6/10/10

Αποψη: Η φοροδιαφυγή αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας

Από τον Πιερ Μπριανσόν
Δημοσιονομική πειθαρχία δεν σημαίνει μόνο περικοπή δαπανών. Αυτό μπορούν να το διαβεβαιώσουν και οι Έλληνες, οι οποίοι επωμίζονται τις επιπτώσεις της επί σειράς ετών ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής τους. Κάθε μήνα, η Αθήνα παρουσιάζει αποτελέσματα επί των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για περικοπή των δημόσιων δαπανών στο πλαίσιο της διάσωσής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Στον προϋπολογισμό της 4ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση υποσχέθηκε τον επόμενο χρόνο να μειώσει το έλλειμμα πιο δραστικά απ’ ό,τι είχε αρχικώς σχεδιάσει. Ήδη, οι φετινές επιδόσεις της διαφαίνεται να είναι καλύτερες από αυτές που είχε εξαγγείλει.
Στο σκέλος των εσόδων, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η χώρα έχει δεχθεί σφοδρό χτύπημα από την ύφεση. Δεύτερον, η κυβέρνηση δίνει μάχη με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας: την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που καθιστά την καταβολή φόρων εξαίρεση αντί για κανόνα.
Συνήθως, οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν δυσκολότερη την περικοπή των δαπανών από την αύξηση των φόρων. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το συνολικό έλλειμμα έχει ξεπεράσει το στόχο επειδή τα μεγέθη του ΑΕΠ έχουν εκτιναχθεί λόγω του πληθωρισμού και επειδή η κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες με μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Αυτό υπερκάλυψε τα χαμηλά έσοδα από τη φορολογία, τα οποία αυξήθηκαν μόνο κατά 8,7% φέτος –πολύ λιγότερο από το 13,7% που ήταν ο στόχος.
Οι διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές δαπανών δεν θα συνεχιστούν για πολύ –όπως συνέβη με τις απεργίες ή τις διαδηλώσεις– οπότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της. Πώς, όμως, να πείσεις τους πολίτες να πληρώνουν φόρους; Η Αθήνα πρέπει να καλλιεργήσει μια αστική νοοτροπία φέρνοντας τους απατεώνες και τους φοροφυγάδες ενώπιον του νόμου και λαμβάνοντας σκληρά μέτρα ενάντια στους κατ’ επανάληψη παραβάτες.
Η κυβέρνηση καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες. Επέβαλε τη χρήση ταμειακής μηχανής και τραπεζικών λογαριασμών στις περισσότερες επιχειρήσεις, εφάρμοσε το μέτρο της περαίωσης –μια φορο-αμνηστία που μπορεί να βοηθήσει εάν οι φοροφυγάδες την δουν ως την ύστατη ευκαιρία τους να «καθαρίσουν» και όχι ένα μέτρο που θα επαναληφθεί σε λίγα χρόνια. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διαφθορά –η οποία περικλείει και τους ελεγκτές της εφορίας. Για να πετύχουν, όμως, οι προσπάθειές της χρειάζεται τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι είδαν και αυτοί φέτος το μισθό τους να μειώνεται κατά 14%. Καλή τύχη.
REUTERS BREAKINGVIEWS - NAFTEMPORIKI.GR
/span>/span>

11 σχόλια:

  1. Μόνο ανεύθυνη δεν ηταν η οικονομική πολιτική της Ελλάδος.
    Αντίθετα, ήταν εγκληματικά υπεύθυνη, με αποτέλεσμα, λαμόγια σαν τους Μπόμπολα, Κόκκαλη, Μυτιληναίο, Ρέστη, Εφραίμογλου, Λαμπράκη, κ.λ.π να διοικούν τη χώρα εκ του αφανούς.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Θα επαναλάβω ότι ο αείμνηστος Ξ. Ζολωτας υποστήριζε ότι η παραοικονομία έσωζε τη χωρα και πρόσθετε ότι απλώς το Κράτος πρέπει να παίρνει ένα μερίδιο από αυτην.Μόνο τυφλοί νεοφιλελεύθεροι κα΄νουν ότι το αγνοούν.
    Στη σημερινή MONDE ο καθηγητής Στιγκλιτς (σύμβουλος του Κλίντον αλλά και του Παπανδρέου)υποστηρι΄ζει ότι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η ΕΕ (με πρωταγωνιστή τη Γερμανια, λεω)είναι καταστροφική. Προβλέπει ότι αν μια ή περισσότερες χώρες της ΕΕ (αναφέρει πχ την Ισπανία)αντιμετωπίσει κρίση τότε όλα (σε ελεύθερη δική μου απόδοση)θα π'ανε κατά διαόλου.
    ΥΓ Δεσμεύθηκαν οι καταθέσεις (ή μέρος)ιδιοκτητων του ALTER,λένε τα ιστολογια. Σχετίζεται αυτό το γεγονός με την παρατηρούμενη ελαφρά αντιπολιτευτική στροφή του καναλιού και τη σκληρή κριτική (με φραστικές ακρότητες) του Τράγκα, εν όψη εκλογών; Τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια πρέπει να φαίνεται κιόλας.
    Για πιο φοροδιαφυγή μιλάνε οι ανίκανοι, οι δοσίλογοι, οι άχρηστοι;
    Γι αυτή που κάνει το ίδιο το κράτος και οι συμπαρομαρτούντες αυτού;
    Τόλμησαν να ζητήσουν τα λεφτά πίσω από αυτούς που τα δανείστηκαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν;
    Μπήκαν στην διαδικασία να ελέγξουν και να ζητήσουν πόθεν έσχες από το διοικητές τους και να τα πάρουν πίσω όσα ακίνητα και κινητά έχουν εφόσον δεν δικαιολογούνται με βάση το μισθό τους;
    Ρε αι και ακόμα παρά πέρα.
    Καλά σας κάνει ο κόσμος καλά σας κάνει και λίγα.
    Όχι φοροδιαφυγή να κάνει να σας διαλύσει.
    Που ορμάτε σαν κοράκια στην μεσαία και κατώτερη τάξη γιατί δεν έχετε τα κάκαλα να τα πάρετε από αυτούς με τους οποίους μαζί μαγειρέψατε το έλλειμμα.
    Που οι συνταξιούχοι λιμοκτονούν ή πεθαίνουν γιατί δεν έχουν φάρμακα.
    Που ο ιδιωτικός τομέας αναστενάζει και οι μεγαλοκαρχαρίες του βρήκαν το μήνα που τρέφει τους 11 και απολύουν, κόβουν μισθούς και υπογράφουν ανεπαίσχυντες συμβάσεις με επαχθής όρους εργασίας.
    Φοροδιαφυγή απο το κράτος για το ίδιο το κράτος.
    Φέρτε τα κλεμμένα πίσω και πάρτε μας και τα παντελόνια αλλιώς η κοινωνική έκρηξη μετά το διαδίκτυο θα διευρυνθεί και στο δρόμο .
    Ο Έλληνας είναι μαλθακός αλλά δεν είναι μακάκας, είναι καλοπερασάκιας αλλά την πείνα δεν θα την ξαναπεράσει.
    Μη θεωρείται δεδομένη την ανοχή του κόσμου γιατί η έκρηξη δεν προειδοποιεί..

    Χούντα είστε δικτάτορες του χοιρίστου είδους (και το χοιριστου έτσι για να έχει γεύση και από το καθ΄όλα συμπαθές ζωάκι)...
    Δικτάτορες με την ταμπέλα του σοσιαληστή γιατί μόνο έτσι μπορώ να σας χαρακτηρίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι τεχνητή. Την προετοίμασαν, δεν ήρθε ξαφνικά μια ημέρα ενώ όλα πήγαιναν καλά όπως μας έλεγαν (ας θυμηθούμε την "ισχυρή" Ελλάδα του Σημίτη).
    Ο σκοπός της είναι διπλός.
    1. Η μετατροπή του άυλου (αέρας μπανάς)χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που "δανειστήκαμε" από τους διεθνείς τοκογλύφους σε απαίτηση για πραγματικό χρήμα. Αυτό σημαίνει το ξεπούλημα όσο-όσο της μεγάλης εθνικής μας περιουσίας- ιστορικό-περιβαλλοντικό-τουριστικό κεφάλαιο, ΔΕΚΟ.
    2. Η κατάλυση της Δημοκρατίας και η μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο και σε πειθήνιο μέλος της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης των διεθνών Τραπεζιτών και των Πολυεθνικών Εταιρειών.

    Το μέσο επίτευξης αυτών των στόχων, είναι το τσάκισμα της ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ.
    Η Μεσαία τάξη αποτελεί ιστορικά μια ελληνική πολιτική έμπνευση που για πρώτη φορά εισήχθη στην κοινωνικο-πολιτική δομή από τον Σόλωνα. Η Μεσαία τάξη είναι το σταθεροποιητικό κέντρο της Δημοκρατίας, που γεφυρώνει τις δύο ακραίες και αντιμαχομένες κοινωνικές τάξεις των πολύ πτωχών και των πολύ πλουσίων. Η φράση: Οι πτωχοί πτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, αντανακλά το μαρασμό της Μεσαίας τάξης και βλέπουμε ότι η Μεσαία τάξη χτυπιέται από την Νέα Τάξη παντού στον κόσμο.
    Ο θάνατος της Μεσαίας τάξης θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έναν σκληρό πολιτικό ολοκληρωτισμό-Δικτατορία- που όμοιο του δεν θα έχει ξαναζήσει η ανθρωπότητα.
    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.
    Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.

    ΥΓ: Ας θυμηθούμε για μια ακόμη φορά τα λόγια της Ψαρούδα-Μπενάκη στην πρώτη ορκωμοσία του Παπούλια..." Η Δημοκρατία θα περιοριστεί κλπ..κλπ.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Έλληνας δεν θα αλλάξει νοοτροπία όσο αφορά την φοροδιαφύγει, τις αραχτές και την διαφθορά και είναι απόλυτα κατανοητό. Σε ένα τέτοιο σύστημα που ζούμε ένας γερμανός η άγγλος θα ήταν τρις χειρότερος από τον Έλληνα !
    Αν το κράτος δεν εξασφάλιση σωστή ιατρική περίθαλψη, στήριξη των νέων, πρόνοια στους αδύναμους, αν δεν κάνει τον Έλληνα να νιώθει ασφαλής και να έχει εμπιστοσύνη στο κράτος δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Οι αδικίες πάνε και έρχονται καθημερινά, τα βολέματα, σπατάλες, καμιά προστασία του πολίτη, ε τη θέλουν να πληρώνουμε και φόρους ; αφού δεν ξέρουμε τη θα μας φέρει η επόμενοι μέρα! Δυο είναι οι πιθανότητες μας

    Α) να τους στείλουμε στο διάολο εκεί που ανήκουν
    Β) να γίνουμε yes misterakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν κοιταμε πρωτα τα χαλια μας, αντι να ξευτιλιζομαστε παγκοσμιως με τα οποια "πρασινα αλογα" και που μας δερνουν;

    - Νότης Μαριάς, Οι Σκοτεινοί Όροι του Δανεισμού της Τρόικας:
    http://www.livestream.com/114news/video?clipId=flv_f604493d-313b-4899-b822-b6f3dff8dd3b&utm_source=lsplayer&utm_medium=ui-play&utm_campaign=click-bait&utm_content=114news

    - "...Κοιτάξτε το βίντεο τι λένε ξένοι δημοσιογράφοι για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την μεσογειακή διατροφή...":
    http://peripatris.blogspot.com/2010/09/blog-post_2736.html
    (28 Σεπτεμβρίου 2010 9:06 π.μ),
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_8975.html


    Ιt's a Banking Bailout!

    - CrossTalk on Greece: Euro - too big to exist?
    http://www.youtube.com/watch?v=F5XIF2P5nJ8&feature=related

    - Greece: One Year On
    http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1606759450&play=1

    - Hugh Hendry: Soros Is A Socialist, The Euro Is Doomed And Everyone's Shorting The Wrong Continent
    http://caps.fool.com/blogs/hugh-hendry-soros-is-a/411068

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο λαός μας δέχεται και υπομένει πολλων γαιδουριών τα κόπρανα .
    αν πράγματι θέλουν οι διοικούντες να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής έπρεπε ίδη να έχουν κατασχεθεί του ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ της ΓΚΕΡΕΚΟΥ-ΠΑΡΙΟΥ και όλων των άλλων πολιτικών που εμπλέκονται οι περίουσίες , στην συνέχεια των μεγαλοδικηγόρων , μεγαλογιατρών , δημοσιογράφων ,μηχανικών .
    εγώ ο λαός άλλο κι έχω να δίγω , τα κάκαλαμ θα δίγ ατες .
    ΨΟΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ,για να ανασάνουμε .
    καφετζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ ΣΤΟ
    "Ταξιδι στην Ανατολη":
    "Οι κοτσαμπασ[σηδες] δεν ασχολουνται,παρα με εκβιασμους και
    αδικιες,που διαπραττουν προς την
    καταπιεση του λαου.
    Τερατα διεφθαρμενα".

    Δυστυχως και πολλοι απο τους
    Αρχιερεις και Πατριαρχες ακομη,
    υπηρξαν φαυλοτατοι.
    "Τους τοιουτους ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
    ελεγε ΤΟΥΡΚΟΥΣ με ονομα Χριστιανων.
    [ΣΠ.Τρικουπη,ιστορια]".

    Ετσι και σημερα η επιθεση γινεται,
    στους μη εχοντες ,στους αδυνατους
    ΠΟΛΙΤΕΣ απο τους συγχρονους
    εξουσιαστες της Ε.Ε και αλλους...
    ΟΙ ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,κατα την
    διαρκεια της σκλαβιας στους
    ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ Τιουρκους και τους δικους
    καταπιεστες,ετονιζε την αδικη
    κατανομη των ΦΟΡΩΝ με το εξης
    ποιημα:
    "Eγω ειμαι ο πρωτος του χωριου και
    μοιραζα τα χρεη./
    Στη φτωχεια ερριχνα 100 και στους
    αρχοντους 10./
    Σε χηρα,με πολλα ορφανα,
    βαρυ χρεος της ριχνω/.
    Με ειχε η χηρα προεστο,
    με ειχεν η χηρα πρωτον/.
    Δεκα στους πλουσιους ερριχναν,
    στις χηρες δεκα πεντε./
    Στη δολια τη φτωχολογια ερριχνα
    τριαντα πεντε".
    ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ
    ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΟΡΟ,ΤΩΝ "ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ".
    ΕΝΩ ΝΟΜΙΜΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΑΔΕΙΑ
    ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ "ΛΑΟΣ',
    ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΔΕΧΤΗ Ο Κ,ΣΟΥΦΛΙΑΣ
    ΤΗΣ Ν.Δ.,ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ
    ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ" ΠΑΣΟΚ".
    ΕΓΙΝΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ
    ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
    ΩΣ "ΡΑΓΙΑΔΕΣ",ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ...

    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το μεγάλο πρόβλημα από την φοροδιαφυγή, δεν προκλήθηκε λογικά από την μικρομεσαία τάξη. Ομως αυτή η τάξη δέχεται την επίθεση τώρα, μέχρι να εξαθλιωθεί, να εξαφανιστεί, ή να εναρμονιστεί στο υπό διαμόρφωση μοντέλο "συγχρόνων κοινωνιών", με τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ελίνα Γαληνού

    Και η μεσαία τάξη φοροδιέφευγε. Ποτέ υδραυλικός για παράδειγμα δεν έκοβε απόδειξη, έτσι δεν είναι; Ούτε ο καθηγητής που παρέδιδε κατ' οίκον. Οι καταστηματάρχες έκοβαν όσο λιγότερες αποδείξεις μπορούσαν και μόλις μετά το 1990, κατάφεραν να ελέγξουν τα τουριστικά μαγαζιά που δεν δήλωναν σχεδόν τίποτε. Δεν ήξεραν πώς γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων για αγορές με πιστωτικές (έτσι ψωνίζουν συνήθως οι τουρίστες).

    Αλλά η μεσαία τάξη ήταν εκ των πραγμάτων η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, διότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος βιομηχανικό, ώστε να έχει εκεί το στήριγμά του.

    Δεν είναι, λοιπόν, θέμα διαμόρφωσης μοντέλου "σύγχρονης κοινωνίας", αλλά δομής της οικονομίας μίας χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδιά κάτι απλό, σύμφωνα με την νόμο κυκλοφορίας του χρήματος με μία συναλλαγή 100 ευρώ το κράτος εισπράττει τα 20 ας πούμε από τον ΦΠΑ, με το κατάλληλο οικονομικό κλίμα θα διενεργούνται περισσότερες συναλλαγές με προυπόθεση να αγοράζονται ντόπια προιόντα ή υπηρεσίες, με 5 συναλλαγές το κράτος θα έχει εισπράξει 100 ευρώ από το ίδιο νόμισμα, απλά τα πράγματα, γι'αυτό είναι σημαντικό να κόβουμε αποδείξεις ρε παιδιά, και μακάρι να κάναμε υποκατάσταση εισαγωγών, ειδικά τα υγειονομικά εργαλεία όπως τανάλιες και γάντια λέω ένα παράδειγμα θα μπορούσαμε να το κάνουμε!
    Ανδρέας Κοζάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.