8/10/10

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει μέσω του ίντερνετ, έκκληση για την βράβευση του Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης.
«Χυδαιότητα» που δε συμβαδίζει με το πνεύμα του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης χαρακτήρισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να τιμήσει φέτος τον Κινέζο αντιφρονούντα Λίου Σιαομπό.
Σε ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείο, ο
εκπρόσωπος Μα Ζαοσού προειδοποίησε ότι η απόφαση θα καταφέρει πλήγμα στις σχέσεις της Κίνας με τη Νορβηγία.
«Πρόκειται για χυδαιότητα που αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου ειρήνης», όπως αναφέρεται. «Η επιταγή του Νόμπελ ήταν το βραβείο να απονέμεται σε κάποιον που προωθεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, που προωθεί την παγκόσμια φιλία και τον αφοπλισμό».
«Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους», σύμφωνα με το υπουργείο.
Κάτοικοι του Πεκίνου ανέφεραν ότι το σήμα του BBC και του CNN κόπηκε προσωρινά όταν μεταδιδόταν η είδηση για το βραβείο.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόερε δήλωσε ότι η βράβευση δεν θα πρέπει να προκαλέσει εχθρική αντίδραση από την πλευρά της Κίνας, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Νόμπελ είναι ανεξάρτητη από τη νορβηγική κυβέρνηση.
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποφάσισε να τιμήσει τον Λίου, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών αφού έχει καταδικασθεί για «ανατρεπτική δράση» κατά του κράτους. Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει την επιτροπή να μην τον βραβεύσει.
Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει μέσω του ίντερνετ, έκκληση για την βράβευση του Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης.
Το σχετικό κείμενο-έκκληση είχε κυκλοφορήσει με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και άλλων ηγετικών στελεχών της «βελούδινης επανάστασης» του 1989.
Ο Λιού Σιαομπό είναι εκ των συγγραφέων της «Χάρτας 08», η οποία συντάχθηκε κατά το πρότυπο της Χάρτας 77 των τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του 1970, και ζητεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα».
«Κατενθουσιασμένη» δήλωσε η σύζυγος του Λιού και ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση την απελευθέρωσή του. Το βραβείο αυτό δίνει «μεγάλη ενθάρρυνση και υποστήριξη» για όσους αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, είπε.
Η Λιού Σιά, η οποία τελεί υπό την στενή παρακολούθηση των κινεζικών αρχών ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ότι βρισκόταν μαζί με αστυνομικούς οι οποίοι τής είπαν ότι θα την οδηγούσαν στην επαρχία Λιαονίνγκ, στη βορειο-ανατολική Κίνα, όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο σύζυγός της, ώστε να του ανακοινώσει την είδηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον διαφωνούντα, βλέποντας στη βράβευσή του «ένα ισχυρό μήνυμα» προς «όλους όσους μάχονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Αυτές οι αρχές βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ αναδεικνύει τη σημασία που έχουν σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο Μπαρόζο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Μπαρόζο δεν αναφέρεται στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικά στην Κίνα ούτε στο αίτημα για την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από την ΕΕ.
NAFTEMPORIKI
span>

5 σχόλια:

  1. Να το απονείμουμε στην Galia.
    Γιατί δηλαδή ο Ομπάμα τι καλύτερο έχει από την κορασίδα;
    BRUNO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βραβείο ΝΟΜΠΕΛ πήραν και ο ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ,ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΟΧΙ. ΣΤΗΜΕΝΑ ΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κόκκινο" από ΥΠΕΞ για έρευνες ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού; Εκτύπωση E-mail
    08-10-2010 15:30:24

    ImageΣοβαρό ζήτημα έχει προκύψει από την απαγόρευση άδειας πραγματοποίησης ερευνών στο ερευνητικό σκάφος «Φιλία» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) όταν το σκάφος βρισκόταν δυτικά του Αη Στράτη στη Λήμνο και μισή ώρα αφότου είχαν ξεκινήσει οι έρευνες. Το defencenet.gr με επικοινωνία με το ΥΠΕΞ αλλά και το ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε πως το σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ δεν είχε ζητήσει άδεια για την πραγματοποίηση ερευνών κάτι που όμως διαψεύδεται από το ερευνητικό κέντρο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς» που εκδίδεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, μισή, μόλις, ώρα μετά την έναρξη της ερευνητικής αποστολής τους στο ΒΑ Αιγαίο, επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ πήραν την εντολή να διακόψουν την έρευνά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. BRUNO είσαι άπιαστος.
    Συμφωνώ και επαυξάνω.


    Λογικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ BRUNO, Λογικός

    Αν η Galia μοιάζει με την κοπέλα που έδινε το μικρόφωνο στη χθεσινή εκδήλωση, συμφωνώ!

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.