31/10/10

Προτείνει καθεστώς Ταϊβάν για απευθείας εμπόριο

Λευκωσία Tο παιχνίδι των εντυπώσεων συνεχίζει η Άγκυρα στο Κυπριακό όπως και στην εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τις υπό κατοχή περιοχές. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς με δηλώσεις του αποκλειστικά στον «Φ» σκιαγραφεί λύση που παραπέμπει σε δύο κράτη ισότιμα.
«Ο ήλιος ανατέλλει σε αυτό το νησί, πάνω από δύο διαφορετικά κράτη, με δύο διαφορετικούς προέδρους, εκλεγμένους προέδρους, δύο διαφορετικά εκλεγμένα κοινοβούλια, δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, δύο διαφορετικά συστήματα υγείας, δύο διαφορετικές οικονομίες», υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Πάντως απέφυγε την ονοματολογία για το μόρφωμα που προτείνει η χώρα του και για προφανείς λόγους τακτικής οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις που θα λάβουν Χριστόφιας και Έρογλου, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα τις υποστηρίξει.

Ο Μπαγίς αξιώνει ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, υποδεικνύοντας ότι «η αντιμετώπιση της Ε.Ε. προς τη βόρεια Κύπρο πρέπει να είναι ανάλογη με την αντιμετώπιση της Ταϊβάν». «Δεν αναμένουμε διπλωματική αναγνώριση, θέλουμε μόνο οι άνθρωποι να κάνουν απευθείας εμπόριο», τόνισε, σημειώνοντας πως: «εάν οποιαδήποτε αεροπορική εταιρία αρχίσει να πετά στο “αεροδρόμιο Ερτζιάν” θα είμαστε πολύ ευτυχείς να ανοίξουμε όλα μας τα λιμάνια και αεροδρόμια σε όλα τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, όπως ήταν ανοικτά μέχρι το 1987».

Ο Τούρκος αξιωματούχος παρακάμπτει τόσο τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής για το απευθείας εμπόριο, όσο και τη σχετική γνωμοδότηση που ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την έγκριση του επίμαχου Κανονισμού από την Ε.Ε, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Συμβουλίου στις 26 Απριλίου 2004, για τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Στις Βρυξέλλες ο Τσέχος Επίτροπος Διεύρυνσης συνεχίζει τις προσπάθειες του προς αποενοχοποίηση της Τουρκίας στο Κυπριακό ενόψει της αξιολόγησης του προσεχούς Δεκεμβρίου όπως και στη στήριξή του στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.