2/10/10

«Συγγνώμη» Ομπάμα για πειράματα στη Γουατεμάλα

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ για το γεγονός ότι την δεκαετία του 1940, στο πλαίσιο ιατρικών ερευνών, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν μολυνθεί εσκεμμένα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Στη συνομιλία που είχε με τον Κολόμ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το πείραμα ερευνητών από τις ΗΠΑ στη Γουατεμάλα την περίοδο από το 1946 ως το 1948 και ζήτησε συγγνώμη από «όλους όσοι επλήγησαν».

Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι όλες οι ιατρικές έρευνες που διεξάγονται σήμερα τηρούν τα αμερικανικά και διεθνή νομικά και ηθικά πρότυπα.

«Είναι σοκαριστικό, είναι τραγικό, είναι αξιόμεμπτο», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς στους δημοσιογράφους, μερικές ώρες μετά από παρόμοιες δηλώσεις που έκαναν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, η υπουργός Υγείας Καθλίν Σεμπέλιους και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας εξέφρασε την οργή του για την έρευνα, την οποία αποκάλεσε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Είπε ότι έμαθε για το φρικτό πείραμα από τηλεφώνημα της Κλίντον, επισημαίνοντας ότι η Γουατεμάλα «διατηρεί το δικαίωμα» ανάληψης νομικής δράσης και κατάθεσης μηνύσεων.

Η επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Κολόμ την Πέμπτη για εκφράσει την προσωπική της οργή για την «αξιόμεμπτη» αυτή ιατρική έρευνα.

Ο Κολόμ ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι αυτή δεν είναι [σήμερα] πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών... αυτό συνέβη πολύ παλιά».

Η έρευνα, που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ήρθε στο φως, όταν η καθηγήτρια Σούζαν Ρέβερμπι βρήκε αρχειοθετημένα έγγραφα που περιέγραφαν τα πειράματα που διηύθυνε ο αμφιλεγόμενος γιατρός Τζον Κάτλερ.

Ο γιατρός χρησιμοποίησε ως πειραματόζωα 1.500 πολίτες της Γουατεμάλας, κατ' αρχάς ιερόδουλες και κατόπιν άνδρες, ανάμεσά τους στρατιώτες, φυλακισμένους και ψυχικά ασθενείς, στους οποίους μετέδωσε σκόπιμα σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως σύφιλη και βλεννόρροια, για να διαπιστώσει κατά πόσον η πενικιλίνη, μια τότε σχετικά νέα φαρμακευτική ουσία, είχε θεραπευτική αξία σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν τους ενημέρωνε και τους παραπλανούσε σκόπιμα για το τι τους συνέβαινε. Αξιωματούχοι στη Γουατεμάλα φέρονται να γνώριζαν για τα πειράματα.

Η Φράνσις Κόλινς, διευθύντρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, του κρατικού οργανισμού που είχε χρηματοδοτήσει εκείνη την έρευνα, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «αποκρουστικό παράδειγμα ενός σκοτεινού κεφαλαίου στην ιστορία της ιατρικής».

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες αποκάλεσε τα πειράματα μια «από τις σκοτεινότερες στιγμές» στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον ένας από τους ασθενείς πέθανε κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί εάν ο θάνατός του συνδέεται άμεσα με την ασθένεια που του είχαν μεταδώσει.

Ο Κάτλερ είναι επίσης αναμεμιγμένος σε άλλη μια διαβόητη τέτοια έρευνα, το Πείραμα του Τάσκεγκι, κατά το οποίο εκατοντάδες αφροαμερικανοί με σύφιλη στο τελικό στάδιο αφέθηκαν χωρίς φάρμακα για 40 χρόνια, από το 1932 ως το 1972.
NOOZ.GR

2 σχόλια:

  1. Ο Dr. Josef Mengele κρίθηκε εγκληματίας και κατεζητείτο σε όλη του την ζωή. Οι Αμερικανοί λένε ένα "sorry" και καθάρισαν.

    Η Δικαιοσύνη σε όλο της το μεγαλείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχωρεμένος .
    Δεν έγινε και τίποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.