31/10/10

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα περάσματα του Έβρου

Μυστικές κινήσεις διπλωματών, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και αξιωματικών της αστυνομίας ευρωπαϊκών χωρών, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον Έβρο. Ο ακριτικός νομός βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του πρωτοφανούς κύματος μεταναστών που υποδέχεται σε καθημερινή βάση.
 

http://www.makthes.gr/news/reportage/64175/
“Έρχονται αλλά δεν μιλούν με κανέναν μας, ενημερώνονται μόνο από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φεύγουν”, επισημαίνουν στη “ΜτΚ” παράγοντες της περιοχής, που βρίσκεται στην κατ’ εξοχήν ζώνη της παράνομης μετανάστευσης και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα. Όλες οι επισκέψεις των αξιωματούχων είναι “ινκόγκνιτο”, όπως παρατηρούν τοπικοί φορείς που δεν ενημερώνονται για τις αφίξεις αλλά και τις επισκέψεις των συγκεκριμένων αξιωματούχων, οι οποίοι είναι φανερό ότι δείχνουν μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο Έβρος, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ενημερώνονται από τους “τοποτηρητές” της Frontex που βρίσκονται εδώ και καιρό στον ακριτικό νομό παρατηρώντας την ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη της κατάστασης.
Η απόφαση για ενίσχυση των ελληνοτουρκικών συνόρων με τουλάχιστον 200 στελέχη των Rabits (δύναμη ταχείας επέμβασης σε σύνορα) από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προκάλεσε ευφορία στα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο στον Έβρο οι παράγοντες είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης. “Τι θα κάνουν δηλαδή, θα τους διώχνουν; Αφού πλέον οι μετανάστες παραδίδονται μόνοι τους”, επισήμανε ο δήμαρχος Βύσσας Παναγιώτης Σιανκούρης, που αντιμετωπίζει όσο κανείς άλλος το πρόβλημα, αφού η περιοχή των Καστανιών και της Βύσσας υποδέχεται το 90% των μεταναστών που περνούν από τον Έβρο.
Ο δήμαρχος, ο οποίος πρώτος απ’ όλους μετέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή την πρόταση να τοποθετηθεί συρματόπλεγμα κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, είναι φανερό πως δεν ελπίζει σε αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί. “Τι μπορεί να αλλάξει αν αυξηθούν οι αστυνομικοί;”, διερωτάται ο κ. Σιανκούρης. “Απλώς θα παραδίδονται περισσότεροι”, συμπληρώνει δηκτικά. Άλλωστε, υπογράμμισε, οι μετανάστες μόλις περάσουν τη γραμμή των συνόρων ψάχνουν πρώτα απ’ όλα να βρουν έναν αστυνομικό, γνωρίζοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος τους προς την ελευθερία.
Παρόμοιες επιφυλάξεις έχει και ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δύναμης των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων. “Για να έχουμε αποτέλεσμα, ο μόνος τρόπος είναι να μη τους επιτρέπουν να μπουν στο ελληνικό έδαφος, αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο”, σημείωσε μιλώντας στη “ΜτΚ”. “Η εγκατάσταση όμως αυτής της δύναμης είναι ένα βήμα, το πόσο αποτελεσματικό θα το δούμε”.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας στον Έβρο βλέπουν την αστυνομική ενίσχυση θετικά, με την έννοια ότι οι Ευρωπαίοι “θα αντιμετωπίσουν από κοντά το φαινόμενο που βιώνουμε τόσον καιρό και μόνο έτσι θα αντιληφθούν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, ειδικά για τις υπόλοιπες χώρες”.

Έφυγαν από τη θάλασσα
Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις συνοριακές αρχές, πάντως, δείχνουν ότι η ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία έχει προκαλέσει μείωση της μετανάστευσης από τη θάλασσα σε ποσοστό που φτάνει το 80%. Την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα χερσαία σύνορα του Έβρου αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα σε ποσοστό 370%.
Έτσι, σε Λέσβο, Σάμο και Δωδεκάνησα, όπου το πρώτο 9μηνο του 2009 είχαν περάσει από 5.500 έως 6.500 μετανάστες από κάθε νομό, φέτος οι αριθμοί περιορίστηκαν από 1.200 έως 1.500. Στον Έβρο όμως, στο ίδιο διάστημα πέρσι ο αριθμός των μεταναστών που είχαν περάσει τα σύνορα ήταν 6.600, ενώ φέτος εκτοξεύτηκε στους 31.000.
Στον Έβρο εδώ και καιρό εργάζονται αξιωματικοί της Frontex, οι οποίοι όμως περιορίζονται στη συνοριακή διάβαση των Κήπων αλλά και σε ορισμένα περάσματα, όταν όμως διαθέτουν τα ειδικά οχήματα του ευρωπαϊκού οργανισμού, που φτάνουν στον ακριτικό νομό μόνο για ειδικές ασκήσεις. Φέτος ελπίζεται ότι οι 200 Rabits θα φέρουν μαζί τους και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, προκειμένου οι κινήσεις ομάδων μεταναστών να εντοπίζονται ακόμη και στο εσωτερικό της Τουρκίας και να ειδοποιούνται οι γειτονικές αρχές για να τους εμποδίζουν.
“Η λύση στο χέρι της Τουρκίας”
Η στάση της Τουρκίας στο μεγάλο θέμα της παράνομης μετανάστευσης παραμένει κορυφαίο θέμα στις αιτιάσεις που προβάλλουν οι ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζουν πως η γειτονική χώρα από τη μια δεν τηρεί τα πρωτόκολλα και τις συμφωνίες που υπέγραψε, ενώ από την άλλη “σπρώχνει” τους αλλοδαπούς στο ελληνικό έδαφος.
“Αν θέλει η Τουρκία, μπορεί να μην περάσει μύγα από τα σύνορά της”, λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βύσσας Παναγιώτης Σιανκούρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεθοδευμένα η γειτονική χώρα πιέζει την Ελλάδα και από αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, ο νομάρχης Έβρου υποστηρίζει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει το ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο πρόβλημα, με τη συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών. “Δεν μπορούν ούτε αυτοί να φυλάξουν τα σύνορά τους, γι’ αυτό δεν περιμένω ν’ αλλάξουν στάση”, υπογράμμισε.
Οι παράγοντες του Έβρου πάντως έχουν αντιληφθεί πως η πίεση πρέπει να ασκηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι μόνο έτσι θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. “Οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα όταν αρχίσουμε να τους στέλνουμε εμείς μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας”, είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Έβρο, δείχνοντας οργισμένος από το γεγονός ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. “Σε δέκα χρόνια η Αθήνα θα έχει λιγότερους Έλληνες, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί”, παρατήρησε ο ίδιος. “Ας καταλάβουν και αυτοί ότι δεν μπορεί μόνοι μας να τραβάμε το κουπί της αντιμετώπισης του φαινομένου. Το 80% των μεταναστών της Ευρώπης περνάει από τα ελληνικά σύνορα, ας φροντίσουν κι αυτοί γι’ αυτό”, επισήμανε αξιωματικός της αστυνομίας στα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.