25/10/10

Αλλάζουν πολιτική οι ΗΠΑ;

Η επιλογή του Τοµ Ντόνιλον για τη θέση του συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας µπορεί να σηµαίνει ότι ο Πρόεδρος Οµπάµα προετοιµάζεται για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, εκτιµούν παρατηρητές.

Ο 55χρονος Ντόνιλον, ο οποίος διαδέχθηκε το στρατηγό Τζέιµς Τζόουνς, είναι προστατευόµενος του Ουόρεν Κρίστοφερ, του ρεαλιστή Υπουργού Εξωτερικών της πρώτης προεδρικής θητείας του Μπιλ Κλίντον. Κρίστοφερ και Ντόνιλον είχαν ασκήσει πίεση κατά της εµπλοκής των ΗΠΑ στους πολέµους στα Βαλκάνια και ο Ντόνιλον δεν συµφωνούσε µε την προσέγγιση της Μαντλίν Ολµπράιτ, της επόµενης Υπουργού Εξωτερικών του Κλίντον. Πιστεύει στην ήσυχη διπλωµατία και ο Ντέιβιντ Σάνγκερ των «Νιου Γιορκ Τάιµς» εκτιµά ότι θα πιέσει για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το Ιράκ και να επικεντρωθούν περισσότερο στην Κίνα, το Ιράν, τη Ρωσία.

Πέρυσι ήταν πολύ επιφυλακτικός έναντι του αιτήµατος του Πενταγώνου για αύξηση των αµερικανικών στρατευµάτων στο Αφγανιστάν. Δεν ήθελε να δεσµευτούν οι ΗΠΑ σ’ έναν «ατέλειωτο πόλεµο» και ο βετεράνος δηµοσιογράφος Μποµπ Γούντγουορντ γράφει στο τελευταίο βιβλίο του πως ο Ντόνιλον είχε συγκρουστεί για το θέµα αυτό µε αξιωµατούχους του Πενταγώνου. Στο ίδιο βιβλίο, ο Υπουργός Άµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς φέρεται ότι είχε δηλώσει πως θα ήταν «καταστροφή» αν ο Ντόνιλον αναλάµβανε τη θέση του συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Ωστόσο στις αρχές Οκτωβρίου ανακοίνωσε πως είχε µια καλή σχέση εργασίας µε τον Ντόνιλον και πως προσδοκά να δουλέψει µαζί του.

Πιθανή σύγκρουση με Χίλαρι
Ο Ντόνιλον είχε βοηθήσει τον Πρόεδρο να προετοιµαστεί για τα ντιµπέιτ της εκστρατείας του 2008 και έχει από παλιά στενές σχέσεις µε τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την οικογένειά του. Στο Συµβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Ντόνιλον αναµένεται ότι θα συνεχίσει να πιέζει για να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στις σχέσεις µε τη Ρωσία και την Κίνα. Τα ανθρώπινα δικαιώµατα δεν προβλέπεται να αποτελέσουν σηµαντικό τµήµα της ατζέντας του. Και µπορεί να συγκρουστεί µε τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία πιέζει τους τελευταίους µήνες για µια πιο παρεµβατική προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση του Οµπάµα στην εξωτερική πολιτική αναµένεται ότι θα είναι πολύ διαφορετική µετά τις εκλογές του Νοεµβρίου απ’ ό,τι ήταν τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία.
http://www.sigmalive.com

4 σχόλια:

  1. ΚΑΙ Ο ΓΚΥΝΤΕΡ ΓΚΡΑΣ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕ
    ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΝΑΤΟΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ
    ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ,ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟ
    ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ[ΟΧΙ,ΑΥΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ
    ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ
    ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΣ...]
    ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ, ΡΕΜΠΟΥΠΛΙΚΑΝΟΙ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.
    ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ.
    Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΠΙΣΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτε ειχαν πολιτικη οι ΗΠΑ; Οτι τους διαταζουν οι εβραιοι κανουν.
    Σιγα τα ωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να αλλάξουν πολιτική οι ΗΠΑ, γιατί μετά το Ισραήλ, δεν τους βλέπω κι αυτούς καλά !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.