31/10/10

Καλπάκι: Τόπος Ηρώων

Τέλος πολύ κοντά στο μουσείο βρίσκεται και η σπηλιά που στη διάρκεια του πολέμου ήταν το τακτικό στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, ο οποίος με την επιμονή του να υπερασπιστεί την γραμμή αμύνης Ελαίας - Καλαμά (παρά τις αντίθετες διαταγές) καθήλωσε τις εχθρικές δυνάμεις στο Καλπάκι και «έγραψε» μαζί με τη Μεραρχία του το αθάνατο έπος του '40.

Το στρατιωτικό Μουσείο του πολέμου 1940 - 41 που βρίσκεται στο Καλπάκι, έναν τόπο πολύ γνωστό από τις ηρωικές μάχες που έγιναν εδώ στην πρώτη φάση του ελληνοιταλικού πολέμου του 40-41, στις οποίες οι λιγοστές Ελληνικές δυνάμεις πέτυχαν με την σθεναρή τους αντίσταση να αποτρέψουν την διείσδυση του εχθρού στον χώρο της Ηπείρου, επισκέφθηκε η κάμερα του Εθνικού Πρακτορείου.

Ο χώρος μικρός αλλά πολύ υποβλητικός, καθώς τα εντυπωσιακά εκθέματα μας ταξιδεύουν στον χρόνο--ανάμεσα τους πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, φορητός οπλισμός, στολές, μετάλλια, φωτογραφίες , χάρτες και άλλα αντικείμενα της εποχής.

Εδώ βρίσκεται και η φωτογραφία του ανθυπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου, του πρώτου Έλληνα αξιωματικού που «έπεσε» στο ελληνοαλβανικό μέτωπο (ο Ελύτης έγραψε στη μνήμη του το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο»), καθώς και ο κινητήρας του αεροπλάνου του υποσμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου, ο οποίος σκοτώθηκε ύστερα από άνιση αερομαχία με τέσσερα ιταλικά αεροπλάνα.

Μέσα από τη γραφική αναπαράσταση και την προβολή ντοκιμαντέρ για τις μάχες του ελληνοϊταλικού πολέμου ο επισκέπτης αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, καθώς βρίσκεται στον τόπο όπου έγινε πράξη το ηρωικό ΟΧΙ.

Το μουσείο χτίστηκε το 1975 και σήμερα ο Δήμος Καλπακίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας προωθεί την επέκταση του, αλλά και συνολικά την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του αλβανικού μετώπου.

Απέναντι από το Μουσείο υπάρχουν οι προτομές του Αλέξανδρου Παπάγου, του Γεωργίου Β' και του Ιωάννη Μεταξά.

Τέλος πολύ κοντά στο μουσείο βρίσκεται και η σπηλιά που στη διάρκεια του πολέμου ήταν το τακτικό στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, ο οποίος με την επιμονή του να υπερασπιστεί την γραμμή αμύνης Ελαίας - Καλαμά (παρά τις αντίθετες διαταγές) καθήλωσε τις εχθρικές δυνάμεις στο Καλπάκι και «έγραψε» μαζί με τη Μεραρχία του το αθάνατο έπος του '40.

Εκεί υπάρχει η προτομή του Κατσιμήτρου και μια πλάκα που θυμίζει το απόσπασμα διαταγής της 8ης Μεραρχίας της 30ης Οκτωβρίου του 1940.

Η διαταγή καταλήγει με τα παρακάτω λόγια: "ΟΥΔΕΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΣ ΟΥΔΕΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ. ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΩΜΕΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΠΕΣΩΜΕΝ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΑΣ".
http://www.athina984.gr/node/72313

7 σχόλια:

  1. "Γιατί σκότωσες αυτό τον καλό άνθρωπο που δεν πείραξε ποτέ κανέναν;"
    και αυτός απάντησε:
    "Για να γίνω διάσημος και να μείνει και το δικό μου όνομα στην ιστορία σαν αυτός που σκότωσε τον..."

    Οι ξεχασμένοι Ηρωες και οι "δολοφόνοι" τους οι Διάσημοι άκαπνοι. Σωστά το έγραψες φίλε Αναγνώστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΥΔΕΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΣ ΟΥΔΕΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ. ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΩΜΕΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΠΕΣΩΜΕΝ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΑΣ

    περιμενω να δω ποτε θα βγει καποιος απο τους πολιτικους να το πει αυτο προς τους σημερινους εχθρους.μαλλον την ΠΡΟτελευταια φραση θα πουν ΘΑ ΠΕΣΩΜΕΝ ΟΛΟΙ

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλη πλάκα έχουμε που "γιορτάζουμε" το '40 και τα 2.500 χιλιάδες χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα. Εκείνοι ήταν άνθρωποι που πολεμούσαν για την πατρίδα τους. Τι σχέση έχουμε εμείς που ξεπουλάμε τα πάντα για να πληρώσουμε αυτά που έφαγαν τα λαμόγια που είναι έξω και χωνεύουν τα κλεμμένα; Τα ρεπορτάζ μιλάνε για εκχώρηση του Αιγαίου. Ο θεος του ανέμου Πάγκαλος βγαίνει και προκαλεί τους πάντες και τα πάντα, λες και κάνει πρόβα τζενεράλε για το πώς θα εκθειάζει την υποταγή μας στην υψηλή πύλη... Για κλάμματα είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι όσοι περνάμε από εκείνα τα μέρη για δουλειές ή για αναψυχή, όχι μόνο να σταματάμε στο μικρό Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου, αλλά να ανεβαίνουμε και μέχρι το κοντινό ύψωμα στο οποίο υπάρχει το εικονιζόμενο γλυπτό.

    Να πηγαίνουμε και σε όλα τα άλλα ιστορικά μέρη της Ηπείρου από τα αμέτρητα που υπάρχουν, όπου τα ποτισμένα με το αίμα ηρώων χώματα ευωδιάζουν όλο το χρόνο, στον Αώο, στην Κόνιτσα, στον Σαραντάπορο και πιό πάνω μέχρι το Επταχώρι!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tζίμη η Ιστορία για έναν Λαό είναι οτι αποτελεί για τον κάθε άνθρωπο η μνήμη.

    Χωρίς την μνήμη επαναλαμβάνει ο άνθρωπος τα ίδια λάθη, χάνει τον προσανατολισμό του,λοξεύει και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών.

    Αξίζει να μπολιάσουμε την νέα γενιά με το μόσχευμα της αναζήτησης και της κριτικής σκέψης.
    Αν δεν το επιτύχουμε να ξέρουμε ότι έχουμε αποτύχει.

    Το λέω με πόνο ψυχής, για όσα βλέπω και ζώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!! ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΑΣΜΑΤΩΝ (ΜΕΤΑΞΑ-ΠΑΠΑΓΟΥ)ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΙΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟ.ΑΝ ΗΘΕΛΕ Η ΤΟΤΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΕΠΡΕΠΕ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΝΑ ΕΣΤΕΙΝΕ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΜΙΛΤΙΑΔΗ.... ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΕΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπηρέτησα το 1971-72 στο 582 Τ.Π. στο Καλπάκι ως ΔΕΑ ΠΖ. Διοικητής ήταν ο υιός Κατσιμήτρος, Ανχης τότε. Ήταν και ο Παπαλαμπρίδης εκεί που έπεσε αργότερα στην Κύπρο. Τα "περπάτησα" καλά εκείνα τα μέρη. Τα εισαγωγικά υπονοούν ότι τα γνώρισα μέσα από ασκήσεις πορείες, ενέδρες, έργα αμύνης και είδα από πρώτο χέρι (και πόδι) τι θα πει Καλπάκι, Καλαμάς κλπ. Τα γύρισα όλα, μέχρι την ΕλληνοΑλβανική μεθόριο... Δεν υπήρχε μέρα να μην θυμηθώ τον πατέρα μου που μου έλεγε ότι από το 50ο Σύνταγμα Πεζικού στην Θεσσαλονίκη (το σημερινό Γ΄ΣΣ) όπου παρουσιάστηκε ως επίστρατος, ΓεροΣοφούλης, μέχρι το μέτωπο, η μονάδα του πήγε ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ!! Όσοι είδαν αλλά και ασκήθηκαν σε εκείνα τα μέρη δεν μπορούν να παρά να νοιώθουν δέος και να κλίνουν το κεφάλι με σεβασμό σε κείνους που με μέσα απείρως πτωχότερα από εκείνα της δεκαετίας του '70 και φυσικά και τα σηνερινά και βεβαίως πτωχότερα και απ' αυτά του τότε εχθρού, έγραψαν τις αθάνατες σελίδες!! Και φυσικά δεν μπορεί να μην σκεφτεί με πίκρα και δεν μπορεί να καταλάβει το πώς αυτή η χώρα σε δυο γενιές από τον θρίαμβο έβγαλε Πάγκαλους Σημίτιδες και Γιωργάκηδες.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.