8/10/10

Συνομιλίες του Γουέν Τζιαμπάο στην Τουρκία.

Συνομιλίες με τούρκους ηγέτες έχει σήμερα στην Αγκυρα ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο αναδυόμενες οικονομίες.

Η Τουρκία είναι ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Γουέν στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ιταλία.
Ο Γουέν, ο πρώτος κινέζος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Κίνα τα τελευταία οχτώ χρόνια, έγινε δεκτός από τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει περίπου δέκα συμφωνίες.

"Ελπίζω ειλικρινά ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και τη διμερή συνεργασία προς όφελος και των δυο χωρών και ότι θ΄ανοίξει μια νέα σελίδα στις φιλικές σινο-τουρκικές σχέσεις", τόνισε ο Γουέν κατά την άφιξή του στην Αγκυρα αργά χθες.

Ο κινέζος πρωθυπουργός έγινε ωστόσο στόχος διαμαρτυρίας περίπου 100 Ουιγούρων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσε, για να καταγγείλουν τη μεταχείριση από την Κίνα της τουρκόφωνης, μουσουλμανικής αυτής μειονότητας στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το ξενοδοχείο, ενώ ένα παπούτσι που εκτοξεύθηκε εναντίον του αυτοκινήτου του Γουέν δε βρήκε το στόχο του.
Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, σήμερα αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του πολιτισμού.

Αύριο ο κινέζος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα συναντηθεί με τούρκους επιχειρηματίες και θα επισκεφθεί ιστορικές τοποθεσίες πριν αναχωρήσει από την Τουρκία.
express

6 σχόλια:

  1. Οι Ουιγούροι εντάσονται στο πλαίσιο της πολιτικής που ασκεί η Άγκυρα ώς πρός την Κίνα.
    Και αυτοί βρέθηκαν εκεί για να το υπενθυμίσουν στον Κινέζο.
    Πάντα εξυπηρετεί να ελέγχεις μια περιοχή αστάθειας του "φίλου" με τον οποίο συναλλάσεσαι.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αποσχιστικές τάσεις που καλλιεργούνται από την Τουρκία έχουν σαν στόχο να πλήξουν τον ενεργειακό κόμβο της Κίνας.
    Η επαρχία Xinjiang είναι πλούσια σε ορυκτά μεταλλεύματα και είναι ο ενεργειακός κόμβος διέλευσης από Ρωσία,Καζακσταν κλπ.
    Η οικονομία της Κίνας βασίζεται στην Xinjiang για αυτό και η αντίδραση και καταστολή των κινητοποιήσεων των μουσουλμάνων Οιγούρων από τους Χαν Κινέζους ήταν και θα είναι απολύτως άμεση και βίαιη.
    Εαν συνεχίσουν να υποκινούνται οι Οιγούροι το πάρτυ στην περιοχή θα κρατήσει καιρό και η περιοχή θα αναβοσβήνει όποτε την χρειάζεται η Τουρκία στα πλαίσια των "φιλικών" εμπορικών δεσμών που αναπτύσει με την Κίνα.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2-3 διαφωτιστικά ακόμα σε ένα άγνωστο για τους περισότερους θέμα.

    http://www.nytimes.com/2010/07/10/world/asia/10uighur.html

    http://www.thejakartaglobe.com/opinion/chinas-muslim-uighurs-caught-in-middle-as-regional-stability-takes-center-stage/365011

    http://www.bilgesam.com/en/index.php?option=com_content&view=article&id=322:east-turkestan-and-chinas-security&catid=107:analizler-cin&Itemid=134

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:JCZrrHalPsgJ:www.apcss.org/Publications/APCSS--%2520Uyghur%2520Muslim%2520Separatism%2520in%2520Xinjiang.doc&cd=3&hl=en&ct=clnk

    Το στοίχημα της Τουρκίας είναι να προσεταιριστεί τον μουσουλμανικό κόσμο ώς ο καλός εκπρόσωπος του Ισλαμισμού απέναντι στην κακή Αλ Κάιντα.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν νομίζετε ότι οι Κινέζοι θα μασήσουν με τα "ανθρώπινα δικαιώματα" των Ουϊγούρων, γελιέστε.
    Μαύρο φίδι που τους έφαγε.
    Η περιοχή τους είναι για την Κίνα ότι ο Καύκασος για τη Ρωσία.
    Ο έλεγχος της είναι ζωτικής σημασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύεις σοβαρά ότι η Κίνα έχει ανάγκη την Τουρκία, ώστε να κρατά "ήσυχους" τους Ουιγούρους; Ή πιστεύεις ότι θα ανεχθεί την οποιαδήποτε ανάμειξη των Τούρκων στην περιοχή;

    Την προηγούμενη φορά τούς έκοψαν τον βήχα (των Τούρκων), καθ' ότι με την Κίνα δεν μπορείς να παίζεις, όπως με την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @7:32
    Το ζητούμενο από την πλευρά της Κίνας είναι να μπορέσει να σταθεροποιήσει την περιοχή της οποίας ο μισός πληθυσμός είναι μουσουλμάνοι την στιγμή που προσπαθούν να τους προσεταιριστούν Τουρκία και Αλ Κάιντα.
    Από την σημερινή απονομή του Νόμπελ αντιλαμβάνεσαι το σκηνικό που ετοιμάζεται και το πλαίσο στο οποίο θα γίνουν οι επόμενες επεμβάσεις καταστολής στην περιοχή.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.