15/10/10

Δίνουν κι άλλα λεφτά στις χρεοκοπημένες εφημερίδες



Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εξαγγελθεί σχέδιο για τη... στήριξη των θέσεων εργασίας στο χώρο του Τύπου. Με άλλα λόγια σκέφτονται να στείλουν έναν πακτωλό εκατομμυρίων στα χρεοκοπημένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι ασφαλώς τα Μέσα αυτά θα είναι όμηροι στη συνέχεια στις όποιες ορέξεις της εξουσίας

Θα είναι προκλητικό να παρέμβει με αυτό τον τρόπο το κράτος για να «σώσει» έναν δοκιμαζόμενο από την κρίση κλάδο, όταν την ίδια ώρα ολόκληρη η χώρα έχει ανάγκη μιας ανάλογης αρωγής. Για ποιόν λόγο, άραγε, πέραν από τον προφανή της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, έχει νόημα μία τέτοια ενέργεια; Δεν είναι προκλητικό το κράτος να δείχνει κάθε φορά το φιλάνθρωπο πρόσωπό του επιλεκτικά μόνο απέναντι στον Τύπο και στις ΠΑΕ, όταν αρνείται τα φάρμακα στο συνταξιούχο που τα έχει απόλυτη ανάγκη για την επιβίωσή του;

Κι έπειτα, για ποιόν Τύπο μιλάμε; Στην Ελλάδα έχουμε πλειάδα εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, μεγαλύτερο αριθμό από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, που ζουν σχεδόν αποκλειστικά από την κρατική διαφήμιση ή από χαριστικές διατάξεις, όπως η υποχρέωση των επιχειρήσεων στην εποχή του internet να δημοσιεύουν σε εφημερίδες τους ισολογισμούς τους.

Ο Τύπος στην Ελλάδα είναι επιδοτούμενος από τις εκάστοτε κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες. Γι΄ αυτό κι έχει φτάσει στα σημερινά του αδιέξοδα. Είναι ένας χρόνιος ασθενής που ζει μόνο με τη βοήθεια του αναπνευστήρα και με τον κίνδυνο να πάψει να αναπνέει αν κάποιος τραβήξει το καλώδιο από την πρίζα.


Είναι αστείο να ακούει κανείς τους πολιτικούς να κατακεραυνώνουν τη διαπλοκή, όταν οι ίδιοι την επιδιώκουν. Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία να ελέγχεται με αυτό τον τρόπο ο Τύπος και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.


Πολύ φοβόμαστε ότι σε λίγο καιρό εμείς οι δημοσιογράφοι θα περπατάμε στο δρόμο και θα φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα, αν δώσουμε στον κόσμο την αίσθηση ότι δεν ελέγχουμε την εξουσία, όπως είναι ο ρόλος μας, αλλά είμαστε υπηρέτες της, τσιράκια της.

Να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας; Είναι ένα εύλογο ερώτημα. Θα είχε νόημα να το θέσουμε αν το κράτος ακολουθούσε ανάλογη πολιτική και για άλλους δοκιμαζόμενους από την κρίση κλάδους. Αλλά δεν το κάνει, στο όνομα της Ελεύθερης Οικονομίας. Γιατί οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να αποτελέσουν την εξαίρεση;

Ευχόμαστε να μην προχωρήσει η «ρύθμιση» που γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να σωθούν για άλλη μία φορά με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων οι χρεοκοπημένοι εκδότες. Διότι και στο χώρο του Τύπου θα πρέπει να λειτουργήσει κάποτε, επιτέλους, ο ανταγωνισμός. Την ίδια ώρα που κάποιοι ζουν χάρη στην κρατική διαφήμιση, κάποιοι άλλοι μοχθούν για να κερδίσουν τον αναγνώστη. Επενδύουν χρήματα σε ανθρώπινο δυναμικό, σε νέες τεχνολογίες. Με την παρέμβαση του κράτους ισοπεδώνουμε κι αυτές τις σοβαρές προσπάθειες...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

7 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν ξέρω ποιοι μοχθούν για να κερδίσουν τους αναγνώστες, ποιους εννοεί ο αρθρογράφος. Με πολύ μεγάλη ευκολία 'όμως απορρίπτει την χρηματοδότηση όταν ο Σαρκοζί διεθεσε ενα σεβαστο ποσό για τη σωτηρία του γαλλικού Τυπου.
    Το πρόβλημα στον Τυπο και τα άλλα ΜΜΕ δενείναι απλό, ουτε το οικονομικό ούτε όλα τα άλλα. Δεν έχω στην τσέπη μου διαθέσιμη λυση, όπως ο αρθρογραφος. Παρατηρώ παντως ότι διεθνώς τα ΜΜΕ διερχονται κρίση αντίστοιχη με την οικονομική και κοινωνική/πολιτική κρίση. Παρατηρω ότι τα ΜΜΕ ανηκουν (διεθνώς) πλεόν σε επιχειρηματίες που έχουν τον Τυπο ως τμήμα των επιχειρήσεών τους (πχ ο Ροτσιλντ την Λιμπερασιόν. Πόσο αριστερή μπορεί να είναι πλέον;)Όσο για την αποστολή του Τυπου και του δημοσιογραφου ένα ερώτημα θετω: Όποιος γνωρίζει εργοδότη που θα πληρώνει καποιον (τον δημοσιογράφο) για να λέει τη δική του γνώμη και όχι του εργοδότη να μου το πει. Ωστοσο και έτσι παλι δεν λυνεται ούτε προσεγγιζεται ολοπλευρα το θέμα. Είπα μερικές παρατηρήσεις. Τιποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηπως,αγαπητε Τιπουκειτε,η κριση στον τυπο οφειλεται και στο γεγονος οτι με τα τοσα που συμβαινουν γυρω μας ο κοσμος δεν καταπινει πλεον αμασητη την τροφη που οι μισθοδοτουμενες γραφιδες τον ταιζουν;.Ειναι πλεον γνωστο σε ολους οτι παρ'ολο που οι επιχειρησεις των ΜΜΕ ειναι ζημιογονες,εν τουτοις αποτελουν 'εργαλειο' για την επιχειρηματικη δραση των ιδιοκτητων και αυτο νομιζω οτι δεν χρειαζεται να το αναλυσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ''Πολύ φοβόμαστε ότι σε λίγο καιρό εμείς οι δημοσιογράφοι θα περπατάμε στο δρόμο και θα φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα, αν δώσουμε στον κόσμο την αίσθηση ότι δεν ελέγχουμε την εξουσία, όπως είναι ο ρόλος μας, αλλά είμαστε υπηρέτες της, τσιράκια της.''

    Καλά στο ΑΝ είναι ακόμα, ο συμπαθής κατά τα άλλα αρθρογράφος; αυτό για την συντριπτική πλειοψηφία του ΛΑΟΥ είναι δεδομένο (τσιράκια), θέμα χρόνου είναι να το φάνε το ξύλο, χρειάζεται βλέπεις και η ανάλογη ατμόσφαιρα, όπως στο sex.
    Tα ΜΜΕ και ο τύπος που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχουν πάψει προ πολλού να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν πραγματικά το κοινωνικό σύνολο, αντίθετα επιδιώκουν την χειραγώγηση και τον εκμαυλισμό του, ο κόσμος όμως (πλήν ηλιθίων και κοματόσκυλων) τους κατάλαβε και άρχισε να τους σιχαίνεται, με αποτέλεσμα να κλονίζονται.
    Μήπως είναι μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από ορισμένους ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επρεπε να είχαν κλείσει προ πολλού. Αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Ας τους ταίσουν τα αφεντικά τους.

    Ηξεραν τι συνέβαινε. Οχετοί προπαγάνδας ήταν και είναι.


    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο ένα παράδειγμα θα αναφέρω, ο Ρϊζος που είχε τον Ελεύθερο τύπο ή αδέσμευτο δεν έχει σημασία ήταν στο Δ.Σ. της ΕΡΤ και έπαιρνε 5.000 ευρώ τον μήνα, είπατε τπτ? Να μην αναφερθώ σε πόσους ήταν στο pay roll της κυβέρνησης Καραμανλή, ανέκαθεν η ΝΔ αποτελούσε φυτώριο τέτοιων δημοσιογραφίσκων!
    Ανδρέας Κοζάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ασφαλώς η κρίση στα ΜΜΕ οφείλεται και στην αφύπνιση των αναγνωστών. Αλλωστε όταν γραφω ότι η κριση στα ΜΜΕ αντιστοιχεί στη γενικότερη κριση, αυτό εννοώ.
    Παντως η μεγαλη στροφή εγινε όταν τα ΜΜΕ δεν μπορούσαν να συντηρηθούν από τα δικά τους εσοδα και οι παραδοσιακοί εκδότες ανγκάστηκαν να τα πουλήσουν ή να συνεργαστουν με οικονομικους κολοσσούς, στην Ελλάδα τα γνωστα παραδείγματα ε΄ναι ο ΔΟΛ, η Καθημερινή και η Απογευματινή του Μποτση. Ο ανεξάρτητος εκδότης έδινε εξ αντικειμένου καποια περιθώρια στον δημοσιογραφο να εκφράζει τη γνώμη του, να ελεγχει την εξουσία. Διότι όλη η επιχείρηση (η εφημερίδα) ήταν σχετικώς ανεξάρτητη και παλευε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Αυτο τέλειωσε.
    Επαναλαμβάνω το ερωτημα: Ξέρει κανείς καποιον εργοδότη να πληρώνει καποιον (τον δημοσιογράφο)για να λέει τη δική του γνώμη και όχι τη γνώμη του εργοδότη; Ειναι απλό και σαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η έκδοση και κυκλοφορία μιας εφημερίδας για να είναι τέτοια που "θα σταθεί", κοστίζει πάρα πολλά λεφτά μηνιαία σε κάθε εκδότη. Αν όμως η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τον Τύπο, θα πρέπει να μην το κάνει επιλεκτικά. Γιατί να βοηθήσεις μια ζημιογόνα επιχείρηση στο κάτω-κάτω, όταν τα χρήματα θα καταλήξουν πάλι στον Πίθο των Δαναίδων; Πολλά λέγονται για το μέλλον των εφημερίδων (όχι μόνο για την Ελλάδα) και άλλα τόσα για τις πιθανότητες να ξαναγυρίσουν σε παλιές μεθόδους αν θέλουν να επιβιώσουν.
    Πάντως όταν υπάρχει εξάρτηση ενός ΜΜΕ από ιδιωτικά κεφάλαια και συμφέροντα, είναι αναμενόμενο ότι θα συμβαδίζει μ΄αυτά. Η έννοια "ανεξάρτητη φωνή" στην περίπτωση των ΜΜΕ, μοιάζει κάπως διφορούμενη. Το θέμα είναι να μπορεί να υπάρχει πολυφωνία και ισηγορία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.