7/10/10

Ανησυχία της Τουρκίας και για το «ακυβέρνητο» Ιράκ

Η Τουρκία ανησυχεί, εξαιτίας της δυστοκίας που παρατηρείται στο Ιράκ, ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που διατυπώθηκε εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε πως «η σταθερότητα της περιοχής, αυτήν την περίοδο εξαρτάται από τη σταθερότητα στο Ιράκ».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Αγκυρα με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ραφί Αλ Ισαβί, ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε αν η απουσία κυβέρνησης στο Ιράκ επηρεάζει αρνητικά την αντιμετώπιση του ΡΚΚ εκ μέρους της Τουρκίας, για να απαντήσει θετικά και να σημειώσει ότι «δυστυχώς, η τρομοκρατική απειλή που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας προέρχεται από στοιχεία που βρίσκονται στα εδάφη του Ιράκ. Ελπίζουμε να συσταθεί μία ισχυρή κυβέρνηση και να ελέγξει όλα τα εδάφη του Ιράκ».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Νταβούτογλου είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρακινό ομόλογό του Μανουχέρ Μουτακί, με τον οποίο συζήτησε «όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας». Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζήτησε με τον Ιρακινό ομόλογό του μεταξύ άλλων την κατάσταση στο Ιράκ, τις διμερείς σχέσεις και το ζήτημα του Ιράν.

Χθες, πάντως, κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση του πρωθυπουργικού γραφείου περί παράτασης της εξουσιοδότησης προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για πραγματοποίηση επιχειρήσεων στο έδαφος του Ιράκ εναντίον του ΡΚΚ.

Η εν λόγω εξουσιοδότηση είχε δοθεί τον Νοέμβριο του 2007 και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο. Τον Δεκέμβριο του 2007, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τις πρώτες εκτεταμένες επιχειρήσεις.
ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=210951

3 σχόλια:

  1. Πάντοτε η Τουρκία προσέβλεπε , με μεγάλη "ανησυχία" προς το Ιρακ, τα πετρέλαια της Μοσούλης του Κιρκούκ, και όχι μόνον σε αυτά!

    Άλλως τε, τι τα θέλετε, η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη και ιδιαίτερα σπουδαία σύμμαχος των ΗΠΑ, - κούνια που τους κούναγε -, καθώς το απέδειξε, τόσο στις σχέσεις της με την τ. Σοβιετική Ένωση, με την σημερινή Ρωσσική Δημοκρατία, όπως και επανειλημμένα κατά τον πόλεμο στο Ιρακ!

    Έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας και τα μάτια των παιδιών μας, εξ αιτίας της "περίεργης έως διεστραμμένης ή μάλλον διεφθαρμένης αμερικανικής πολιτικής ελίτ!

    Είναι η ίδια ηλίθια πολιτική γραμμή που χάρισε στον "ειλικρινή" Τζο Στάλιν, όλη την Ανατολική Ευρώπη, δημιούργησε τον Χομεϊνί, αργότερα δε τους Ταλιμπάν και τον ατέρμονα πόλεμο στο Αφγανιστάν!

    Τι τα θέλετε τι τα ψάχνετε ......!

    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας και τα μάτια των παιδιών μας, εξ αιτίας της "περίεργης έως διεστραμμένης ή μάλλον διεφθαρμένης αμερικανικής πολιτικής ελίτ!<

    Ακόμη περισσότερα εξ αιτίας της περίεργης έως διεστραμμένης και σίγουρα εντελώς διεφθαρμένης ελληνικής πολιτικής ελίτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @«Ανησυχούν» οι Τούρκοι και επειδή «ανησυχούν» θα θέλουν να πάρουν το Κίρκουκ και οτιδήποτε άλλο μπορούν να πάρουν από το Ιράκ για να «ησυχάσουν» (το έχουμε ξαναδεί το «έργο» στην Κύπρο και εκεί «ανησυχούσαν»)
    @Προς Ευμενή από Καρδιά: Μα όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Γιάλτας (Φεβρουάριος του 1945) ο Ι. Β. Στάλιν είχε ήδη θέσει υπό τον έλεγχο του το μεγαλύτερο μέρος την Α. Ευρώπης (ο «Ερυθρός Στράτος» είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Πολωνίας από τον Αύγουστο του 1944 ενώ το ίδιο μήνα είχε καταλάβει την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου- Νοέμβριου 1944 (ο «Ερυθρός Στράτος» είχε καταλάβει την Σλοβακία και μέρος της Ουγγαρίας , τον Ιανουάριο 1945 το υπόλοιπο της Πολωνίας και όταν υπογράφονταν η συνθήκη «τελείωνε» και με την Ουγγαρία.) Αντίθετα οι «Σύμμαχοι» μόλις τον Μάρτιο του 1945 πέρασαν τον Ρήνο (επιχείρηση “Totalize”) ενώ οι Σοβιετικοί απείχαν πλέον μόλις 50 χιλ. από το Βερολίνο .Ο μόνος τρόπος να «μεταπειστούν» οι Σοβιετικοί και να αποχωρήσουν θα ήταν με πόλεμο ,αυτό ακριβώς που προσδοκούσαν οι Ναζί…Με αλλά λόγια η Γιάλτα ήταν περισσότερο αναγνώριση τετελεσμένων παρά παράδοση εδαφών αντίθετα με το Μόναχο το 1938
    Χρήστος Βούλγαρης από Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.