9/10/10

Λιού Σιαομπό Το προφίλ, η δράση και η δίωξη του νομπελίστα Ειρήνης



Ο Λιού Σιαομπό, ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2010, είναι ένας παγκοσμίως γνωστός διανοούμενος, βετεράνος των κινέζων διαφωνούντων, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις.

Η εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία του δημοκρατικού κινήματος της πλατείας Τιενανμέν, μαύρο πρόβατο του κομμουνιστικού καθεστώτος, είναι σήμερα ηλικίας 54 ετών.

Ο αγώνας του καλύπτει πολλές δεκαετίες που χαρακτηρίζονται κυρίως από μακρές περιόδους κράτησης. Στις φωτογραφίες που υπάρχουν από τις περιόδους που ήταν ελεύθερος --πάντα υπό επιτήρηση-- φαίνεται αρκετά αδύνατος και φοράει γυαλιά με μεταλλικό σκελετό.

Το 1989 μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιου του Πεκίνου ασκούσε κριτική κυρίως στις παραδοσιακές κινεζικές αξίες που προάγουν την υπακοή στην εξουσία και μετείχε στο δημοκρατικό κίνημα της πλατείας Τιενανμέν, το οποίο δημιουργήθηκε από τους φοιτητές.

Αντιμέτωπος με τη σκλήρυνση του καθεστώτος, άρχισε απεργία πείνας στη διάσημη αυτή πλατεία του Πεκίνου μαζί με τον τραγουδιστή Χου Ντετζιάν και δύο άλλους διανοούμενους τον Ζου Ντούο και τον Γκάο Σιν.

«Προτιμάμε να έχουμε δέκα διαβόλους που θα ελέγχουν ο ένας τον άλλο από έναν άγγελο που θα διαθέτει την απόλυτη εξουσία», γράφουν σε δημόσια διακήρυξή τους.

Τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου, όταν ο στρατός εισέβαλε για να εκκενώσει την πλατεία, προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για να εξασφαλίσουν την ειρηνική απομάκρυνση των διαδηλωτών.

Ο διαφωνών, ο οποίος συνελήφθη μετά την καταστολή του κινήματος, πέρασε ενάμιση χρόνο στη φυλακή, χωρίς ποτέ να καταδικαστεί.

Ο Σιαομπό αντιμετώπισε όμως και πάλι προβλήματα με το καθεστώς και εστάλη σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων μεταξύ του 1996 και του 1999 επειδή ζήτησε πολιτική μεταρρύθμιση και την απελευθέρωση των ανθρώπων που εξακολουθούσαν να κρατούνται επειδή μετείχαν στο κίνημα του Ιουνίου του 1989.

Αποκλεισμένος από την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, έγινε ένας από τους κύριους παράγοντες του Ανεξάρτητου Κέντρου Συγγραφέων της Κίνας. Κράτησε στενή επαφή με τον κόσμο της διανόησης και, μολονότι δεν επιτρεπόταν η έκδοση των έργων του στην Κίνα, τα βιβλία του, μεταξύ των οποίων το «Ο Ευγενικός Παράδεισος της Εξουσίας, Κόλαση για τον Ταπεινό», κυκλοφόρησαν κυρίως στο Χονγκ Κονγκ. Ο Λιου εξακολουθεί να αρνείται να γράψει με ψευδώνυμο.

Με αφορμή την 60η επέτειο από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτέλεσε έναν από τους συντάκτες της "Χάρτας 2008", ένα κείμενο που ζητεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης και τη θεσμοθέτηση εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα».

Αυτό του κόστισε την καταδίκη του, πέρυσι την ημέρα των Χριστουγέννων, σε 11ετή κάθειρξη για «ανατροπή της κρατικής εξουσίας». Η καταδίκη του επικυρώθηκε στη συνέχεια και σε δεύτερο βαθμό.

Σε συνέντευξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πέρυσι, ο Λιου δηλώνει ωστόσο ότι εξακολουθεί να έχει ελπίδες. «Θα υπάρξει πρόοδος με πολύ αργό ρυθμό, αλλά τα αιτήματα για ελευθερία --από την πλευρά των απλών ανθρώπων, αλλά και μελών του Κόμματος-- δεν θα είναι εύκολο να συγκρατηθούν».

Σύμφωνα με τον διάσημο διαφωνούντα, ο οποίος δεν αρνείται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην κινεζική κοινωνία από το 1989, το Κομμουνιστικό Κόμμα θα είναι υποχρεωμένο να κάνει ένα όλο και μεγαλύτερο άνοιγμα, υπό τις πιέσεις του πληθυσμού, ο οποίος έχει κουραστεί από τα επίσημα ψέματα.

Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει αίτημα στο ίντερνετ για την απονομή του φετεινού Νόμπελ Ειρήνης στον Λιου.

Το Πεκίνο αντιτίθεται επισήμως σε μια τέτοια αναγνώριση, με το επιχείρημα ότι ο Λιου, «παραβίασε τους κινεζικούς νόμους».

Η αίτηση για την απονομή του Νόμπελ στον Λιου κυκλοφόρησε έπειτα από σχετικό αίτημα του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και άλλων επικεφαλής της "βελούδινης επανάστασης" του 1989.

Ο Λιου και οι υπόλοιποι συντάκτες της "Χάρτας 08" είχαν εμπνευστεί από τη "Χάρτα 77", το μανιφέστο που είχε υπογραφεί το 1977 από περίπου 240 διανοούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Χάβελ, για τον εκδημοκρατισμό της κομμουνιστικής Τσεχοσλοβακίας.

Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η ΕΕ απευθύνουν εκκλήσεις στην Κίνα για την απελευθέρωση του Λιου.

1 σχόλιο:

  1. Δεν διεδικω δαφνες "σινολογου" αλλα υποπτευομαι οτι η υπακοη σε μια ΔΕΣΣΠΟΤΙΚΗ εξουσια ειναι βαθια ριζωμενη στην Κινεζικη παραδοση.Γιατ την ακριβεια μια απο τις πεντε σχεσεις υπακοης-υποταγης που συμφωνα με τον Κουμφουκιο διεπουν μια ορθα οργανωμενη κοινωνια ειναι ακριβως η σχεση εξουσιαστη εξουσιαζομενου (η τελευταια σχεση αναμεσα στις 5 αν θυμαμαι καλα)Επισης πουθενα στην Κινεζικη φιλοσοφια δεν υπαρχει η εννοια του δικαιωματος αντιθετα με την Δυση
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.