15/10/10

ΝΑΤΟ το παζάρι της Αγκυρας

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Η Συμμαχία, διά στόματος Ράσμουσεν, προτείνει επέκταση της πυραυλικής ασπίδας προσκαλώντας κάτω από αυτήν και τη Ρωσία ώστε η «προστασία» να καλύπτει από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ... (φωτ. Reuters)
Η Συμμαχία, διά στόματος Ράσμουσεν, προτείνει επέκταση της πυραυλικής ασπίδας προσκαλώντας κάτω από αυτήν και τη Ρωσία ώστε η «προστασία» να καλύπτει από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ... (φωτ. Reuters)



Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Θέμα ανταλλαγμάτων θέτει εμμέσως πλην σαφώς η Τουρκία εν όψει της μεγάλης φθινοπωρινής Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, 19-20 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και το σύστημα της πυραυλικής άμυνας, επί των οποίων υπάρχουν ήδη διαφωνίες.
O γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έσπευσε να δηλώσει ότι παρά τις γαλλογερμανικές, κυρίως, διαφωνίες επιτυγχάνεται συμβιβασμός. «Οι απόψεις συγκλίνουν πραγματικά σε σοβαρά ζητήματα, όπως η διατήρηση μιας ισχυρής αποτροπής, ταυτόχρονα με τον έλεγχο των εξοπλισμών, με τον αφοπλισμό και με τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων. Προσανατολιζόμαστε σε μια συναίνεση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να μπορεί να προστατεύει τους λαούς του από πυραυλικές επιθέσεις», είπε ο Ράσμουσεν. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που «μένει να ρυθμιστούν».

Στην «ασπίδα» και η Ρωσία
Ο γ.γ. άνοιξε χθες τη συνάντηση προετοιμασίας των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Συμμαχίας. Η Συμμαχία προτείνει επέκταση της πυραυλικής ασπίδας ώστε να καλύπτει όλες τις χώρες-μέλη από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν ή της Βόρειας Κορέας. Ο Ράσμουσεν πρότεινε να περιληφθεί και η Ρωσία στην ασπίδα ώστε αυτή να φτάνει από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ.
«Η απειλή υπάρχει, η ικανότητα υπάρχει και τα κόστη είναι διαχειρίσιμα... Οι αποφάσεις που θα πάρουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα σχηματίσουν το μέλλον της πιο επιτυχούς συμμαχίας του κόσμου», δήλωσε ο Ράσμουσεν. Ως προς το δόγμα προτείνεται, παράλληλα με τη συλλογική άμυνα, διεξαγωγή επιχειρήσεων και αλλού στον κόσμο, όπως σήμερα στο Αφγανιστάν.
Η βασική διαφορά είναι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τον ρόλο της πυρηνικής αποτροπής και της πυραυλικής άμυνας. «Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η ασπίδα είναι υποκατάστατο της πυρηνικής αποτροπής. Οι Γάλλοι τη θεωρούν συμπληρωματική», λόγω της χαμηλής της αποδοτικότητας, δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την ασπίδα σύγχρονη «Γραμμή Μαζινό» που δίνει ψευδαίσθηση ασφάλειας στους Ευρωπαίους. Αφησε να εννοηθεί όμως ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει επί της αρχής. Ο Γερμανός ομόλογός του είπε ότι «όλος ο κόσμος συμφωνεί πως χρειάζεται ασπίδα» και ότι οι Σύμμαχοι είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία». Μολονότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για περιορισμένο ρόλο των πυρηνικών όπλων, είναι κατεστημένο στο ΝΑΤΟ η άμυνά του να στηρίζεται στον κατάλληλο συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών όπλων.

«Πάρε-δώσε» Νταβούτογλου
Εν τω μεταξύ, την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας επιδιώκει να την εκμεταλλευτεί η Τουρκία. Κατά την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας (για Ευρώπη και ΝΑΤΟ) δήλωσε ότι η Τουρκία βοήθησε πάρα πολύ δίνοντας λύση σε θέματα ανάπτυξης των πυραύλων. Κατά το πρακτορείο «Ανατολή», ο Αμερικανός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, συνεπώς αποτελεί μια καλή τοποθεσία για την εγκατάσταση του προγράμματος». Οι δηλώσεις του αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δεχτεί πυραύλους στο έδαφός της.
Αργότερα, ζητήθηκε σχόλιο των δηλώσεων αυτών από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. «Θα εκτιμήσουμε από κοινού κατά πόσον μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για κοινή στρατηγική στο πλαίσιο του συστήματος της Συμμαχίας», είπε ο Νταβούτογλου. *
ENET

5 σχόλια:

  1. Αφου προσκαλουν και την Ρωσια στην αντιπυραυλικη μαλλον περιμενουν επιθεση απο εξωγηινους.Γιατι δεν πιστευω οτι ολα αυτα γινονται για να προφυλαχτουν απο την υπερδυναμη του Ιραν παρα μονον για την τσεπη των αμερικανων και με κανενα κοκκαλακι στους 'συμμαχους'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν η Τουρκία θα σαλτάρει εντελώς και θα ηγηθεί κάποιου φανατικού μουσουλμανικού συνδικάτου θα δούμε κατά πόσο είναι "καλή επιλογή" για την ανάπτυξη πυραύλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορία «αγαθού»!
    - Γιατί όσο προχωρά (ο κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν)… παίρνει τα μάτια του «Τζωρτζ Μπους τζούνιορ» και των ομολεσχητών του;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Κατηγορούμε την κυβέρνηση επειδή δεν ζητάει ανταλλάγματα, κάνει ότιτης πουν. Για΄τι θα κατηγορηθεί η Τουρκία επειδή ζητάει ανταλλάγματα; Να μην τρελαθούμε!
    Καλειται και η Ρωσία ναμετάσχει. Επιπόλαια ισως, σκέπτομαι: αν πει όχι κακό της κεφαλης της. Θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον αρχικόσχεδιασμό και θα ρίξουν το φταίξιμο στους κακούς Ρώσους. Αν η Ρωσία πει ναι τότε εγκλωβίζεται στην αμερικανικη πολιτική εναντιον του Ιραν/Β. Κορέας, αλλά και στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ εναντιον του υπόλοιπου κοσμου πχ Κινα. Θα δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. AN δεν τους θελουν οι τουρκοι να τους παρουμε εμεις , αν τους θελουν θελουμε και εμεις αναλογα ,και αυτους που θα παρουν εαν οι τουρκοι στα ιρανοτουρκικα συνορα με αμερικανους χειριστες μονο τοτε συμφονουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.