24/10/10

Α. Νταβούτογλου : Οι δύο πλευρές τα συζήτησαν όλα, από το Αιγαίο μέχρι τις μειονότητες

Το θέμα είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος της Τουρκίας και εργαζόμαστε σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση” είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για το αν το υπουργείο του εργάζεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Τουρκία - Δηλώσεις Νταβούτογλου για Θεολογική Σχολή Χάλκης και συνομιλίες Παπανδρέου-Ερντογάν.
του ανταποκριτή μας Α. Αμπατζή
“Το θέμα είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος της Τουρκίας και εργαζόμαστε σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση” είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για το αν το υπουργείο του εργάζεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φούλε, ο Νταβούτογλου προέβη σε δηλώσεις.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το υπουργείο του εργάζεται σχετικά με το θέμα της σχολής το οποίο, παρατήρησε ο δημοσιογράφος, τέθηκε κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη συνομιλία στην Αθήνα οι δύο πλευρές “συζήτησαν όλα τα κοινά ζητήματα, από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής”.

Ο τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι “αμφότερες οι χώρες έχουν λάβει την απόφαση να προβούν, από πλευράς θεμελιωδών, οικουμενικών αξιών και σταθερών της ΕΕ, στα αναγκαία βήματα για τις μειονότητες τις οποίες θεωρούν πολίτες τους” .

“Εμείς , πρόσθεσε , πιστεύουμε ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα να δίνουν στα μέλη τους τη δική τους εκπαίδευση, εντός του νόμιμου και συνταγματικού πλαισίου. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση εντός αυτού του πλαισίου. Οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι για μας οικουμενικές. Όποιοι και να είναι το περιεχόμενό τους, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες αυτές. Παρομοίως και η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας με μία καλή προοπτική. Πιστεύουμε ότι πρέπει, όχι μόνο στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, αλλά γενικά στα θέματα αυτά, να γίνουν βήματα σε οικουμενικό πλαίσιο και με τις πιο ευρείες σταθερές”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Σχολή, ο Φούλε είπε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία “εξελίσσονται με κύριο σημείο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Θεολογική Σχολή εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό. Σε περίπτωση που γίνουν θετικά βήματα στο θέμα αυτό, η αντίδρασή μας θα είναι θετική. Σε λίγο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα της διεύρυνσης και θα τεθούν το ζήτημα της Σχολής και άλλα παρόμοια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,http://www.agelioforos.gr

3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ,
    ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΤΑΒΟΥΝΤΓΛΟΥ,
    ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ "ΞΕΚΑΝΕΙ"ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ
    ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
    ΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΝΤΟ?
    ΕΝΑΣ ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ "ΤΥΦΟΛΠΟΝΤΙΚΑΣ"
    ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ?
    "ΚΤΥΠΑ ΜΕ ΑΓΑ ΜΟΥ,ΝΑ Σ'ΑΛΟΙΨΩ ΛΑΔΙ"
    Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΜΑΣΜΟΣ....
    ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ?
    ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ?
    ΕΑΝ ΟΧΙ ,ΓΙΑ ΚΑΘΕ 50.000ΧΙΛΙΑΔΕΣ
    ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΙΩΞΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ "ΠΑΚΕΤΟ",10.000
    ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ,ΑΠ'ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
    ΜΑΣ.ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ
    ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
    ΚΑΙ ΣΕ 6ΜΗΝΟ ...ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ
    ΤΟΥΡΚΙΑ.ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΛΙΓΟ ΟΙ Κ@ΛΟΙ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ
    ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΕΙΘΕ.
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποιες δυο πλευρές, ρε παιδιά ;

    υπήρχε κανείς από την πλευρά των Ελλήνων;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Και με το δικό μας -Σύνταγμα-… κ. Νταβούτογλου… και με το δικό μας!
    ««…“Το θέμα είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος της Τουρκίας…» …
    «… ο Νταβούτογλου είπε -ακόμη- ότι, κατά τη συνομιλία στην Αθήνα οι δύο πλευρές “συζήτησαν όλα τα κοινά ζητήματα, από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής”…»»
    - Μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας, στη’ Θράκη μας, που -ντε και καλά- αυτοχαρακτηρίζεται «τουρκική» έχει αυγατίσει… με τη’ δική μας -πρώην πλειονότητα- που σφάχτηκε, ή εκτοπίστηκε με κεμαλικές κι’ άλλες «οθωμανικές» μεθόδους, τί άραγε συζητιέται, θα επιστρέψει η ζώσα και θ’ αναστηθεί η άλλη;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.