30/10/10

Κάτι τρέχει στο Αιγαίο.Η τουρκική πλευρά µιλάει για επικείµενη συµφωνία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Ανεπίσηµος τουρκικός χάρτης του Αιγαίου. Με γαλάζιο χρώµα τα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ν.µ. και µε ροζ τα τουρκικά. Με κίτρινο σηµειώνονται τα ελληνικά νησιά µε αντίστοιχα χωρικά ύδατα, που σύµφωνα µε την Τουρκία αποτελούν γκρίζες ζώνες

«Εχουµε διδαχθεί ότι η ελληνοτουρκική φιλία είναι εφικτή αλλά είναι και εύθραυστη». Με αυτά τα λόγια το 2000 ο Γ. Παπανδρέου υποδεχόταν στην Αθήνα τον τότε οµόλογό του Ισµαήλ Τζεµ. Ο Πρωθυπουργός ξαναπιάνει το νήµα του ελληνοτουρκικού διαλόγου από εκεί που το άφησε το 2004 και παρ’ ότι η Αθήνα διαψεύδει τα περί επικείµενης συµφωνίας το βέβαιο είναι ότι κάτι κινείται στο Αιγαίο.

Οι διερευνητικές επαφές, σύµφωνα µε την πολιτική εντολή των δύο Πρωθυπουργών, προχωρούν και εντατικοποιούνται – ο επόµενος γύρος συνοµιλιών ανάµεσα στον πρεσβευτή Παύλο Αποστολίδη και τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου αναµένεται να πραγµατοποιηθεί στα µέσα Νοεµβρίου – αλλά, σύµφωνα µε την Αθήνα είναι νωρίς να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε συµφωνία. Αυτό, όµως, δεν εµποδίζει την Αγκυρα να παίζει το επικοινωνιακό της παιχνίδι, διαµηνύοντας τόσο στο εσωτερικό όσο και προς τις Βρυξέλλες ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξοµαλύνονται και πως η συµφωνία είναι θέµα µηνών.

Επικοινωνιακοί λόγοι. Διπλωµατικές πηγές σηµειώνουν πως η Αγκυρα δεν έχει τίποτα να χάσει από τις διαρροές για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ή της άρσης του casus belli. Αντιθέτως, κερδίζει, δίνοντας προς τα έξω την εντύπωση ότι τα βρίσκει µε τους γείτονές της. Για παράδειγµα, δεν είναι λίγοι όσοι περιµένουν ότι οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο θα αναφέρονται µεν στο σχετικό κείµενο της Επιτροπής – όπως και οι πλόες τουρκικών πλοίων σε τµήµατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας –, αλλά µε ιδιαίτερα ήπια φρασεολογία που θα έχει τη µορφή «η Ελλάδα παραπονέθηκε για...».

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ µπορεί να διαψεύδουν τις τουρκικές διαρροές περί επίλυσης του ζητήµατος της υφαλοκρηπίδας µέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά, από την άλλη, δεν αποκλείουν τίποτα. Κι αυτό, διότι εκτιµούν ότι υπάρχει πραγµατική βούληση από την πλευρά του Τ. Ερντογάν, ενώ τα νοµικά επιχειρήµατα και οι σχετικές µελέτες (τις είχε παραγγείλει ο Χάρης Παµπούκης από µεγάλα βρετανικά γραφεία) είναι στη διάθεση της ελληνικής πλευράς από το 2003, όταν οι δύο χώρες έφθασαν ένα βήµα πριν από την υπογραφή συµφωνίας για τη δηµιουργία συνυποσχετικού παραποµπής στη Χάγη. Δεν είναι τυχαίο, ότι, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν πραγµατοποιηθεί αρκετές συσκέψεις ανάµεσα στον Πρωθυπουργό και τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Χρήστο Ροζάκη, ενώ τουλάχιστον µέχρι το καλοκαίρι συµµετείχε σε αυτές και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παµπούκης.

Για τα χωρικά ύδατα. Παρ’ ότι η ελληνική πλευρά διαψεύδει τις διαρροές υπενθυµίζοντας ότι µένει πιστή στον εµπιστευτικό χαρακτήρα των συνοµιλιών, σύµφωνα µε πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», υπάρχει πρόοδος στις συνοµιλίες ως προς την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, την οποία φαίνεται να αποδέχεται η Αγκυρα, χωρίς ωστόσο οι συνοµιλίες να έχουν φθάσει ακόµη σε συζήτηση για συµφωνία επί ορισµένου εύρους.

Πάντως, µε τις διαρροές από την Αγκυρα τίθεται και πάλι στο προσκήνιο το χρόνιο αγκάθι στο Αιγαίο. Κι αυτό είναι ότι, σε αντίθεση µε τη διεθνή πρακτική, τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας (6 ναυτικά µίλια) δεν εναρµονίζονται µε τον εναέριο χώρο της (10 ναυτικά µίλια), δυσαρµονία στην οποία εδράζεται η πρακτική των τουρκικών παραβιάσεων. Τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θέτει αυτόµατα από την Τουρκία ζήτηµα εναρµόνισής τους µε τον εναέριο χώρο. Η φόρµουλα που είχε βρεθεί επί κυβέρνησης Σηµίτη υιοθετούσε την ευθυγράµµιση θάλασσας και αέρα και έφθανε, σύµφωνα µε πληροφορίες, από τα 6 (στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο) µέχρι σχεδόν τα 9 ναυτικά µίλια (σε περιοχές µακριά από τις τουρκικές ακτές).

Το casus belli. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες ούτε οι επανειληµµένες αναφορές τούρκων αξιωµατούχων στο casus belli και στην πρόθεση να απαλειφθεί εφόσον η Ελλάδα παραιτηθεί από το δικαίωµά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά µίλια. Πάντως στην «Κόκκινη Βίβλο»όπου περιγράφεται το δόγµα εθνικής πολιτικής στην Τουρκία και εφέτος δεν απαλείφθηκε το «casus belli» την Ελλάδα. Διπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι, παρά το κεκτηµένο δικαίωµα, όσες φορές προχώρησε ο ελληνοτουρκικός διάλογος ήταν κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν θα επεκτείνει µονοµερώς την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 10 ή 12 ναυτικά µίλια, καθώς στο Αιγαίο δεν πλέουν µόνο ελληνικά πλοία και η πλήρης επέκταση θα εµπόδιζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Με την ίδια λογική, κοινή ήταν η παραδοχή ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα δεν θα πρέπει να περικυκλώνει τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Γυροφέρνουν συνεχώς το Καστελλόριζο

«Αγκάθι» αποτελεί το Καστελλόριζο, αφού η Τουρκία από το 2008 και µετά δείχνει επανειληµµένως το ενδιαφέρον της για την περιοχή αυτή, µε τις έρευνες του νορβηγικού σκάφους το 2008 και πιο πρόσφατα µε τις έρευνες του «Πίρι Ρέις» σε τµήµατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Με αυτό τον τρόπο, λένε διπλωµατικές πηγές, η Αγκυρα πιέζει την Αθήνα να ξεχάσει το Καστελλόριζο, σηµείο-κλειδί για την Ελλάδα το οποίο αφορά κατοχύρωση και υπολογισµό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η τουρκική θέση είναι πως ένα νησί τόσο αποµονωµένο από τον ελληνικό ηπειρωτικό κορµό δεν µπορεί να περιορίζει τόσο πολύ την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

10 σχόλια:

  1. Tριαντα εξη χρόνια μετά την μεταπολητευση , η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο ειναι δραματική. Μεγάλα προβλήματα όπως η αγροτική παραγωγη ,η βιομηχανικη παραγωγη , οι εθνικές γαίες [βατοπεδη ,ιδριματα προην πρωθιπουργον], η εκπαίδευση ,δικαιοσηνη κ.ά. συνέχιζουν να ταλανίζουν την χώρα, με αποτέλεσμα την δικαιολογημένη δυσφορία του λαού. Ο απολυταρχικός τρόπος άσκησης της εξουσίας τον εκαστοτε πολητικων κομματων της βουλης οδηγούν στην αναξιοκρατια ,και την προαγωγη αναξιων ατομων ανευ πραγματικων πτυχιων, οι οποίαδιποτε ελευθερη φωνη συκοφαντητε η εξαγοραζετε ακομα ητε εξοντωνεται φυσικα ,ητε με την δικαιοσηνη, καταστελλοντας αμεσα οποια αντιδραση . Η βουλη συγκέντρωνει το γενικό μίσος και αποτελει τον στόχο της πολιτικής πάλης ,εχωντας καταλαβει ολες την εναλακτικες λυσης ο λαος μενει απροστατευτος ,απο την κομματοκρατια των δημοσιων υπαληλων ,οι οποιοι σαν βδελες απομυζουν τον ιδρωτα και το αιμα του λαου σε σημειο να στερητε και των βασσικων ,πορων για την γεννηση παιδιων ,λογω δε της καχεξιας αυτης οι κρατουντες αποφασησαν την εισαγωγη νεων οντων τριτοκοσμικων ,για την αναπληρωση των εξαντλημενων γηγενων δουλοπαροικων .ΟΙ εναπομειναντες γηγενοις λογο του προηγουμενου εμφυλιου πολεμου δυσταζουν να φτασουν στα ακρα γνωριζοντες τα δεινα που εφερε ουτος στο Εθνος αλλα πλεον το πραγμα ειναι ποροδες και πυοραγει ,Καλλω τους εναπομειναντας Ελληνας εαν ουτοι περασουν την κοκκινη γραμμη [παραδωση του ΑΙΓΑΙΟΥ στους τουρκους η την παραδωσει του ονοματος Μακεδονια ] σε ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Ε Π Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η η ΑΥΤΟΙ η ΕΜΕΙΣ ,οπως και την αμεσει αναβαθμυση της αμυντικης ισχυος με ενα συνταγμα η αναλογου ποιοτητας ενυσχηση τας νησους ΚΕΡΚΥΡΑ ,και ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ,οι δε στρατιωτικοι οπως μεριμνησουν για τα στρατηγικα αποθεματα πετρελαιου.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλους σας.Ολοι μας συμφωνούμε σε ένα πράγμα, πως η κατάσταση δεν πάει άλλο.Μερικοί δε απο εμάς προτείνουν επανάσταση και όπλα.Κύριοι την πατρίδα μας την χάνουμε κάθε μέρα και απο λίγο ειρηνικά και πολιτικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την πάρουμε πίσω, μόνο με το μυαλό θα κερδιθεί η μάχη και όχι με τα όπλα.Υπάρχουν κάποιοι που παρακαλάν να ξεσπάσει μία αναταραχή στην χώρα μας,μόνο και μόνο για να τρέξουν να μας βοηθήσουν οι φίλοι μας όπως κάναν τόσες φορές στό παρελθόν.Δυανύουμε απο τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία μας όχι γιατί κάποιοι επιβουλεύωνται την πατρίδα μας αλλά γιατί ο προδότης αυτή τη φορά είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις μας.Ας ελπίσουμε ότι κι αυτή τη φορά το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα εμφανισθεί και πάλι σώζωντας την φυλή μας.Το σίγουρο είναι ότι η επανάσταση και η εξέγερση δεν είναι η λύση.Δεν χρειάζεται επανάσταση για να φύγουν 300 πολιτικοί απο την βουλή και να μην ξαναγυρίσουν ούτε αυτοί ούτε τα εγγόνια τους.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Ας μείνουν απ’ έξω «τα παραμύθια της χαλιμάς». Καμία εδαφική θαλάσσια ή εναέρια παραχώρηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός κι’ αν εγκριθεί από παλλαϊκό δημοψήφισμα, πράγμα αδύνατο. Μπορεί κάλλιστα να καθοριστεί θαλάσσιο πέρασμα τύπου Μάγχης (διπλός σεσημασμένος δίαυλος) και να μη εμποδίζεται -διόλου- η διεθνής ναυσιπλοΐα. Απλά δεν θα μπορεί να αυθαιρετεί οιοσδήποτε εντός του Εθνικού μας χώρου.
    Τώρα, αν είναι απομακρυσμένο το Καστελόριζο από τον ηπειρωτικό μας κορμό κ.α. βλακωδέστατες αιτιάσεις, ας μη θυμηθούμε τα νησιά Φώκλαντ κ.α. πάμπολλες περιπτώσεις. Αλλού παρακαλώ «μεμέτηδες» κι’ όχι σ’ εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπως και να εχει Πρεπει να ίδρυσoυμαι μια οργάνωση, με σκοπό την επιβολή νεου συντάγματος. Τα μέλη της οργάνωσης να δεσμεύονται με όρκο στην πατρίδα και στην Ορθοδοξία.Να μυηθουν εμπιστα ατομα ,και εξεχουσες πρωσοπικοτητες της εποχης ,και στρατιωτικοι. Για να επιτυχη το κίνημα χρειαζεται και η συνεργασία του στρατού .Να σχηματίστη μια τριμελής επιτροπή , Ο καθένας να αντιπροσώπευε έναν διαφορετικό κόσμο: τον πολιτικό, τον λαϊκό τον στρατιωτικό ουτοι ,να καθωρισουν εκλογας ανευ των μεχρι σημερα πολιτικων , και να συγκροτισουν την νεα συνταγματικη Εθνικη Συνελευση .Η Δικαιοσηνη με την συμπραξη και την βοηθεια της στρατιωτικης να προχωριση στην αποδωση ευθηνων ,και την συνγκεντρωση των κλεμενων.Δεν χριαζομαστε ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ χριαζομασται μια αλλη 3 ΣΕΠΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.T

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΟΟΟΧΙ ....!!!!! ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΟΔΑ 61 ΤΟΣΑΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ... ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ... ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ... ειναι αλλου παπα ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ .............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oι φόβοι για τυχόν παραχωρήσεις δεν έχουν να κάνουν με άλωση ή βίαιο διωγμό των κα΄τοίκων του Καστελόριζου ή της Θράκης αλλά με οικονομική εκμετάλευση των περιοχών αρχικά και ύστερα με την διοικητική μέριμνα των περιοχών αυτών.Τα σύνορα στον πλανήτη μεταβάλονται συνεχώς και αυτοί που τα κατέχουν οφείλουν να είναι άξιοι να τα διαφυλάξουν.
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝΕ.
    ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιωργάκη.. ΠΡΟΣΕΧΕ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Προβόπουλος ως επικεφαλής των τραπεζιτών/τραπεζών στην Ελλάδα, είναι η αιχμή του δόρατος της Νέας Τάξης που αλώνει τον πλούτο της χώρας μας.

    Είναι αυτός που έχει δώσει τα έτοιμα σχέδια στις ελληνικές κυβερνήσεις έτσι που το βάρος της οικονομικής κρίσης να μη το πληρώσουν οι τράπεζες που το δημιούργησαν αλλά να μεταφερθεί στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών/θυμάτων που ουδεμία ευθύνη φέρουν.

    Έτσι, τα 300 δισεκατομμύρια που χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες στους δανειστές, θα γίνουν σε λίγο 550 όπου με έναν -όχι και τόσο μαγικό- τρόπο θα επωμιστούν οι Έλληνες για να αποπληρώσουν.
    Τα εάν θα μπορέσουν, είναι άλλο ζήτημα που απαντάται από την απλή σκέψη ότι, αφού δεν μπορούμε τα 300, θα μπορέσουμε τα 550+;;;
    Με ποιό τρόπο αφού οι κυβερνώντες έχουν διαλύσει την οικονομία της χώρας; Χωρίς βιομηχανική και αξιόλογη αγροτική παραγωγή;

    Ο γερασμένος γάιδαρος (τουρισμός) πόσο φορτίο μπορεί να σηκώσει;
    Ή η ψόφια αγελάδα των απηρχαιωμένων και μη ελκυστικών υπηρεσιών μας, πόσο γάλα μπορεί να δώσει;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλίμονο, στις αναφορές της Επιτροπής για τις τουρκικές "ενοχλήσεις" προς την Ελλάδα, μην ξεχάσουν να πούν και s'il vous plait... Μην μας περάσουν και για απολίτιστους δηλαδή...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.