3/10/10

Επικίνδυνη αποστολή

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ
dimitouz@yahoo.gr
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Πετς, την έδρα του Πατριαρχείου της Σερβικής Εκκλησίας, το οποίο βρίσκεται στο Κόσοβο. Χιλιάδες Σέρβοι αναμένεται να περάσουν μέσα από τις υπό αλβανικό έλεγχο περιοχές του Κοσόβου και να φτάσουν στο Πετς για να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση. Ανάμεσά τους θα είναι ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Η αλβανική ηγεσία του Κοσόβου δέχτηκε να πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης υπό την προϋπόθεση ότι η σερβική κυβέρνηση δε θα επιχειρήσει να μετατρέψει τη θρησκευτική τελετή σε πολιτική εκστρατεία. Η προειδοποίηση των Αλβανών φαίνεται ότι λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τη φιλευρωπαϊκή ηγεσία στο Βελιγράδι, καθώς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο B92, ο Τάντιτς δεν πρόκειται να συνοδεύεται από κυβερνητικά στελέχη.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν εμπιστεύονται καμία πλευρά και αποφάσισαν να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να εμποδίσουν τυχόν βιαιότητες που θα επισκίαζαν την τελετή ενθρόνισης του πατριάρχη Ειρηναίου. Στην κατεύθυνση αυτή, ενισχύθηκε ο αριθμός των Ιταλών στρατιωτών που θα περιφρουρήσουν το Πατριαρχείο του Πετς.

Ωφελεί η ομαλή διεξαγωγή
Ολοι θα μείνουν ικανοποιημένοι από την ειρηνική ολοκλήρωση της τελετής. Για τους Σέρβους θα αποδεικνυόταν ότι είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα για το Κόσοβο και στις σχέσεις τους με την ΕΕ, έπειτα και από την απόφασή τους να πάψουν να ζητούν επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του και να αποδεχτούν το αίτημα των Βρυξελλών να ξεκινήσουν συνομιλίες με την ηγεσία του για πρακτικά ζητήματα, όπως η ελεύθερη μετακίνηση Κοσοβάρων από τη Σερβία και η ελεύθερη πρόσβαση των Σέρβων στις εκκλησίες τους στο Κόσοβο. Για την αλβανική ηγεσία του Κοσόβου, θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση ότι καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να μη θιγούν τα δικαιώματα των περίπου 120.000 Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο και ότι μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τις ακραίες φωνές. Η ειρήνη ανάμεσα στις διαφορετικές εθνότητες και τους πιστούς διαφορετικών θρησκευμάτων αποτελεί άλλωστε κλειδί για το μέλλον του Κοσόβου. Για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η ομαλή διεξαγωγή της τελετής ενθρόνισης του Ειρηναίου θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα και στην επιτυχή έκβασή τους. Μάλιστα, η Δύση κινητοποιεί τη διπλωματική μηχανή της, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε έπειτα από συνάντησή της με την ομόλογό της στην ΕΕ, Κάθριν Αστον, ότι σκοπεύει να επισκεφτεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα τις επόμενες ημέρες.

Σύννεφα στο διάλογο

Προς το παρόν δεν έχουν οικοδομηθεί μέτρα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους, ώστε να υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία. Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση είναι τεταμένη στο Κόσοβο. Σπίτια Σέρβων βομβαρδίστηκαν στο βόρειο τμήμα, που παραμένει υπό σερβικό έλεγχο. Αν τυχόν ξεσπάσουν βιαιότητες στο Κόσοβο σήμερα, θα είναι αβέβαιο το μέλλον της πρωτοβουλίας που η ΕΕ έχει αναλάβει για να φέρει τους Σέρβους και τους Αλβανούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενα άλλο «αγκάθι» στην πρωτοβουλία είναι το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο, κάτι που θα οδηγούσε σε καθυστέρηση της έναρξης του διαλόγου για μερικούς μήνες. Το ενδεχόμενο προέκυψε έπειτα από πληροφορίες ότι επίκειται η παραίτηση του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, ο οποίος επικρίνεται για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του οργανισμού τηλεπικοινωνιών και της ταχυδρομικής υπηρεσίας.
http://www.agelioforos.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.