29/10/10

Πόσα χρωστάνε οι δήμοι;



Οι ψηφοφόροι καλούνται σε λίγες ημέρες να εκλέξουν τους νέους δημοτικούς τους άρχοντες, αλλά δεν έχουν ιδέα για το ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση των δήμων τους. Διαβάζουν σε επίσημες εκθέσεις ότι οι δήμοι είναι άντρα διαφθοράς, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μία σοβαρή συζήτηση επί του θέματος. Οι πολίτες καλούνται μέσω των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης να πουν ένα ναι ή ένα όχι στο... μνημόνιο, όταν οι δήμοι για τους οποίους θα ψηφίσουν μπορεί να είναι η επόμενη βόμβα...

Η κυβέρνηση γνωρίζει πόσα χρήματα οφείλουν οι δήμοι, πόσα δάνεια υπέγραψαν οι δημοτικοί μας άρχοντες. Γνωρίζει, επίσης, ότι πολλοί δήμοι θυμίζουν... Ελλάδα του 2009. Δηλαδή, όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη από οικονομικής άποψης, αλλά κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα.

Σε αυτή την φάση προσπαθούμε να μάθουμε πόσα ακριβώς χρωστάνε οι ΔΕΚΟ. Το επόμενο κεφάλαιο θα έχει τίτλο «Δήμοι υπό κατάρρευση». Τότε ίσως μάθουμε έκπληκτοι ότι το χρέος μας δεν είναι ακριβώς όσο το υπολογίζουμε, αλλά κατά κάτι τις μεγαλύτερο ως πολύ μεγαλύτερο.

Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με την ουσία των προβλημάτων.  Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε. Αν πραγματικά  θέλαμε να αλλάξουμε την κατάσταση, θα έπρεπε  να απαιτήσουμε ως πολίτες διαχειριστικούς ελέγχους σε όλους τους δήμους.

Εδώ, όμως, στο μεγάλο μας φρενοκομείο, τα κόμματα εξουσίας επιλέγουν εκλεκτούς όχι με βάση το έργο τους ή τα προσόντα τους, αλλά με βάση τη δυνατότητά τους να τους προσφέρουν μικρές βραχυπρόθεσμες νίκες. Όταν δεν θέλουν να βάλουν τάξη στους δήμους και στις κοινότητες, πώς μπορούμε να πιστέψουμε ότι θα μπει τάξη αλλού; 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε μέσω της  πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος ακόμη και στα ΚΑΠΗ.  Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας άνοιξε μία συζήτηση  για το αν θα πρέπει τα ΚΑΠΗ να σταματήσουν τις εκδρομές στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, ασχολήθηκε με τα καθημερινά, με τα μικρά, τα οποία, αν τα μαζέψουμε όλα μαζί, μας κάνουν κάτι μεγάλο. Δεν υπάρχει, άραγε, κάποιος άλλος να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση; Ούτε καν λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές; Δεν θα συζητήσουμε για τη διαχείριση των οικονομικών των δήμων; Κι αν δεν συζητηθεί τώρα αυτό το θέμα, πότε άλλοτε θα μας δοθεί η ευκαιρία; 


Θανάσης Μαυρίδης

3 σχόλια:

  1. Η απάντηση είναι ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Παράταξη Πολιτών για το Δήμο Κομοτηνής.
    Στην Κομοτηνή το πείραμα είναι ήδη σε εξέλιξη.
    Ενας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ να βγεί στο Δημοτικό συμβούλιο θα σπάσει την κομματική ομερτά και θα ρωτήσει επίμονα "πόσα χρωστάμε" μέχρι τελικής απαντήσεως.Και βέβαια όχι μόνο αυτό αλλά και θα είναι η αλογόμυγα στο άτι για να μη γίνεται νωθρό και κομματικοποιημένο.
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ο ψύλλος στον κόρφο των κομματόσκυλων,
    το σπυρί στον κώλο των καρεκλοκένταυρων
    το αγκάθι στα λαρύγγια των αρπακτικών.

    Λογικό πρόβατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε μια Ελλάδα του...μέλλοντος ίσως εφαρμοστούν τα αυτονόητα όπως η απογραφή και παράδοση-παραλαβή από τη μία εξουσία (κυβέρνηση, υπουργείο, νομαρχία, δήμος) στην επόμενη. Αλλά όοοοοοχι. Τώρα αν πεις κουβέντα για το τι χάλια άφησε ο προηγούμενος πέφτουν να σε φάνε, οι πολίτες δεν σε πιστεύουν γιατί έχουν απαξιώσει (δικαίως) πλήρως κάθε πολιτικό και τίποτα δεν γίνεται.
    Εδώ βγήκε ο Προβόπουλος και είπε ότι τώρα που καιγόμαστε ας μην πάνε τα ΚΑΠΗ στο εξωτερικό εκδρομές και θίχτηκαν όλοι για το "τρομερό" που είπε. Μας λέει ότο ξοδεύονται 280 εκατομμύρια(!!!) για τις μεταφορές των μαθητών και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.
    Σε μια συνένετευξη ρώτησε ο Χατζηνικολάου τον Κακλαμάνη πως γίνεται ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός να έχει πχ 150 άτομα προσωπικό όταν ο Real fm έχει πχ 50 και η απάντηση του Κακλαμάνη -ως καθαρόαιμου πολιτικού βεβαίως βεβαίως- ήταν πως δεν θα "βγάλει στο δρόμο τους καημένους τους εργαζόμενους"!!! Ε, βέβαια ας μπούμε όλοι στο δημόσιο να βολευτούμε . Είδαμε τι καλό μας έκανε τόσα χρόνια να το συνεχίσουμε και στο μέλλον!
    Δυστυχώς οι γεννήτορες της δημοκρατίας είμαστε άξιοι μόνο για χουντικά πολιτεύματα. Δεν μας πάει η δημοκρατία γιατί αυτομάτως την μετατρέπουμε σε κάτι άλλο κατώτερο. Βούρδουλας και άγιος ο Θεός μας χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    "είμαστε άξιοι μονο για χουντικά πολιτεύματα", ο ανώνυμος εννοεί προφανώς ότι είναι τα πολιτεύματα της αρετης. Εννοεί προφανώς επίσης ότι από αρετή χάσαμε την Κυπρο, εννοεί ότι αυτή η απώλεια δεν συνέβει λογω διαφθοράς,τη διαφθορά της υπακοής στη CIA,ή στην όποια ξένη υπηρεσία,στο όποιο ξένο κρατος.
    Κατα τα άλλα και χωρις να υπερασπίζομαι το Δημο της Αθηνας (αλλού ψηφίζω) θυμιζω ότι στο Δημο λειτουργούν ΔΥΟ σταθμοί και οχι ένας,δηλαδή ο 9.84 και ο ξενόγλωσσος σταθμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.