3/10/10

Επιχείρηση «πράσινα στρατόπεδα»

Της Δωρας Αντωνιου
Εργο για την αμυντική βιομηχανία της χώρας επιθυμεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσα από το πρόγραμμα για «πράσινα στρατόπεδα». Συγκεκριμένα, προωθείται η ιδέα, η κατασκευή των συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας να γίνει από την αμυντική βιομηχανία, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και η αναγκαία τεχνογνωσία.

Ηδη, έχουν αρχίσει προκαταρκτικές συζητήσεις με ανθρώπους της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί τι χρειάζεται για την υλοποίηση της ιδέας. Αυτό αναμένεται να είναι ένα από τα οφέλη που προσδοκά να αποκομίσει το ΥΠΕΘΑ από τη δρομολόγηση δράσεων για περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις και δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που άρχισε με την υπογραφή σχετικού μνημονίου με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι δράσεις που προωθούνται βασίζονται σε σχετική μελέτη που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και σε ένα σχέδιο που εκπονήθηκε το 2005 για μετατροπή στρατοπέδου στη Λήμνο σε πρότυπη «πράσινη» μονάδα, πάνω στην οποία θα ακολουθούσαν προσαρμογές στα υπόλοιπα στρατόπεδα της χώρας.

Εκτιμάται ότι από την εφαρμογή πράσινων πολιτικών στις Ενοπλες Δυνάμεις θα προκύψουν οφέλη ως προς την εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση.

Η μελέτη που έγινε, προσδιόρισε συγκεκριμένους στόχους:
- Για τα απορρίμματα, επιδιώκεται μείωση του όγκου τους κατά 5% μέχρι το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος και τουλάχιστον 25% σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα, αύξηση της ανακύκλωσης κατά 40% τον πρώτο χρόνο, με στόχο το 70% σε μια πενταετία.

- Σημαντική μείωση απορριμμάτων και εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να επιτευχθεί από την επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών υλικών. Για τα οπλικά συστήματα που αποσύρονται, σχεδιάζεται αποσυναρμολόγηση με ειδική πρόβλεψη για τοξικά υλικά και επαναχρησιμοποίηση ανταλλακτικών όπου είναι εφικτό.

- Για τις εγκαταστάσεις, στόχος είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 12% τον πρώτο χρόνο και σταδιακή αύξηση του ποσοστού αυτού στο 20%. Στην κατεύθυνση αυτή, πέραν της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβλέπεται συντήρηση και ανακαίνιση των κτιρίων με απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών, όπου ακόμα υπάρχουν, αλλαγή των συστημάτων φωτισμού και καταγραφή και αποκατάσταση των διαρροών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και νερό με την αξιοποίηση ειδικών μετρητών και τακτικό έλεγχο των δικτύων.

- Από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το ζητούμενο είναι να καλυφθεί το 10% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση την πρώτη διετία εφαρμογής του προγράμματος και αύξηση του ποσοστού στο 20%. Παράλληλα, τίθεται ως στόχος η μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 25%.

- Για τη βελτίωση της ποιότητας εδάφους στις περιοχές όπου λειτουργούν στρατόπεδα και πεδία βολής, θα γίνει χαρτογράφηση των πλέον επιβαρυμένων εδαφών και καθαρισμός, ενώ με τη χρήση εκπαιδευτικών βλημάτων και προσομοιωτών θα μειωθεί η πρόσθετη επιβάρυνση.

- Ξεχωριστή παράμετρο του σχεδιασμού αποτελούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Το 424, στη Θεσσαλονίκη, θα είναι το πρώτο που θα γίνει «πράσινο» για να λειτουργήσει ως πρότυπο για τα υπόλοιπα, ενώ προτεραιότητα δίδεται στη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων από όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. Στον χωρο της Εθνικης Αμυνας η κυβερνηση δεν εχει κανει και εφαρμοσει ουτε μια μελετη που να εχει σχεση με την βελτιωση της αμυνας της χωρας. Τωρα θελουν τον στρατο να επικεντρωθει στην πρασινη αναπυξη. Και για να φαινονται δηθεν σοβαροι εχουν βαλει και στοχους οπως 12%, 20%, κλπ, ενω οτιδηποτε υπολογισμοι βγαινουν απο την κυβερνηση εχουν ακριβεια +/- 50%, επιεικως.

    Και ποιοι θα ασχοληθουν με την αμυνα της χωρας; Αλλα ξεχασα, σκοπος του Γιωργακη ειναι να μην υπαρχει αμυνα για να μην εμποδιζεται η πρασινη αναπτυξη της Τουρκιας προς τα δυτικα και να μην ταλαιπωρουνται και οι λαθραιοι οταν περνουν τα συνορα για να εγκατασταθουν στο Ελλαδισταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

    Προσπαθησα να θυμηθω,α ναι..
    Στις εκλογες,βοηθησε ΤΟ ΚΟΜΜΑ
    Του Κ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ,και ενας
    πρασινος οικολογος ο κυριος
    ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟς του Τ/Ο σταθμου
    ΤΗΛΕΦΩΣ.[μας ελεγε να τρωμε χορτα..υγιεινη διατροφη..λιγο]
    Ολοι οι του ΠΑΣΟΚ τωρα μιλανε
    για την πρασινη αναπτυξη.
    Ειχα παρακολουθησει μια εκπομπη
    [αν δεν κανω λαθος] στον Τ/Ο
    Σταθμου "Σκαι",με την Δημοσιογραφο
    κυρια Κοσιωνη.ΘΕΜΑ,λεσχη
    ΜΠΙΝΤΕΛΜΠΕΡΓΚ,με συνομιλητες,
    την Κ.Διαμαντοπουλου[νυν υπουργο],
    και τον Κ.Αβραμοπουλο της ΝΔ.
    Εκει σε απαντηση τους ειπαν,οτι
    συζητησαν για "πρασινη αναπτυξη"
    που αποτελουσε περιπου το 5%
    του πακετου των θεματων.
    Σ'αυτο τον θεσμο εινα 1/3 πολιτικοι,
    1/3 επιχειρηματιες και 1/3 "πνευματικοι" ανθρωποι,δηλαδη
    Καθηγητες,διαμορφωτες ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
    κ.α.
    Αρα τιποτε σε αυτον τον κοσμο
    δεν ειναι τυχαιο.
    Με τρια μεσα μας ελεγχουν
    1.Οθονη της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ
    Η/Υ.Εικονικη πραγματικοτητα.
    [για την παιδεια και τον πολιτισμο]
    2.Την τεχνικη νοημοσυνη...
    να τρως οτι ..σου λενε..
    3.Να μπορεις να καταλαβαινεις τον
    ΗΧΟ [φωνη αναγνωρισημη...πχ
    ΛΕΩΝΙΔΑΣ,,,ΑΔΩΝΙΣ]
    Η μανα μου ελεγε,εαν ηθελε
    να με επικρινει η να με επαινεσει...
    ΣΠΟΛΛΑΤΗ[εις πολλα ετη].
    ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα τ' άχε η μαριωρή μόνο ο φερετζές της έλειπε!

    Εκεί θα εστιάσει το βάρος των προσπαθειών της η .... κυβέρνηση .... ή στον γάμο και τα πανηγύρια ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 12:26 μ.μ. μην είσαι αχάριστος! Μια προσπάθεια γίνεται στις ένοπλες δυνάμεις για οργάνωση προγραμμάτων και για διαχείριση καινοτομίας (Leopard με φωτοβολταϊκό πάνελ) και εσύ αμέσως να την απαξιώσεις!

    Ανέκδοτο:

    Ήτανε λέει ο Μπεγλίτης Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, και μάζεψε τις κρατικές βιομηχανίες (δηλαδή τους ίδιους που δεν ξέρουν τί σημαίνει διαχείριση έργων) και τους ζήτησε να σχεδιάσουν τα προγράμματα από τα οποία θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητά τους!

    http://www.youtube.com/watch?v=fADqCBFbvBE&feature=related

    Καλαμπουτζή!

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΙΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΉΣΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΓΚΟΤΖΙΛΑ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΑΝΑΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΕΝΩ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΒΟΥΝ ΔΟΡΙΦΟΡΟΥΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΑΙ ΑΠ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΩΝΥΜΕ 3 Οκτωβρίου 2010 10:26 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.