7/10/10

Ομερτά συνενοχής

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το πώς και γιατί η χώρα σύρθηκε στη χρεοκοπία έχει ακόμη πολλές άγνωστες λεπτομέρειες, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να μείνουν για πολύ άγνωστες. Το ερώτημα είναι πότε και πώς θα σπάσει η ομερτά της συνενοχής ενός συστήματος εξουσίας για το οποίο πληθαίνουν τα στοιχεία ότι λειτούργησε συνειδητά κατά τρόπο εγκληματικό...

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός Πέερ Στάινμπρουκ, τον Ιανουάριο του 2009, ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Άγγελα Μέρκελ. Από μια μαρτυρία του (η οποία καταγράφεται στο βιβλίο του με τίτλο Under Strich, που στα ελληνικά σημαίνει κάτι σαν «Ο απολογισμός») προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2009!

Όπως καταγράφεται σε χθεσινά δημοσιεύματα (Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος κ.λπ.), Στάινμπρουκ και Παπανδρέου είχαν συναντηθεί εκείνες τις μέρες στο Βερολίνο και, όπως ισχυρίζεται ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού άκουσε όσα του είπε ο Γερμανός ομοϊδεάτης του για την εξαιρετικά κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «του ζήτησε συμβουλές για τη μείωση του ελλείμματος».

Ύστερα από την ενημέρωση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν είναι πλέον σίγουρος αν πραγματικά θέλει να κερδίσει τις εκλογές»...

Ο Στάινμπρουκ, για ν’ αναφερθούμε στις γενικότερες απόψεις του, ανήκει σ’ αυτούς που εκτιμούν ότι το μέλλον της Ευρωζώνης δεν είναι ευοίωνο και μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσής της. Ιδιαίτερα όμως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρεί (σύμφωνα με συνέντευξή του στο Der Spiegel στα μέσα Σεπτεμβρίου), ότι:

● «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της».

● «Θα ήταν σοβαρό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών, να αναβάλλεται διαρκώς και εις βάρος των φορολογουμένων το αναπόφευκτο».

● «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεολύσια ή – όπως είναι ο τεχνικός όρος – εφαρμόζοντας ένα "haircut"».

Και μια τελευταία επισήμανση πριν περάσουμε στα δικά μας: Το τελευταίο που θα μπορούσε κάποιος αυτή την εποχή να αμφισβητήσει στον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη είναι η ειλικρίνειά του. Σε εκείνη τη συνέντευξή του στο Der Spiegel ο Στάινμπρουκ, όταν ρωτήθηκε αν η ευρωπαϊκή κρίση οφείλεται στους κερδοσκόπους, είχε κάνει μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας ότι «για την ελληνική κρίση ευθύνονται οι κυβερνήσεις»:

«Οι μεν (σ.σ.: οι ελληνικές) επειδή υπερχρεώθηκαν και εξαπάτησαν και οι δε (σ.σ.: οι ευρωπαϊκές) επειδή παρέβλεπαν για πολύ καιρό τα "κόλπα" που γίνονταν. Σ' αυτή την τελευταία παρατήρηση συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου»!

Βεβαίως ήξερε...
Η μαρτυρία του Στάινμπρουκ για τη συνάντησή του με τον Παπανδρέου – και το ότι ο νυν πρωθυπουργός «ήξερε» τα πάντα όταν υποσχόταν πολλά σε πολλούς επειδή «λεφτά υπάρχουν» – έχει τεράστια πολιτική αξία, η οποία δεν εντοπίζεται απλώς στο ότι ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας απλώς «ήξερε». Άλλωστε, και χωρίς τη δική του αφήγηση, αυτό το γνωρίζαμε ήδη:

● Από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πριν από τις εκλογές Καραμανλής και Παπανδρέου είχαν εγκαίρως ενημερωθεί από τον ίδιο.

● Από τη μαρτυρία του νυν υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ήδη από τις 5 Οκτωβρίου (την... επομένη των βουλευτικών εκλογών) το ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμη αναλάβει την κυβέρνηση και ενημερωθεί επισήμως, είχε αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ. Άρα γνώριζε άριστα από πριν και είχε μάλιστα ήδη επιλέξει το... «φάρμακο».

Έκρυψαν μαζί τη χρεοκοπία
Η αφήγηση του Στάινμπρουκ λαμβάνει εντελώς διαφορετική αξία αν θυμηθούμε τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο με την Ελλάδα.

Κατ’ αρχάς, το μεγαλύτερο (και πολιτικά απαράγραπτο!) έγκλημα της κυβέρνησης Καραμανλή δεν θα το βρούμε σε καμιά από τις υποθέσεις για τις οποίες συστηματικά κατηγορήθηκε, ούτε καν αυτή του Βατοπεδίου, που σήμανε την αρχή της πτώσης της.

Αν κάτι η Ιστορία θα χρεώσει στον Καραμανλή, αυτό θα είναι ο χειρισμός της πρώτης κρίσης δανεισμού που αντιμετώπισε η Ελλάδα εκείνο τον κρίσιμο μήνα: τον Ιανουάριο του 2009. Τότε το θέμα «λύθηκε», προσωρινά βεβαίως, με ευρωπαϊκή συνδρομή και εξασφάλιση δανείων υπό τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπαιρνε ακαριαία μέτρα για τη μείωση των απειλητικών ελλειμμάτων.

Η τότε κυβέρνηση πήρε τα λεφτά και μια γενναία ανάσα, αλλά έκτοτε οι Ευρωπαίοι... την έχασαν. Μέτρα άκουγαν και μέτρα δεν έβλεπαν, αφού ο Καραμανλής, με καμένη τη γούνα από τον δικό του λάθος χειρισμό για το Βατοπέδι και την κυνική του δήλωση συγκάλυψης στη ΔΕΘ, έψαχνε ματαίως να βρει ευκαιρία για να προσφύγει στην κάλπη με το μικρότερο δυνατό κόστος. Εν τω μεταξύ οι οικονομικοί δείκτες χειροτέρευαν ραγδαία και το χρέος εκτοξευόταν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εικοσαετίας.

Εκείνο τον μήνα, λοιπόν, τον Ιανουάριο του 2009, και ο Παπανδρέου μαθαίνει από τον Στάινμπρουκ αυτό που ξέρει ο Καραμανλής: ότι ήδη η Ελλάδα είναι μια πτωχευμένη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα πορεύεται προς τις εκλογές βυθισμένη στον βόθρο του Βατοπεδίου, αφού, ένα βήμα πριν από την πλήρη δημοσιονομική καταστροφή, οι δύο πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής, Καραμανλής και Παπανδρέου, αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Κι όμως, όπως με χαρακτηριστική άνεση περιέγραψε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γιάννης Πρετεντέρης, αυτοί που ήδη γνώριζαν «αρμοδίως» την τραγικότητα του αδιεξόδου ήταν πολλοί.

Αλλεπάλληλα ψέματα
Έτσι οι δυο τους πηγαίνουν στις εκλογές, ο Παπανδρέου συντρίβει το πολιτικό πτώμα του Καραμανλή, αλλά οι πρώτοι μήνες κυλάνε σαν κανείς στην κυβέρνηση να μην γνώριζε την αλήθεια – την ίδια ώρα η Ν.Δ. σπαράσσεται από την εσωκομματική κρίση και παράλληλα, με θράσος χιλίων πιθήκων, το παίζει «δικαιωμένη» για τα προεκλογικά ψελλίσματα του Καραμανλή περί «σκληρών αλλά αναγκαίων» μέτρων, τα οποία υποτίθεται ότι αποτέλεσαν το αντίβαρο στην αποδεδειγμένη πια εξαπάτηση του «λεφτά υπάρχουν».

Κι επειδή τα υπόλοιπα, από εκεί και ύστερα είναι γνωστά σε όλους, το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είπε την αλήθεια αμέσως μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο νυν υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε στο Mega, δεν μπορούσε η κυβέρνηση να αναιρέσει όσα το ΠΑΣΟΚ έλεγε προεκλογικά: δηλαδή όλα όσα εν συνεχεία στην πράξη αναίρεσε στο φορολογικό, το ασφαλιστικό κ.λπ.

Απίστευτος πολιτικός κυνισμός την ώρα που η χώρα κατέρρεε και βάδιζε με προειλημμένες αποφάσεις προς το σφαγείο του ΔΝΤ.

Κατά έναν άλλο ισχυρισμό, το να μιλούσαν θα επιδείνωνε το διεθνές κλίμα. Αυταπόδεικτο το ψέμα, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός γύριζε τον πλανήτη φωνάζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη και βαθύτατα διεφθαρμένη χώρα προκαλώντας διεθνή σάλο και θέτοντας επί της ουσίας ο ίδιος την Ελλάδα «εκτός αγορών». Την ίδια ώρα οι παπαγάλοι στο εσωτερικό ανακάλυπταν... «έκπληκτοι» αυτό που δύο πρωθυπουργοί, ο τέως και ο νυν, γνώριζαν ήδη έναν χρόνο πριν.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το πώς και γιατί η χώρα σύρθηκε στη χρεοκοπία έχει ακόμη πολλές άγνωστες λεπτομέρειες, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να μείνουν για πολύ άγνωστες. Το ερώτημα είναι πότε και πώς θα σπάσει η ομερτά της συνενοχής ενός συστήματος εξουσίας για το οποίο πληθαίνουν τα στοιχεία ότι λειτούργησε συνειδητά κατά τρόπο εγκληματικό...
http://topontiki.gr/article/10270

22 σχόλια:

  1. Τζίμηηηη...

    Πές κάτι !
    Δεν βρίσκω λέξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΚΑΙΝΟΝ?

    "ΩΜΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ
    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ"

    Μ'αυτο τον τιτλο,δημοσιευτηκε
    στο μηνιαιο περιοδικο "ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ"
    τον Ιουλιο του 2009,κειμενο με
    αρχαιο γλωσσα,του αειμνηστου
    καθηγητη ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,
    δημοσιευτηκε η μεταφραση απ'αυτο
    το ιστολογιο.
    Εννοουσε το κλεισιμο της βουλης
    εξη μηνες πριν γινουν οι εκλογες.
    Αλλα εμεις οι Ελληναδες,ιδιως οι
    νεοι,χορευουμε τον χορο των
    ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΩΝ,ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ.
    Και μερικοι βγαινουν ντυμενοι
    "μασκαραδες",εαν ειναι ελληνες,
    μεσα απο τα ελληνικα Πανεπιστημια,
    και χτυπουν τους αδυναμους ΠΟΛΙΤΕΣ,
    ΤΟΥΣ ΦΟΒΕΡΙΖΟΥΝ,καινε αυτοκινητα...
    μεγαλες ηρωικες πραξεις.
    Ναδουμε τωρα τι θα τρωνε...
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιοι αμετανόητοι μέχρι ανοησίας ΠΑΣΟΚοι δεν εννοούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα σε όλη της την διάσταση και προσπαθούν να συμψηφίσουν την «επάρατη δεξιά» με την δική τους την ανοησία μηδενίζοντας συστηματικά. Τότε που αναφέρεται ο δημοσιογράφος (προφανώς του ευρύτερου χώρου της «αριστεράς» και ουχί της επαράτου, βεβαίως, βεβαίως) με τι ακριβώς επιτόκιο δανειζόταν η Ελλάδα; Αν ο Καραμανλής έπαιρνε μέτρα ποια θα ήταν ακριβώς η αντίδραση του Μαυγιαλούρου – Παπανδρέου και που θα οδηγούνταν τα επιτόκια δανεισμού από μια τέτοια γενικευμένη εξέγερση του ΠΑΣΟΚικού συνδικαλιστικού παρακράτους; Ακόμα θυμόμαστε τα κλάματα που έκανε το «παιδί» στον Πειραιά. Ακόμα θυμόμαστε το σεγκόντο που έκανε στους ανόητους που έκαψαν την Αθήνα το Δεκέμβριο του 2008. Ακόμα θυμόμαστε την εκμετάλλευση που έκανε στην καταστροφή της Δυτικής Πελοποννήσου του 2007 με τα δεκάδες θύματα και τον προεκλογικό χορό που έστησε το «παιδί» πάνω στους τάφους τους παίζοντας τον τεθλιμμένο συγγενή. Λοιπόν ποια ακριβώς μέτρα θα μπορούσε να πάρει ο Καραμανλής δίχως να καεί η Αθήνα και ελπίζοντας πως θα βρει συμπαράσταση; Από τον Μαυρογυαλούρο θα έβρισκε συμπαράσταση και πάνω σε ποια βάση; Αφού είναι γνωστό πως σε εκείνη την φάση οι ευρωπαίοι ήθελαν μαζικές απολύσεις. Το ίδιο φυσικά θέλουν και τώρα και αυτό στο τέλος θα γίνει. Αλλά εν τω μεταξύ το «παιδί» αξιώθηκε να γίνει πρωθυπουργός και οι ανόητοι ακόμα προπαγανδίζουν την συνυπευθυνότητα για να μην παραδεχτούν την ανοησία τους. Δεν πειράζει όλη η λογική τους στέκεται στον αέρα γιατί απλούστατα οι εκλογές θα μπορούσαν να αποφευχθούν και ο Καραμανλής αντί να τρώει παϊδάκια θα έπρεπε να βγάλει τα κάστανα απ’ την φωτιά. Ο Μαυρογυαλούρος όμως δεν έκανε το αυτονόητο αλλά ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Σε τελική ανάλυση όμως κανείς δεν μπορεί να πείσει κάποιον ανόητο ποιο είναι το καλό του παρά μόνο η ίδια η ζωή με τα παθήματά της. Ο Μαυρογυαλούρος άραγε ποιας Ελλάδας πρωθυπουργός έγινε; Αυτή ήταν η Ελλάδα που οραματίζονταν κάποτε οι ΠΑΣΟΚοι; Αυτό ας απαντήσουν πρώτα και ας μην ψάχνουν συνυπευθυνότητα εκεί που οι ευθύνες προσωποποιούνται.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Πριν να ξαναματαπιάσουν το Βατοπαίδι ας αποδείξουν πρώτα με σοβαρές μελέτες πόσα χρήματα ζημιώθηκε το Δημόσιο. Αλλιώς ας κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί φθάσαμε σε αυτό το χάλι?
    Από το 1981 που οι ¨σοσιαλιστές¨ ήρθαν στην εξουσία, καταχρεώσαν την χώρα με δάνεια, για να διορίζουν ψηφοφόρους, να δίνουν χαριστικές συντάξεις, παροχές κ.λπ.
    Το οικονομικό σύστημα που δημιούργησαν δεν ήταν βιώσιμο και οπωσδήποτε θα κατέρρεε.
    Η κεντροδεξιά απέτυχε να αποτρέψει την καταστροφή.
    Τώρα οι σοσιαλιστές υποθηκεύουν την χώρα με το Μνημόνιο. Για τα νέα δάνεια δίνουν εγγύηση την χώρα!!!Αίσχος.
    Πρέπει να πουν την αλήθεια οι πολιτικοί στον κόσμο, να παραιτηθεί η κυβέρνηση για μία νέα κυβέρνηση προσωπικοτήτων, για την άμεση αναδιάρθωση του χρέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν «υποθέσουμε» ότι ο προορισμός είναι η παγκόσμια κυβέρνηση, δηλαδή η παγκόσμια χούντα, τότε νομίζω πως όλοι θα προσέξουμε ότι καμία αντίφαση δεν υπάρχει ανάμεσα στα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν, και στο «προορισμό» μας.
    Άρα δεν χρειάζεται να σπαταλάμε φαιά ουσία να εξηγήσουμε γιατί ο Παπανδρέου έκανε αυτό ή το άλλο. Το παιδί κάνει απλώς ότι του λένε, αυτό άλλωστε είναι και το μοναδικό του προσόν, είναι υπάκουος. Σε κάθε περίπτωση παντός θεωρώ ότι είναι απίθανο τα αφεντικά του να τον επέλεξαν για τις νοητικές του ικανότητες!
    Αναρωτιέμαι σε μια παγκόσμια δικτατορία τι θέση θα του δίνανε… νομίζω πως, άντε να του δίνανε το κυλικείο να πουλάει τυρόπιτες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Ελευθέριε Β.,

    Γράφεις ότι: Κάποιοι αμετανόητοι μέχρι ανοησίας ΠΑΣΟΚοι δεν εννοούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα σε όλη της την διάσταση.

    Επιμένεις ακόμη στην άποψή σου;

    Εγώ νομίζω ότι οι Πασόκοι εμπνέονται περισσότερο από το συμφέρον (εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν!), παρά από την ιδεολογία.

    Νομίζεις ότι δεν γνώριζαν τι έκανε ο Άκης και η συντροφία του.

    Όλα τα εγνώριζαν, αλλά με την δικαιολογία ότι όλοι ίδιοι είναι και έτσι και αλλοιώς τίποτε δεν αλλάζει,έσπευδαν και αυτοί να ... κατασπαράξουν .... τον κρατικό κορβανά!

    Οι αχρείοι ψευδονεοδημοκράτες-ψευδοδεξιοί, τους εμιμήθησαν επί τα χείρω .......!

    Ίσως ένα πολύ μικρό ποσοστό Πασόκων πιστεύει σ'αυτές τις θεωρίες "περί σκληρής δεξιάς κ.τ.λ.", οι υπόλοιποι "ορμούν για τη μάσα!".

    Φιλικά
    Ε.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι "ραγιάδες" πλακωθείτε μεταξύ σας.
    @ Ελευθέριος Β.
    "ΥΓ Πριν να ξαναματαπιάσουν το Βατοπαίδι ας αποδείξουν πρώτα με σοβαρές μελέτες πόσα χρήματα ζημιώθηκε το Δημόσιο. Αλλιώς ας κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο."
    Να υποθέσω Ελευθέριε ότι το "ελεύθερο" πνεύμα σου δεν αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι τα ακίνητα τα αρπάξαν ιδιώτες και δεν ανήκουν πλέον στο δημόσιο, χωρίς να πάρει μια το δημόσιο.
    Σε βολεύει και σε πείθει η "ομερτά". Προσπάθησε να εξηγήσεις σε ένα παιδί 5 χρονών το ότι την περιουσία που του ανήκε την πήραν άλλοι αλλά αυτό δεν ζημιώθηκε, ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ!!!
    Αλλά μάλλον έχεις κατανοήσει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων σε αντίθεση με αυτούς που "...δεν εννοούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα σε όλη της την διάσταση ".
    Και εν' πάσει περιπτώσει μπράβο σε έναν άνθρωπο που ενώ ήξερε την κατάσταση βούτηξε για να την σώσει, σε αντίθεση με έναν άλλο που την "έκανε" με βαριά πηδηματάκια.
    Είναι καλό όλοι όσοι κατηγορούν εύκολα κάποιους άλλους για προδοσία, να διαβάσουν τι ψήφιζαν τόσα χρόνια, να διαβάσουν τις συνθήκες και συμβάσεις που υπογράφηκαν αυτά τα χρόνια, έναν προυπολογισμό, να συνειδητοποιήσουν το πως η κάθε κάστα και συντεχνία και κάθε μεμονωμένος κοιτάει την πάρτη του.
    Δεν φταίνε τα "ξένα κέντρα" εξουσίας για τα χάλια μας. Ο κακός μας εαυτός φταίει.
    Αντί να βγάλουμε τον σκασμό και να βάλουμε κάτω το κεφάλι να δουλέψουμε για να ξεχρεώσουμε τα παιδιά μας που τα παραδίνουμε σκλάβους στο ΔΝΤ, βριζόμαστε μεταξύ μας.
    Διαβάστε Ιστορία, διαβάστε το παρόν και δουλέψτε για το μέλλον.
    Κάποτε κάποιοι σκότωσαν τον Σωκράτη, Κολοκοτρώνη τον Καποδίστρια κλπ, είστε οι συνεχιστές τους?

    (Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου δεν είμαι "πασοκος" ή φαν του ΓΑΠ, απλά έχω μάθει να αναγνωρίζω αυτούς που παράγουν έργο και να επαινώ το σωστό. Το αν θα αφήσουμε να το εκμεταλευτούνε άλλοι είναι άλλο θέμα. Οι τύποι έχουν ξεσκιστεί σε ένα χρόνο κα κάνουν τα αυτονόητα να λειτουργήσουν στην Ελλάδα. (Απογραφή δημοσίου, συνταγογράφηση, στοιχειώδης οργάνωση κλπ).
    Το αν θα αφήσουμε να το εκμεταλλευτεί αυτό το ΔΝΤ είναι δικό μας θέμα. Και σίγουρα με άναρθρες κραυγές και επιθέσεις μίσους θα μας εκμεταλλευτούν άλλοι.)

    Έλεος ποιά με τους Γκόρτσους και τους Μαυρογυαλούρους!

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά, και ο Στάινμπρουκ πως μπορούσε να γνωρίζει καλύτερα την οικονομική κατάσταση της χώρας από τον τότε πρόεδρο της ελληνικής αντιπολίτευσης;
    Πως ήταν δυνατόν, αυτός, να έχει περισσότερα στοιχεία για την χώρα απ΄ ότι ένα μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου;
    Μάθανε ότι πηδιόμαστε, πλάκωσαν και οι γύφτοι;…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ
    ΕΦΤΙΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΕΦΥΓΕ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ
    ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
    Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ
    ΑΤΟΛΜΙΑ ΚΑΙ ΚΡΥΨΙΝΙΟΤΗΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ
    ΤΟ ΑΓΩΓΟ ΓΙΑ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
    ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΟΛΑΣΗ
    ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΙΚΕ ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ
    ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ
    ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
    ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΕΟΣ
    ΣΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ
    ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΣΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
    ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ
    ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ?
    ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΙ
    ΚΙΝΕΖΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΓΑΛΟΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ
    ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΜΠΟΤΖΗ ΤΟ ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΔ
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ
    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΥΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ
    ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ
    ΕΦΤΙΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΕΦΥΓΕ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ
    ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
    Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ
    ΑΤΟΛΜΙΑ ΚΑΙ ΚΡΥΨΙΝΙΟΤΗΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ
    ΤΟ ΑΓΩΓΟ ΓΙΑ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
    ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΟΛΑΣΗ
    ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΙΚΕ ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ
    ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ
    ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
    ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΕΟΣ
    ΣΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ
    ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΣΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
    ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ
    ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ?
    ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΙ
    ΚΙΝΕΖΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΓΑΛΟΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ
    ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΜΠΟΤΖΗ ΤΟ ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΔ
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ
    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΥΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ
    ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πες τα ρε Βασίλη!

    Αρχίζουμε να συμφωνούμε σε πολλά και ανησυχώ!

    Άσε που το ブライト戦士 που φέρνει κάτι σε videogame...

    切腹 (υπόσχομαι να το αλλάξω όταν κάποιοι -ξέρουν αυτοί, διαβάζουν Ινφογνώμων- το κάνουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν δεν κλείσουν την τηλεόραση οι Μ@@ΚΕΣ οι Ελληνες δεν πρόκειται να ξυπνήσουν ποτέ. Είμαστε λαός που δεν διαβάζει καθόλου!!!!Ξερουν αυτοί τι κάνουν...

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βασίλης 1:32μμ: "Κάποτε κάποιοι σκότωσαν τον Σωκράτη, Κολοκοτρώνη τον Καποδίστρια κλπ, είστε οι συνεχιστές τους?"

    Αναρρωτιέσαι αν οι προηγούμενοι σχολιαστές είναι συνεχιστές των κάποιων που σκότωσαν τους ανωτέρω. Κατά την κρίση μου δικαίως αναρρωτιέσαι, εφόσον κατά την κρίση σου ο ΓΑΠ είναι συνεχιστής του Καποδίστρια, του Σωκράτη και του Κολοκοτρώνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 切腹

    Κανείς δεν το έκανε και κανείς δεν πρόκειται να το κάνει στην Ελλάδα (το τωρινό nick σου, εννοώ)

    Ο μόνος που το έκανε με μεταφορική έννοια είναι ο Σαμαράς. Ο μόνος!

    Δυστυχώς, δεν ξέρω εάν το έχουμε καταλάβει όλοι ακόμα, μάλλον δεν το έχουμε, όμως, καταλάβει, είναι ότι οι Έλληνες είμαστε πλέον δουλικά. Η ιδιοκτησία μας και οι μισθοί/συντάξεις μας ανήκουν σε αυτους που μας δάνεισαν. Και όχι στη χώρα μας. Με το μνημόνιο έχουμε παραχωρήσει τα πάντα. To κράτος μας πλέον ΔΕΝ υπάρχει.
    Και σε λίγα χρόνια θα είμαστε και τυπικά, δουλοπάροικοι σε ΙΔΙΩΤΕΣ που θα τεμαχίσουν σε φέουδα την Ελλάδα και θα την διοικούν.

    Το έχετε καταλάβει; Αν ναι, σας βρίσκω "ωραίους" που έχετε την αντοχή να μαζεύετε αλεύρι και μακαρόνια (παρτάκηδες forever)
    και να τσακώνεστε. Τελικά, δεν είναι τυχαίο το ότι όλα αυτά τα αισχρά έγιναν στον πιο άχρηστο λαό: σε εμάς!

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κυβερνηση ΠΑΣΟΚ

    Κατα:
    1)Ειπε ψεματα για να κερδισει τις εκλογες με μεγαλη πλειοψηφια (αν ελεγαν την αληθεια ή θα κερδιζε με μικρη πλειοψηφια ή θα χρειαζοταν κυβερνηση συνασπισμου)
    2) Εκανε ότι χρειαζοταν για να ανεβουν τα spread και να εμφανιστει το ΔΝΤ ως η μονη λύση
    3) Εκοψε μισθους, συνταξεις, αυξησε το ΦΠΑ
    4) Η εξωτερικη της πολιτικη θυμίζει ΜΚΟ
    5) εφερε τον καλλικρατη με στρεβλωσεις

    Υπερ:
    1) ανοιγει τα κλειστα επαγγελματα
    2) δημιουργει ενιαιο μισθολογιο στους Δημοσιους υπαλληλους
    3) προσπαθει να ελεγξει το χαος στα δημοσια νοσοκομεια (συνταγογραφηση, μηχανογραφηση κλπ)
    4)Αναδιοργανωσε τα ασφαλιστικα ταμεια
    5) ψηφισε πληθωρα νομων προς τη σωστη κατευθυνση
    6) προσπαθει να παταξει τη φοροδιαφυγη (δυστυχως αφηνοντας απεξω τους πολυ ισχυρους)
    7) εφαρμοζει αξιοκρατικα κριτηρια στην πληρωση των διαφορων θεσεων

    ΠΑΣΟΚ δεν ειμαι αλλα χιλιες φορες μια τετοια κυβερνηση που κανει και καποια θετικα απο την προηγουμενη που ειχε πεσει στη μασα και ξεχασε να σηωθει απο το τραπεζι μεχρι που το καραβι αρχισε να βουλιαζει

    Και αυτοι που αντιδρουν δεν εχουν ολοι δικιο. Τι δικιο μπορει να δωσει καποιος στο δημοσιο υπαλληλο ή τον υπαλληλο πχ του ΟΣΕ που μετα επιδοματα εφτανε σε μισθους εξωπραγματικους (4-7 χιλ ευρω). Αυτοι αντιδρουν γιατι τους κοβεται το κεκτημενο δικαιωμα που ειχαν στη μασα εις βαρος των υπολοιπων
    Τι δικιο μπορει να εχει ο ελευθερος επαγγελματιας με σπιτι, εξοχικο, ακριβο αυτοκινητο, πολυτελη ζωη με ταξιδια, αγορα καταναλωτικων αγαθων κλπ που δηλωνε εισοδημα 10 -15 χιλ ευρω (ενω εβγαζε απο 40 - 100 χιλ κατα μεσο ορο). Ειχε μαθει μια ζωη να μην πληρωνει και τωρα που θα πληρωσει κποια ελαχιστα παραπανω απο οσα επρεπε να πληρωσει διαμαρτυρεται.

    Και στο κατω κατω αν εχουμε καλυτερους και ικανοτερους πειτε τους να τους μαθουμε ολοι για να τους ψηφισουμε (ο Σαμαρας δεν κανει, μονο λογια ειναι και α[πο εργα μηδεν, ουτε στη ΝΔ δεν καταφερε να κανει καθαρση θα διορθωσει τα στραβα της Ελλαδας;)

    Green Hornet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @7:50
    Eχεις ακουσει που λεει "εχει ο Θεος"?Σωπα γιατι εχουμε περασει περισοτερα και δε περιμεναμε το ΓΑΠ για να μας βαλει στην ανεμη.Οχι,δε τα σεβομαι αυτα που λεει αυτος στο ποντικι.Λεει παπαριες,ετσι στεγνα.Ψαχνει για ηττοπαθεις και με κομπλεξικα συνδρομα πελατες στη μαλακια του.Ειμαι αισιοδοξος πολυ και πιστευω στο τελος η Ελλαδα θα τον βρει το δρομο της!(οπως παντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Galia, έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο: εγώ πάντως παλεύω όπως μπορώ μήπως και μπορέσουμε και κάνουμε κάποια απτά βήματα προς την αντίθετη κατέυθυνση. Η διαφορά γίνεται όταν κάνουμε όλοι ένα βήμα, όχι όταν, όπως πολύ σωστά ανέφερες, συμπεριφέρεται ο καθένας για την πάρτη του - αν το έκανα αυτό, θα είχα φύγει εκτός Ελλάδος.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ IQ Πιγκουίνου
    Σαφώς δεν εννοώ ότι ο ΓΑΠ ειναι Καποδίστριας! (ΑΝ ήταν μάλλον θα τον είχαμε δολοφονήσει.)
    Αυτό που λέω είναι ότι ο ΓΑΠ ή ο Παπακωσταντίνου π.χ. κάνουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά τα αυτονόητα.
    Και σε αυτή την διάσταση θα έπρεπε να υποστηριχτούν. (Δεν γουστάρω να τρέχω σε 10 υπηρεσίες και να προσπαθώ να επικοινωνήσω με 30 αργόμισθους για να κάνω την δουλεία μου. Θέλω να κάνω 1 κλικ με το ποντίκι μου.)
    Το θετικό του ΓΑΠ είναι ότι έχει μεγαλώσει έξω και ξέρει τι θα πεί λειτουργώ σαν ομάδα, οργανωμένα με συγκεκριμένους στόχους. Θέλω οργανωμένη δημόσια διοίκηση. Θέλω τα κόμματα να ελέγχουν την κυβέρνηση. (Οι ραγιάδες δεν τα έχουν ξεχωρίσει αυτά τα 2 στο μυαλό τους)
    Από εκεί και πέρα πάντα υπάρχουν πολλαπλές επιλογές σε κάθε ένα ζήτημα χωριστά.
    Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ποιά είναι η δυνατότητά μας να έχουμε επιλογές? Και ποιοί και ποιές συνθήκες διαμορφώνουν αυτή την δυνατότητα?
    Φωνάζουν όλοι εύκολα για κλέφτες και φορτώνουν σε άλλους (ως συνήθως ) τις ευθύνες τους.
    Για να κάνω μια μπακάλικη πράξη 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι με μέσο μηνιαίο μισθολογικό κόστος 3.000 (παραπάνω είναι, χώρια τα λοιπά κοστολόγια) επί 14 μήνες είναι 30 δις ετησίως. Αυτό είναι το 10% του χρέους ετησίως!!!!!
    Χώρια το υπόλοιπο κόστος στην οικονομία από την δυσλειτουργία του κράτους.
    Και επιτέλους θυμηθείτε ότι οι κυβερνώντες είναι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ σας και λειτουργούν εκτελώντας τις ΕΝΤΟΛΕΣ σας!!!
    Το εαν λειτουργόύμε ως ραγιάδες και τους συμπεριφερόμαστε ως πασάδες και κοτσαμπάσηδες, ΑΝΙΚΑΝΟΙ να λειτουργήσουμε ώς πολίτες είναι το θέμα.
    Η Δημοκρατία έχει πολίτες και ΔΟΥΛΟΥΣ. Δυστυχώς σήμερα συμμετέχουν και οι δούλοι.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σήμερα δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Πρέπει να το εισάγουμε και να πληρώσουμε γι αυτό!
    Σήμερα δεν έχουμε βιομηχανική παραγωγή, μέχρι και σώβρακα Calvin Klein εισάγουμε. Ούτε κάν βιοτεχνική παραγωγή!
    Σήμερα δεν έχουμε αγροτική παραγωγή. Μέχρι και καρύδια εισάγουμε.
    (κάποτε οι οικονομικοί συντάκτες ή οι φροιτητές οικονομικών πρέπει να κάνουν σχετικές έρευνες για το πόσες βιομηχανίες έκλεισαν την περίοδο 1985-2005).
    Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι ανεκμετάλλευτος ακόμη.
    Όλα τα πιο πάνω οφείλονται στην υποχρέωση που μας επέβαλαν κατα την είσοδό μας στην ΕυρωπαΪκή Ένωση, (ΕΟΚ αρχικά) και στην ασύνετη πολιτική των αρχομανών Ελλήνων πολιτικών.
    Η πίεση αυτή σήμερα εκ μέρους της ΕΕ καια των αθέατων ηγετών μετεβλήθη σε εκούσια (ΓΑΠ) υποταγή της Ελλάδος, με πρόσχημα το...Χρέος!
    ΛΥΣΗ:
    ΆΜΕΣΗ έξοδος από ΟΝΕ (Ευρώ), έκδοση δραχμής ως εθνικού νομίσματος, άρνηση ύπαρξης χρέους, και, το σπουδαιότερο, άμεση έναρξη λειτουργίας βιοτεχνίας, αγροτικής παραγωγής, μείωση κατανάλωσης από τους Έλληνες στα απολύτως αναγκαία για ένα διάστημα τριών περίπου ετών, μέχρι να μπορούμε να αρχίσουμε πάλι τις εξαγωγές.
    Παράλληλα ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ των 5-6 κομμάτων εν αναμονή νεών πολιτικών.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι μεν εδήλωσαν ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ και απεδείχθησαν social-ληστές, οι δε εδήλωσαν ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ και απεδείχθησαν capital-ληστές !!!

    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.