24/10/10

Η Θεσσαλονίκη στο χάρτη της αγοράς αμυντικών συστημάτων

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗΣτο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς αγοράς αμυντικών και οπλικών συστημάτων θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη λόγω της έκθεσης «Defensys 2010», που θα φιλοξενηθεί στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η έκθεση αναμένεται να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό και διπλωματικό γεγονός, καθώς σε αυτή θα συμμετάσχουν 140 εκθέτες -ανάμεσά τους οι εταιρίες - ηγέτες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας- από 21 χώρες, ενώ θα την επισκεφτούν επίσημες αντιπροσωπίες από 49 χώρες -ορισμένες εξαιρετικά πολυμελείς-, στις 23 εκ των οποίων επικεφαλής θα είναι υπουργοί ή υφυπουργοί Αμυνας και στις υπόλοιπες ανώτατοι στρατιωτικοί παράγοντες.

Τα οφέλη

Τα οφέλη της πόλης είναι προφανή: πέραν των οικονομικών, αφού εκθέτες και επισκέπτες θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία και θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, η Θεσσαλονίκη θα συμπεριληφθεί δειλά δειλά σ’ έναν ακόμη διεθνή χάρτη μιας εντελώς ιδιαίτερης «πιάτσας», όπως είναι η παγκόσμια αγορά οπλικών συστημάτων. Την έκθεση διοργανώνουν η ΔΕΘ ΑΕ, η Helexpo και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διά του ΔΙΠΕΚ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΘ και της Helexpo, που το τελευταίο εξάμηνο δούλεψαν για την προσέλκυση εκθετών για την «Defensys», αλλά και χειρίστηκαν το θέμα των επίσημων προσκλήσεων σε κυβερνήσεις, υπουργεία Aμυνας και κρατικές αντιπροσωπείες, η Θεσσαλονίκη παραμένει για αρκετά σημεία του πλανήτη μια… άγνωστη λέξη. Με άλλα λόγια, μια «τρύπα στη γεωγραφία», παρά τα όσα μπορεί οι κάτοικοι και οι παράγοντες της πόλης και της χώρας να νομίζουν. Η «πρωτεύουσα των προσφύγων», που θέλησε ανεπιτυχώς να γίνει «πρωτεύουσα των Βαλκανίων», και η «συμβασιλεύουσα» της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, που το μόνο που κατάφερε είναι για γίνει «συμπρωτεύουσα» της μικρής Ελλάδας, παραμένει άγνωστη στο διεθνές πεδίο - και αυτό είναι μειονέκτημα στην αναπτυξιακή της προσπάθεια.

140 εκθέτες
Η «Defensys 2010» -το όνομα της έκθεσης προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων defense, security και systems- θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση 12.000 τ.μ. στα περίπτερα 13 και 15. Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 140 εκθέτες, που προέρχονται από 21 χώρες, ενώ εκτιμάται ότι θα την επισκεφτούν 15.000 άτομα, καθώς η έκθεση για ευνόητους λόγους δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Θα την εγκαινιάσει το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ενώ ως παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνουν δύο ημερίδες. Την πρώτη διοργανώνει στις 27 Οκτωβρίου η Ενωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής και Αμυνας, με θέμα «Η συμβολή της αμυντικής βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία». Η δεύτερη ημερίδα θα γίνει στις 29 Οκτωβρίου, με θέμα «Προγράμματα πολεμικού εξοπλισμού ή ανταγωνισμός στο σημερινό διεθνές οικονομικό κλίμα».

Οι συμμετοχές

Ανάμεσα στις ξένες εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην «Defensys 2010» περιλαμβάνονται η Locheed Martin, η Northrop Grumman, η Raytheon, Boeing, η EADS, η Eurocopter, η Airbus Military, η Rheinmetall, η Krauss-Maffei Wegman, η Eurofighter, η Thales, η DCNS, η Panhard, η MBDA, η Dassault, η SAAB Technologies, η Finmeccanica, η Russian Technologies, η BAE και η Norinco. Επίσης, θα δώσουν το «παρών» και εγχώριες επιχειρήσεις, όπως η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η Intracom, η Miltech και η Shipyards. Παράλληλα, τρία διμερή εμπορικά επιμελητήρια, το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνοϊταλικό και το Ελληνογαλλικό, θα οργανώσουν τις συμμετοχές των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, των ιταλικών και των γαλλικών επιχειρήσεων, αντιστοίχως. Θα την επισκεφτούν επίσημες αντιπροσωπείες με υπουργούς, υφυπουργούς και ανώτερους διοικητικούς και στρατιωτικούς παράγοντες από 50 χώρες. Επίσης, τη Θεσσαλονίκη με αφορμή της «Defensys» θα επισκεφτεί αντιπροσωπεία της NAMSA, της υπηρεσίας προμηθειών του ΝΑΤΟ.

Από πού αγοράζουμε
Για την Ελλάδα η αγορά οπλικών συστημάτων συνιστά πεδίο εξαιρετικά οικείο, αφού, σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SΙΡRΙ), οι αμυντικές δαπάνες του 2008 κατατάσσουν τη χώρα μας στην 5η θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Στην Ελλάδα αναλογεί το 4% των παγκόσμιων αμυντικών προμηθειών, επίδοση που τη φέρνει μπροστά από άλλες μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SΙΡRΙ, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και η πολιτική ηγεσία, η οποία υπογράφει τις συμβάσεις, προτιμούν -παραδοσιακά- ως προμηθευτές εταιρίες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ μετά το 1994 έχει παρατηρηθεί άνοιγμα προς τη Ρωσία. Ετσι, την περίοδο 2004-2008 οι προμήθειες όπλων και αμυντικών συστημάτων της Ελλάδας έγιναν κατά 31% από τη Γερμανία, κατά 24% από τις ΗΠΑ και κατά 24% από τη Γαλλία.

Μεταστροφή
Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν σημαντική μεταστροφή στις προτιμήσεις της χώρας, όσον αφορά τους προμηθευτές, έναντι της περιόδου 1999-2003, όταν το 67% των αμυντικών δαπανών μας για προμήθειες οπλικών συστημάτων κατευθυνόταν στις ΗΠΑ, ενώ Γερμανία και Γαλλία κέρδιζαν μόλις το 11%. Η αλλαγή ισορροπιών στις εξοπλιστικές δαπάνες άρχισε την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οπότε η χώρα άρχισε να προμηθεύεται κυρίως από τους Ευρωπαίους εταίρους της παρά από τις ΗΠΑ.

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.