29/10/10

Δυναμικό «παρών» σε Εύξεινο και Μεσόγειο

Εξι μήνες μετά την ανανέωση της παρουσίας του ρωσικού στόλου στη βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία της Ουκρανίας μέχρι το 2042, η Μόσχα ανήγγειλε προχθές την ενίσχυση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας με δεκαοκτώ νέα πολεμικά πλοία και νέα βομβαρδιστικά αεροπλάνα, ένα μήνυμα σαφές που δεν επιδέχεται παρερμηνείες:

-Πρώτον, η Μόσχα διεκδικεί την απόλυτη κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα, ένα μήνυμα που αφορά όχι μόνον την απομονωμένη Γεωργία του Σακασβίλι, αλλά και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ με αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός τους και τέλος την Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου και τις όποιες φιλοδοξίες τους για ρόλο στον Καύκασο.
Επιπροσθέτως σε ό,τι αφορά τη Σόφια, το μήνυμα είναι ότι παρά το παιχνίδι καθυστέρησης που παίζει η κυβέρνηση Μπορισόφ, η Ρωσία θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, τα οποία δεν προωθούν απλά και μόνον το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη διεθνή αγορά, αλλά με τη διέλευσή τους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός κοινού παρονομαστή ασφαλείας με τις δύο αυτές χώρες.

-Δεύτερον, η έκταση της ανανέωσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και η επένδυση στη Σεβαστούπολη δηλώνει τη βεβαιότητα της Μόσχας ότι η προσέγγιση με την Ουκρανία είναι μη αντιστρέψιμη.

-Τρίτον, όπως επανειλημμένα συνέβη στο παρελθόν, ισχυρή ναυτική δύναμη στον Εύξεινο Πόντο προαναγγέλλει μόνιμη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, σε μια στιγμή όπου η Gazprom σπεύδει να δηλώσει παρούσα, προσφέροντας τεχνολογία και τεχνογνωσία για την εκμετάλλευση των εκτεταμένων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο νοτίως της Κύπρου.

Ετσι μέσα στο 2010 έκλεισε η εκκρεμότητα που είχε διαμορφωθεί με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, τον Δεκέμβριο του 1991, με την επιβεβαίωση δύο δεκαετίες μετά ότι η διασφάλιση του ελέγχου της Βόρειας Ακτής της Μαύρης Θάλασσας στα τέλη του 18ου αιώνα από την Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη έχει δημιουργήσει μια μη αντιστρέψιμη πραγματικότητα τη ρωσική κυριαρχία στον Εύξεινο Πόντο και τη βαρύνουσα παρουσία στη Μεσόγειο.

Μόνη περίοδος έκλειψης της ρωσικής ισχύος από τη Μαύρη Θάλασσα είναι από το 1856 μέχρι το 1870: Όταν την επαύριον του Κριμαϊκού Πολέμου απαγορεύθηκε στη Ρωσία να διατηρεί ναυτικές δυνάμεις στον Εύξεινο Πόντο, μια απαγόρευση που τερματίσθηκε μονομερώς από την Αγία Πετρούπολη την επαύριον του Γαλλοπρωσικού Πολέμου. Στην αμφισβήτηση της ρωσικής κυριαρχίας στην περιοχή απέβλεπε άλλωστε κατά κύριο λόγο η στήριξη από τις ΗΠΑ των εγχρώμων
επαναστάσεων στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

Η αποκατάσταση της κυριαρχίας στη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα, εκ των πραγμάτων προσκρούει στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που είτε σταδιακά στο πλαίσιο μιας συνολικής διμερούς κατανόησης θα αποδυναμωθεί και θα αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα, είτε να γίνει νέα εστία ψυχροπολεμικής τριβής ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.
Επαναπροσέγγιση με την Ουκρανία, ανασυγκρότηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, παρουσία στα Βαλκάνια μέσω των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο με μόνιμη ναυτική παρουσία αλλά και συμμετοχή στην εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου: Η παλινόρθωση της ρωσικής ισχύος διαμορφώνει νέες ισορροπίες σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα και αύριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλοςkapopoulos@pegasus.gr  

15 σχόλια:

  1. Ρωσικό άγημα πεζοναυτών τιμά την 28η Οκτωβρίου και την Μπουμπουλίνα στις Σπέτσες

    http://www.youtube.com/watch?v=kg4hPidpU3I

    Яма́л - морская пехота

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη ναυτική βάση για τους ρώσους θα τη φτιάξουμε ή όχι; Να κάνουμε και μια συνεκμετάλλευση των όποιων πετρελαίων-αερίου κλπ στις θάλασσες μας και άσε τούρκους και αμερικάνους να κουρεύονται. Όχι ότι έχω καμιά συμπάθεια στους ρώσους αλλά για να μην μας έχουν μονοπώλιο τα αμερικανάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eιδα την μαγνητοσκοπημενη ληψη κ εξεπλαγην ιδιαιτερα ευχαριστα. Ρωσοι παρελαυνουν στις Σπετσες αποδιδοντας τιμες στους Ελληνες αγωνιστες. Μακαρι οι Ρωσοι να θυμηθουν τους φυσσικους εχθρους τους κ να πραξουν αναλογως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτή η φωτό τα λέει όλα
    http://www.facebook.com/photo.php?pid=1931355&l=2b4321d847&id=1207996427

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τουρκία όσο και να μη φένεται τώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση,θα κληθεί εκ των πραγμάτων να διαλέξει πλευρά,το ωραίο της υπόθεσης είναι πως όποια πλευρά και να διαλέξει οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την ίδια.

    Όσο ισχυρότερη γίνεται μια χώρα τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά για τις μεγάλες δυνάμεις,η ιδιαιτερότητα της Τουρκίας είναι ότι βρίσκετε στο σημαντικότερο σταυροδρόμι της ιστορίας της,είναι αναγκασμένη να επιλέξει αν θα παίξει και πάλι το ρόλο του τσοπανόσκυλου έναντι της Ρωσίας.

    Αυτή η πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι που λείπει απο το άρθρο,πιστεύει κανείς ότι η Ρωσία θα δεχθεί και πάλι να κλειστεί στον Εύξεινο Πόντο;

    Πιστεύει κανείς ότι αυτή η περίπτωση δεν έχει προβλεφθεί απο τη Ρωσία,και ποιά πιστεύει ο καθένας απο εμάς πως θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας στην πιθανότητα στραγγαλισμού της απο την Τουρκία;

    Αν η Τουρκία επιλέξει να επιτρέψει την κάθοδο της Ρωσίας γνωρίζει πολύ καλά πως η κυριαρχία στην Αν.Μεσόγειο πάει περίπατο.

    Με λίγα λόγια μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα πλαίσια των ίσων αποστάσεων που ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε, να δωθούν διευκολύνσεις στο Αιγαίο και στους Ρώσους.
    Αλλιώς να κλείσουν και ΟΛΕΣ οι άλλες (ΝΑΤΟϊκές) βάσεις...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σίγουρο και αναμφισβήτητο, είναι πως οι Ρώσοι δεν έχουν για τους Τούρκους τα φιλικά αισθήματα που έχουν για εμάς. Όταν επισκέπτονται την Τουρκία όλα είναι μέσα στο πνεύμα της τυπικότητας και του πρωτοκόλλου. Εδώ όμως στην Ελλάδα, η αμοιβαία φιλικότητα των δυο λαών παίρνει τη μορφή γιορτής για ένα ελληνικό ιστορικό νησί.
    Δείτε και αυτό
    http://spetses.wordpress.com/2010/10/22/yamal/

    Η Ορθοδοξία σε πείσμα πολλών, συνεχίζει μέσα στους αιώνες να δένει με το αόρατο πνευματικό της νήμα τους δύο λαούς. Η θρησκεία είναι βαθύ πράγμα, αυτό μπορούν να το καταλάβουν και οι άθεοι, όπως το παραδέχθηκε και ο Νίτσε στο "τάδε έφη Ζαρατούστρα".
    Οι Ρώσοι στρατιώτες, όσοι είναι ορθόδοξοι, έχουν μια άλλη εικόνα για εμάς, που δεν την καταλαβαίνουν οι δυτικοί, ούτε θα την καταλάβουν ποτέ, γιατί δεν υπήρξαν καλοί μαθητές των αρχαίων και των μεσαιωνικών Ελλήνων.
    Δε λέω ότι το ομόδοξο είναι σε θέση να ξεπερνάει τη διαφορά ανάμεσα στις σκοπιμότητες των συμφερόντων των κρατών. Λέω όμως ότι στις κρίσιμες στιγμές μπορεί να αποδειχθεί ένας υπολογίσιμος παράγοντας, πέρα ως πέρα θετικός ακόμη και λόγω της ύπαρξης του.

    Η κομμουνιστική Ρωσία μας φέρθηκε άσχημα βοηθώντας τον Κεμάλ, όχι η Ορθόδοξη Ρωσία που τότε ήταν υπό διωγμό.
    Χίλιοι λόγοι και αιτίες και κοινά συμφέροντα μας δένουν με τους Ρώσους, εμείς όμως επιμένουμε να γλύφουμε τον κώλο της Μέρκελ, τα αρχ@@@α του Ομπάμα και να επιδιώκουμε παραφύσει συμμαχίες με το Ισραήλ!

    Με το φιλικό ρωσικό στόλο να έχει πρόσβαση στο Αιγαίο, οι Τούρκοι θα έπαιρναν παυσίπονα για τον πονοκέφαλο!
    Αλλά πουυυυυυυυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπα... Ο Γιωργάκης θα στείλει τον Ελληνικό Στόλο στον Πόντο να καταναυμαχήσει τους Ρώσσους... Ακούς εκεί, να απειλούν το αφεντικό μας τον Ερντογάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και στο κόσσοβο στους ομόδοξους πιστεύανε ,

    αλλά οι σιπτάροι γίνονται ανεξάρτητοι.
    ο καφετζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aλλο ένα video από την 28Οκτ στις Σπέτσες με το Ρωσικό Αγημα και η μπάντα του να γίνεται η ψυχή των εκδηλώσεων και των εορτασμών στο νησί,

    http://www.youtube.com/watch?v=-Y005RMNcR4

    Яма́л - морская пехота

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ ενδιαφερον.. το ξανθο γενος...παιδια προσευχεσθε αδιαληπτως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Επειδή πάλι αρχίζουν τα περί φίλων Ρωσων, ορθοδοξιας κλπ. Οι πολιτισμικοί δεσμοί λαων είναι θετική προϋπόθεση για την άσκηση μιας πολιτικής. Αλλά μονο η πολιτική μπορεί να αδρανοποιησει ή να ενεργοποιησει αυτούς τους δεσμούς. Ο πολιτισμός από μονος του δεν κάνει απολυτως τίποτα, ειναι ουδέτερο στοιχείο. Καθολικοί έχουν πολεμήσει εναντιον καθολικών, ισλαμιστές πολέμησαν εναντιον ισλαμιστών και ορθοδοξοι πολέμησαν ή πρόδωσαν ορθόδοξους (πχ Ορλωφικά)όταν η πολιτική το επέβαλλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι Ρώσοι πάντα έπαιζαν "έξυπνα" το γεωπολιτικό παιχνίδι. Έκανα κάποιο άνοιγμα στην Ελλάδα ή τα Βαλκάνια γενικότερα και στη συνέχεια "πουλούσαν" τα ερείσματά τους για άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικά, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, έπεισαν τους Σέρβους να εκκενώσουν το Κόσοβο, κατέλαβαν πρώτοι το αεροδρόμιο της Πρίστινας και ετοίμασαν μια αερομεταφερόμνεη δύναμη 17.000 αλεξιπτωτιστών για το Κόσοβο, μπλοκαρίστηκαν από Ρουμανία και Βουλγαρία και ετοιμάστηκε ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας με ένα σώμα 25.000 πεζοναυτών για απόβαση στο Μαυροβούνιο. Από τα στενά πέρασε μόνο ένα αρχαίο αναγνωριστικό σκάφος... οι Ρώσοι υπαναχώρησαν εγκαταλείποντας τη Σερβία στην τύχη της. Το κέρδος τους... μα η Τσετσενία φυσικά. Και τώρα έχουν να "ανακαταλάβουν" τη Γεωργία. Άρα... θα ξαναπουλήσουν.

    Όσο για τους Τούρκους, τους έχουν όλοι κάνει να πιστέυουν ότι είναι κάτι ενώ ουσιαστικά η οικονομία τους κρέμεται από τα πέραν του Ατλαντικού αφεντικά της από μία κλωστή. Έτσι κι αλλιώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η κορυφαία υπερδύναμη σε στρατό και χρήμα μακράν και ας μην ξεγελιόμαστε από τα σκέρτσα του δολαρίου.

    Απλά τους "θέλουν" για κάποια δουλειά... μάλλον το Ιράν και ας μη ξεγελιόμαστε από τις κοινές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ή την κοινή εισβολή στο Ιράκ που θα ακολουθήσει του χρόνου. Και ο Χίτλερ εισέβαλε από κοινού με τον Στάλιν στην Πολωνία και είδατε τι έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι πολιτισμικές σχέσεις, βοηθούν το κλίμα μεταξύ λαών, την κοινωνική προσέγγιση ας πούμε. Ομως όπως λέει ο ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ, αυτό δεν αρκεί. Η πολιτική και η διπλωματία που χρειάζονται για να αξιοποιηθεί η παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να λάβουν υπ΄όψη τους κάποιους προβληματισμούς σαν αυτούς που αναφέρει ο Χρήστος Χ. ας πούμε. Προβλήματα που θα θέσουν σκληρά και ίσως καθοριστικά διλήμματα στην Τουρκία, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αλλιώς την διαπραγματευτική μας βάση τόσο με την Τουρκία όσο και τη Ρωσία -εάν και εφ΄όσον βέβαια το ήθελαν οι πολιτικοί μας. Για να προβλέψουμε προς ποιά υπερδύναμη θα κλίνει η Τουρκία, χρειάζεται να σκεφτούμε όχι μόνο ποιά συμφέροντά της θα βαρύνουν περισσότερο, αλλά και από πού επηρεάζονται περισσότερο αυτά τα συμφέροντα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς 1.06πμ
    Στο Κοσοβο δεν ειχαν και κανενα ιδιαιτερο συμφερον οι Ρωσοι. Στο Αιγαιο ομως θα εχουν, με την υπαρξη του αγωγου Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης και με συνεκμεταλλευση πετρελαιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.