4/10/10

Θέλει να παίξει το ρωσικό χαρτί

Επενδύει πολλά η κυβέρνηση στην επίσκεψη Μεντβέντεφ στη Λευκωσία

ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Το ιδιαίτερο βάρος που έχει η ιστορικής σημασίας επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα, θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που προκλήθηκε, κυρίως στο εσωτερικό, με το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου Χριστόφια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό, αυτό που έχει σημασία για τη Λευκωσία είναι τα μηνύματα που θα σταλούν από ρωσικής πλευράς κυρίως σε σχέση με τη διαφαινόμενη προσπάθεια εντατικοποίησης των πιέσεων, με απώτερο στόχο τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης.
Η Λευκωσία θεωρεί ότι, για άλλη μια φορά, η Μόσχα μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα που θα της παρέχει προστασία στις επιδιώξεις ορισμένων κύκλων της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ αλλά και των αγγλοαμερικανών.

Το διήμερο της επίσκεψης Μεντβέντεφ στην Κύπρο, 6 και 7 Οκτωβρίου, έχει ιδιαίτερη σημασία και στον οικονομικό τομέα, με τη Λευκωσία να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα όσα θα συμφωνηθούν και σ’ αυτό κεφάλαιο. Για την Κύπρο αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές οι οικονομικές ενέσεις από τη Ρωσία ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση, την οποία διέρχεται η οικονομία της.

Πέραν όμως της σημασίας που έχουν σε διμερές επίπεδο για την κυβέρνηση, η επίσκεψη Μεντβέντεφ θα τη βοηθήσει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που έχει στο εσωτερικό στο τελευταίο διάστημα. Γι’ αυτό και θα αναδειχθεί το επόμενο διάστημα τόσο το ιστορικό αυτό γεγονός αλλά και κυρίως τα όσα θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Χριστοφία, από την κοινότητα Αγίου Αιγιδίου, στη Βαρκελώνη, όπου βρέθηκε για τη «Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη», αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε πως «συνομιλούμε ώστε να πετύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, ώστε να δώσουμε στην ειρήνη μια πραγματική ευκαιρία».

Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, είπε, αλλά οφείλουμε να κτίσουμε ένα μέλλον ειρηνικό και να παραδώσουμε μια επανενωμένη πατρίδα στις γενιές που ακολουθούν. Φιλόξενη γη, ανέφερε, για όλα τα παιδιά της: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. «Σε μια Ευρώπη που ενώνει είναι αδιανόητο η Κύπρος και ο λαός της να παραμένουν διαιρεμένοι».

Βαδίζουμε σε ένα δύσκολο μονοπάτι της ιστορίας, συνέχισε, όπου πολλές ασφαλιστικές δικλίδες του παρελθόντος έχουν κλονιστεί και σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη βιώνουμε το αίσθημα της ανησυχίας για τον κλονισμό που διέρχεται ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Εμβληματική εκδήλωση στη Μόσχα
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, με τεράστια επιτυχία, η μεγάλη εμβληματική εκδήλωση που διοργάνωσε με την ευκαιρία της 50ής επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα, στο θέατρο της «Νέας Όπερας», στις 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Μόσχα Πέτρος Κέστορας υπογράμμισε ότι στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος, το συντομότερο δυνατόν, με τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα, όπως καθορίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απώτερος στόχος μας, ανέφερε, είναι να καταστήσουμε την Κύπρο γέφυρα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Η επικείμενη ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Μedvedev, είπε, θα ενδυναμώσει και θα εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μας, δίδοντάς τους νέα δυναμική.

1 σχόλιο:

  1. Τι λέει μάγκες; Πριν καιρό δεν λέγατε πως -σύμφωνα με τον εγκυρότατο Μπομπ Τσαπμαν- θα έχουμε πραξικόπημα μέχρι το τέλος του μήνα...;

    Μπήκε Οκτώβρης κι ακόμα περιμένουμε.. Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.