1/10/10

Η... Πέρδικα αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα των αγωγών

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Έτοιμοι να προσφύγουν κατά της απόφασης της ειδικής υπηρεσίας περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ που ενέκρινε ως θέση εγκατάστασης για το «τερματικό» του τουρκοελληνοϊταλικού αγωγού ITGI, την περιοχή Βαρικό της Πέρδικας Αιτωλοακαρνανίας, εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιοχής.

Ήδη το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή από τρεις βουλευτές της Ν.Δ. (Σ. Καλογιάννης, Κ. Παπασιώζος και Δ. Τσουμάνης), ενώ οι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί να εξετάσει εναλλακτικές για την τοποθεσία εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης, κάτι που όπως υποστηρίζουν δεν έγινε.

Οι κάτοικοι της Πέρδικας έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις, ενώ ο κοινοτάρχης θα εισηγηθεί την αναστολή λειτουργίας της κοινότητας. Αλλά και ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία Ηγουμενίτσας κ. Κατσινός, δηλώνει ότι το θέμα θα λυθεί δια της δικαστικής οδού.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ εκδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν ως θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης και προσαιγιάλωσης του αγωγού ορίστηκαν οι περιοχές Βαρικό και Ομπρέλα 2, στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Οι κάτοικοι της Πέρδικας υποστηρίζουν ότι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με συνεχή τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με έναν αγωγό φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ και η κοινότητα Πέρδικας διαφωνούν από το 2007 για το σημείο όπου θα πρέπει να γίνουν τα έργα για τον αγωγό.

Πάντως είναι πολύ πιθανό η όλη συζήτηση να αποδειχθεί άνευ αντικειμένου. Χθες εκπρόσωπος του αγωγού TAP δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τον ITGI για πιθανή συνεργασία.

Οι επαφές βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, εφόσον όμως καταλήξουν σε συμφωνία θα πρέπει να επαναχαραχθεί τουλάχιστον ένας ή ακόμη και οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου ITGI και TAP.

Κουρδικό αέριο τέλος για τον ITGI;
Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές της Edison, μετόχου του αγωγού ITGI, η ιταλική εταιρεία, παγώνει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο διαγωνισμό εκμετάλλευσης του πεδίου Akkas στο ιρακινό Κουρδιστάν , το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να τροφοδοτήσει και τον τουρκοελληνοϊταλικό αγωγό. Ο διαγωνισμός έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις πηγές της Edison, η εταιρεία θεωρεί ότι το έργο δεν είναι οικονομικά συμφέρον.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Αυγούστου είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί ενδιαφέροντος της Edison για το κοίτασμα Akkas, που εκτιμάται ότι περιέχει 2,1 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Μάλιστα η Edison είχε ξεκινήσει συζητήσεις με την τουρκική TPAO για την κατάθεση από κοινού προσφοράς στην Ιρακινή κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κουρδικού αερίου, φέρεται να έχουν εκδηλώσει η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil, η κορεατική KOGAS η γιαπωνέζικη Japan Oil, Gas and Metals National Corp, η ρωσική TNK-BP η Kuwait Energy, η ινδική Oil & Natural Gas Corp και η καζακική KazMunaiGaz.
CAPITAL.GR

3 σχόλια:

  1. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΕΙΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΓΟΓΩ ΑΕΡΙΟΥ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΑΠ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΑΤΟΣΚΙΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χτιζουν τουσ αγωγους για να μπορουν να παίρνουν το Ελληνικο πετρελαιο, οταν αυριο μεθαυριο δεν θα έχουμε να πληρωσουμε τις δοσεις των δανειων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κ ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ,ΑΣ ΜΑΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΚΡΟΘΙΓΩΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ.
    Η ΠΕΡΔΙΚΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (10 χλμ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ. ΤΙ ΒΑΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΕΞ'ΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ KAI ΧΡΟΝΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.