30/10/10

Έρευνα για το φόνο κούρδου δημοσιογράφου Ζαρντάστ Οσμάν

Οι ιρακινές αρχές πρέπει να πραγματοποιήσουν μια δίκαιη έρευνα για το φόνο, νωρίτερα φέτος, ενός κούρδου δημοσιογράφου, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ζαρντάστ Οσμάν, 23 χρόνων, απήχθη το Μάιο από την αυτόνομη κουρδική περιφέρεια στο βόρειο Ιράκ και αργότερα βρέθηκε το πτώμα του με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή, την οποία διόρισε ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζάνι για να ερευνήσει το φόνο, δεν τεκμηρίωσε το πόρισμά της.

Μερικοί συνάδελφοί του δολοφονημένου δημοσιογράφου είχαν πει πως σκοτώθηκε εξαιτίας αυτών που έγραφε για τα δύο κόμματα που κυβερνούν την κουρδική περιφέρεια στο βόρειο Ιράκ και για τον πρόεδρό της.

Συγγενείς του Οσμάν λένε πως ο δολοφονημένος δημοσιογράφος είχε δεχθεί πέρυσι απειλές αφού είχε γράψει ένα κομμάτι για το πόσο θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομική κατάστασή του αν παντρευόταν την κόρη του Μπαρζανί.

"Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν οφείλει να εξιχνιάσει αυτό το φόνο με μια ανοικτή και ανεξάρτητη έρευνα κατά την οποία θα εξεταστούν επίσης οι κατηγορίες για κυβερνητική ανάμιξη", δήλωσε ο Τζο Στορκ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή που διόρισε ο Μπαρζανί είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση, με σχέσεις με την Αλ-Κάιντα, ευθύνεται για την απαγωγή και το φόνο του Οσμάν. Ωστόσο η εν λόγω ένοπλη οργάνωση αρνήθηκε την κατηγορία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει πως η περίπτωση του Οσμάν δεν είναι μεμονωμένη και πως άλλοι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν από το ιρακινό Κουρδιστάν αφού δέχθηκαν απειλές.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/4488

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.