3/10/10

Κυοφορούνται συμφωνίες με Ισραήλ

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η σύσταση υψηλόβαθμου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, με αντικείμενο την εξειδίκευση των τομέων και των δράσεων που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα από κοινού από τις δύο χώρες.

Η σύσταση του συμβουλίου συζητήθηκε από τον πρωθυπουργό και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς, ρόλο άτυπου επικεφαλής και συντονιστή θα έχει ο υπουργός Επικρατείς κ. Χ. Παμπούκης, ενώ από πλευράς Ισραήλ αναμένεται στη θέση αυτή να τοποθετηθεί υψηλόβαθμος συνεργάτης και σύμβουλος του κ. Νετανιάχου. Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί αφορούν τον προσδιορισμό των τομέων στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα, όπως οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η ενέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αναμένεται να εξειδικευθούν οι τομείς στους οποίους επιχειρήσεις του Ισραήλ ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Πάντως, ο τομέας που δείχνει να «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς είναι αυτός της αμυντικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα υπήρξε συνάντηση των δύο πρωθυπουργών με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα αυτά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, να συζητηθούν αναλυτικά οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει η αμυντική συνεργασία.

Ο τομέας της Αεροπορίας
Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, από ισραηλινής πλευράς έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για σημαντική ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της Αεροπορίας. Ετσι, αναμένεται να σχεδιαστεί ένα ενισχυμένο, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, πλαίσιο κοινών ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων, ανταλλαγής επισκέψεων στελεχών για μεταφορά εμπειρίας και συνεργασίας.

Στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση δυνατοτήτων υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει το Ισραήλ, αλλά και για προώθηση συμπαραγωγής αμυντικών προγραμμάτων. Οι αρχικές συζητήσεις που έχουν γίνει, που χαρακτηρίζονται ως «ανίχνευση τοπίου», έχουν δώσει αισιόδοξα μηνύματα και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα «πέσουν οι υπογραφές» σε συμφωνία στον αμυντικό τομέα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει συμφωνία για οικονομική συνεργασία, στα πρότυπα του Μνημονίου που υπεγράφη με το Κατάρ.

Ενας άλλος τομέας που η Αθήνα προσδοκά να αξιοποιήσει μέσα από την εμβάθυνση της σχέσης με το Ισραήλ είναι αυτός της συλλογής πληροφοριών, στην οποία η ισραηλινές υπηρεσίες έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα αποτελεσματικό μηχανισμό.
http://www.kathimerini.gr

16 σχόλια:

  1. Στους τομεις Ισραηλ και Κινας επιβεβαιωνομαι χωρις να ειμαι παντογνωστης αλλα απλως στερουμαι
    παροπιδων.Εχω εισπραξει εδω και μηνες απειρες επιθεσεις μεχρι και ειρωνικα σχολια για την επιμονη μου στο "Ναι" της Ελλαδας και στα δυο αυτα σοβαροτατα θεματα.Απλα οσοι πραγματι νοιαζονται για αυτον τον Τοπο,και πιστευω οτι ειναι παρα πολλοι,ας ειναι στο μελλον πιο ρεαλιστες και χωρις παθη και προκαταληψεις για το καλο του Τοπου μας.Πρεπει να αφουκραζομαστε
    χωρις παθη τις ρεαλιστικες λυσεις
    που μας περιβαλλουν μαζι με την ταυτοχρονη αγαπη για τον ευλογημενο αυτο Τοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο, μπραβο, ετσι δωστε ολα τα μυστικα της Ελληνικης αμυνας στον προαιωνιο εχθρο των Ελληνων.

    Οπως ο Σημιτης εδωσε τα σχεδια για τα κατασκοπευτικα αεροπλανακια......που τωρα μοσχοπουλάει το Ισραήλ στην Τουρκια.

    ΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ;
    http://antipliroforisi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορει τα στρατηγικα πλεονεκτηματα να ειναι τεραστια αλλα ενεχει ο κινδυνος για ολους τους οθωμανοσοσιαλιστες κυβερνητικους,αριστερους διανουμενους,αναρχικους εθνομηδενιστες να χασουν τις τουρκικες τους ριζες, σ' αυτους ολους τι θα πουμε οτι το το καναμε για το συμφερον της πατριδας;
    Περασαν διακοσια σκοτεινα χρονια και το οραμα του Ραγιαδισμου δεν εσβυσε ποτε.
    Αυτοι οι ανθρωποι ποτε επιτελους θα δικαιωθουν;

    Perseas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οπως ο Σημιτης εδωσε τα σχεδια για τα κατασκοπευτικα αεροπλανακια......που τωρα μοσχοπουλάει το Ισραήλ στην Τουρκια." - ΦΙΛΕ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ; ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ; ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ;; ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχουν να πουν κάτι πιο σοβαρό οι "αραβόφιλοι" και λένε για τον "προαιώνιο εχθρό" των Ελλήνων.
    Σε αυτή τη φάση αυτόν που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η Τουρκία. Από εκεί υπάρχει η απειλή. Το Ισραήλ δεν θέλει την Θράκη.

    Αλλά είδαμε και τα αποτελέσματα της περίφημης Ελληνο-αραβικής φιλίας (στα πλαίσια κρατών-κυβερνήσεων)...

    Ο φίλος όλων δεν είναι φίλος κανενός.

    α, και αν το γυρίσουν ι αραβόφιλοι ότι οι ισραηλινοί είναι δολοφόνοι, τότε απαντάω:
    ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; Μήπως οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Κινέζοι, οι Ιρανοί; οι Αμερικανοί ή μήπως οι Ρώσοι.
    ΌΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΚΓΛΗΜΑΤΑ

    Οπότε μιας και το δίκαιο έρχεται δεύτερο, η Ελλάδα οφείλει να πράττει τα μέγιστα για το εθνικό συμφέρον.

    Και αυτό γίνεται παντού εδώ και χιλιάδες χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το Ισραηλ δε θελει τη Θρακη, θελει τη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Οπότε μιας και το δίκαιο έρχεται δεύτερο, η Ελλάδα οφείλει να πράττει τα μέγιστα για το εθνικό συμφέρον."

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΕΧΩ ΠΑΡΕΑ!

    Ανώνυμε 3:47 μ.μ. στείλε ένα όνομα/ψευδώνυμο για να ξέρω με ποιόν συμφωνώ - γιατί είναι σπάνιες και ιστορικές οι στιγμές...

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελπίζω να βγει κάτι θετικό για την χώρα μας απ' αυτή την προσπάθεια. Ίσως είναι πια η τελευταία μας ευκαιρία. Δεν είμαι αισιόδοξος ως προς τα άτομα που θα χειριστούν την υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανωνυμος 3 Οκτωβρίου 2010 7:18 μ.μ.
    Την ελλειψη αισιοδοξιας σου για τα ατομα που ...φαινονται να "χειριζονται"το τελευταιο
    διαστημα τα της Ελλαδας την βλεπω δικαιολογημενη.Η δικη μου αισιοδοξια πηγαζει απο την...υποψια οτι αλλοι τα χειριζονται αυτα τα θεματα και δεν εχουν σχεση με τα ατομα που βγαινουν στην TV και στις εφημεριδες.Και μεχρι στιγμης φαινεται μια αισιοδοξια.Σε εγρηγορση και παρακολουθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 3 Οκτωβρίου 2010 7:18 μ.μ.
    Και θα συμπληρωνα και κατι αλλο.
    Η τουρκια παριστα τον συνεχιστη της
    Οθωμανικης Αυτοκρατοριας,η Ρωσσια
    τον συνεχιστη της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας με μια σχιζοειδη σχεση με το Ιραν (παρε πυρηνικη τεχνολογια αλλα σε φοβαμαι με πυρηνικα οπλα),η Αιγυπτος βολιδοσκοπειται απο Τουρκια και οι κολαουζοι Συρια,Λιβανος και Λιβυη απο κοντα σε μια αναβιωση ολοι μαζι του Χαλιφατου των Οθωμανων για ανταγωνισμο και διωξιμο απο τη Μεση Ανατολη των...Σταυροφορων (ΗΠΑ,Βρεττανια,Ισραηλ)και δημιουργια ανταγωνιστικης ομοσπονδιας(πανσπερμιας) στην Μεση Ανατολη κατα της Ευρωπης.
    Αυτα ειναι τα ονειρεματα τους.
    Ειμαι αισιοδοξος για τις αληθινες
    προθεσεις του Ισραηλ και Ηπα διοτι
    αυτοι και μαζι τους και εμεις βρισκομαστε απο την...αλλη μερια .
    Και για την Κινα αισιοδοξια διοτι εκτος πολλων αλλων η Κινα με Ρωσσια ειναι δυο θηρια που αιωνες τωρα αλληλομοιριζονται.Αυτα που εγραψα σιγουρα εχουν πολλα κενα αλλα και εγω προσπαθω να βγαλω μια ακρη και συνεχως αισθανομαι το εδαφος να κινειται.Ολα ειναι σε μια ρευστη και μεταβαλλομενη κατασταση και ψαχνομε τις τασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στον 3 Οκτωβρίου 2010 3:23 μ.μ.

    Διαβασε εδω

    Όπως μας έκλεψαν τον « Πήγασο » και άρχισαν κάποιοι να κατασκευάζουν UAVs , έτσι και τώρα θα «βουτήξουν» τον « Βελλεροφόντη » και θα παριστάνουν τους «τζάμπα μάγκες» στις πλάτες των Ελλήνων εφευρετών !!..
    http://www.arxaiaithomi.gr/?p=22333

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 3 Οκτωβρίου 2010 12:40 μ.μ.

    >ΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ;
    http://antipliroforisi.blogspot.com/<

    Αν κρύβονται αυτοί, τότε μπράβο τους. Μπορούμε εμείς να κάνουμε το ίδιο στην Τουρκία;

    @ 3 Οκτωβρίου 2010 10:06 μ.μ.

    Αφού εμείς δεν αξιοποιούμε τις εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, ας το κάνουν κάποιοι άλλοι, ώστε να μην πάνε χαμένες. Δεν συμφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επιτέλους πότε θα πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε???
    Τι σχέση έχει το Heron με τον Πήγασο??? Καμμία !!!! Ούτε σαν σχεδίαση ούτε σαν αποστολή.
    Όπως και το "τσικρίκι" ο Βελεροφόντης από πού κι ως που θεωρείς ότι ένα τηλεκατευθυνόμενο της πλάκας (από αυτό που πετάνε τα παιδάκια) με έναν μετρητή Geiger πάνω του είναι σούπερ εφεύρεση που θα μας την κλέψουν κιόλας???
    Είναι όντως μια ευρηματική επινόηση που έδωσε εξαιρετική λύση σε συγκεκριμένο πρόβλημα, με απλά και φτηνά μέσα.
    Από αυτό μέχρι το να μας το κλέψουν οι ... Εβραίοι απέχει πολύ.
    Αυτή η τεχνολογία είναι για παιδάκια.
    Όπως έχω πει και αλλού και θα το λέω για να αναπτύξεις τεχνολογικά προϊόντα θέλεις οργάνωση. Ακόμα και ένα θερμοκήπιο (που θα μας πουλήσει κnow how το Ισραήλ!!!!) θέλει οργάνωση.
    Πρώτα λοιπόν ας κατηγορήσουμε τον κακό μας εαυτό και μετά τους άλλους.
    Συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο για την επίθεση κατά του Ιράν μπόρεσε και την έκανε το Ισραήλ διότί ήταν μάγκες και από πολύ καιρό πρίν οι ελεγχόμενες από αυτούς εταιρείες αφήνουν πίσω πόρτες στα συστήματά τους καί έχουν οργανωμένες ομάδες εκπαιδευμένες σε αυτό.
    Όσο για το αν μπορούμε να το κάουμε αυτό στην Τουρκία, ναι μπορούμε και το κάνουμε ;-) , αλλά το ίδιο και αυτοί.
    Δεν είναι θέμα DNA αλλά οργάνωσης:www.aselsan.com.tr

    Για να σας "φτιάξω" και λίγο: http://www.youtube.com/watch?v=Q0BBTzVWTis δείτε και τα σχετικά λινκς με άλλα βίντεο.
    Αν το δείτε σε καμμιά defensys τα επόμενα χρόνια κατασκευασμένο από κάποιον άλλο δεν θα φταίει σίγουρα αυτός ο άλλος.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά... μιλάμε κι εμείς που εισάγουμε ντομάτες από Βέλγιο Πολωνία και Ολλανδία, αρακά από την Ουγγαρία, μπάμιες από την Βουλγαρία... και όλα τα άλλα από την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Βασίλη

    >Επιτέλους πότε θα πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε???<

    Όταν μερικοί "ελληνόπληκτοι" καταλάβουν ότι το να είσαι ξεπεσμένος αριστοκράτης, απλώς απόγονος κάποιων, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε.

    Πολλοί "Ελληνάρες" ζουν σαν κάτι γριούλες αριστοκράτισσες με την ανάμνηση περασμένων μεγαλείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.