4/10/10

Φλερτ Συρίας - Τουρκίας

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ Η αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία από τη Συρία προβάλλει ως μια συνέχεια καταστάσεων στο δίαυλο μεταξύ της Δαμασκού και της Αγκυρας. Καταστάσεις που είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από ένα χρόνο με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Συρίας με τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Η θεαματική βελτίωση των συροτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια και η «αναβάθμιση της Τουρκίας», η οποία, όπως μας ανέφερε αραβική πηγή στην Αγκυρα «διαθέτει άσους ασύγκριτα περισσότερους σε σχέση με την Ελλάδα», έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα όπως αυτά των Σκοπίων και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Η ίδια πηγή υποστήριξε μάλιστα ότι «υπάρχουν εδώ και ένα χρόνο πολλές πιέσεις από πλευράς Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατάργηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, σε βαθμό που απειλείται άσκηση βέτο για την πρόοδο στην υφιστάμενη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Συρίας».

«Υπερτερεί»
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιλογές της Δαμασκού «δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπόψη την ωφελιμιστική παράμετρο, όπου υπερτερεί η Τουρκία». Επιπρόσθετα ο συνομιλητής μας υπογράμμισε «και την κατάσταση αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης».

Σημειώνεται ότι χθες ολοκληρώθηκε στη Λατάκια της Συρίας η συνεδρίαση των ανώτατου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας-Συρίας, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πριν από λίγες μέρες, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου συναντήθηκαν για να ανακοινώσουν ότι προχωρεί ολοταχώς η υπόθεση της δημιουργίας ελεύθερου εμπορίου, κάτι που είχε αποφασιστεί κατ' αρχήν πριν από λίγους μήνες.

«Ανοιγμα»
Η θεαματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Δαμασκού και της Αγκυρας έχει διευκολύνει σε θέματα, όπως το ΡΚΚ, την Τουρκία. Το «άνοιγμα», όμως, που επιχειρεί η κυβέρνηση Ασαντ, αφ' ενός για να ενισχύσει τον παραδοσιακό της πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της και αφ' ετέρου για να ισχυροποιήσει τη θέση της εναντίον του λεγόμενου «κρατικού κατεστημένου» στο εσωτερικό, είναι καταστάσεις που έχουν για σημαντικό μοχλό τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

7 σχόλια:

  1. Φλέρτ ε;άρε νταλκαδιάρηδες ανατολίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η Τουρκία κάνει αεροπορικές ασκήσεις με τηνΚίνα, φλερτάρει τη Συρία, αυξάνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, θερμαίνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Συμπεριφέρεται εν ολιγοις όπως μια ανεξάρτητη, ισχυρή, με αυτοπεποίθηση χώρα. Αυτή ειναι η αληθεια, όσο κι αν δεν αρέσει. (αν στο μέλλον δεν της βγει η παρτίδα, είναι άλλη υπόθεση αλλά κι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς).
    Εμεις εδώ, στα ιστολογια (σ αυτό και στα άλλα)δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κυβερνητική πολιτική με τα σχόλιά μας. Μπορουμε όμως να διαμορφώσουμε κοινη συνείδηση και έτσι να επιρρεάσουμε με την ψήφο και την πολιτική μας απαίτηση τις πολιτικές των κομμάτων. Αυτο τώρα δεν συμβαίνει. Και δεν θα συμβεί όσο περιοριζόμαστε σε ύβρεις και υποτίμηση του αντίπαλου, της Τουρκίας. Δεν θα συμβεί όσο είμαστε πρόθυμοι να ταχθούμε υπέρ των Αραβων και κατά του Ισραηλ (και αντιστρόφως) αντί να σκεφτόμαστε τι συμφέρει τη χώρα. Όσο είμαστε έτοιμοι να καταπολεμήσουμε πεθαμένους αντιπαλους όπως ο κομμουνισμός ενω υπάρχει ένας ολοζώντανος, δηλαδη η Νεα Ταξη και η οικονομική της έκφραση, ο νεοφιλελευθερισμός. (Ευτυχώς το Μνημόνιο ξεκαθα΄ρισε αρκετά τα πράγματα βάζοντας "αριστερούς" και "δεξιούς" μαζί με τους "σοσιαλιστές" στο ίδιο τσουβάλι, από τον Κουβέλη και τη Ντόρα ως τον Καρατζαφέρη. Μας δείχνουν την αλήθεια από μόνοι τους, ας το καταλάβουμε και ας ψηφίσουμε αναλόγως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε sapphire όταν θα ξυπνήσουν από το μακρύ ύπνο τους όσοι "προσκυνημένοι" Δυτικοί μιλάνε για τον περίφημο "εκδημοκρατισμό" της Τουρκίας (μια χώρα που γοργά στρέφεται προς τον ακραίο ισλαμισμό) και του "δημοκράτη" Ερντογάν ("η δημοκρατία είναι ένα τραίνο από το οποίο θα κατέβουμε όταν φτάσουμε στο σταθμό που θέλουμε" είχε δηλώσει ευθαρσώς στο παρελθόν) θα είναι πολύ αργά! Είναι ο ίδιος που ενώ εναγκαλιζόταν τον μεγάλο γενοκτόνο και αιμοσταγή δικτάτορα του Σουδάν Ομάρ Αλ-Μπασίρ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BC%CE%AC%CF%81_%CE%B5%CE%BB-%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%AF%CF%81, διατείνεται ότι όχι μόνο δεν υπήρχε γενοκτονία Αρμενίων αλλά αντίθετα οι Αρμένιοι απεργάζονταν γενοκτονία των Τούρκων!!!
    Αν ξέρεις καλά αγγλικά διάβασε εδώ το λόγο του "ακροδεξιού" (σύμφωνα πάντα με τους "φιλελεύθερους" Ευρωπαίους) Geert Wilders (αναφέρεται και στον Ερντογάν!) για να καταλάβεις τι "παίζεται" στους πονηρούς καιρούς μας!
    BRUNO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εδώ είναι το link: http://frontpagemag.com/2010/10/04/islam-the-communism-of-today/?utm_source=FrontPage+Magazine&utm_campaign=c9c2e9c3bd-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email
    BRUNO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε sapphire ξέχασα το link
    http://frontpagemag.com/2010/10/04/islam-the-communism-of-today/?utm_source=FrontPage+Magazine&utm_campaign=c9c2e9c3bd-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email
    BRUNO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ Μπρούνο!Πράγματι έτσι είναι,ο Ερντογάν είναι κι αυτός ένας ιδεοληπτικός ισλαμοφασίστας με προσωπείο!Άλλωστε δήλωσε ότι η δημοκρατία είναι απλός ένα στάδιο...Εδώ δε στην Ελλάδα παρουσιάζεται ως ο σωτήρας της περιοχής και ως καλός γείτονας που έχει προβλήματα με τους κακούς στρατηγούς και γι'αυτό δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε αν η Τουρκία φέρεται φασιστικά προς εμάς γιατί άλλοι τα κάνουν και όχι αυτός!Αυτό είναι ένα παραμύθι που οι Έλληνες πολιτικοί το λένε εδώ και αρκετά πλέον χρόνια,ξέροντας και οι ίδιοι ότι είναι παραμύθι,και το λένε για δικαιολογήσουν είτε την ανικανότητά τους ή απλώς για να δρομολογήσουν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους!Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν είναι ισλαμιστής καθαρός με ότι κι αν σημαίνει αυτό και ότι η εξωτερική του πολιτική του δεν διαφέρει από αυτή των κεμαλοφασιστών!Μπορώ να πω ότι για μας είναι πιο επικίνδυνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    Προσυπογράφω το σχόλιό σου. Αρμενίζουμε στραβά. Ο γιαλός δεν φταίει καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.