27/10/10

"Οι Ταλιμπάν δεν έχουν πληγεί" λένε αμερικανοί αξιωματούχοι

Η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των ανταρτών στο Αφγανιστάν δεν καταφέρνει να εξαλείψει τους Ταλιμπάν, ούτε να πιέσει τους αρχηγούς τους να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Οι εντατικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε κάποιες πρόσκαιρες υποχωρήσεις των ανταρτών, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού που επικαλείται η εφημερίδα, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά τους.

Όμως, οι ηγέτες των Ταλιμπάν που συλλαμβάνονται ή σκοτώνονται από τις αμερικανικές δυνάμεις συχνά αντικαθίστανται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, σύμφωνα με τους υπευθύνους των υπηρεσιών πληροφοριών. "Οι αντάρτες φαίνονται να αντιστέκονται", δήλωσε από τη μεριά του ένας υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ταλιμπάν έχουν δείξει πολλές φορές ότι μπορούν "να ανακάμψουν" από μία ήττα πολλές φορές λίγες μόνο ημέρες αργότερα, πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την Washington Post, "αυτό το αίσθημα το μοιράζονται οι κυριότερες υπηρεσίες πληροφοριών που αναλύουν την (αφγανική) κρίση, ανάμεσά τους η CIA και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA)".

"Για τους ηγέτες των Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα", αναφέρει στην εφημερίδα ένας υπεύθυνος του υπουργείου Άμυνας. "Ακόμα και όταν βλέπουμε τις γραμμές υποστήριξης να διακόπτονται, όμως είναι πρόσκαιρο".

Οι Ταλιμπάν μοιάζουν να ικανοποιούνται να διεξάγουν μικρές επιχειρήσεις εκφοβισμού και δολοφονιών αναμένοντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Επικεντρώνονται στην ημερομηνία που έχει καθορίσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, τον Ιούλιο του 2011, δηλώνοντας ότι το "τέλος είναι κοντά", σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα.
http://www.nooz.gr

Οι Ρώσοι επιστρέφουν στο Αφγανιστάν
Ο Κόκκινος Στρατός ετοιμάζεται για την επιστροφή του στο Αφγανιστάν από το οποίο αποχώρησε το 1989 υπό την πίεση των μουτζαχεντίν, που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ. Η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και πιθανότατα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, σε ένα μήνα, στην οποία θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο του συμβουλίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία. Οι συζητήσεις, πάντως, μεταξύ των δυο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και στο τραπέζι έχουν τεθεί μιαν σειρά από ενδεχόμενα. Μεταξύ άλλων, συζητούνται η συμβολή της Μόσχας στη νατοϊκή αποστολή στην ασιατική χώρα με ελικόπτερα και πληρώματα για την εκπαίδευση των Αφγανών, η συνεργασία στον τομέα καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, η συμμετοχή σε αποστολές συνοριακής φύλαξης και η διευκόλυνση της διέλευσης των νατοϊκών δυνάμεων προς το Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, δήλωσε ότι στη σύνοδο μπορεί να πραγματοποιηθεί μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και αυτή να σφραγιστεί με τη συμφωνία για συνεργασία στο θέμα του Αφγανιστάν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη μια συνδρομή των Ρώσων με ελικόπτερα, καθώς αυτά θεωρούνται πιο κατάλληλα για δράση στο αφγανικό περιβάλλον σε σχέση με εκείνα των δυτικών χωρών.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Σε σημερινή του δήλωση ο Κορμπατσώφ, είπε ότι "οι Αφγανοί είναι αδύνατον να ηττηθούν από τους δυτικούς"...

    Τους το είχε πει και ο αρχηγός των σοβιετικών δυνάμεων του Αφγανιστάν όταν τελευταίος περνούσε την γέφυρα των συνόρων αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς σοβιετικούς στρατιώτες.

    Αλλά οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ νόμισαν ότι θα πάνε ...πενταήμερη εκδρομή εκεί.
    Η ασχετοσύνη τους φαίνεται και από την φωτογραφία όπου αντί για κάποιο ελαφρύ όχημα, χρησιμοποιούν στην έρημο τα τερατώδη χάμερ.

    Φωνάξτε κανά ...λάντα νίβα τώρα να σας τραβήξει!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.