6/10/10

Οι παγίδες της «συνεκμετάλλευσης» και της «συνεργασίας» στο Αιγαίο


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Μήνας ελληνοτουρκικής προσέγγισης» αναμένεται να είναι ο Οκτώβριος, καθώς θα επισκεφθούν την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ο υπουργός Επικρατείας Μπαγίς, με επίσημη αφορμή το διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι διερευνητικές επαφές Αθήνας-Αγκυρας για τα θέματα του Αιγαίου έχουν προχωρήσει πολύ. Κατά μία πηγή, το έργο των διερευνητικών επαφών έχει ολοκληρωθεί και μένει μόνον η πολιτική απόφαση.
Τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «οικονομικής συνεργασίας» στο Αιγαίο, χωρίς να διαψεύδουν αλλά ουτέ και να αναφέρουν καθαρά τις έννοιες «συνεκμετάλλευση» ή «συνδιαχείριση» του Αιγαίου.
Ομως ένα σχέδιο επίλυσης με τον μανδύα της επωφελούς οικονομικής συνεργασίας είναι αμφίβολο αν αποτελεί εγγύηση για την ασφαλή έξοδο από την κρίση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων:

Το άρθρο 76
Σύμφωνα με το άρθρο 76 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (που είναι ήδη νόμος του κράτους), το εύρος της υφαλοκρηπίδας είναι μέχρι 200 ν.μ. από τα χωρικά ύδατα, δηλαδή στα διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με ακριβείς μετρήσεις και με βάση τη μέθοδο της οριοθέτησης (γραμμές βάσης) που έχει εφαρμόσει κατά 98,2% το Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το 83% περίπου του Αιγαίου (FIR Αθηνών και όχι μόνον) ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 17% στην Τουρκία. Επιπροσθέτως,σ το άρθρο 77 της Σύμβασης ορίζει ότι η παράκτια χώρα έχει κυριαρχικό δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα της για εξόρυξη φυσικών πόρων. Στην περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να μην κάνει εξόρυξη, τότε καμία άλλη χώρα δεν ανακτά αυτό το δικαίωμα. Με άλλα λόγια, η ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι φυσικοί πόροι που περιέχονται σ' αυτήν, επομένως και τα κυριαρχικά και οικονομικά οφέλη, ανήκουν μόνον στους Ελληνες πολίτες και θεωρητικώς καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα συνδιαχειριστεί με την Τουρκία κατά 50%, προκειμένου να εξυπηρετηθούν λύσεις προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η Αγκυρα και δεν έχουν διευθετηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Σε περίπτωση συνδιαχείρισης της υφαλοκρηπίδας και με το ισχύον καθεστώς των 6 ν.μ. τότε θα προκύψουν αμφίβολα αποτελέσματα για τη χώρα. Ενα απλό παράδειγμα: σε τυχόν εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου αξίας π.χ. 100 δισ. ευρώ ετησίως, τα 50 δισ. θα τα εισπράξει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα 50 η Τουρκία στην περίπτωση της συνδιαχείρισης. Αντιθέτως, με βάση το 83% και το 17% της οριοθετημένης ελληνικής και τουρκικής υφαλοκρηπίδας αντιστοίχως, η Ελλάδα θα έπρεπε να εισπράξει 83 δισ. και η Τουρκία 17 δισ. Με τη συνδιαχείριση επομένως, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει στην Αγκυρα 33 δισ. ετησίως ως «δώρο» της συνδιαχείρισης. Είναι μάλλον προφανές γιατί η Αγκυρα επιδιώκει να κατοχυρώσει τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Ο εναέριος χώρος
Εκτός όμως από τις οικονομικές απώλειες, η συνδιαχείριση θα θέσει σε δοκιμασία και τα δικαιώματα στον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από την υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με το άρθρο 78 της Σύμβασης, τα δικαιώματα της παράκτιας χώρας (όπως η Ελλάδα) για τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από την υφαλοκρηπίδα (π.χ. με εξέδρες εξόρυξης, αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου κ.λπ.) δεν πρέπει να επηρεάζουν το υπάρχον νομικό καθεστώς. Ομως στην περίπτωση συνδιαχείρισης της υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα ελέγχου του διεθνούς εναέριου χώρου επειδή ακριβώς δεν θα έχει οριοθετήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στην περίπτωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που σύμφωνα με το άρθρο 57 της Σύμβασης έχει και αυτή εύρος 200 ν.μ. από τις ακτές, η παράκτια χώρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ για έρευνες, αλιεία, παραγωγή ενέργειας από το νερό και τον αέρα, οτιδήποτε δηλαδή είναι εκμεταλλεύσιμο από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι και την επιφάνεια αυτής.

Ανύπαρκτη ΑΟΖ
Ομως η τουρκική Βουλή στις 15 Μαΐου 1964 ψήφισε το νόμο 476, με τον οποίο καθόρισε τα 12 ν.μ. από τις ακτές της ως ζώνη αλιείας, μειώνοντας αισθητά την ελληνική ΑΟΖ. Την ίδια μάλιστα χρονιά η Τουρκία κατέθεσε το νόμο αυτόν για επικύρωση στον ΟΗΕ, ο οποίος ισχύει μέχρι και σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια να πλήττονται οι αλιείς των Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Κω, Ρόδου, και Μεγίστης, που δεν μπορούν να βγουν από τα χωρικά μας ύδατα των 6 ν.μ., διότι μπαίνουν στην τουρκική ζώνη αλιείας και συλλαμβάνονται.
Στην περίπτωση συνδιαχείρισης, χωρίς η Ελλάδα να έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της, τότε η Τουρκία μπορεί να τοποθετήσει στο βυθό καλώδια για έρευνες ή και αγωγούς, ενώ θα μπορεί κάλλιστα να μη σέβεται τα αντίστοιχα δικαιώματα της Ελλάδας, αφού η ελληνική ΑΟΖ θα είναι ανύπαρκτη.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 60 της Σύμβασης, η Τουρκία θα μπορεί να δημιουργήσει τεχνητά νησιά - εξέδρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, δημιουργώντας ακόμα σοβαρό πρόβλημα και στον έλεγχο του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο, διότι εκτός των άλλων δεν έχει γίνει πρόβλεψη στη Σύμβαση στο θέμα αυτό, που παραμένει σε εκκρεμότητα. *
ΕΝΕΤ

8 σχόλια:

  1. συνδιαχείρηση δεν συμαίνει απαραίτητα 50-50. μπορεί να είναι και 80-20 πχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συνδιαχείριση με ποσοστά 60 ΗΠΑ Τουρκία 20 Ελλάδα 20.
    Και πάμε στ... αν θέλετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η και το ποιο δίκαιο 100% και 0% π.χ.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι παγίδες, ε; Σιγά. Έχουμε κάνει κάτι παγίδες εμείς... ο λαός τις λέει και παραπλανητικές ..."υφαλοκρηπίδες"...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΙΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ,
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΙΩΠΗ ΓΥΡΩ-ΤΡΙΓΥΡΩ,
    ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΥΣΗ.ΜΕΤΑ ΞΕΣΠΑΕΙ Η ΜΠΡΟΡΑ.
    ΟΤΑΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Ο ΛΕΟΝΤΑΣ,
    ΠΕΦΤΕΙ Ο "ΒΟΥΒΑΛΟΣ"ΝΕΚΡΟΣ.
    ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ.
    ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ.
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΥΑΙΝΕΣ"
    ΜΕ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ....
    ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ,
    "ΓΥΠΕΣ","ΟΡΝΙΑ"ΜΕ ΓΑΜΨΑ ΡΑΜΦΗ ΚΑΙ
    ΝΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ....
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑ "ΤΣΑΚΑΛΙΑ"ΚΑΙ ΟΙ
    "ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ"....
    ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥΣΑΙ ΨΗΛΑ
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ?

    ΒΟΗΘΗΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ.
    "ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ..
    ΚΑΙ ΜΥΡΣΙΝΗ ΕΣΥ ΔΟΞΑΣΤΙΚΗ,
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΑΣ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΑΤΕ
    ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ...
    ΑΕΤΟΜΑΡΦΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ
    ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΙΟ ΛΕΥΚΑ
    ΣΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΕΜΑ..."
    ΟΔΗΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ ΕΙΠΕ:

    Ομως η τουρκική Βουλή στις 15 Μαΐου 1964 ψήφισε το νόμο 476, με τον οποίο καθόρισε τα 12 ν.μ. από τις ακτές της ως ζώνη αλιείας, μειώνοντας αισθητά την ελληνική ΑΟΖ.

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.
    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ 12ν.μ. ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!!

    Θ. ΚΑΡΥΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΗ. Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

    ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΔΕΙΤΕ: http://www.aigaio.org/page4.html

    "Με την αναγνώριση του Αιγαίου ως Παρακτίου Αρχιπελάγους το κάθε νησί δεν αποτελεί μια αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά συνδέεται αρρήκτως με το διπλανό του, δημιουργώντας μια ενίαια αρχιπελαγική κυριαρχική αλυσίδα, εντός της οποίας η σημερινή διελκυστίνδα με την Τουρκία για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. ή για το δικαίωμα των νησιών να παράγουν την υφαλοκρηπίδα τους δε θα είχε απολύτως καμία σημασία ή αιτία ύπαρξης"

    ΚΟΥΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Αντιθέτως, με βάση το 83% και το 17% της οριοθετημένης ελληνικής και τουρκικής υφαλοκρηπίδας αντιστοίχως, η Ελλάδα θα έπρεπε να εισπράξει 83 δισ. και η Τουρκία 17 δισ. "
    Τι μπακάλικα είναι αυτά???
    Το 83% της επιφάνειας του Αιγαίου εννοεί, όχι των κοιτασμάτων.
    Το θέμα είναι σε ποιό σημείο είναι το κοίτασμα και στην περίπτωση που είναι στα διεθνήμ εάν έχεις κατοχυρώσει/καθορίσει την ΑΟΖ σου.
    Είμαστε τόσο ξεφτίλες που συζητάμε το εαν έχουμε ΑΟΖ στο Αιγαίο και εαν το Καστελόριζο θα ορίσει ή όχι την ΑΟΖ ΝοτιοΑνατολικά.
    Το θέμα δεν είναι το τι είναι το δίκαιο, όλοι το ξέρουμε.
    Το θέμα είναι εαν χρωστώντας σαν χώρα κοντά στο 1 τρις έχουμε την δύναμη/δυνατότητα να μην αφήσουμε στον γείτονα να έρθει να καλλιεργήσει στο χωράφι μας.
    Και μην ακούσω τι θα τους... κάνουμε με τις ένοπλες δυνάμεις μας. Εαν έγιναν τα Ίμια όταν είμασταν στα καλά μας σαν ένοπλες δυνάμεις φανταστείται τι θα γίνει τώρα.
    Τώρα δεν έχει "βυθίσατε χώρα", το πλεονέκτημα του πρώτου πλήγματος θα το έχουν οι Τούρκοι. Φαντάζεται κανείς ότι θα υπάρχει χρόνος αντίδρασης?
    Δηλαδή,εδλω που τα λέμε, μια και δεν καθορίζουμε την ΑΟΖ μπορούμε να κανουμε ένα τεχνητό νησί στα διεθνή ύδατα και να κάνουμε ένα κρατίδιο, ας πούμε εδώ: Ν39 17' Ε25 22' να γλυτώνουμε τους φόρους.
    Θεωρητικά η μόνη μας υποχρέωση από την στιγμή που είναι διεθνή ύδατα και εάν υπήρχε ΑΟΖ, θα ήταν να δηλωθούμε στην Ελληνική εφορία για τις δραστηριότητες του τεχνητού νησιού (μια πλατφορμα ας πούμε ή ένα μόνιμα αγκυρωμένο πλοίο).
    Εάν κάναμε γεώτρηση θα έπρεπε να πάρουμε άδεια εκμετάλευσης από το κράτος στου οποίου την ΑΟΖ βρισκόμαστε.
    Από την στιγμή που δεν έχει οριστεί η ΑΟΖ το δίκιο το έχει αυτός που μπορεί να σε βυθίσει .
    Που κάνω λάθος?
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.