10/10/10

Κύπρος: Από την Τσεχοσλοβακία στην Κούβα

Το κυπριακό πρόβλημα είναι αυτή καθ’ αυτή η ύπαρξη του κράτους σε μια μείζονος στρατηγικής σημασίας περιοχή
Τoυ Μάριου Ευρυβιάδη

Η κατά καιρούς ανεπάρκεια, ανικανότητα και ασχετοσύνη των κυβερνήσεων και των διπλωματικών υπηρεσιών του κράτους, επέτρεψε στους Δυτικούς εχθρούς του κυπριακού κράτους να βραχυκυκλώσουν τους μηχανισμούς της ΕΕ και να τους στρέψουν εναντίον του
Το κυπριακό πρόβλημα δεν άρχισε το 1963-64. Ούτε το 1974. Και δεν είναι αυτό που κοινώς νομίζεται. Δεν είναι η εναλλακτική δομή του κράτους. Δεν είναι η συμμετοχή στη δομή της εξουσίας. Δεν είναι μετά το 1974, η εισβολή και η κατοχή. Δεν είναι η όποια μορφή ομοσπονδίας, διζωνικής, τριζωνικής, κ.λπ. Δεν είναι το «περιουσιακό», για να είμαι και επίκαιρος.

Το κυπριακό πρόβλημα είναι κάτι πιο σημαντικό και σύνθετο. Είναι υπαρξιακό. Το κυπριακό πρόβλημα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εάν προσεγγίσουμε το ζήτημα μέσα από αυτή τη φαινομενικά απλοϊκή θέση, θα έχουμε έναν μπούσουλα και ένα πλαίσιο ανάλυσης που μας προσφέρει μια λογική ερμηνεία για την πεντηκονταετία, από το 1960 μέχρι σήμερα. Η ερμηνεία αυτή επαληθεύεται από τα γεγονότα του 1963-64, από αυτά που μεσολάβησαν μέχρι το 1974 και από αυτά που ακολούθησαν από τότε μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του Δημοψηφίσματος του 2004.

Το κυπριακό πρόβλημα είναι αυτή καθ’ αυτή η ύπαρξη του κράτους σε μια μείζονος στρατηγικής σημασίας περιοχή η οποία για μια δεκαετία, από το 1958 μέχρι το 1968, ήταν το πιο σημαντικό στρατηγικό σημείο του πλανήτη με μόνη εξαίρεση τις 13 ημέρες του Οκτώβρη του 1962, όταν είχαμε την κρίση των πυραύλων στην Κούβα που έφερε την ανθρωπότητα στο χείλος της αυτοκαταστροφής.

Το κράτος του 1960, έστω και με την κολοβή και εγγυημένη του μορφή, δεν έπρεπε να υπάρχει. Και από την επομένη κιόλας της δημιουργίας του, στις 16 Αυγούστου 1960, η ύπαρξή του θεωρήθηκε στρατηγικό λάθος από τη Δύση.

Πρωτού λοιπόν ξεράνει καν το μελάνι των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου η παρουσία του κυπριακού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισε να φαντάζει επικίνδυνη για την Ουάσιγκτον κυρίως, αλλά και για τους σφογγοκωλάριους των Αμερικανών, τους Εγγλέζους.
Επικίνδυνο φάνταζε και για την Άγκυρα, αλλά για λόγους διαφορετικούς από αυτούς των ΑμερικανοΕγγλέζων. Από το 1958 και μετά και ενώ είχε ήδη υπογραφεί η Ζυρίχη, οι Τούρκοι άρχισαν να δραστηριοποιούνται δυναμικά. Ως αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο του 1959 (η Ζυρίχη υπεγράφη τον Φεβρουάριο) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1960, δηλαδή μετά την ανακήρυξη του κράτους, οι Τούρκοι, κατά δική τους παραδοχή, έφεραν παράνομα στην Κύπρο 10.000 όπλα, ένα γεγονός που σήμερα οι πρωταγωνιστές το αφηγούνται με υπερηφάνεια. Για διαφορετικούς λόγους η τουρκική θέση στην Κύπρο είχε και αμερικανο-εγγλέζικες πλάτες.

Ποια ήταν τα κίνητρα των τελευταίων; Ήταν ιδεολογικά και γεωστρατηγικά. Οι Αμερικανοί ήθελαν να ελέγχουν απόλυτα την Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο. Από το 1958 είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν στο βυθό της Μεσογείου, κυριολεκτικά κάτω από την Κύπρο, την πρώτη γενιά των επιθετικών υποβρυχίων τύπου Ρolaris. Το τελευταίο ήταν οπλισμένο με τους ομώνυμους υποβρύχια εκτοξευόμενους πυραύλους Ρolaris, που μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Από το 1958 μέχρι το 1968 το περιορισμένο βεληνεκές των Ρolarisεπέτρεπε στους Αμερικανούς να χτυπήσουν τη Μόσχα μόνο από δυο σημεία στον πλανήτη. Το ένα ήταν στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Βόρεια Θάλασσα. Ανέπτυξαν λοιπόν δυο πυρηνικές βάσεις. Μια στη Ρότα της Ισπανίας για την Ανατολική Μεσόγειο και μια στη Λοχ Νες στη Σκωτία, για τη Βόρεια Θάλασσα. Αλλά λόγω των πάγων η Βόρειος Θάλασσα ήταν διαθέσιμη για λιγότερο από τρεις μήνες τον χρόνο. Αντίθετα, η περιοχή γύρω από την Κύπρο ήταν διαθέσιμη και για τους 12. Από το 1958 μέχρι το 1968 η Ανατολική Μεσόγειος ήταν κυριολεκτικά ο ομφαλός της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Τα υποβρύχια Ρolarisήταν σχεδόν άτρωτα.
Η Μόσχα δεν παρέμενε αδρανής. Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ανέπτυξε υποβρύχια και πλοία επιφανείας στη Μεσόγειο.

Ως αποτέλεσμα, πάνω από 160 πολεμικά πλοία και υποβρύχια Ανατολής και Δύσης συνωστίζονταν στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα κυριολεκτικά θανάσιμα παιγνίδι.
Η πρώτη ευκαιρία για την κατάλυση του κυπριακού κράτους εμφανίσθηκε με τα γεγονότα του 1963-64. Με τα γεγονότα αυτά ως αφορμή και όχι ως αιτία, η Κύπρος χαρακτηρίσθηκε ως «Κούβα της Μεσογείου» και ο Πρόεδρός της ως «Κάστρο της Μεσογείου» ή ο «Ρασοφόρος Κάστρο». Χαρακτηρίστηκε ως τέτοια λόγω της ύπαρξης ενός φαινομενικά ισχυρού κομμουνιστικού κόμματος στο νησί, το οποίο μετά τις πρώτες εκλογές του 1960 απέκτησε και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η πρώτη ανεπιτυχής προσπάθεια κατάλυσης αφορούσε την ανάπτυξη και με τη συμμετοχή Αμερικανών πεζοναυτών, Νατοϊκών δυνάμεων, υπό τον Αμερικανό διοικητή του ΝΑΤΟ που θα υποκαθιστούσε το κυπριακό κράτος μέσω μιας συγκυριαρχίας ΝΑΤΟ, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας.

Ακολούθησε το περιβόητο Σχέδιο Άτσεσον με πολλές τροποποιήσεις. Και αυτό στόχευε στην κατάλυση του κράτους με τη διχοτόμηση του νησιού (μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) με το ένα τρίτο περίπου του τόπου να τουρκοποιείται. Για την υλοποίηση του διχοτομικού αυτού σχεδίου η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας επεξεργάσθηκε ακόμα και τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Μακαρίου.

Ωστόσο, πριν το 1963-64 και προτού γίνει ιδεολογικά της μόδας ο χαρακτηρισμός «Κούβα της Μεσογείου» τα ίδια Δυτικά κέντρα εξουσίας αποκάλεσαν την Κύπρο «Τσεχοσλοβακία του Μεταπολέμου».

Τι εννοούσαν με αυτό; Ότι όπως ακριβώς το μειοψηφών κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχοσλοβακίας κατάφερε μέσω δημοκρατικών διαδικασιών το 1948 ένα «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και έμπασε για τα καλά την Τσεχοσλοβακία στο ανατολικό στρατόπεδο, κάτι ανάλογο θα έπρατταν και οι κομμουνιστές της Κύπρου. Και μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στη Σοβιετική Ένωση να ακυρώσει την πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ, δηλαδή αυτή των Ρolarisκατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Καταγράφεται, λοιπόν, ότι προτού εφευρεθεί το έωλο τροπάριο της «κουβανοποίησης» της Κύπρου υπήρχε ένα άλλο εξίσου έωλο τροπάριο, αυτό της «Τσεχοσλοβακοποίησής» της.
Όλα όσα ακολούθησαν είχαν μία γραμμική εξέλιξη και με στόχο πάντοτε την κατάλυση του κράτους. Η τελευταία βίαιη προσπάθεια έγινε με το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής. Υπογραμμίζω εδώ ότι στρατηγικός στόχος της εισβολής δεν ήταν η κατοχή, αλλά η κατάλυση του κράτους.

Μετά το 1974 εγκαταλείφθηκαν οι βίαιες μέθοδοι και με εργαλεία τις λεγόμενες «διακοινοτικές συνομιλίες» άρχισε η σταδιακή προσπάθεια απονομιμοποίησης του κράτους. Αυτή κορυφώθηκε με το κυριολεκτικά κρατοκτονικό Σχέδιο Ανάν το 2004 και με το Δημοψήφισμα να λειτουργεί ως ο νομιμοποιητικός μηχανισμός.

Η στρατηγική αυτή των Δυτικών παρ’ ολίγον να ανατραπεί με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Δυστυχώς η κατά καιρούς ανεπάρκεια, ανικανότητα και ασχετοσύνη των κυβερνήσεων και των διπλωματικών υπηρεσιών του κράτους, επέτρεψε στους Δυτικούς εχθρούς του κυπριακού κράτους να βραχυκυκλώσουν τους μηχανισμούς της ΕΕ και να τους στρέψουν εναντίον του. Έτσι, σήμερα η Κύπρος παρ’ όλο που είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που σήμερα συμβαίνει μεταξύ Κύπρου και ΕΕ. Ένας πρώην αρχικομμουνιστής της Τσεχοσλοβακίας και σημερινός Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, ο Stephan Fule, καταστρατηγεί κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους και οι ταγοί του κράτους αυτού παρακολουθούν ως εάν είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Αυτό που για 50 χρόνια δεν κατάφεραν οι βυσσοδομούντες πολέμιοι του κυπριακού κράτους είναι πολύ πιθανόν να τελεσφορήσει λόγω της τραγικής ανεπάρκειας των ταγών του. Και για ορισμένους εξ αυτών και με την κουτοπόνηρη συνέργειά τους.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΟΙ ΑΘΕΑΤΟΙ και οι αχυράνθρωποί τους -βιβλίο του Σπύρου Χατζάρα
    Το διεθνές δίκτυο αλληλο-υποστηριζόμενων εγκληματικών οργανισμών


    του Κώστα Μπετινάκη
    http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3057

    Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το βιβλίο του Σπύρου Χατζάρα ,ΟΙ ΑΘΕΑΤΟΙ...και οι αχυράνθρωποί τους. Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Δημήτρης Μιχαλόπουλος.
    Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών την Τρίτη 12/102010, στις 12.00.

    Θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σημαντικό, πως κάτι σαν προδημοσίευση τούτου του βιβλίου, ξεκίνησε με μερικά άρθρα στην ιστοσελίδα στυξ, και στο μπλογκ του Σπύρου Χατζάρα "Δελτίο των 11".
    Ανέσυρα λοιπόν από το αρχείο του στυξ:

    20/09/2009
    "Ο ιστορικός ρόλος του τριγώνου των πρακτόρων των τραπεζιτών
    παραμένει ακόμα σκοτεινός"
    Η σιωπή εξυπηρετεί πάρα πολλούς και ανακουφίζει ακόμα περισσότερους που φοβούνται την πραγματική ανάγνωση της ιστορίας.

    16/08/2009
    Ποια η σχέση των «εργοδοτών» του Ίσραελ Λαζάρεβιτς Χέλιφαντ -Αλεξάντερ Πάρβους, του φίλου και σύντροφου των Λένιν και Τρότσκι, με τη γέννηση του «Μακεδονικού» και την Μικρασιατική καταστροφή;
    http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2425

    Η πολιτική των μπολσεβίκων απέναντι στην Τουρκία και το κίνημα του Κεμάλ, καθορίστηκε από τη σχέση, Τραπεζίτες Λονδίνου- Πάρβους-Νεότουρκοι και τη σχέση Πάρβους-Τρότσκι-Λένιν.

    «Ο «επαναστάτης»- Πράκτορας, Ισραέλ Λαζάρεβιτς - Πάρβους, ήταν ο χορηγός της «Φεντερασιόν» του Αβραάμ Μπεναρόγια . Λίγο καιρό μετά, επέστρεψε στα Βαλκάνια ο «επαναστάτης Χαίμ Ράκοβερ –Ρακόφσκι, που ανέλαβε την καθοδήγηση των Μαρξιστών σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Το Τρίγωνο ήταν, Πάρβους-Ράκοβερ-Μπεναρόγια και μαζί «λάνσαραν» την ιδέα της «Βαλκανικής Ομοσπονδίας» στη «Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη του Βελιγραδίου» το 1909.
    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια

    Όλα αυτά, όχι απλώς αναφέρει ο Σπύρος Χατζάρας στο βιβλίο του, αλλά τα άναλύει διεξοδικά.
    Όπως ήταν προσχεδιασμένος ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, το ίδιο προσχεδιασμένος ήταν ο ελληνικός εμφύλιος και πιο πριν η Μικρασιατική καταστροφή. Από τους γνωστούς ξένους δάχτυλους.
    Όπως και η διχοτομική επίλυση του Κυπριακού, ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος, οι πόλεμοι στο Ιράκ και Αφγανιστάν, και ο σχεδιαζόμενος από καιρό εναντίον του Ιράν.
    Όπως προσχεδιασμένη ήταν η χρεωκοπία της Λήμαν Μπρος το 2008 και του ελληνικού κράτους λίγο αργότερα. Οι ίδιοι κύκλοι φρόντισαν γι αυτό.
    Μετρημένοι στα δάχτυλα και των δύο χεριών οι τραπεζίτες, που αποφασίζουν για την τύχη των λαών. Κι όλοι τους -τυχαίο; Εβραίοι.
    Και για να ευλογήσω τα γένεια μου, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Σπύρο, που περιέλαβε στο βιβλίο του ένα άρθρο μου από την ιστοσελίδα στυξ, στις 23/12/2008 για το ινστιτούτο Τάβιστοκ. Τη σχεση της CIA,της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και της βρετανικής μασονικής στοάς.
    Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και έναν άλλο φίλο δημοσιογράφο επίσης, τον Σπύρο Κομίνη, που με μια φράση σε άρθρο του στο στυξ,στις 20/12/2008, με τίτλο "Στείλτε νά ΄ρθουν ψυχολόγοι" με έβαλε να ψάξω για το Ινστιτούτο Τάβιστοκ: Έγραφε λοιπόν, ο Σπύρος Κομίνης:
    "Ο Μάης του ΄68 ήταν ο πρόδρομος των "χρωματιστών επαναστάσεων της CIA" ανά τον κόσμο. Μέσα στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν, οι τεχνικές του Tavistock Institute, έχουν τελειοποιηθεί. Για ρώτα: Έγραψε για το Tavistock Institute κανένας από κείνους που γράφανε "Κατέβα Βγενόπουλε στο γήπεδο και πάρε όλους τους πολιτικούς παραμάσχαλα" και "Αλέκα δώσε το κόμμα στη Λιάνα";"
    Αφήστε την δική μας ρομαντική διανόηση να νομίζει πως υπάρχει «πηγαία λαϊκή αγανάκτηση της νεολαίας»…!
    http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2146
    Έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Την πρόσκληση να αναλάβει το ΔΝΤ - η Τρόικα τέλος πάντων- την διακυβέρνηση της χώρας, και τα γνωστά.
    Το εμπόριο των λαθρομεταναστών, που διαπλέκονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών, είναι μια «μαύρη αγορά» 10 δις, από την οποία τρώνε οι ΜΚΟ, και οι αντιρατσιστές δικηγόροι. Κι αυτό από άρθρο του Σπύρου Χατζάρα, στην ιστοσελίδα στυξ στις 10/08/2009.
    Κάποτε ο κόσμος πρέπει να πληροφορηθεί τον πραγματικό ρόλο αυτών των οργάνων της πιο σκοτεινής αντίδρασης. Αυτών που σχεδιάζουν καταχθόνιους τρόπους επιβολής μεγάλης φορολογίας, εκείνων που επεξεργάζονται τρόπους να παραμείνουν οι άνθρωποι χωρίς αληθινή ενημέρωση, να προωθούνται μέσω δήθεν δημοσκοπήσεων ελεγχόμενοι κυβερνήτες. Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο αλληλο-υποστηριζόμενων οργανισμών, που ελέγχουν κρατικές δομές και παλεύουν για την επικράτηση δογμάτων που δεν νοιάζονται για την ευημερία του πολίτη, αλλά για την τυφλή υποταγή του σε κελεύσματα. Και αντί να υπάρχει αντίσταση στις αντιδραστικές αυτές δομές, υπάκουα στρατιωτάκια, ψηφίζουμε εκείνους που μας υποδεικνύουν οι δημοσκόποι μέσα από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης.
    Η ιστορία όμως γράφεται από τους Χορηγούς, και ερμηνεύεται κατά το συμφέρον τους. Πάντα!
    Γιαυτό χρειάζονται οι θαρραλέες φωνές, που αποκαλύπτουν τα πραγματικά κίνητρα εκείνων που Ααθέατοι, κινούν τα νήματα της παγκόσμιας διακυβέρνησης μέσω των αχυρανθρώπων τους.
    Επειδή, μόνο, η αλήθεια δεν έχει χορηγό, για να κλείσω με το γνωστό σλόγκαν της τηλεοπτικής εκπομπής του Σπύρου Χατζάρα.


    ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΠ ΤΗΝ "ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ


    Αθέατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.