9/10/10

Πως αντιδρα η Ελλάδα στις προτάσεις Ερντογάν για τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών


Σε πρόσφατη ομιλία του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας το ζήτημα των "απειλών" κατά της Ελλάδας και της Τουρκίας και των συνακόλουθων μεγάλων στρατιωτικών δαπανών των δύο χωρών. Φέρνοντας δε το παράδειγμα της Ελλάδας, έκανε λόγο για κατασκευασμένες, φανταστικές, απειλέςκαι εξήγησε τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα με το μεγάλο ύψος των στρατιωτικών δαπανών.

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρεται στο θέμα των εξοπλισμών, των οποίων επανειλημμένως έχει προτείνει τη μείωση. Το ίδιο ζήτημα επανέρχεται, όμως, κατά καιρούς στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, αλλά και στη διεθνή.

Το έθεσε ιδιαίτερα ο γνωστός ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που επέκρινε τις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες για εκμετάλλευση της Ελλάδας, αναφερόμενος και στα γεωπολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Κυβερνητικές αντιδράσεις Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωσε πως ο τούρκος πρωθυπουργός "όταν μιλάει για μείωση εξοπλισμών θα πρέπει να το εννοεί και να το δείχνει η Τουρκία με πράξεις". Πρόσθεσε δε ότι είναι βαρύ το τίμημα για την προστασία του ελληνικού ζωτικού χώρου και γι' αυτό ακριβώς "πρέπει να σταματήσει, πλέον, αυτό το γαϊτανάκι που υπήρχε γύρω από τους εξοπλισμούς, με τα κέρδη και με όλες τις παθεογένειες που υπήρχαν".

Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο ΑΠΕ υπογράμμισαν ότι θα προέλθει, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, μέρισμα ειρήνης από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό προϋποθέτει, κατά τους ίδιους, τη θεμελιώδη αλλαγή της συμπεριφοράς και της τακτικής της Τουρκίας, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας και την απάλειψη της απειλής πολέμου (casus belli). Αυτά είναι αυτονόητο ότι θα οδηγήσουν τις σχέσεις σε άλλη βάση, που θα επιτρέψει να πάμε σε μείωση γιατί δεν θα υπάρχει η σημερινή απειλή. Για την ελληνική διπλωματία το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών δεν τίθεται τώρα στην ημερήσια διάταξη των ελληνοτουρκικών, αλλά θα προέλθει μόνο από τη βελτίωση των σχέσεων.

Αίσθηση, πάντως, είχαν προκαλέσει δηλώσεις - το Μάιο- του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες εξοπλιζόμαστε για την αντιμετώπιση φανταστικών απειλών, αλλά και του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Π. Μπεγλίτη, που διεκτραγώδησε το καθεστώς των αμυντικών προμηθειών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τονίσει ότι αισθάνεται εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζεται να αγοράζει όπλα, που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα, πρσθέτοντας ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται,

Τα κόμματα για τις προτάσεις Ερντογάν Κληθείς από το ΑΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, μας είπε τα εξής: «Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν σε πνεύμα κριτικής για την ελληνική οικονομία αλλά και αυτοκριτικής για τη χώρα του, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τους εξοπλισμούς, παραγνωρίζει ότι η Ελλάδα συνεχώς προβληματίζεται, ανησυχεί και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, από τη στιγμή που το «casus belli» της Τουρκίας εναντίον της, εξακολουθεί να ισχύει στέλνοντας τα απειλητικά του μηνύματα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η Τουρκία είναι σε θέση να αποδείξει άμεσα και έμπρακτα τις καλές της προθέσεις και την πραγματική της βούληση. Η Ελλάδα το έχει ήδη πράξει». Στελέχη της ΝΔ που ασχολούνται πολλά χρόνια με το θέμα των εξοπλισμών, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για περικοπές. Αυτό που χρειάζεται είναι να σπάσει το κύκλωμα των προμηθευτών και να στραφεί η χώρα σε ποιοτική αναδιάρθρωση.

Εξ άλλου, με δήλωσή του προς το ΑΠΕ, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υπογραμμίζει : "Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του «περί φανταστικών εχθρών», που κατασκευάζει η Ελλάδα, θα είχε απόλυτο δίκιο, αν εδώ και 36 χρόνια η Τουρκία (μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ), δεν κατείχε το 37% της Κύπρου, αν δεν υπήρχε η τουρκική στρατιά του Αιγαίου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι τουρκικές «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Σμύρνης (με όλες τις συνέπειες στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο), αν δεν υπήρχε η εμφανής προσπάθεια ανάφλεξης μειονοτικών ζητημάτων στη Θράκη, με τις «πλάτες» και της ΕΕ. Στην πραγματικότητα ο κ. Ερντογάν παίρνει τη «σκυτάλη» από τον Θ. Πάγκαλο κι «ανακυκλώνει» δηλώσεις του τελευταίου, πως δήθεν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι κατασκευασμένα από διπλωματικούς υπαλλήλους. Κι οι δυο τους θα ‘χαν δίκιο αν δεν άλλαζαν τα σύνορα στα Βαλκάνια, αν δεν υπήρχε ο ΝΑΤΟϊκός βομβαρδισμός της Σερβίας, η ειρήνη που επιβλήθηκε «με το πιστόλι στο κρόταφο», καθώς κι η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμοποίηση του Κοσσόβου. Αν ο ΟΗΕ δεν ήταν το «φύλλο συκής» για την κατοχή ολόκληρων χωρών από τους ιμπεριαλιστές. Επειδή όμως κανένα από τα παραπάνω «αν» δεν ισχύει, ας σταματήσουν να μας πουλούν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα οι αμυντικές δαπάνες συνιστούν "σκάνδαλο", όπως μας είπε, υπενθυμίζοντας την επανειλημμένως διατυπωθείσα πρόταση του κόμματός του για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, πρόταση που υποστηρίζεται κι από Τούρκους αριστερούς και δημοκράτες.

"Tο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι εξωφρενικό" και συνιστά "θράσος χιλίων πιθήκων" να μας εγκαλεί ο κ. Ερντογάν γιατί εξοπλιζόμαστε, μας είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής. Κατά το βουλευτή, που έχει διατελέσει και Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, ουδείς αρνείται ότι το 4 - 4,5% του ΑΕΠ που ξοδεύει η Ελλάδα για την άμυνά της βαρύνει την οικονομία μας κι αν είχαμε άλλους γείτονες δεν θα θέλαμε τέτοιες δαπάνες. Στην ερώτησή μας σε τι θα έβλαπτε ένα πάγωμα των εξοπλισμών στα σημερινά τους επίπεδα, ο κ. Κοραντής είπε ότι μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να είναι αμοιβαία και επαληθεύσιμη, να προβλέπει μεγαλύτερες περικοπές για την Τουρκία, λόγω της υπαρχούσης εξοπλιστικής ανισότητος και να συνδέεται με αλλαγές στην τουρκική πολιτική και συμπεριφορά. Δημοσκοπήσεις Το 64% των πολιτών τάσσεται υπέρ δραστικών μειώσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με 20% εναντίον. Στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για από κοινού μείωση των εξοπλισμών τα ποσοστά αυξάνονται σε 87% υπέρ και 6% εναντίον. Αυτό είναι το εύρημα έρευνας της VPRC για το TVXS με αντικείμενο τα προτιμώμενα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που έγινε τον περασμένο Μάιο.-

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ας αρχίσουμε απότο τελευταίο,τις δημοσκοπήσεις. Η α΄μυνα της χω΄ρας δεν μπορεί να επαφίεται στις κυμαινόμενες διαθέσεις της "κοινής γνώμης", ιδιως όταν, προσθέτω, οι διαθέσεις αυτές διαμορφώνονται (διαχρονικά και διακομματικά) από μια πολιτική ηγεσια ευεπίφορη στις υποχωρήσεις. Η άμυνα της χώρας οφειλει να χαράσσεται από την πολιτική ηγεσία μεβάση το μακροπ΄ροθεσμο εθνικό συμφέρον,κάτι που δεν μπορεί αντικειμενικά να το αντιληφθεί κάθε στιγμή η λεγόμενη κοινή γνώμη.
    Καλό είναι να προσεχθεί η λεπτομερής και αναλυτική απάντηση του ΚΚΕ όσο και η (τουλάχιστονκαι επιεικώς) πρόχειρη απα΄ντηση του κ.Τσίπρα-εκτός αν είπεκαι άλλα που παραλήφθηκαν.
    Η μείωση των εξοπλισμών έχει πολλές πλευρές μια των οποίων είναι ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα με πολλούς και διαφορετικούς γείτονες (Ρωσία, Ιραν, Καυκάσιες χώρες, Αραβικός κόσμος)και δεν μπορεί να συγκριθεί, ως προς τις εξοπλιστικές δαπάνες μεεμας. Είναι αυταπάτη κάθε σύγκριση. Επίσης η διαφορετική πολιτική (φιλόδοξη και "επιθετική" της Τουρκίας, παθητική,αμυντική της Ελλάδας)προσδιορίζει άλλο ευρος εξοπλισμών.
    Τα όσα λέει ο Ερντογάν προετοιμάζουν συμφωνίες (κρυφές ως τώρα)για το Αιγαίο οι οποίεςθα πλασαριστούν ως (οικονομική) σωτηρία από το βάρος των εξοπλισμών. Τελος μιαβασική παράμετρος είναι οι χώρες/πωλητές όπλων (Γερμνία, Γαλλία, ΗΠΑ κλπ)που απαιτούν να αγοράζουμε τα προϊόντα τους και θα βρουν τρόπους να μας το επιβάλλουν, ξέρουν αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουμαι μια ισχυρη νοητικη επιθεση η οποια απετει μια ισχυρη νοητικη αντιδραση ,αλλιωτικα πριν ακομα ακομα υπαρξει το πρωτο χτυπημα η μαχη θα εχει ηδη χαθει ,πρεπει να ανατρεψουμαι την νοητικη ισοροπια του αντιπαλου ,χτυποντας τον νου του ,στην περιπτωση μας ,της φαντασιωσης περι οθωμανισμου και τα περι περιφερειακης δυναμης και αλλες φαντασιωσης περι βεζυριδων και χαλιφατων,isnogood.ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε χωρεί αμφιβολία ότι οι "άλλοι" ξέρουν να μας επιβάλουν ν΄αγοράσουμε εξοπλισμούς. Πάντα ήξεραν άλλωστε...
    Το θέμα είναι εμείς τι λέμε και πώς αντιδρούμε σ΄αυτά που λέει η Τουρκία περί "αμοιβαίας" μείωσης εξοπλισμών. Με τι κριτήρια θα θεωρηθεί η μείωση αυτή "αμοιβαία", τη στιγμή που ΄μας δημιουργούν συνεχώς ανάγκες; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συναισθηματισμοί. Οι Τούρκοι ποτέ δεν θα κάνουν πραγματική μείωση εξοπλισμών. Φτιάχνουν ουσιαστική αμυντική βιομηχανία και συμμετέχουν σε προγράμματα συμπαραγωγής. Κοιτάνε πως θα φτιάξουν καλό ναυτικό για να έχουν ισχυρή ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Κοιτάνε πως θα αποκτήσουν αεροσκάφη "πρώτου πλήγματος". Ενισχύουν το πυροβολικό τους με σύγχρονα πυροβόλα των 155mm για να μπορούν να εφαρμόσουν 100% σύγχρονες τακτικές "scoot and shoot". Αναβαθμίζουν συνεχώς τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που έχουν και τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών μέσω κάθε είδους ηλεκτρονικού συστήματος. Καλά τα λόγια αλλά οι πράξεις τους δείχνουν άλλα.
    Έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και δεν θα κάνουν πίσω παρά μόνο αν δουν από την άλλη πλευρά αντίστοιχες κινήσεις-αντίμετρα.
    Λύση για να μειώσουμε το κόστος των εξοπλισμών είναι να φτιάξουμε αμυντική βιομηχανία μέσου επιπέδου που θα καλύψει τις ανάγκες μας σε οπλικά συστήματα "χαμηλού προφίλ" όπως μεταφοράς οπλιτών(ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ), αρματοφορέων, βυτιοφόρων, ηλεκτρονικών αισθητήρων και uav, βλημάτων κάθε διαμετρήματος, πάσης φύσεως πλοίου (πλην φρεγατών και υποβρυχίων), ατομικού οπλισμού,πολυβόλων, ρουχισμού κτλ. Από έξω να παίρνουμε μόνο οπλικά συστήματα "εξωτερικής πολιτικής" όπως αεροσκάφη, φρεγάτες υποβρύχια, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Όπου μπορούμε θα βάζουμε και δικά μας συστήματα, δικιάς σχεδίασης και κατασκευής στους εξοπλισμούς αυτούς πχ πυροβόλο των 20mm για αντιμετώπιση ασσύμετρων απειλών. Αργότερα γιατί όχι να φτάσουμε να αναππτύξουμε μέχρι και λογισμικό για υπολογιστικό σύστημα της φρέγάτας που θα πάρουμε από άλλη χώρα. Βήμα βήμα μεθοδικά,
    Το να περιμένουμε από τους Τούρκους να μειώσουν εξοπλισμούς και να αναθεωρήσουν την επεκτατική πολιτική τους είναι...να μην το χαρακτηρίσω.
    Οι άνθρωποι έχουν τον αποβατικό τους στόλο, έχουν τα ελικόπτερα τους, έχουν τα μεταγωγικά τους αεροσκάφη και κοιτάνε πως θα ολοκληρώσουν "το πακέτο" φτιάχοντας πυροβολικό που δεν θα αφήνει παρά μόνο στάχτες, πολεμικό ναυτικό υψηλού επιπέδου και πολεμική αεροπορία πρώτου πλήγματος που θα παραλύσει τα πάντα και θα έχει τρομερό ψυχολογικό αντίκτυπο. Παράλληλα μεθοδικά, βήμα προς βήμα προχωράνε και στο διπλωματικό επίπεδο.
    Λύση σε αυτά είναι να έχουμε τα εργαλεία αν χρειαστεί εξαιτίας τους, απέναντι σε έναν πάνοπλο πολυπληθή αντίπαλο, να απαντήσουμε άμεσα εντός μισής ώρας και να τους κάνουμε καλοκαιρινό τις γέφυρες στον Βόσπορο, τον Ακσάζ(ή όπου αλλού θα βρίσκονται αποβατικά τους πλοία), όλη τη βιομηχανική και τουριστική ζώνη της Μικράς Ασίας, το Μαυσωλείο του Ατατούρκ, τη Τουρκική βουλή και δυο τρια πυραυλάκια και εμπρηστικές βόμβες στο στρατηγείο της στρατιάς τους στη Βόρεια Κύπρο και στο λιμάνι της Κερύνειας.
    Επίσης, να έχουμε κατάλληλα ευέλικτα μηχανοκίνητα τμήματα με ισχυρή δύναμη πυρός για την αντιμετώπιση αεροπρογεφυρωμάτων.
    Να τους παραλύσουμε με άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων μας. Αυτό είναι σοβαρό κράτος. Όχι κράτος Καραγκιόζης.
    Αξιοποιήστε το Ελληνικό επιστημονικό δυναμικό για να μειωθεί το κόστος των εξοπλισμών και να μειωθεί και η ανεργία. Χάνουμε μυαλά. Είναι κρίμα!

    Φιλικά,
    Γιώργος,φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Επισκεφθείτε το φοιτητικό blog που σιγά σιγά "κατακτά" τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης.
    http://ellinikiamina.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μείωση εξοπλισμών,σημαίνει περιορισμένη εθνική κυριαρχία.Τα υπόλοιπα είναι για τους αφελείς.
    Εμείς οι Έλληνες έχουμε περιοδική μνήμη. Όταν υπάρχει ησυχία αναθεματίζουμε τους εξοπλισμούς. Και όταν βρεθούμε σε κρίση με τους απέναντι τότε ψαχνόμαστε γιατί δεν μεριμνήσαμε να εξοπλιστούμε επαρκώς.
    Ας αποφασίσουμε.
    Θέλουμε να ζούμε ως ανεξάρτητο κράτος.
    Η σαν Ραγιάδες του μεσαίωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο τίτλος έπρεπε να είναι:
    "Πως SYNERGAZETAI η Ελλάδα στις προτάσεις Ερντογάν για τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών"
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.