29/10/10

Ευ. Βενιζέλος: Τέλος στις συζητήσεις κάτω από το τραπέζι για τα εξοπλιστικά

Κόκκινη γραμμή στις υπόγειες συνομιλίες και στην ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ κάποιων επιχειρηματιών από τον χώρο της βιομηχανίας του αμυντικού εξοπλισμού επιχείρησε να τραβήξει χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.ΑΑ.), με θέμα “Η συμβολή της αμυντικής βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και ασφάλεια”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας Defensys, που ανοίγει τις πύλες της σήμερα.

Tης Λίνας Τσιρέκα
Ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες - εκπροσώπους των εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού, υπογράμμισε ότι το κλίμα επικοινωνίας με το υπουργείο έχει αλλάξει. “Δεν χρειάζονται διαμεσολαβήσεις και διαμεσολαβητές. Δεν χρειάζεται κανείς να κινηθεί πάνω ή πίσω από τους διαύλους επικοινωνίας. Όποιος το επιχειρήσει, θα διαγραφεί από τους καταλόγους προμηθευτών αμυντικού εξοπλισμού”, κατέληξε, σε έντονο ύφος, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα είχε ενημερώσει τους παρισταμένους ότι εντός των επόμενων ημερών θα οριστούν σύμβουλοι για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορική Εταιρεία (ΕΑΒ) προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για το μέλλον των δύο εταιρειών. “Το βέβαιο είναι ότι δεν ανοίγουμε την πόρτα της αποκρατικοποίησης, αλλά αναζητούμε την επωφελέστερη λύση για τις δύο εταιρείες”, σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζελος αναφέρθηκε στη διαδικασία προμηθειών που θα είναι υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και προβλέπει 15ετή εξοπλιστικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα καταρτίζεται τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα που θα εξειδικεύεται κάθε έτος. Οι λεπτομέρειες αγοράς θα προβλεφθούν σε ειδικό νόμο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και στο ΚΥΣΕΑ.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κοινοτική οδηγία που αφορά τις αμυντικές προμήθειες, προτρέποντας μάλιστα τις εταιρείες του κλάδου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, καθώς το προσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του επόμενου μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί βάσει του μνημονίου να ενσωματώσει την εν λόγω κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιό της μέχρι τον Μάρτιο του 2011, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για την οικονομία
Στο μεταξύ, σε έρεισμα για την εθνική οικονομία θα μπορούσε να εξελιχθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, εάν και εφόσον συνδεθεί με την ανάπτυξη στοχευμένων νέων προϊόντων και υποδομών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ομιλητές στο συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.ΑΑ.).

“Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ετών, οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες οδηγούνται σε σταδιακή συρρίκνωση και σε ελάττωση δραστηριοτήτων”, σημείωσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.ΑΑ. Γεώργιος Τρουλλινός.

Στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις έναντι των ξένων εταιρειών κατασκευής αμυντικού υλικού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ελευθέριος Κούρταλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς την ύπαρξη μιας ισχυρής εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, που να επενδύει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων, η εθνική άμυνα δυσχεραίνει σημαντικά. Επιπλέον, ο κ. Κούρταλης σημείωσε ότι “αδύναμη εθνική αμυντική βιομηχανία συνεπάγεται αυξημένη εξάρτηση από το εξωτερικό και δυσβάσταχτους όρους πληρωμής”.

Εθνική συμμετοχή σε πολυεθνικά προγράμματα                
Σταθερή θέση της Ε.Ε.ΛΕ.ΑΑ. αποτελεί το γεγονός ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνικά προγράμματα τόσο του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού και του ΝΑΤΟ όσο και αυτών που γίνονται σε διακρατικό επίπεδο.

“Μεσομακροπρόθεσμα, η βιωσιμότητα και το μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας συνδέονται άρρηκτα με τις επενδύσεις στην ανάπτυξη και την παραγωγή νέων προϊόντων. Μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος τομέας δεν έχει τύχει ανάλογής υποστήριξης από το ΥΠΕΘΑ”, σημείωσε ο κ. Τρουλλινός. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού για το 2008, το 20,61% των συνολικών ευρωπαϊκών αμυντικών επενδύσεων αφορούσε την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας ήταν 0,51%.

Σήμερα η Defensys 2010
Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 17:30, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο η 1η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας, “DEFENSYS 2010», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από την 28η έως την 31η Οκτωβρίου 2010. Η έκθεση διοργανώνεται από τη ΔΕΘ ΑΕ, τη HELEXPO ΑΕ και το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ), υπό την αιγίδα και με την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, και συμπίπτει με την τριήμερη εθνική εορτή και τη στρατιωτική παρέλαση. Παρόντες στη DEFENSYS 2010, ως εκθέτες με περίπτερο, είναι διεθνείς οργανισμοί, όπως οι NATO/NAMSA και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε ειδικό περίπτερο παρουσιάζεται η πρώτη Διεθνής Αποστολή Επιβολής και Διασφάλισης της Ειρήνης, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1897 με τη συμμετοχή επτά χωρών.

9 σχόλια:

  1. Γι΄αυτό τα τραπέζια της φωτογραφίας έχουν μακρυά τραπεζομάντηλα, για να μη περνάνε από κάτω τα χρήματα από τις εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού προς τους πολιτικούς...
    Ούστ ρε λαμόγια όλοι σας !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις τελείωσαν τα χρήματα όλοι ηθικοί το παίζουν,με άδεια ταμεία όλοι τίμιοι είναι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα τα περνατε τοσα χρονι α Ε ΦΤΑΝΕΙ τωρα να περνει μονο ενας Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οταν ειχαν φτιαξει το α/α αρτεμις και το δωρισαν στο ισραηλ αντι να εχουμε αποκλειστικη παραγωγη και δικαιωματα πωλησης ηταν καλα ε?και οταν στην εαβ φτιαξανε ενα συστημα πυραυλων-βομβων με λειζερ η κατι τετοιο τελος παντων με ακριβεια στοχου 99% οταν τα αμερικανικα ειχαν πολυ μικροτερα ποσοστα επιτυχιας καλεσανε τους αμερικανους για επιδειξη και την επομενη εβδ το προγραμμα σταματησε.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο μπάρ του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ, ο Βερύκιος έτρωγε χθες βράδυ με τον Καρατζαφέρη και επιχειρηματίες της αμυνας..... Ολοι μαζί , αγαπημένοι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ de gaulle

    Φιλαράκο το περιβόητο ARTEMIS το μονο που κατασκευαζόταν εγχώρια, ήταν οι κάννες και ο κιλλίβαντας του πυροβόλου.Τα υπόλοιπα ήταν εισαγωγής.Όταν κάποιες εταιρίες έπαψαν να παρέχουν συστήματα υψηλής τεχνολογίας, το πρόγραμμα βάλτωσε και μας κόστισε ο κούκος αηδόνι.Ούτε καλύτερο ήταν από το Αμερικανικο (δεν είχαν τέτοια οι Αμερικανοι)και ήταν κατώτερο από το Ελβετικό SKYGARD.Και ούτε οι Ισραηλινοί το πήραν, που το ονειρεύτηκες αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και οταν στην εαβ φτιαξανε ενα συστημα πυραυλων-βομβων με λειζερ η κατι τετοιο τελος παντων με ακριβεια στοχου 99% οταν τα αμερικανικα ειχαν πολυ μικροτερα ποσοστα επιτυχιας καλεσανε τους αμερικανους για επιδειξη και την επομενη εβδ το προγραμμα σταματησε.
    ----------------------------------
    Αν δεν έχεις πλήρη στοιχεια αστο καλύτερα.
    Ήταν kit μετατροπής απλών βομβών σε κατευθυνόμενες. Εκεί υπήρχε δάκτυλος μεσαζόντων.Ελλήνων και ξένων. Αλλα προπάντων κυβερνητική απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε ναί, τώρα αφού έγινε ό,τι έγινε, που πήξαμε στην αγορά εξοπλιστικών και χρεωθήκαμε μέχρι δεκάτης γενεάς, δεν χρειάζεται να μιλάμε άλλο (κάτω από το τραπέζι).
    Ομως οι αποφάσεις για το Αιγαίο και τη μείωση δυνάμεων στρατού ξηράς, να παίρνονται σιωπηλά και αθέατα, λές και ο ελληνικός λαός είναι...νοικάρης στην Ελλάδα;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και οταν στην εαβ φτιαξανε ενα συστημα πυραυλων-βομβων με λειζερ η κατι τετοιο τελος παντων

    μου το ειπε ατομο απο την εαβ.αυτο εγινε πριν 5-7 ςρονια

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.