακόμη επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για πίστη και σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους διαχρονικά στενούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με την Κύπρο, μέσα και από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Εξέφρασε ταυτόχρονα ευχαριστίες προς τον πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη που παρέχουν στη Ρωσία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το απόγευμα οι κύριοι Μεντβέντεφ και Χριστόφιας προσφώνησαν συνάντηση Κυπρίων και Ρώσων επιχειρηματιών και τέλεσαν τα εγκαίνια Ρωσικής Τράπεζας στη Λευκωσία.
Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά το Μακαριότατο για την εγκάρδια υποδοχή, που του επιφυλάχθηκε, και αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης, που συνδέουν τον Κυπριακό και τον Ρωσικό λαό. Διαβεβαίωσε δε για τη συνέχιση και στο μέλλον της συμπαράστασης της χώρας του προς την Κύπρο. Ο κ. Χρυσόστομος πρόσφερε στον Ρώσο πρόεδρο την εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα, με την ευχή να τον προστατεύει και να τον στηρίζει στο έργο του. Με τη σειρά του ο κ.Μεντβέντεφ πρόσφερε στο Μακαριότατο αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας του Καζάν.
* Δεξίωση για την 50ή επέτειος από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέθεσε ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ. Την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος , ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων καθώς επίσης και ξένοι διπλωμάτες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουκρανία και άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αθήνα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα στην Κύπρο υποστηρίζει ο Μεντβέντεφ
Ο στόχος για τη λύση του Κυπριακού παραμένει «ένα ενωμένο κράτος στην Κύπρο με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη και ότι τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις.
Ο κ. Μεντβέντεφ ανέφερε επίσης ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Κύπρου συνδέονται με μεγάλη ιστορία και πραγματική φιλία και εξέφρασε την ελπίδα η σημερινή του επίσκεψη να συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, δεν συνιστούν απειλή για την Κύπρο.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ανεκτίμητη, όπως είπε, υποστήριξη και φιλία εκ μέρους της Ρωσίας και επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου «αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».
Επίσης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και το ρωσικό λαό για τις σταθερές θέσεις αρχών στο Κυπριακό, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι με τον κ. Μεντβέντεφ είχε την ευκαιρία να συζητήσουν τις κύριες πτυχές της συνεργασίας τους και να θέσουν επί τάπητος τους σχεδιασμούς τους για το μέλλον.
Τα αποτελέσματα των συνομιλιών των δύο προέδρων αντικατοπτρίζονται στα έγγραφα τα οποία υπέγραψαν, περιλαμβανομένης της Κοινής Δήλωσής τους για τους εορτασμούς της 65ης Επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης.
Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν 13 Συμφωνίες και Μνημόνια, τα οποία σηματοδοτούν μια νέα δυναμική στο ευρύ πολιτικοοικονομικό και πολιτιστικό φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας.
Οι δεκατρείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας σφραγίζονται από το έγγραφο Στρατηγικής που υπογράψαμε με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ το οποίο καθορίζει την κοινή δράση μας για τα επόμενα τρία έτη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο, τόνισε ο κ. Χριστόφιας
Στο Τριετές Σχέδιο Δράσης εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία. Μια λύση που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου στη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας αποτελεί επίσης μια σημαντική εξέλιξη που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας.
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης η πρόταση του Ρώσου προέδρου για μια Νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. «Επαναβεβαιώσαμε τη θετική εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόταση αυτή και εκφράσαμε την υποστήριξή μας, μαζί με το Ρώσο Πρόεδρο, σε μια εποικοδομητική, ισομερή συνεργασία με τους εταίρους μας, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ανοιχτού για όλους αξιόπιστου συστήματος συνολικής ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή», πρόσθεσε.
Τέλος, στις συνομιλίες διαπιστώθηκε είτε ταύτιση είτε σύγκλιση των απόψεων σε όλα τα θέματα της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας και εκφράστηκε η πολιτική βούληση των δύο πλευρών να συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργασία σε όλα τα διεθνή φόρουμ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. @ 10:49 π.μ.

    Κανένα μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο και θα πανηγυρίσουμε έξαλλα...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σταθερός υποστηρικτής της Κύπρου, χαριεντίζεται με την Τουρκία κι έχει άριστες εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.

    Αφήστε μας βρε ήσυχους. Μόνον η ΕΛΛΑΣ είναι κράτος σταθερό στις συμμαχίες του και δεν τις αλλάζει με τίποτε. Από το 1830 (μ.Χ. θαρρώ)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.