26/10/10

Το Δ της Δημοκρατίας μπέρδεψε τους Σκοπιανούς!


Η αρχαία επιγραφή που κρατά ο Φίλιππος Β΄του σκοπιανού μνημνείου, που προκάλεσε σύγχυση στους Σλάβους επειδή περιείχε ελληνικά γράμματα.


Ταραχή και σύγχυση έχει προκαλέσει στα Σκόπια το καινούργιο απόκτημα της «Πλατείας των Θαυμάτων» στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για ένα ανάγλυφο, που ήλθε να προστεθεί στις υπόλοιπες μνημειακές «αποδείξεις μακεδονικότητας» που έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί στην πλατεία.

Η επιγραφή είναι γραμμένη στην κατασκευασμένη σκοπιανή διάλεκτο, αλλά περιλαμβάνει και γράμματα από το ελληνικό και το κυριλλικό αλφάβητο, σε μια ακόμη προσπάθεια να εμφανιστεί ένας γλωσσικός αχταρμάς, όπου, όμως, έχει κυριαρχήσει η σκοπιανή γλώσσα!

Στο ανάγλυφο εμφανίζεται ο Βασιλιάς Φίλιππος και ο γιος του Αλέξανδρος, να κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο «υπό το φως της Βεργίνας», όπως αναφέρεται, και με δύο μακεδονικά λιοντάρια να τους προστατεύουν. Ο πατέρας του Μεγαλέξανδρου κρατά μια επιγραφή όπου αναγράφεται η φράση «Η Δημοκρατία είναι το θεμέλιο της ελευθερίας».

Το πρόβλημα που εντόπισαν στα Σκόπια και αναδείχθηκε σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης της ΠΓΔΜ «Αλφα TV», είναι ότι η επιγραφή είναι μεν γραμμένη σε μια γλώσσα που… κάτι τους θυμίζει, αλλά περιλαμβάνει και γράμματα που τους προκαλούν κατάπληξη. Για παράδειγμα, το πρώτο γράμμα της λέξης Δημοκρατία, είναι το ελληνικό Δ! Και η λέξη ελευθερία περιλαμβάνει δύο φορές το ελληνικό Ε! Επίσης, εμφανίζονται τα γράμματα Υ και Λ.

Ο Σκοπιανός δημοσιογράφος Αλεξαντάρ Ντιμιτρέφσκι σημείωσε στο ρεπορτάζ του πως «υπάρχει σύγχυση. Μερικά γράμματα είναι στην κυριλλική γραφή, άλλα προέρχονται από το ελληνικό αλφάβητο και μερικά από το λατινικό».

Επιπλέον, αυτό που ξένισε τον Σκοπιανό δημοσιογράφο είναι πώς ο Φίλιππος, μονάρχης, βασιλιάς πράμα δηλαδή, εμφανίζεται να μιλάει για Δημοκρατία και ελευθερία! «Θα έφριττε ο Φίλιππος ο Β΄ αν έβλεπε αυτό το μνημείο», σχολίασε ο δημοσιογράφος, έχοντας προφανώς στο νου άλλα πρότυπα βασιλέων και οπωσδήποτε όχι αυτά των ελληνικών πόλεων.

Ο δημοσιογράφος διαμαρτύρεται για τις ανακολουθίες και τις… ιστορικές ανακρίβειες, υπενθυμίζοντας πως οι φορολογούμενοι της ΠΓΔΜ πλήρωσαν για το ανάγλυφο 2,3 εκ ευρώ. Από το γραφείο του Δημάρχου Σκοπίων Τοντόροβιτς δεν μπορούσαν να του εξηγήσουν για ποιον λόγο χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές γραφές, ενώ ούτε ο καλλιτέχνης Κονσταντίν Γιάνεφ θέλησε να του δώσει κάποια πειστική απάντηση – τι να του έλεγε, πως η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και υποχρεωτικά έπρεπε να χρησιμοποιήσει το Δ;

Το «μυστήριο» της επιγραφής είναι το νέο θέμα συζήτησης στα Σκόπια. Η περίπτωση να μην γνώριζαν ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος την σκοπιανή γλώσσα που είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την επικράτηση του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία, ούτε που τους περνά από το μυαλό.

Η προκληθείσα σύγχυση είναι προφανώς σκόπιμη. Για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους, έκαναν μία μίξη: Χρησιμοποίησαν το ελληνικό Δ ως αρχικό της Δημοκρατίας για να μπερδέψουν τα πράγματα και να κολάσουν τον σφετερισμό, πρόσθεσαν μερικά γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου – το οποίο αποκλείεται να γνώριζαν ο Φίλιππος και ο Μεγαλέξανδρος αφού δημιουργήθηκε 1.500 χρόνια μετά από την εποχή που έζησαν – και έβαλαν τα υπόλοιπα γράμματα στην κατασκευασμένη με δανεικές λέξεις από όλες τις γλώσσες του κόσμου σκοπιανή διάλεκτο, για να αποδείξουν πως οι Μακεδόνες βασιλείς ήσαν… γηγενείς «Μακεδόνες των Σκοπίων»!

Μεγάλο μπέρδεμα ακόμη και γι’ αυτούς που εντέλλονται να μεταδίδουν την προπαγάνδα!http://www.elzoni.gr/

7 σχόλια:

  1. Πρόκειται δηλαδή για γλωσσικό "Φρανκενσταϊν"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για σταθείτε ρε παιδιά… Αφού το Κυριλλικό αλφάβητο είναι κατευθείαν απόγονος του Ελληνικού. Μοιράζεται την πλειοψηφία των γραμμάτων. Άσε τους σκοπιανούς. Ρώτα ένα ρώσο να σου διαβάσει ελληνική επιγραφή με κεφαλαία γράμματα και αν δεις κάτι να μην καταλαβαίνει εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη. Εμείς έχουμε πρόβλημα με τα Κυριλλικά γιατί στην προσπάθειά τους το μεσαίωνα να φτιάξουν αυτό το αλφάβητο αναγκάστηκαν να προσθέσουν γράμματα διότι ορισμένοι ήχοι των σλαβικών διαλέκτων για να αποδοθούν πιστά έπρεπε να γραφούν με πάρα πολλά ελληνικά γράμματα. Έτσι για πρακτικούς λόγους γι’ αυτούς τους ήχους πρόσθεσαν επιπλέον γράμματα τα οποία είναι δυσνόητα για τους Έλληνες. Αλλά επειδή οι σλαβόφωνοι είναι αναγκασμένοι να μάθουν όλα τα ελληνικά γράμματα συν τα ιδιαίτερα του Κυριλλικού δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να καταλάβουν τις ελληνικές επιγραφές με κεφαλαία (τονίζω τα κεφαλαία διότι στα πεζά έχουν πρόβλημα) χωρίς καμιά επιπλέον εκπαίδευση. Εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι στην προφορά το «Δ» προφέρεται «ΝΤ». Το «Γ» προφέρεται «ΓΚ» κ.λ.π. Αλλά σε γενικές γραμμές η συγγένεια Ελληνικού και Κυριλλικού αλφαβήτου είναι πολύ ποιο προφανείς από την σχέση Ελληνικού και Λατινικού αλφαβήτου που ιστορικά έχει αποδειχτεί και στις δύο περιπτώσεις.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΕΙΝΑΙ
    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ,
    ΜΑΡΙΑΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΥΔΗ,
    "ARCADIANS-ΑΡΚΑΔΕΣ"σελ.65 ΓΡΑΦΕΙ:
    "ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΑΙ
    ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΚΑΔΕΣ.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ
    ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟ Ο ΓΕΝΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
    "ΜΑΚΕΔΝΟΣ η ΜΑΚΕΔΩΝ"ΗΤΑΝ ΑΔΕΛΦΟΣ
    ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΑ.ΓΥΙΟΥ ΤΟΥ "ΑΖΑΝΑ'
    ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΑ,
    ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΑΖΑΝΙΑΣ.ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
    ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΖΑΝΩΝ
    ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ
    ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ Η Λ Ι Ο Υ ΚΑΙ ΤΟΥ
    Ι Π Π Ο Υ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ
    ΤΟΥΣ ΑΖΑΝΕΣ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΣΤΟΝ
    ΚΛΕΙΤΟΡΑ ΤΗΣ ΑΖΑΝΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ
    ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
    Η Λ Ι Ο Υ ΚΑΙ ΤΟΥ Ι Π Π Ο Υ,ΑΦΙΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ
    ΤΟΥ Η Λ Ι Ο Υ "{ΛΑΜΠΡΟΥ Ι.,Ο ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ}.
    ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ
    ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ...
    Η Κ.ΚΑΡΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ
    ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒ.
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΣΤΡΑΤΑΓΟΣ.

    ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΠΑΝΕ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ
    ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ,ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ
    ΨΥΧΗ ΜΑΣ.ΦΥΛΑΞΤΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ.
    ΑΡΚΑΔΕΕΕΕΣ.....ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αμάν βλέπω τώρα να μας περνούν και τα αλφαβητα για δικά τους.μέχρι που θα φτάσει η βλακεία τους,όμως ο εθνικισμός καλά πουλάει στα σκοπια 2,3 εκ ευρώ.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. The Macekonians too are said toy
    xhve been tribally related to the
    arcadians.According to Apollodiris
    ,Makednos of Makedon,the foynding
    father of the Macedonians,was the
    brother of Kleitor,the son of Azan
    and fouunder of the arcadian city
    of Kleitor,the capital of Azania.
    Important evidence for the relations between the Azanians and
    the Macedonians,which is provided
    by the worship of then sun and the
    horse by the Macedonians and the
    Azanians,since at Kleitor in
    Azania coins have been discogered
    bearing a representation of the
    sun god and the horse,which was
    also dedicated to the cult of the
    sun"page=65 book "Arcadians",
    Professor archeologi ,MARIA
    VLASSOPOYLOY-KARYDI.TEL.2106719268.
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ GENERAL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε, τώρα που είδαν το "Δ" και το "Ε" και έπαθαν σοκ θα έρθουν μετανιωμένοι να μας πούνε συγνώμη έλληνες τελικά ο Μ. Αλέξανδρος είναι δικός σας.....
    Της προπαγάνδας το κάγκελο γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΑΣ ΚΙΝΕΖΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΓΡΟΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ -ΑΛΛΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΛΑΔΟΞΥΔΟ ΠΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΔΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ -ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ [ΓΚΕΤΟ] ΜΕΣ ΤΟ ΠΙΑΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.