5/10/10

Επί τάπητος η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση

Όγδοη Ευρω-Ασιατική Σύνοδος

Η πορεία προς μια αποτελεσματική παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική διακυβέρνηση θα είναι το κύριο θέμα της όγδοης Ευρω-Ασιατικής Συνόδου (ASEM), η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και των πιο σημαντικών κρατών της Ζώνης Ασίας -Ειρηνικού.
Στην κοινή επιστολή τους προς τους «27», ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και ο ασκών την προεδρία της ΕΕ, Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ, σημειώνονυν ότι το θέμα αυτό και ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση της εποπτείας και των κανόνων των χρηματοπιστωτικών αγορών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, επί τάπητος θα τεθούν το εμπόριο, η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναμένεται επίσης να συζητηθούν δύο θέματα που δεν βρίσκονται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Το ένα αφορά στο αίτημα των ασιατικών χωρών να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το δεύτερο στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος.
Η ΕΕ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση των νομισμάτων τους που έχει στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους και να αφήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές.
Ως αντάλλαγμα, οι ασιατικές χώρες εκτιμάται ότι θα ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές να τους παραχωρήσουν περισσότερες διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ Η ΕΕ έχει δηλώσει πρόθυμη να παραχωρήσει δύο από τις έδρες της στον οργανισμό.
«Δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοσυμπληρώνονται» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στο πρόσωπο του οποίου στρέφεται όλο το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας ζήτησε από την ΕΕ να άρει την πολιτική «προστατευτισμού» και δήλωσε από την Ελλάδα ότι η χώρα του «υποστηρίζει τη σταθερότητα του ευρώ» και θα διευκολύνει τις επενδύσεις στην ΕΕ.
Συνολικά 46 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο ASEM, ένα φόρουμ διαλόγου που πραγματοποιείται ανά διετία από το 1996.
Από την Ευρωασιατική Σύνοδο θα απουσιάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και την Ινδία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Ανσάρι.
Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο διμερείς συναντήσεις της ΕΕ με την Κίνα και με τη Νότιο Κορέα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Nαυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή «ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και ο ασκών την προεδρία της ΕΕ, Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ», δηλώνουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς κανένα φόβο ότι η παγκοσμιοποίηση είναι η πρώτη προτεραιότητα τους!!!
    Μήπως αυτός ήταν από την αρχή ο σκοπός της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
    Είναι ξεκάθαρο τώρα ποια, ότι η πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι η παγκόσμια χούντα.
    Αν σήμερα που, τυπικά τουλάχιστον, έχουμε το δικαίωμα ψήφου μας κοροϊδεύουν, τότε θα πρέπει να είστε βέβαιοι πως σε μια παγκόσμια χούντα οι λαοί θα είναι ένα αναγκαίο κακό, απλώς θα μας ανέχονται, τουλάχιστον για όσο καιρό θα τους είμαστε χρήσιμοι. Ο λόγος που μιλάνε ανοικτά είναι διότι γνωρίζουν ότι οι λαοί έχουν αποκοιμηθεί, ή έχουν αποβλακωθεί, ενώ αυτοί που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα έχουν εξαγορασθεί.
    Όσοι από εσάς εκεί έξω μπορείτε να σκέφτεστε, όσοι από εσάς βλέπεται αυτό που έρχεται με γρήγορο ρυθμό, νομίζω ότι τα καλύτερα σας χρόνια έχουν ήδη περάσει…
    Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, το μόνο που δεν φαίνετε να έχει διευκρινισθεί ακόμη είναι το πότε και με ποιόν τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κίνα, ζητάει απ την Ευρώπη, να μήν είναι "προστατευτική".
    Δηλαδή, να επιτρέψει ανεξαρτήτως συνθηκών, εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ανταγωνιστεί το προιόν, αποτέλεσμα σχεδόν δουλείας (Κίνα) με το προιόν της Ευρώπης.

    Και αυτό είναι καλό !

    Ρε ούστ απο δώ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.