6/10/10

Συνέδριο για τις «Γεωπολιτικές Αλλαγές» και την Τουρκία

Το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας δεν απειλείται από τις αλλαγές που γίνονται με τη σημερινή κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, αλλά αντίθετα ενισχύεται, λέει ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Κεμάλ Καρπάτ, ένας σεβαστός Τούρκος καθηγητής στις ΗΠΑ που θεωρείται ο πρύτανης των ακαδημαϊκών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο καθηγητής απευθυνόμενος στο συνέδριο με θέμα «Γεωπολιτικές αλλαγές και η Τουρκία», που οργανώνει το Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (SDI) της Άγκυρας, τόνισε ότι αποτελεί πραγματικό σφάλμα της Δύσης ότι εξακολουθεί να αναφέρεται στη σημερινή πολιτική κατάσταση της Τουρκίας περιγράφοντας την κυβέρνηση ως ισλαμική, μέτρια ισλαμική και ούτω καθεξής.
Οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια εγκαθιδρύουν τη θρησκευτική ελευθερία και από την άποψη αυτή ενισχύουν το κοσμικό καθεστώς, τονίζει ο καθηγητής. «Ακόμα και ο ποιο θρησκευόμενος σήμερα στην Τουρκία δεν θεωρεί ότι αυτά που λέει και κάνει υπαγορεύονται από το Θεό, θεωρεί ότι αποτελούν έκφραση της ελευθερίας του και επιλογή του», τόνισε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση έχει απορροφήσει το οθωμανικό παρελθόν της δημιουργικά και γι' αυτό μπορεί και ενσωματώνει θεσμούς θρησκευτικής ελευθερίας που μέχρι τώρα ήταν άγνωστοι και απαγορευμένοι στην Τουρκία καθώς και να έχει μια ενεργό παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Η πολιτική αυτή «ωρίμανση» επιτρέπει στην Τουρκία να έχει και μια πιο δημιουργική εξωτερική πολιτική, λέει ο καθηγητής και τονίζει ότι η προσήλωση της Τουρκίας σε περιοχές του άμεσου ενδιαφέροντός της, όπως η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και ο Καύκασος δεν συνιστούν αλλαγή προσανατολισμού και απομάκρυνση από τη Δύση. Αποτελούν τη φυσιολογική προσαρμογή στη νέα περίοδο που ζει η Τουρκία.
Η νέα αυτή περίοδος χαρακτηρίζεται από την εμπέδωση της δημοκρατίας και παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό βαθμό αυτοπεποίθησης, αλλά και συγκεκριμένων επιτευγμάτων στον οικονομικό τομέα, τονίζει ο Κεμάλ Καρπάτ και προειδοποιεί ότι η περιγραφή όλου αυτού του φαινομένου με τον όρο «νεοθωμανισμός», είναι ένα ακόμα μεγάλο σφάλμα.
«Υπάρχουν δυνάμεις τα συμφέροντα των οποίων θίγονται από τις εξελίξεις στην Τουρκία, και αυτές αντιδρούν», επισημαίνει ο Κεμάλ Καρπάτ.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μείωσε την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ
Το τέλος του ψυχρού πολέμου μείωσε την εξάρτηση της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα ασφαλείας και αυτό αντανακλάται κυρίως στη σημερινή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, λέει ο Στίβεν Λάραμπι, διευθυντής του Rand Corporation.
Απευθυνόμενος στο συνέδριο με θέμα «Γεωπολιτικές αλλαγές και η Τουρκία», που οργανώνει το Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (SDI) της Άγκυρας στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, ο γνωστός αμερικανός αναλυτής, θεωρεί ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν ανταγωνίζεται τη Δύση, προτείνει μια πιο αποτελεσματική μορφή δράσης για τον ίδιο σκοπό.
Ο Αμερικανός αναλυτής επισημαίνει ιδιαίτερα ότι οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έχουν στρατηγική διαφορά με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του Ιράν, αλλά έχουν τακτικές διαφορές.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Φόλκς του πανεπιστημίου του Πρίνστον προσθέτει ότι αυτοί που δεν θέλουν να καταλάβουν την πολιτική της Τουρκίας, είναι αυτοί που επιμένουν να θεωρούν ότι η χρήση στρατιωτικής δύναμης λύνει προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Είναι φανερό ότι οι τούρκοι έχουν ήδη αναπτύξει ένα γιγαντιαίο μηχανισμό ωραιοποίησης του νέο-Οθωμανισμού και των σκοπών τους που είναι γελοίο να αμφισβητηθεί σοβαρά ότι είναι ηγεμονικός και αναθεωρητικός. Φαίνεται επίσης ότι μελετούν και συντονίζουν κάθε φράση που λένε ή που βάζουν κάποιους άλλους να λένε, όπως για παράδειγμα τον περιφερόμενο παλαίμαχο και ιδιόμορφο κοσμοπολίτη Φόλκς που φαίνεται ότι στοχαστικά ξεμωράθηκε (διαφορετικά δεν θα διατύπωνε τέτοιες ευθύγραμμες και απλουστευτικές θέσεις). Τώρα, στο ίδιο πλαίσιο, όσον αφορά την Ελλάδα, όπως δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του Ερτονγάν για τους … ελληνικούς εξοπλισμούς και τα οικονομικά μας προβλήματα, φαίνεται ότι πλέον παίζεται παιχνίδι γάτας-ποντικιού το οποίο οι νέο-Οθωμανοί πασάδες απολαμβάνουν σαδιστικά, ενώ αναρίθμητα πλέον παπαγαλάκια οίκοι τους βαράνε ρυθμικά παλαμάκια
    Ήφαιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Οι Τουρκοι θελουν να γίνουν αυτό ή το άλλο. Και λοιπόν; Θα τους κατηγορήσουμε διότι κάνουν αυτό που νομίζουν σωστό και συμφέρον για την πατρίδα τους;
    Για τη δική μας πατρίδα έχουμε κάτι να πούμε; Διότι από τη μια βλέπω ότι πολλοί, εδώ, θεωρούν την κυβέρνηση "ξεπουλημένη" και ταυτόχρονα υποδεικνύουν τι μέτρα πρέπει να πάρει για το καλό της χώρας μας! Είναι σχιζοφρενική στάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία, όπως αναφέρει και το άρθρο, έχει απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ (πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι είναι τσιράκι - ποτέ δεν ήταν!) και τώρα ακολουθούν μία όντως μεγαλεπήβολη εξωτερική πολιτική. Συγχαρητήρια και μπράβο τους. Ζουν με όραμα, άσχετα με την έκβασή του.

    Το ότι "αναρίθμητα πλέον παπαγαλάκια οίκοι τους βαράνε ρυθμικά παλαμάκια", όπως γράφει ο κ. Ήφαιστος, πρέπει να λογισθεί ως επιτυχία τους.

    Τιπούκειτε, δεν ξέρω αν δίνουν συμβουλές στην κυβέρνηση αυτοί που την θεωρούν ξεπουλημένη (προς τι τα εισαγωγικά;). Εγώ την θεωρώ και δεν το κάνω. Αντιθέτως, πάντα κριτικάρω τους διάφορους που απευθύνουν επιστολές, αιτήματα και συμβουλές στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς εν γένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ένας σεβαστός Τούρκος καθηγητής στις ΗΠΑ που θεωρείται ο πρύτανης των ακαδημαϊκών στις Ηνωμένες Πολιτείες."
    Καί μόνο αυτή η εισαγωγή δείχνει πόσο "αντικειμενικό" είναι τό άρθρο τού εγχώριου φερεφώνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιός είναι ποιός: Ο Κεμάλ Καρπάτ είναι ένας δεύτερος Χαλίλ Ιναλτζίκ. Ο Ιναλτζίκ είναι καθηγητής με ειδκίκευση στην Οσμανική ιστορία και οικονομία που διέπρεπψε στο εξωτερικό για τον οποίο έχει λεχθεί ότι είναι ένας 'δερβίσης στη Δύση' υπό την έννοια ότι προλειάνει το έδαφος για την κατάκτηση της Δύσης από την Τουρκία, όπως έκαμαν οι δερβίσες πριν το κατακτητικο πόλεμο των Οσμανών. Αμφότεροι οι καθηγητές σε υψηλό επίπεδο ελέγχουν όλες τις τουρικές και οσμανικές σπουδές διεθνώς (με το κύρος που τους αναγνωρίζεται.....). Ωστόσο είναι ενεργούμενα των τουρκικών αρχών(Υπεξ και Επιτελείο Εθν.Άμυνας). Ο Καρπάτ ειδκέυεται στη νεώτερη οσμανική και τουρική ιστορία. Σχετικά μεταξύ των έργων του που κυκλοφόρησαν στα αγγλικά, υπάρχει και η ιστορική δημογραφία του οσμανικού κράτους από τις εκδόσεις Cambridge, τον οποίο συμβουλεύονται ως έγκυρη απαξάπαντες και πρώτοι και καλλίτεροι οι γνωστοί ημεδαποί σφογκοκωλάριοι (σε ένα μάλιστα μεγαλόσχημο και εκλεκτό εκτός των άλλων ανωτάτων αξιωμάτων που κατέλαβε του συγκροτήματος Αλαφούζου), αγνούντες ότι ο Καρπάτ αγνοεί δημογραφία παντελώς και το έργο του έδωσε αυτούσιο προς δημοσίευση με το όνομά του η σχετική υπηρεσία Ιστορία του Τουρκικού στρατού. Αυτά όμως που είναι γνωστά στην Τουρκία είναι (ηθελημένα) άγνωστα από τους κουτόφραγκους Νεοκλης Σαρρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.