30/10/10

«Πώς η Αθήνα πήρε με απάτες το ευρώ»

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Bild αποκαλύπτει! Το Ευρω-ψέμα. Έτσι μας παγίδευσαν οι Έλληνες» η εφημερίδα περιγράφει στο πλαίσιο έρευνας την πορεία της Ελλάδας προς την ευρωζώνη.

Στη σελίδα που δημοσιεύεται το άρθρο ο τίτλος είναι: «Μυστικά έγγραφα: Ελλάδα. Πώς η Αθήνα πήρε με απάτες το ευρώ», ενώ στο τίζερ υπογραμμίζεται πως «η Bild έκανε έρευνες στην Αθήνα, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, μίλησε με εμπλεκόμενους, βρήκε απόρρητα έγγραφα: Οι Έλληνες είπαν ψέματα – και όλοι οι άλλοι τα δέχτηκαν».

Το ρεπορτάζ -που υπογράφουν δέκα δημοσιογράφοι της εφημερίδας- ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και με μια στιχομυθία μεταξύ των τότε υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας Τέο Βάιγκελ και Γιάννου Παπαντωνίου σε σύνοδο του Ecofin. Το θέμα που συζητείται είναι το ντιζάιν του νέου νομίσματος, όπου ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να λέει: «Απαιτώ να αναγράφεται στα χαρτονομίσματα το ευρώ και στα ελληνικά». Και ο κ. Βάιγκελ φέρεται να του απαντά: «Δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Δεν μπορείτε να ενταχθείτε στην ευρωζώνη και πιθανότατα δεν θα ενταχθείτε ποτέ». «Κι όμως ο Τέο Βάιγκελ επλανάτο», παρατηρεί η εφημερίδα που αρχίζει να εξιστορεί την ιστορία της ελληνικής ένταξης στην ΟΝΕ. «Απόρρητα ντοκουμέντα και νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πρόκειται για την ιστορία ενός εξ αρχής στημένου παιγνιδιού», επισημαίνει η Bild.

«Υπήρχε το κίνητρο, υπήρχε η ευκαιρία και υπήρχαν τα μέσα»
Κατηγορηματικά αντίθετος στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ φέρεται να ήταν ο Τέο Βάιγκελ«Είναι η ιστορία μιας πλάνης με συνέπειες: Ότι δήθεν μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, ό,τι και να κάνει, δεν θα μπορούσε ποτέ να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ… Κι όμως δέκα χρόνια μετά από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, την άνοιξη του 2010, το ευρώ βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εξαιτίας της Ελλάδας.

Πώς φτάσαμε εκεί, διερωτάται η εφημερίδα, διακρίνοντας όλα τα συστατικά ενός αστυνομικού μυθιστορήματος: Υπήρχε το κίνητρο, υπήρχε η ευκαιρία και υπήρχαν τα μέσα.

Δισεκατομμύρια έρευσαν για να σωθεί η Ελλάδα, για να σωθεί το ευρώ. Σήμερα ένας από τους καλύτερους γνώστες της ΕΕ στην κορυφή της ιεραρχίας του γερμανικού ΥΠΕΞ δηλώνει ως εκπρόσωπος πολλών πολιτικών του Βερολίνου και των Βρυξελλών: «Το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν να εντάξουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

Όσον αφορά την ένταξη των Ελλήνων «πρόκειται για πολιτική απόφαση», γράφουν τα εμπιστευτικά έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που έχει στη διάθεσή της η Bild. «Πολιτική απόφαση» σημαίνει στην υπηρεσιακή διάλεκτο ότι «η ηγεσία θέλει έτσι και η σκληρή πραγματικότητα δεν μετράει».

Αυτό σημαίνει ότι ούτε για ένα λεπτό δεν χωρούσε αμφισβήτηση πώς η Ελλάδα θα πάρει το ευρώ.… Άλλοι μαγείρευαν τα στοιχεία και άλλοι επέτρεπαν να γίνεται αυτό. Σήμερα όλοι προτιμούν να σιωπούν.

«Η Ελλάδα δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια ένταξης»
Σύμφωνα με την Bild, η ιστορία αρχίζει με ένα ξερό «όχι» στην ένταξη της Ελλάδας, το Σάββατο 2 Μαΐου 1998, οπότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεδρίαζαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες Η Ελλάδα δεν ανήκει αρχικά στον κύκλο των εκλεκτών που θα υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα. Και σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, «Η Ελλάδα δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια ένταξης». Ως προς τον πληθωρισμό, το έλλειμμα, το συνολικό χρέος και το ύψος των επιτοκίων, η μικρή χώρα απέχει παρασάγγες από τα προδιαγεγραμμένα πρότυπα.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Μαΐου η πρωθυπουργοί συνομιλούν για να καταλήξουν στην επιλογή του πρώτου προέδρου της ΕΚΤ. «Ήταν μια ασυνήθιστα σκληρή διαπραγμάτευση», θα δηλώσει στη συνέχεια ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ. Για την Ελλάδα δεν μιλάει κανείς.Ένας από το τραπέζι δεν προσέχει πια τι συζητείται για τον πρόεδρο της ΕΚΤ: Ο Κωνσταντίνος Σημίτης, από το 1996 πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Ο Σημίτης χαμογελά πιο πλατιά απ` όλους»
Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης Πρόκειται για μια ταπείνωση για την Ελλάδα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η χώρα του κόπηκε στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην ΟΝΕ. Κι όμως όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ποζάρουν για την καθιερωμένη φωτογραφία της συνόδου, ο ομιλών απταίστως τη γερμανική Σημίτης χαμογελά πιο πλατιά από όλους τους άλλους. Λες και η χώρα του είχε περάσει με έπαινο τις εξετάσεις. Παρά τις αντιδράσεις των υπουργών Οικονομικών οι Έλληνες είχαν καταφέρει να περάσουν το όνομα ευρώ στα χαρτονομίσματα και στα ελληνικά. Ο κατοπινός νικητής του διεθνούς διαγωνισμού, ο βιεννέζος γραφίστας χαρτονομισμάτων Ρόμπερτ Καλίνα, τηρεί αυτές τις προδιαγραφές, μολονότι η Ελλάδα καταρχήν δεν συμπεριλαμβάνεται στα κράτη του ευρώ. Ο Σημίτης γνωρίζει πόσο σημαντικό πολιτικό μήνυμα είναι αυτό».

Στην συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει ότι με την κάλυψη των άλλων χωρών το 1998 η Ελλάδα ξεκίνησε μια κούρσα για να μπει στην ΟΝΕ μέχρι το 2002.

Τότε τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Β της Αθήνας, υποστηρίζει η Bild. Έπρεπε σε διάστημα 18 μηνών να βελτιωθούν ριζικά οι δείκτες του πληθωρισμού, του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Κάτι τέτοιο είναι κανονικά αδύνατο, παρατηρεί η εφημερίδα.

Αλλά οι Έλληνες είχαν ελευθερία κινήσεων στα στοιχεία τους. Μείωσαν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια το έλλειμμα για παράδειγμα των δημόσιων νοσοκομείων. Τεράστιες δαπάνες για εξοπλισμούς εξαφανίστηκαν δια της δημιουργικής λογιστικής, λογαριασμοί γραμμένοι με το χέρι διορθώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Είχε σημάνει η ώρα του Γιάννη Στουρνάρα. Είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος όταν πρόκειται για αριθμούς», καταλήγει η εφημερίδα παραπέμποντας για τη συνέχεια στο αυριανό φύλλο.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

11 σχόλια:

  1. Κάτι που φυσικά ξεχνάει η Bild να αναφέρει είναι πως εκείνη την εποχή και τα αμέσως επόμενα χρόνια αν δεν γινόταν η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ πιθανότατα η Γερμανία δεν θα πουλούσε κάποιες εκατοντάδες άρματα Leopard 2A6 και δεν θα ξεφορτωνόταν κάποια Leopard 2A4. Επίσης η Siemens δεν θα έπαιρνε κάποιες τεράστιες δουλειές στις τηλεπικοινωνίες και στους ολυμπιακούς αγώνες όπως επίσης και στον «εκσυγχρονισμό» του ΟΣΕ. Ακόμα γερμανική εταιρεία πιθανότατα δεν θα διαχειριζόταν το αεροδρόμιο της Αθήνας και το ελληνικό ναυτικό ίσως να μην ενδιαφερόταν για υποβρύχια τα οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στα χαρτιά και μόνο. Άρα γιατί ακριβώς έχουν πρόβλημα οι φίλοι γερμανοί. Αν κάποιοι ήταν «νονοί» της ελληνικής ένταξης που στηρίχθηκε σε ψεύτικα στοιχεία ήταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους. Βέβαια αν θεωρήσουμε ότι αυτοί είναι οι αρχιερείς της τιμιότητας και εξαπατήθηκαν από τους «διεφθαρμένους» έλληνες με ποια ακριβώς κριτήρια ενέταξαν στο ευρώ χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία; Με ποια ακριβώς κριτήρια δέχτηκαν να εντάξουν χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης; Με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια; Αφού είναι προφανές ότι και εκεί το κύριο κριτήριο ήταν το πολιτικό. Ή για να το πούμε με άλλα λόγια το εμπορικό – οικονομικό κριτήριο της έμμεσης ενίσχυσης των γερμανικών εξαγωγών σε αυτές τις χώρες ή της ωφέλειας που προσφέρουν εξ’ αιτίας είτε των χαμηλών εργατικών είτε των φτηνών πρώτων υλών. Ας μην το παίζουν λοιπόν μωρές παρθένες. Όλοι τα ήξεραν όλα και απλά ο καθένας έκανε τη δουλειά του χωρίς να νοιάζεται για το φορτίο που φορτώνει στις πλάτες του ελληνικού λαού. Η περίφημη «στήριξη» δεν είναι στήριξη αλλά δάνειο από κάποια γερμανική τράπεζα το οποίο θα πληρωθεί. Αν μας έδιναν λεφτά λοιπόν θα είχαν δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Τώρα απλούστατα δεν μας δίνουν λεφτά αλλά μας δίνουν δανεικά. Ε! δεν θα αισθανθούμε και ευγνώμονες όταν τους πληρώσαμε και θα τους πληρώνουμε για τόσα χρόνια.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα αθώα παιδάκια τους κοροϊδέψαμε, τι τους κάναμε...

    μήπως τα βγάζουν αυτά μία μέρα μετά επειδή τους πόνεσε το ΟΧΙ του ΓΑΠ για των αποκλεισμό της ψήφου που τόσο επιδίωκε η Γερμανία;
    και ξέρουν ότι εμείς εδώ θα κάνουμε γαργάρα την ιστορία τους σε sequel (συνέχειες), και όχι την μικρή έστω επιτυχία έναντι των Γάλλο Γερμανών του ΓΑΠ.

    Μα για τόσο μ@λ@κς μας έχουν και όχι άδικα.

    ΥΣ: άντε όλα τα κομματόσκυλα στην πίστα, έχουμε εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι η κακομοίρα η Γερμανία, πιάστηκε Κότσος!!! Ο γερμανοτραφής φον Σιμίτεν και η κυβέρνηση του ξεγέλασε την Γερμανία! Επίσης ξεγέλασε και την Siemens αφού της υπεξαίρεσε δωρεές υπέρ του Ελληνικού ενώ τώρα τα παρουσιάζουν σαν μίζες!!!

    Ε τόσο δούλεμα μας ρίχνουν οι γερμανοί! Να μην ειρωνευτώ κι εγώ λίγο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ΡΕΡΣΤΑ ΝΑ ΤΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΗ ΝΑΣ ΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΉΣΟΥΝ ΚΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Το διακυβεβμα της πολιτικης
    ε υ θ υ ν η ς στο πολιτικο συστημα.

    Το ζητημα της πολιτικης ευθυνης
    μπορει να τεθει δυνητικα για
    διερευνηση σε τρια επιπεδα:
    α.Ως προς το περιεχομενο της.
    β.Ως προς τους εμπλεκομενους
    φορεις,τον υποχρεο και τον δικαιουχο της πολιτικης ΕΥΘΥΝΗΣ.
    Το περιεχομενο της πολιτικης
    ευθυνης συναρταται ευθεως με το
    αντικειμενο της πολιτικης και ειναι
    επακολουθο της πολιτικης αρμοδιοτητας που ενυπαρχει δυναμει
    σε μια πολιειακα συντεταγμενη
    κοινωνια....
    ...Με αλλα λογια,ο φορεας της πολιτικης λειτουργιας δεν ελεγχεται,δηλαδη δεν "κρινεται",απο
    τον δικαιουχο της πολιτικης για το
    περιεχομενο της δρασης του.Η πολιτικη λειτουργια της ΕΞΟΥΣΙΑΣ
    ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Υ Π Ε Ρ Α Ν Ω του
    ΝΟΜΟΥ και κατα τουτο διαφευγει απο
    την δικαιικη αρμοδιοτητα,με την εννοια οτι δεν υποκειται στη
    δικαιοδοτικη αρμοδιοτητα,αρμοδιοτητα του δικαιουχου της πολιτικης η ,εστω,
    μιας τριτης πολιτειακης παραμετρου
    που θα ενεργουσε για λογαριασμο του.
    ...Ο Αριστοτελης σε μια αποστροφη
    του επιστημονικου του λογου επισημαινει οτι το "πολιτικο εγκλημα"-η βλαβη που προκαλει στο
    δικαιουχο της πολιτικης ο εντολοδοχος του-επισυρει μεγαλυτερες ποινες στη δημοκρατια,
    αφου προκαλει συλλογικη β λ α β η,
    εν αντιθεσει προς το "ιδιωτικο"
    εγκλημα,που βλαπτει συνηθως μονον
    το θυμα.
    "ουδεν διαφερει το κατ'ιδιαν
    αδικηματα των κοινων,αλλα πληθει
    μονον και μεγεθει"ΠΟΛΥΒΙΟΣ
    [ιστορια,4,20-30]"¨
    "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ.

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.
    ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑ@ΑΚΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΟΓΕΡΩΝ.ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ[ΕΥΡΕΜΟΥΛΑΚΟΥ]...
    ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ "ΛΙΣΤΑ"
    ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ,ΤΟΥ
    "ΑΡΧΗΓΟΥ-ΔΕΣΠΟΤΗ",ΚΑΙ ΤΗΣ
    "ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ-ΚΑΜΑΡΙΛΛΑΣ".
    "ΑΡΙΣΤΕΙΝΔΗΝ"...ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟΣ
    ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ...
    ΒΟΛΕΥΤΑΔΕΣ ΤΗΣ "ΒΟΛΕΨΙΑΣ",ΚΑΙ ΟΧΙ
    ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟΥ,ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΕΣΤΩ ΜΕ
    "ΣΤΑΥΡΟ",ΑΝΤ'ΑΥΤΟΥ...ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
    ΠΟΛΙΤΗ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΤΙ ΑΙΣΧΟΣ ,,,ΤΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ,,,ΤΙ ΑΠΑΤΗ
    ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΩΝ,
    ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΨΗΦΟ...
    ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ
    ΤΙΜΩΡΟΙ ΜΑΣ.
    "ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΥΜΩΝ ΕΜΠΙΜΠΡΑΜΕΝΩΝ,
    ΑΥΤΟΙ ΑΔΕΤΕ"{ενω τα σπιτια σας
    καιγονται,σεις τραγουδατε"
    Μυθος του ΑΙΣΩΠΟΥ,για τα σαλιγκαρια
    ...που ενω σιγοψηνονται..αυτα τραγουδανε]
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΤΕ....
    ΠΑΠΟΥΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μόνο ψέμα της δημοσίευσης είναι ότι η Ελλάδα κορόιδεψε τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους.

    Διαπραγματεύτηκαν και ωφελήθηκαν,έτσι λέγεται η σκληρή αλήθεια,και όχι με κορόιδεψαν.

    Θα προτείνω και πάλι κάτι που έγραψα και στο παρελθόν:

    Κάθε 2-3-5 χρόνια να αξιολογείται απο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας η πορεία και παραμονή μας στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς,να κάνουμε λογαριασμό,τι ωφληθήκαμε τι ζημιωθήκαμε,και αναλόγως να πράτουμε,να είναι συνεχώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουμε απο ΕΕ-ΝΑΤΟ,είναι ολέθριο να μας θεωρούν δεδομένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βέβαια,το μεγάλο ψάρι,βγήκε χαμένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφού μας τη λένε συνέχεια οι Γερμανοί γιατί δε τους ξεμπροστιάζει η κυβέρνηση;
    Να πει για τη Ζίμενς , για την αναξιόπιστη αμυντική της βιομηχανία (άρματα που τρυπάνε , υποβρύχια που γέρνουν , τηλεπικοινωνιακά συστήματα που δεν παραδόθηκαν κτλ), γενικώς να τους κάνει ρόμπα.
    Βέβαια αυτό θα το κανε μια κυβέρνηση που θα είχε κάκαλα μεγάλα. Κοινώς μια κυβέρνηση με πατριώτες και όχι μαριονέτες - Κουίσλινγκ

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mε εκεινες τις Γερμανικες αποζημιωσεις του πολεμου,τι γινεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ασε Αχερων.του Α΄ΠΠ τελειωσαν.η γερμανια πληρωσε την τελευταια δωση πριν κανα μηνα.του Β΄ΠΠ να μην πω τι θα παρουμε.θα δωσουμε και απο πανω.

    ριξτε και μια ματια σε αυτο το αρθροhttp://news247.gr/ellada/fthhnoterh_katoikia_gia_ta_stelexh_toy_dnt.611863.html

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και όταν μπήκαμε στο Ευρώ, γιατί δεν έψαχναν τότε το πράγμα πιό βαθιά παρά τα άφησαν και έφτασε ως εδώ; Είναι απλό. Διότι είχαν κέρδη και τότε και τώρα από εμάς. Κέρδη από μια καλή αγορά την Ελλάδα. Πουλώντας οπλικά συστήματα, ηλεκτρικά είδη, κλπ, προιόντα που εμείς δεν είχαμε πια γιατί η βιομηχανία μας είχε αποδομηθεί (τυχαίο;)μόλις μπήκαμε στην ΕΟΚ.
    Και την δημιουργική λογιστική ποιός την έφτιαξε για να μπούμε όπως-όπως στην ΟΝΕ; Μήπως ο ίδιος δάκτυλος που κανόνισε τώρα και την χρεωκοπία μας, οπότε πάλι κερδισμένοι βγαίνουν αυτοί που μας δανείζουν;
    Μου φαίνεται ότι η περιπέτεια της Ελλάδας θα ταίσει πολλούς. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.