3/10/10

ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ.Ρελάνς με ΑΟΖ για τα πετρέλαια

Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την οποία θα οριοθετούνται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών λεκανών στην ευρύτερη περιοχή που αποκαλείται «Πέτρα του Ρωμιού».

Δορυφορικές φωτογραφίες και αποτελέσματα σεισμογραφικών ερευνών του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlah που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και στοιχεία που έχει η νορβηγική εταιρεία Petroleum Ceo-Services καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πάφου και της Λεμεσού είναι άλλη μία πολύ πιθανή δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ομως, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, κλειδί των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή θεωρείται η πιθανολογούμενη συμφωνία Λευκωσίας- Τελ-Αβίβ, καθώς στην πράξη θα ακυρώνει στη θάλασσα τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει το Τελ-Αβίβ για τα δικά του κοιτάσματα, αλλά και την Κύπρο, που δεν θα έχει πια καμία διεθνή αμφισβήτηση για τις κινήσεις της.

Δεν είναι τυχαίο, όμως, πως και η Λευκωσία κινείται πιο μεθοδικά και προσώρας πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι η Αθήνα. Η έρευνα και η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων και λεκανών φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή, που εκτείνεται προς το Ισραήλ, έχουν ανατεθεί στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy.

Η Κύπρος έχει επιλέξει την ίδια εταιρεία, παραχωρώντας με συνοπτικές διαδικασίες ερευνητικά δικαιώματα στο «Οικόπεδο 12» ακριβώς στο όριο της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόσφατα η αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (U.S. Geological Survey) υπολόγισε ότι η Λεκάνη Λεβάντ- Ανατ. Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ίσως το μεγαλύτερο απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο. Σύμφωνα με ερευνητές της Noble Energy, ο χάρτης των κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου τώρα σχηματίζεται και ίσως κρύβει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υδρογονανθράκων απ' ό,τι αρχικά είχε διαφανεί.

Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ «ανεβάζουν» ψηλά το θέμα, καθώς αφορά άμεσα την πολιτική της Αγκυρας στο κυπριακό πρόβλημα. Η Αθήνα βλέπει τη... μικρή Κύπρο να προχωρεί μεθοδικά, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την ελληνική αδράνεια τόσο στο θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ (ειδικότερα της περιοχής του Καστελόριζου) όσο και του χαρακτήρα που θα έχει ο δημόσιος φορέας που θα αναλάβει τις έρευνες πετρελαίου.

Ο Αττίλας βυσσοδομεί, καθώς διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Καλά ενημερωμένες επιχειρηματικές πηγές θεωρούν σχετικές με τις τελευταίες εξελίξεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες που φέρεται να γίνονται για ενεργειακά θέματα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και τη σπουδή της Αγκυρας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Turkiye Petroleri Anonim, της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων. Για την περίφημη ΤΡΑΟ, του κρατικών συμφερόντων όμιλο εδώ και 51 χρόνια, με ισχυρό μέτοχο το Τουρκικό Ταμείο Στρατού, προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η στρατηγική συνεργασία με ιδιωτικούς ομίλους και συμφέροντα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

8 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά εκμετταλεύτηκε την κρίση στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας η μικρή Κύπρος και προώθησε την ενεργειακή συμμαχία της με το Ισραήλ.
    Η εκμεττάλευση των κυτασμάτων θα προσδόσει αυξανόμενο κύρος και διπλοματικό βάρος στην Κυπριακή κυβέρνηση και η πολιτική του Χριστόφια που ακολουθεί την πολιτική του Τάσου Παπαδόπουλου
    στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι προς στην σωστή κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεράσιμε δυστυχώς δεν είναι η πολιτική Χριστόφια.Είναι αποτέλεσμα πίεσης εξωτερικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗ ΚΥΠΡΟ???
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΑΠΛΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ???.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ αισιοδοξία βλέπω! Ξεχνάτε βέβαια πως η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ είναι ένα πράγμα μάλλον αυτονόητο, ενώ η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ένα δεύτερο πράγμα καθόλου αυτονόητο!
    Να δούμε, με ποιο τρόπο το Ισραήλ θα βοηθήσει την Κύπρο να εξασφαλίσει το δεύτερο; Γιατί εκεί είναι η ουσία και η δυσκολία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 8:50 π.μ.

    >Να δούμε, με ποιο τρόπο το Ισραήλ θα βοηθήσει την Κύπρο να εξασφαλίσει το δεύτερο; <

    Έχει αναλάβει τέτοια υποχρέωση το Ισραήλ; Κι από πού ως πού θα αναμειχθεί στις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Έχει αναλάβει τέτοια υποχρέωση το Ισραήλ; Κι από πού ως πού θα αναμειχθεί στις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας;"

    Δεν είπα ότι το Ισραήλ έχει αναλάβει τέτοια υποχρέωση (που κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να αναλάβει ποτέ).
    Αλλά όταν τα βασικά επιχειρήματα για την Κυπρο-ισραηλινή στην περίπτωση μας προσέγγιση, αναφέρονται στην προώθηση των εθνικών θεμάτων της Κύπρου (μέσω του εβραϊκού λόμπυ των ΗΠΑ)έναντι της Τουρκίας και αφήνεται να εννοηθεί η αμέριστη υποστήριξη του Ισραήλ σε αυτά, πως αλλιώς να το αντιληφθεί κανείς;
    "Κι από πού ως πού θα αναμειχθεί στις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας;"

    Έλα μου ντε! Αυτό ακριβώ; λέω και εγώ σε όσους ελπίζουν σε μια τέτοια ανάμειξη. Για αυτό μιλώ για υπερβολική αισιοδοξία.

    Το γεγονός από μόνο του της οριοθέτησης της ΑΟΖ με το Ισραήλ, καλώς έγινε. Όπως έπρεπε να γίνει με κάθε μια γειτονική χώρα κυρίως δε με την Τουρκία (αλλά εδώ υπεισέρχεται θέμα και ελληνικής ΑΟΖ). Όμως αύριο που το Ισραήλ θα μπορεί απρόσκοπτα να αντλεί το δικό του πετρέλαιο από τα δικά του κοιτάσματα, όπως άλλωστε έχει δικαίωμα να κάνει, θα μπορεί άραγε και η Κύπρος να αντλήσει το δικό της ή θα κατέβει η Τουρκία με απειλές να ζητάει το μερτικό της;
    Δεν λέω, επαναλαμβάνω, ότι ευθύνεται το Ισραήλ για την δειλία που επιδεικνύουν οι Κύπριοι έναντι της Τουρκίας. Λέω όμως πως ορισμένοι έχουν με επισφάλεια επενδύσει πολλά στην ισραηλινή βοήθεια και συμμαχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς ξεδυστυχώς καυκάσιε, καλά έκανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 11:31 Υπάρχει μεγάλη διαφορά ξέρεις και θα φανεί σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.