9/10/10

“Όλοι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι για την πατρίδα μας”


Της Δήμητρας Τσαμποδήμου
Μέσα μας έχουμε όλοι έναν Λεωνίδα και έναν Εφιάλτη, και πάντα φτάνει εκείνη η στιγμή που επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνουμε”. Συναισθηματικά φορτισμένη η Χαρά Νικοπούλου, η “ηρωική δασκάλα της Θράκης”, όπως την αποκάλεσαν, εξιστόρησε για μία ακόμη φορά την περιπέτειά της στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου, μιλώντας σε εκδήλωση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών.

“Είμαι εδώ ως δασκάλα και όχι για να στηρίξω κάποια υποψηφιότητα”, εξήγησε η κ. Νικοπούλου μιλώντας ενώπιον του κοινού που βρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας. Ο ίδιος την υποδέχτηκε αποκαλώντας την “ηρωική δασκάλα, που κατάφερε με σθένος να προτάξει το πατριωτικό της ανάστημα, και μόνη πάλευε να αποδώσει την ελληνικότητα της Θράκης”. Η καλεσμένη του έσπευσε να αποποιηθεί τον τίτλο της ηρωίδας, εξηγώντας στο ακροατήριο που την παρακολουθούσε με προσήλωση (γεγονός που την χαροποίησε και το σχολίασε λέγοντας πως μάλλον είναι καλή δασκάλα) πως δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το αυτονόητο και ό,τι όριζε ο νόμος.

Η πατρίδα και το κράτος

Η Χαρά Νικοπούλου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως, όταν το υπουργείο Παιδείας στέλνει κάποιον δάσκαλο στα Πομακοχώρια, δεν τον ενημερώνει προηγουμένως για τις αντιξοότητες, ούτε καν για το τι προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Αντίθετα του παρουσιάζουν ένα τοπίο ρομαντικό, γεμάτο ομορφιές. “Στην αρχή γοητεύτηκα με το άγνωστο, αν και ήμουν μια γυναίκα μόνη σε μια κοινωνία όπου μιλάνε τουρκικά, όπου οι άλλες γυναίκες φοράνε φερετζέ και έχουν άλλους κώδικες επικοινωνίας, ακόμη και υγιεινής. Εκεί απλά προσπαθείς να συμβιώσεις και ήμουν έτοιμη γι’ αυτό, έστω κι αν οι νέοι μαθητές μου δεν ήξεραν ούτε το όνομά τους να πουν στα ελληνικά και το σχολείο είχε εικόνα εγκατάλειψης”, εξήγησε, για να περάσει στη συνέχεια της διήγησης στην “προδοσία” που ένιωσε, την οποία απέδωσε εξολοκλήρου στους “χριστιανούς πολιτικούς του Έβρου, και όχι στους εγκάθετους του τουρκικού προξενείου”.

Βουρκωμένη η Χαρά Νικοπούλου εξήγησε πως ακόμη και σήμερα “υπάρχουν σύγχρονα κρυφά σχολειά” και αποκάλυψε πως άντεξε τις επιθέσεις εναντίον της, από τον ξυλοδαρμό της που έφερε και το θέμα στην επιφάνεια μέχρι τις καθημερινές απειλές και τη δημόσια διαπόμπευση, γιατί όταν κοιτούσε το βουνό “πίσω απ’ αυτό υπήρχαν οι Έλληνες”. Ένα από τα μαθήματα που έκανε στους μαθητές του μειονοτικού σχολείου -στα “παιδιά της” όπως συνεχίζει να τα αποκαλεί- αφορούσε τις διαφορές των εννοιών πατρίδα, έθνος και κράτος, λέγοντας πως το τελευταίο είναι εκείνο “που μισώ, που ξεπουλάει τους πάντες και τα πάντα”.

Κλείνοντας, η δασκάλα (που πλέον έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη μετά έξι χρόνια στη Θράκη) είπε πως δεν θέλει χειροκρότημα, “καθώς όλα όσα διηγήθηκα συνέβησαν στ’ αλήθεια και δεν πρόκειται για θεατρική παράσταση... Όλοι πρέπει να χάσετε κάτι για την πατρίδα σας. Όχι απαραίτητα όσα έχασα εγώ. Αλλά κάτι. Αλλιώς δεν γίνεται”, κατέληξε.

15 σχόλια:

  1. Κι εγώ θέλω σαν τρελλός να χάσω κάτι:
    Τον γ. παπανδρέου! Και να τον χάσω για πάντα!
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαι, αλλά η δασκάλα είναι πιά στη Θεσσαλονίκη και οι Μισέλληνες συνεχίζουν το έργο τους στη Θράκη...

    Ποιός τελικά νίκησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Nαι, αλλά η δασκάλα είναι πιά στη Θεσσαλονίκη"

    Εφυγε η ΝΔ απο την εξουσια φιλε μου, ποιος περιμενες να την προστατεψει πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Εφυγε η ΝΔ απο την εξουσια φιλε μου, ποιος περιμενες να την προστατεψει πια;"-- Χαλάρωσε μεγάλε)),

    υγ.ο νομάρχης χάθηκε δεν τον βλέπουμε αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "υγ.ο νομάρχης χάθηκε δεν τον βλέπουμε αλλο"


    ειναι σε περιοδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήν μαλλώνετε, καί τά 2 κόμματα συναγωνίζονται στήν Θράκη γιά τό ποιός θά είναι ο καλύτερος εγγονός τών Οθωμανών. Τό δέ εκπαιδευτικό σύστημα είναι χάλια καί πολλοί τεμπέληδες θέλουν νά μετατίθενται εκεί, γιατί οί θρησκευτικές αργίες είναι διπλές!! Μακάρι νά υπήρχαν μερικοί ακόμη σάν τήν Χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξαναψηφιζουμε πασοκ ....και σε 2 χρονια ο κεμαλ στα σχολια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο στη Χαρά και σε όσους της μοιάζουν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πασοκ-νδ. ποιος ειναι ο λιγοτερο χειροτερος? 40 χρονια το ιδιο ερωτημα. ειμαστε αξιοι της μοιρας μας και του μυαλου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να το πω γελοίο;να το πω συμψηφιστικό;να το πω εθελοτυφλία;πω; να το πω αυτό που εσείς λέτε ότι η ΝΔ έκανε τα ίδια στα εθνικά θέματα με το ΠΑΣΟΚ!η ΝΔ φέρθηκε πατριωτικά και το πλήρωσε!το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον φανατικά ιδεοληπτικό με χαλαρή εθνική συνείδηση και έχοντα την αντίληψη τόπου και χρόνου Γ.Παπανδρέου προσπαθεί να περάσει ύπουλα και εντελώς αντεθνικά σχέδια κάποιων άλλων...άντε γιατί είπαμε και ο ανόητος συμψηφισμός έχει τα όρια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ερώτηση: Όλα καλά με τη Νικοπούλου. Για τι όμως η χιτλερική κόμη?

    Κάποτε στο πανεπιστήμιο στο μάθημα της φιλολογίας, λέγαμε για τη «λαϊκή- μαζική» τέχνη και πόσο πολύ τυποποιεί τους χαρακτήρες. Για παράδειγμα, στις ταινίες του James Βond, ο ήρωας είναι ο όμορφος, αρρενωπός χαρακτήρας και ο κακός είναι πάντα κάποιος με ένα φυσικό ελάττωμα. Γάντζο αντί για χέρι, καλυμμένο μάτι, μια βαθιά ουλή κλπ.

    Στην εικονική πραγματικότητα που ζούμε, όπου όλα είναι «εικόνα», όλα είναι αναφορά σε στερεότυπα που παραπέμπουν σε αυτόματα αντανακλαστικά.

    Δε βοηθά η ταύτιση ενός γνήσιου αγώνα μιας δασκάλας με τη εικόνα της κόμης του Χίτλερ.

    Δε λέω ότι η κοπέλα το έκανε επι τούτου, αλλά κάποιος πρέπει να της πει ότι δε βοηθά η κόμη της τον αγώνα της.

    Δηλαδή ρε γαμώ το, είναι σα να ζούμε τελείως στο matrix. Όλα καλά, σύμφωνοι για όλα, γνήσια ελληνίδα κλπ, αλλά να, ένα μικρό ψεγάδι….. μια εξ αντανακλάσεως αντίδραση του μυαλού. Μια υποσυνείδητη σκιά.

    Επειδή πλέον στο «σενάριο» της ζωής μας ο έλληνας είναι ο κακός, ό πατριώτης είναι ο περιθωριακός φανατισμένος φασίστας κλπ, λες και το έκανε επίτηδες να μοστράρει το χιτλερικό κούρεμα.

    Μήπως υπάρχει το matrix? Μήπως κάποιος παίζει με κουμπάκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η παιδεία είναι το πιο σημαντικό όπλο.Κανένα τανκ και κανένα α/κ πυροβόλο δε θα προστατέψει τη Θράκη ή τη Μακεδονία καλύτερα από 10 βιβλία που θα διδάξουν ιστορία, αξίες και αρχές στα παιδιά.Όσο η ιστορία παραποιείται, όσο δάσκαλοι σαν τη Χαρά Νικοπούλου εξοστρακίζονται από τους τόπους στους οποίους έχουν τόσα να προσφέρουν, τόσο η κατάσταση θα αλλοιώνεται, τόσο το τούρκικο προξενείο θα προχωρά τα σχέδιά του και τόσο η Θράκη θα απομακρύνεται από την αγκαλιά της Ελλάδας.Ας ξυπνήσουμε γιατί τα πράγματα πάνε κατά διαόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kapios ipe gia nomarxi aytos ine elinas mono ston aytia pouthena alou ediokse ton lalla apo to grafio tou mono kai mono lei gia na min ton doun ta kanalia ESXOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ειλικρινά όταν διαβάζω σχόλια του στυλ το ΠΑΣΟΚ μας κατασρέφει ενώ η ΝΔ θα μας έσωζε αλλά δεν μπορούσε....δεν έχω καμία αμφιβολία γιατί έφτασε αυτός ο τόπος εδώ σήμερα. Οργίζομαι τόσο πολύ που ειλικρινά όταν ακούω κάποιους να μιλάνε και να υποστηρίζουν κόμματα γίνεται τις κακομοίρας ποια.ΞΥΠΝΗΣΤΕ βρε όρνια κομματόσκυλα που άκόμα ενώ σας βιάζουν καθημερινά εσείς βλέπετε μόνο το κόμμα που πιστευετε.ΕΛΕΟΣ ποιος νομιζετε ότι έφθασε εδώ την χώρα.Παίζει ρόλο αν πχ το ΠΑΣΟΚ είχε 30 χρόνια στην εξουσία και η ΝΔ 10?Όλοι είναι λαμόγια και το μόνο που τους νοιάζει είναι οι διαταγές αυτών που τους πληρώσανε τις πολιτικές τους καμπάνιες και των αφεντικών τους.Τα κομματα έπρεπε να υπηρετουν τον ΛΑΟ και όχι ο λαος τα κομματα......άιντε χαιβάνια για να μην πω τίποτα πιο χοντρό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kai pali bravo stin Xara Nikopoulou!

    Apo tin mia exoume tin Xara, mia Ellinida 100 tis 100 aksia na legetai Ellinida kai apo tin alli tin Dragona kai tin Diamantopoulou, pou einai amfoteres anaksies na anaferontai os Ellinides. I diafora tous einai terastia kai emfanis!!

    Elpizo de na ginei egkairos egkairos antilipto apo orismenous, (apo ton GAP bebaia den mporoume na perimenoume kati tetoio), oste na sosoumme isos tin Thraki mas, oso einai akomi kairos...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.