4/10/10

Ποινικοποίηση και σκανδαλοποίηση

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Η ανταπόκριση του Καραμανλή στην αρμόδια Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου προκάλεσε πολλές συζητήσεις τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και στα υπόλοιπα κόμματα αλλά και στη κοινή γνώμη για το κατά πόσο ένας πρώην Πρωθυπουργός μπορεί να κληθεί από μια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του.
Πραγματικά είναι ακατανόητο βάση ποιας θεωρίας και σύμφωνα με ποιο νόμο είναι λογική και δικαιολογημένη μια πιθανή άρνηση σε μια τέτοια κλήτευση. Έχουμε επισημάνει σε παλιότερο άρθρο μέσα από αυτό το blog (ΟΧΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ SIEMENS), ότι τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Καραμανλής δεν κλήθηκαν ως κατηγορούμενοι. Η κλήση ενός πρώην Πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου με μόνο στόχο να καταθέσει οτιδήποτε γνωρίζει για μια συγκεκριμένη υπόθεση σίγουρα δε συνιστά πολιτική δίωξη. Για αυτό άλλωστε ο Καραμανλής απέστειλε επιστολή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όχι υπόμνημα γιατί υπόμνημα καταθέτουν οι κατηγορούμενοι. Επιπλέον, η κατάθεση ενώπιον μιας εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής της Βουλής δε συνιστά μια τυπική ποινική διαδικασία. Είναι περισσότερο πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και ηθική διαδικασία.
Ο Σημίτης σε ανάλογη περίπτωση αδιαφόρησε στη SIEMENS παρότι υπήρξε η ομολογία δυο στενών συνεργατών του (Μαντέλης, Τσουκάτος) ενώ το μόνο που τον απασχολεί είναι ποια χρονική περίοδο θα ερευνήσει η εξεταστική για τη οικονομία.
Η ουσία δε βρίσκεται τόσο στο περιεχόμενο της επιστολής του κ. Καραμανλή ούτε και στο έργο της αρμόδιας επιτροπής γιατί πολύ απλά βρίσκεται αλλού. Το θέμα είναι ότι πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να καταλάβουμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Το επιχείρημα ορισμένων πολιτικών ότι η οποιαδήποτε κλήτευσή τους συνιστά προσπάθεια πολιτικής απαξίωσης αποτελεί λαϊκισμό και ουσιαστικά η στάση τους αυτή είναι που επιτυγχάνει τον ευτελισμό της πολιτικής.
Από την άλλη, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σκάνδαλο και ποινικό αδίκημα δεν ταυτίζονται πάντα. Η ποινικοποίηση σκανδάλων χωρίς να υπάρχει η νομική ακρίβεια των αρμόδιων δικαστικών οργάνων κρύβει προφανή πολιτική σκοπιμότητα και κυρίως, δε συμβαδίζει με το Κράτος δικαίου.
Επιπλέον, η εξάρτηση του πολιτικού συστήματος από μια άκρατη σκανδαλολογία, διανθισμένη με αλληλοκατηγορίες, και εξεταστικές επιτροπές είναι άκρως επικίνδυνη Η πλήρης «σκανδαλοποίηση» της πολιτικής ζωής, αποτελεί την ουσιαστική δίωξη του πολιτικούς μας συστήματος. Απειλεί τη Δημοκρατία μας, τον Κοινοβουλευτισμό και κυρίως, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.
Όσο αναγκαία λοιπόν, είναι η υπεύθυνη και ευαίσθητη στάση των πολιτικών απέναντι σε τέτοια θέματα άλλο τόσο σημαντική είναι η τήρηση της ισορροπίας απέναντι στην άκριτη και ανεξέλεγκτη ποινικοποίηση των σκανδάλων.
effiemavropoulou@hotmail.com

5 σχόλια:

  1. ....Όσο αναγκαία λοιπόν, είναι η υπεύθυνη και ευαίσθητη στάση των πολιτικών απέναντι σε τέτοια θέματα άλλο τόσο σημαντική είναι η τήρηση της ισορροπίας απέναντι στην άκριτη και ανεξέλεγκτη ποινικοποίηση των σκανδάλων.....


    Άκριτη ποινικοποίηση γίνεται από αυτούς που θέλοντας να καλύψουν τα δικά τους προσπαθούν να υπερτονίσουν των άλλων..
    Ο Ελληνικός λαός έπαψε πλέον στο πλείστον του να είναι τόσο μα τόσο βόδια ώστε να πιστεύει τον κάθε πολιτικό που θα μιλήσει στο εκάστοτε τηλεοπτικό παράθυρο.
    Άλλωστε παρά το γεγονός ότι μπορεί και να φανώ γραφική ή ολοκληρωτική η συνυπευθυνότητα δεν έγκειται μόνο σε ότι αφορά την βοήθεια στο κλέψιμο αλλά και το κλείσιμο στομάτων για να μη χάσουμε τα κεκτημένα.

    Η σιωπή είναι εξίσου ένοχη, όσο και η ίδια η εγκληματική πράξη..

    Βέβαια κάθε που ακούω εξεταστική το μόνο που σκέφτομαι είναι τα 90 και άνω ευρώ την ώρα (υπάρχουν και μεγαλύτερα κονδύλια ) αφενός και αφετέρου ότι πάλι θα ξεγλιστρήσουν.
    Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να δω κανέναν από αυτούς στην φυλακή γιατί και εκεί θα τους πληρώνω.
    Να δημευτούν θέλω οι περιουσίες τους και αυτών και όλων των συγγενών τους 1ου βαθμού καθώς επίσης να τους αφαιρεθεί και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος διότι μέχρι τούδε χρησιμοποιήθηκε εκ του πονηρού.
    Μόνο έτσι μπορεί πιθανόν να εξευμενίσουν τα πνεύματα ....
    Όσο για τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ που γίνεται χρησιμοποιώντας εμάς σαν κερκόπορτα η ιστορία μας το έχει αναδείξει πολλές φορές κατ επανάληψη ανά τους αιώνες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιός τους είπε ότι η συμετοχή τους στο έργο της εξεταστικής είναι προεραιτική,και καλά θα κάνουν όποιος δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα να προσέρχεται ακόμη και δια της βίας αν χρειαστεί,για να καταλάβουν ορισμένοι ότι δεν βρίσκοντε πλέον στη γιάλα που τίποτα δεν τους άγγιζε,και η μη συμετοχή στη διαδικασία να εκλαμβάνεται ως ενοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκάνδαλα, σκάνδαλα, σκάνδαλα, χωρίς ποτέ να μαθαίνουμε τους ενόχους.

    Τελικά για ποιολόγο να γίνονται τόσες εξεταστικές και συζητήσεις επί συζητήσεων?

    Συγχαρητήρια κ. πολιτικοί. Καταφέρατε να απαξιωθείτε τελείως και να χάσουμε κάθε εμπιστοσύνη ακόμα και στις πιο αγνές προθέσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΤΑ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ -Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΤΕ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ -ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΝ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΜΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ-ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ -ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΗ -ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΕΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟ -ΑΛΛΑΞΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑ ΒΟΔΙ Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν μιλάμε για ενέργειες του απρόσωπου κράτους (δηλαδή της Διοίκησης, εισαγγελεας κλπ)αλλά για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Οι παραπομπές πρωθυπουργών (Α. Παπανδρέου το 89,η κλητευση Καραμανλή)δεν υπαγορεύονται συνεπώς από την άισθηση του Δικαίου αλλά από πολιτική σκοπιμότητα, προφανη και στις δυο περιπτώσεις. Γι αυτό και δεν υπάρχει απόδοση Δικαιοσύνης αλλά έκβαση των υποθέσεων σύμφωνα με τις σκοπιμότητες που υπαγόρευσαν την αρχική πράξη.
    Το ερώτημα συνεπως παραμένει: Ποιος ο λόγος της συνεχούς επίθεσης εναντιον του Καραμανλη; Ενας προφανής λογος είναι η δημιουργία προβλημα΄των στη ΝΔ και στον αρχηγό της τον κ. Σαμαρά (οπότε τίθεται το άλλο ερώτημα, γιατι ενοχλεί τόσο ο Σαμαράς). Ωστοσο διαισθανομαι ότι αυτός ο λόγος δεν είναι ο μόνος. Διαισθάνομαι ότι ο Καραμανλης δεν έχει χάσει ακομα τη στήριξη καποιων έτσι ώστε δυνάμεις εντος ή και εκτός της χώρας να φοβούνται πράγματι την πιθανότητα επανόδου του. 'Η ενοχλούνται από την ιδέα ότι για ορισμένα τουλάχιστον θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό) ο λόγος του εξακολουθεί να έχει βαρύτητα και θα αποτελεί εμπόδιο σε ορατους πλέον σχεδιασμούς. Αν στο όχι στο Μνημόνιο του Σαμαρά προστεθεί ένα όχι των Καραμανλή/Σαμαρά σ αυτά τα θέματα ΄τότε η λύση που κυοφορείται θα γίνει μάλλον αδύνατη. Σκεψεις κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.