22/10/10

Το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό και η Κύπρος κυπριακή

Bookmark and Share

του Αντόνιο Μασίπ*
Στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων JURI (Στρασβούργο, 18 Οκτωβρίου) συζητήθηκε η έκθεση Lechner σχετικά με το εμπόριο με το βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο «δεν τελεί υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μηχανεύτηκε μια διαδικασία για να καταστήσει δυνατό το εμπόριο με το βόρειο τμήμα της Κύπρου, παραγνωρίζοντας την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συζήτησης, ο εισηγητής αναφέρθηκε επανειλημμένα στο προηγούμενο του Γιβραλτάρ, και μάλιστα έκανε λόγο για την «αγγλική κυριαρχία επί του Γιβραλτάρ»

Όταν μου δόθηκε ο λόγος δήλωσα τα εξής: « Κατ’ αρχάς, θέλω να εκφράσω ρητά την διαφωνία μου με την θέση του εισηγητή αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Διαφωνία την οποία, αν κρίνω από τον μορφασμό του, συμμερίζεται και ο συνάδελφός μας της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Ομάδας (PPE), κ. Luis de Grandes.

Το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό εδώ και αιώνες, ανεξάρτητα από την βίαια και εξαναγκαστική Σύμβαση της Ουτρέχτης( Treaty of Utrecht). Δεν αναγνωρίζω ούτε την κυριαρχία ούτε τη νομιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Peñón (Γιβραλτάρ). Αντίθετα, διακηρύσσω την ισπανικότητα αυτού του τμήματος της Ισπανίας. Όσο για το θέμα που συζητούμε σήμερα, η Κύπρος στο σύνολό της , είναι μια ανεξάρτητη χώρα, κράτος-μέλος της ΕΕ, η οποία εξαιτίας της βίαιης κατοχής των εδαφών της βρίσκεται διαιρεμένη και αυτή η διαίρεση πρέπει να τερματιστεί.

Η Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι είναι το Υπουργικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του το αρμόδιο θεσμικό όργανο για το ζήτημα του εμπορίου που απασχολεί την Επιτροπή. Είμαι αναμεμειγμένος στην πολιτική εδώ και πολλά χρόνια και όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο από την ταπεινή θέση μου στην αυτόνομη κυβέρνηση μιας περιοχής της Ευρώπης μας, διδάχθηκα από τον Πρόεδρο της εν λογω αυτονομίας ότι όφειλα να συμμορφώνομαι με τις γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Μόνο σε πολύ ευαίσθητες και ακραίες περιπτώσεις και με μεγάλη προσοχή μπορεί ένας πολιτικός να αποστασιοποιηθεί από τις γνωμοδοτήσεις της Νομικής του Υπηρεσίας. Ενώπιον μας έχουμε τρεις γνωμοδοτήσεις, ας ακολουθήσουμε τη δική μας και ας υπερασπιστούμε την κυπριακή κυριαρχία επί του συνόλου των εδαφών της».

Ο εισηγητής, αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης άλλαξε την αρχική του στάση, παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με την γνωμοδότηση και απολογήθηκε στον « ισπανό συνάδελφό», σημειώνοντας ότι οι αναφορές του στο βρετανικό Γιβραλτάρ δεν ήταν ορθές.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (BLOG) ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ANTONIO MASIP

http://www.antoniomasip.net
Ιστολόγιο: Αγορά-Διάλογος

5 σχόλια:

  1. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Γιβραλτάρ έχουν γίνει δύο δημοψηφίσματα (1967 και 2002) με αντικείμενο την παραμονή του στην Βρετανία ή την επιστροφή του στην Ισπανία. Και στα δύο η συντριπτική πλειοψηφία αποφάνθηκε να παραμείνουν υπό βρετανική «κυριαρχία». Το βάζω σε εισαγωγικά, διότι οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ είναι Βρετανοί υπήκοοι και όχι άποικοι.

    Στην Κύπρο, ουδέποτε δόθηκε παρόμοια ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μόνο που καθόμαστε και συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα,και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο,θεωρώ ότι αυτουποβαθμίζουμε το νόμιμο δικαίωμα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ήταν μέγα σφάλμα που καθήσαμε να συζητήσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους παράνομους εισβολείς και παρανόμως κατέχοντες Κυπριακής γής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο Γιβραλτάρ κατοικούν μεταλαγμένοι Ισπανοί (που σπίτι τους μιλούν ισπανικά, όπως και στις παρέες τους, σκουρόχρωμοι απο τις πρώην αποικίες, Εβραίοι, Άραβες και φυσικά Εγγλέζοι. Όλοι αυτοί πιστεύουν ότι είναι Γιβραλταρέζοι γιατί έτσι τους μάθανε.
    Ακόμα και αν οι αυτόχθονες, ξαφνικά, μια μέρα προσδιορίζονταν ως Ισπανοί θα ήταν μια μειοψηφία μέσα στην πατρίδα τους και δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα, μα τίποτα, όπως την πάτησαν οι γαλλόφωνοι του κεμπέκ με το δημοψήφισμα.

    Κρητικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντελώς άστοχη η σύγκριση.

    Η Κύπρος είναι ... κυπριακή, ασφαλώς, αφού ποτέ δεν έγινε δημοψήφισμα (εκτός του άτυπου του 1951) για να δούμε πού θέλει να πάει. Αυτό αφορά στην βρετανική κατοχή. Η τουρκική κατοχή δεν θέλει καν συζήτηση.

    Το Γιβραλτάρ δεν τελεί υπό κατοχή, ούτε τελούσε ακόμη και πριν τα δημοψηφίσματα. Είχε αναγνωρισθεί σαν βρετανικό έδαφος και οι κάτοικοί του ήσαν Βρετανοί υπήκοοι. Βεβαίως είναι δικαίωμα ενός Ισπανού να το θεωρεί ισπανικό, αλλά οι κάτοικοί του, όπως γράφτηκε παραπάνω, αλλιώς αποφάσισαν. Εκεί έγιναν δημοψηφίσματα, στην Κύπρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΣΑΣ,
    ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.
    350.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ
    ΕΞΕΔΙΩΧΘΗΣΑΝ ΒΙΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
    ΤΟΥΣ ΤΟ 1974 ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΜΑΣ
    ΚΥΠΡΟ{ΕΚΤΟΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ}.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ,ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
    ΑΠΟΣΙΩΠΗΘΕΙ ΠΟΤΕ,ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ
    ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ....
    ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ [ΕΦΥΓΑΝ]ΚΑΙ ΤΟΥΣ
    ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ...
    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
    ΤΑΧΑ Η ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
    ΜΙΛΑΜΕ?
    ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ....
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΚΥΠΡΙΟΙ...
    ΔΙΚΑΣΤΕΣ?
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ
    ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ?
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ?
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ?[ΣΙΔΕΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ
    ΜΑΣΑΝΕ...}
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ?
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ
    ΜΚΟ?{ΜΗ Α ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ}
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ
    ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ?{ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ
    ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ
    η ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ}
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ?
    ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΩΣ ΤΟΝ ΛΕΝΕ?
    Α ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΣ Κ Γ Ο Υ Ρ Α Γ Ι Ο Ν Η Σ ?[ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ}
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ,ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
    ΔΑΣΚΑΛΟΙ ?
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΦΑΓΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ Φ Ο Ι Τ Η Τ Ε Σ?
    ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ?....
    "ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ"
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ
    ΠΟΥ ΑΜΑ...ΚΛΑΣΕΙ ΜΙΑ ΜΥΓΑ,ΑΜΕΣΩΣ
    ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ?
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.