4/10/10

Αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ»

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου, που διαθέτουν αεροπλανοφόρα στο στρατό τους. Όμως στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπάρχει μόνο ένα τέτοιο πλοίο - το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Κουζνετσόφ».

Στην περίοδο της κατασκευής του και της έναρξης των δοκιμών πλεύσης το «Κουζνετσόφ» άλλαξε μερικές φορές την ονομασία του. Στην περίοδο του σχεδιασμού του ονομαζόταν «Σοβιετική Ένωση», στο στάδιο της κατασκευής του - «Ρίγα», την μέρα της καθέλκυσής του στη θάλασσα - «Λεονίντ Μπρέζνιεφ», ενώ στην περίοδο των δοκιμών πλεύσης το αεροπλανοφόρο ονομαζόταν «Τμπιλίσι» («Τιφλίδα»).

Ο βασικός προορισμός του πλοίου είναι να παρέχει υποστήριξη στα υποβρύχια, που μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους, στα πλοία επιφανείας και στη θαλάσσια πυραυλοφόρα αεροπορία του στόλου. Ας σημειωθεί το «Κουζνετσόφ» δεν είναι αεροπλανοφόρο από την κλασική άποψη αυτού του τύπου πλοίων. Μπορεί να πλήττει στόχους στην επιφάνεια και κάτω από την επιφάνεια του νερού, καθώς και εναέριους στόχους χάρη στον ισχυρό πυραυλικό και τορπιλικό εξοπλισμό του.

Από την άλλη, στο αεροπλανοφόρο καταδρομικό κατα τη διάρκεια των αποστολών σταθμεύουν αεροσκάφη Su-25 και Su-33 καθώς και ελικόπτερα Και-27 και Και-29. Στους είκοσι ορόφους του αεροπλανοφόρου «Κουζνετσόφ» βρίσκονται δεκάδες στενοί σιδερένιοι διάδρομοι και μερικές χιλιάδες τμήματα. Και όσο καιρό ζει το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, τόσο σ΄ αυτό συνεχίζονται οι επίμαχες συζητήσεις - ποιοί είναι σημαντικότεροι, οι αεροπόροι ή οι ναύτες. Τους μεν τους εκνευρίζει το πρόγραμμα της ημέρας και το κούνημα του πλοίου, τους δε - η ανυποταγή στο καταστατικό του. Στο Βόρειο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας επινόησαν ώρα γράμματος. Οι γονείς συχνά παραπονιούνταν ότι οι γιοι τους δεν γράφουν σπίτι, λοιπόν τώρα μιά φορά τη βδομάδα όλο το προσωπικό γράφει γράμματα στους οικείους. Στο αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ» υπάρχει ένα δυσάρεστο πρόβλημα - το νερό παρέχεται δυο φορές την ημέρα. Στο πολεμικό πλοίο τρεις φορές την ημέρα καθαρίζουν το κατάστρωμα και πάνε για ύπνο και ξυπνούν υπό τη συνοδεία της σάλπιγγας. Το βασιλικό φαγητό στο πλοίο είναι τα ναυτικά μακαρόνια. Το μαγειρείο του πλοίου δεν είναι σκοπιά, εκεί πηγαίνουν οι ίδιοι και πάντα έγκαιρα. Τους ναύτες τους ταΐζουν 4 φορές την ημέρα. Στη διάρκεια μιάς ημέρας τρώγονται 1500 φραντζόλες ψωμί, 2 χιλιάδες αυγά, ένας τόνος δημητριακών και άλλη τόση ποσότητα κονσερβών και κρέατος. Το φοβερό τρίξιμο στους θαλάμους αποτελεί κακό σημάδι για την επερχόμενη αλλαγή του καιρού προς το χειρότερο.

Στη διάρκεια τρικυμίας 8 βαθμών, όταν στα άλλα πλοία επιφανείας διεξάγεται αγώνας βιωσιμότητας, στο αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ», χάρης τις διαστάσεις του, είναι αισθητό μόνο κούνημα. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2007 το «Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Κουζνετσόφ» ηγήθηκε ομάδας πολεμικών πλοίων σε εκστρατεία στον Ατλαντικό ωκεανό και τη Μεσόγειο. Μ΄αυτή την εκστρατεία το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας επανήρχισε την παρουσία του στον Παγκόσμιο ωκεανό. Στη μαχητική σύνθεση του Στόλου το «Κουζνετσόφ» θα περιλαμβάνεται ως το 2025. Τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα γενιά ρωσικών αεροπλανοφόρων.
http://greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.