8/10/10

Άρση του casus belli υπό όρους, προτείνει σύμβουλος του Τ.Ερντογάν

Πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου
Για τις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα
Την άρση του casus belli από την πλευρά της Άγκυρας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Αθήνας, της απόφασης που δίνει στην ελληνική Βουλή το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, προτείνει ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Οι δηλώσεις Καλίν έγιναν σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, καθώς στις 22 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται στη χώρα μας.
«Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων» δηλώνει ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Ο κ. Καλίν υποστηρίζει, επίσης, ότι η Τουρκία δεν βλέπει πια την Ελλάδα ως απειλή: «Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα τη βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο».
Ο ίδιος πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης». «Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής».
Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό και την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καλίν λέει ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».
Να σημειωθεί πως στις 11 το πρωί της Παρασκευής ο Ιμπραΐμ Καλίν θα μιλήσει, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, σε ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ

18 σχόλια:

  1. Ο ίδιος πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης». «Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής».


    Όταν ο Τούρκος σε παινεύει κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
    Αυτό το "παραμένει διεθνιστής" σημαίνει απλά ότι δεν είναι όσο πατριώτης θα έπρεπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ζητάει να ακυρώσει η Ελλάδα ε΄να νόμιμο δικαίωμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για να αποσύρει η Τουρκία μια (παράνομη) απειλή που βασίζεται στο δίκαιο του (υποτίθεται) ισχυρότερου. Θα το δεχθεί ο πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακομα γελαει ο Τουρκος.

    "... Την άρση του casus belli από την πλευρά της Άγκυρας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Αθήνας, της απόφασης που δίνει στην ελληνική Βουλή το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, προτείνει ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, ..."

    Για το ποσο αχρηστοι ειμαστε στους διαπραγματευτικους χειρισμους (σε ολλα τα ζητηματα και οχι μονο τα εξωτερικα), δειτε:

    "Ο Νίκος Κοτζιάς στις “Ανιχνεύσεις” για την εξωτερική πολιτική."
    http://www.anixneuseis.gr/?cat=3

    Για αυτο ειμαστε το ρεζιλι γενικος και δεν μας περνει κανεις στα σοβαρα!

    Καλο ξεμπερδεμα!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαστε large εμείς με αρχηγόπουλο τοπ παιντί ρε σεις τουρκαλάδες..Πάρτε τα όλα εσείς αρκεί να κοιμόμαστε ήσυχοι εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως θυμάται κανείς νεοέλληνας πότε η Τουρκία δεν ασκούσε casus belli στην Ελλάδα επίσημα η ανεπίσημα ???
    Τα χάδια των Τούρκων είναι προάγγελοι σοβαρών εξελίξεων με το θέμα των κοιτασμάτων αερίου στη μεσόγειο....εκεί θα φάει η μύγα σίδερο , και φυσικά οι ΗΠΑ θα έχουν τον πρώτο λόγο.
    Ας ελπίσουμε οτι τα "ρουσφέτια" θα βγούν σε καλό μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεκαετίες τώρα δώσαμε χώρο στους Τούρκους να 'ξεδιπλώσουν' την επιθετικότητά τους στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.
    Τώρα καλούμεθα να πληρώσουμε το αντίτιμο των λαθών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε σχέση με το Αιγαίο ως παράκτιο Αρχιπέλαγος έχουμε απόψεις?
    http://aigaio.org/
    Το να συζητάμε για τα μίλια μας κάνει καλό?
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μογγολάκια το casus belli θα σας το βάλλουμε εκεί που ξέρετε! Καμιά υποχώρηση, κανένας συμβιβασμός, είναι δικά μας εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο απλά. Τέλος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ήθελα και εγώ να συμφωνήσω με σένα theo αλλά δυστηχώς έχουμε σοσιαληστική δικτατορία τώρα.Πριν είχαμε δημοκρατικά προδοτική ανυπαρξία ...
    Με το σημερινό καθεστώς όπως δεν σε ρωτάνε και σου καταλύουν συνταγματικά σου δικαιώματα έτσι δεν θα σε ρωτήσουν για να πουλήσουν την πατρίδα μας.
    Διερωτόμαι θα αντιδράσουμε ποτέ και αν ναι πότε πριν την χάσουμε η μετά ...΄τιμής ένεκεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα (και μακάρι να με διαψεύσει ο χρόνος) θα περάσουμε ένα πολύ θερμό χειμώνα.

    Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους παραχώρηση,όχι λόγω πατριωτισμού αλλά λόγω πολιτικών επιπτώσεων.

    Η μόνη περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο είναι να σκηνοθετηθεί,ένα μαγείρεμα Κύπρου-Ιμίων για παράδειγμα,το ανατριχιαστικό αυτής της υπόθεσης είναι ότι για να επιτευχθεί αυτό θα υπάρξουν απώλειες πολιτών γιατί προυποθέτει χτύπημα-κατοχή μεγάλων κατοικημένων νησιών μας.

    Αυτή η παραχώρηση δεν μπορεί να έρθει σε μαξιλαράκι και το ξέρουν.

    Χρειάζεται επαγρύπνηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τυχών προβοκάτσια,εάν επιχειρήσουν χτύπημα είναι βέβαιο ότι θα προηγηθεί προβοκάτσια,δεν είναι απαραίτητο να λάβει μέρος στο Αιγαίο,δεν αποκλείεται όμως.

    Ίσως το μισό Αιγαίο να είναι το δώρο στην Άγκυρα για επιστροφή στη "Δύση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    >Θα το δεχθεί ο πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός;<

    Ο πρωθυπουργός μπορεί, μάλλον, ίσως, ΝΑΙ! Ο ελληνικός λαός; Και ποιος τον υπολογίζει τον ελληνικό λαό; Κάνανε κανένα δημοψήφισμα ποτέ;

    Μην μου απαντήσεις "μα ο ελληνικός λαός ψηφίζει τον πρωθυπουργό", διότι δεν ψηφίζει βάσει εθνικών θεμάτων μόνο. Αυτά, θα έλεγα, τον απασχολούν ελάχιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Βασίλη

    >Το να συζητάμε για τα μίλια μας κάνει καλό?<

    Κακό δεν μας κάνει πάντως. Δεν κάνουμε και τίποτε, απλώς συζητάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδια μην λετε τετοια.
    Οι προοδευτικοι σοσιαλ-η-στες θα σας πυον εθνικοφρωνες αλλα πιστεψτε με οταν, που το απευχωμε, ςρθει εκεινη η ωρα και δω Τουρκο να βιαζει τη μανα η την γυναικα η την κορη ενος σοσιαλ-η-στη θα παιρνω ματι,[χαχαχα] δεν θα την σωσω γιατι απλα θα ειμαι ενας εθνικιστης.
    Καταντησαμε να θεωρουμε ντροπη να μιλαμε για τα δικαια και για την πατριδα μας.
    Ελεος δεν τους αντεχω αλλο.
    Αληθεια. Το Γουδι μας πεφτει μακρια για να τους στειλουμε;;;;; Αλλωστε εμσως πλην σαφως το ειπε και ο Λοβερδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Βασίλη

    Σχετικά με το παράκτιο αρχιπέλαγος

    Άρθρο του Λ. Καλαρρύτη

    "Ολέθριο λάθος
    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι μια άλλη προσέγγιση, για την οποία επίσης έχει γίνει πολλή συζήτηση, αυτή του χαρακτηρισμού του Αιγαίου ως Αρχιπελάγους. Ο δικηγόρος (και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Οινουσσών Χίου) Γεώργιος Χρήστου αναφέρει σε άρθρο του ότι είναι λάθος της Ελλάδας που δεν επέλεξε εξαρχής αυτή την ερμηνεία και ενεπλάκη με την Τουρκία στη διελκυστίνδα για το αν έχουμε δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και για το αν τα νησιά έχουν ή δεν έχουν υφαλοκρηπίδα: «Η θέση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο είναι αρχιπελαγική. Τα γειτνιάζοντα στο ηπειρωτικό κομμάτι νησιά εμπίπτουν στον ορισμό του παράκτιου αρχιπελάγους, όπως αυτό φωτογραφίζεται στο άρθρο 7 της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος πρέπει να περικλειστεί με ευθείες ακτογραμμές βάσης, κατά το παράδειγμα του νορβηγικού. Η οριοθέτηση του νορβηγικού αρχιπελάγους Skjaergaard από το Διεθνές Δικαστήριο το 1951 οδήγησε την 1η Συνδιάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1958 στο να υιοθετήσει την ακριβή φράση του δικαστηρίου για την περιοχή αυτή και στην ενσωμάτωσή της στην ομώνυμη Σύμβαση για τα χωρικά ύδατα. Η δε εφαρμογή του κανόνα των ευθειών ακτογραμμών κατά το δικαστήριο επιβάλλεται λόγω της ιδιαίτερης αρχιπελαγικής γεωμορφολογίας. Αυτολεξεί το κείμενο αυτό μεταφέρθηκε και στο προαναφερθέν άρθρο 7."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σχετικά με το Πίρι Ρεις και το casus belli

    "Συμφωνούμε οτι η βόλτα του Πιρι Ρεις δεν είναι καθόλου αθώα. Για άλλους όμως λόγους. Η Τουρκία γνωρίζει ότι με το που πλησιάσει στο Καστελόριζο, θα αρχίσει η Ελλάδα να φωνασκεί για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ (είναι ακριβώς το ίδιο, δεν έχουν καμία διαφορά στη χάραξη, όση υφαλοκρηπίδα είχε η Κύπρος, τόση ΑΟΖ πήρε)…

    Ο μεγαλύτερος Τούρκος διεθνολόγος Yucel Acer σε πόνημά του για το Αιγαίο, γράφει σε μια υποσημείωσή του οτι η Τουρκία ενεργεί έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες απο το να εφαρμόσουν τις ευεργετικές διατάξεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αυτές που αφορούν στο άρθρο 7 και τα Παράκτια Αρχιπελάγη: Yucel Acer, "The Aegean Maritime Disputes and International Law", υποσημείωση 156: "It is noted that Turkey has not applied the straight baselines system since June 1973 in order not to encourage Greece to apply the same system in the Aegean Sea. See İnan & Başeren, (1996), p. 58." Μετάφραση: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις ευθείες ακτογραμμές βάσης (το άρθρο 7 - παράκτια αρχιπελάγη) απο το 1973 για να μην τις εφαρμόσουν οι Έλληνες στο Αιγαίο!!

    Στη σελ. 26 γράφει : "It is emphasised that if Greece benefits from its right to the system of straight baselines as a party to the 1982 Convention, it would gain considerable maritime areas as its Aegean coasts are deeply fringed and surrounded by many islands and islets in close vicinity" Μετάφραση: Τονίζεται ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το σύστημα των ευθειών ακτογραμμών βάσης θα κερδίσει σημαντικά κομμάτια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς η γεωμορφολογία (ακτές-νησιά) το επιτρέπει.


    Κλειδί για την ερμηνεία των παραπάνω είναι το εξής: Εάν η Ελλάδα χαράξει υφαλοκρηπίδα με το σημερινό καθεστώς, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η μετεπειτα χάραξη νεων αρχιπελαγικών γραμμών που εφαρμόζονται στα παράκτια αρχιπελάγη! Επομένως, εάν η Ελλάδα οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα με 6 ή 12 μίλια, χάνει οριστικά και διαπαντός το δικαίωμα στο οποίο αναφέρεται ο Τούρκος διεθνολογος και για το οποίο η Τουρκία ενεργεί έτσι ώστε η Ελλάδα να μην το εφαρμόσει ποτέ: Το δικαίωμα αναγνώρισης του Αιγαίου ως Παρακτίου Αρχιπελάγους.
    Συνεπώς, εάν η Τουρκία θέλει η Ελλάδα να χάσει αυτό το δικαίωμα, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να "προκαλεί" την Ελλάδα με παρελκυστικές και αποπροσανατολιστικές τακτικές να χαράξει υφαλοκρηπίδα με το σημερινό καθεστώς των 6 ή 12 νμ, είτε με συμφωνία, είτε στο δικαστήριο. Έτσι εξηγείται και η ξαφνική αλλαγή τακτικής, με τη θετική της στάση για παραπομπή στη Χάγη σ.σ. και με την πρόσφατη συζήτηση για άρση του casus belli, έχοντας ως απώτερους στόχους αφενός τη"δαντελωτή", όπως ονομάζεται, εφαρμογή της περιφερειακής και κλιμακούμενης διαβάθμισης του εύρους των χωρικών υδάτων -6,8,10 κοκ, ουσιαστικά τον κατακερματισμό του Αιγαίου-, αφετέρου την από κοινού εταιρική συνεκμετάλλευση."

    www.aigaio.org

    Αναγνώριση του Αιγαίου ως Παρακτίου Αρχιπελάγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σχετικά με το Πίρι Ρεις και το casus belli δείτε εδώ

    http://aigaio.org/page4.html

    Αναγνώριση του Αιγαίου ως Παρακτίου Αρχιπελάγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νίκος Αναγνωστάτος9 Οκτωβρίου 2010 στις 10:58 π.μ.

    Τα παιχνίδια που παίζονται με την Τουρκία είναι μεγάλα και σοβαρά και δεν αναλύονται σε ένα σχόλιο. Το πρόβλημα γενικώς είναι ότι κάθε φορά χάνουμε κάτι και το κερδίζει η Τουρκία.
    Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία ΠΡΕΠΕΙ να άρει το casus belli για να μπει στην Ε.Ε., διότι άλλως είναι μέγα πρόβλημα. Έτσι θέλει να το άρει με δική μας διευκόλυνση, άιροντας την απόφαση για τα 12 μίλια. Αίροντας την απόφαση για τα 12 μίλια, το casus belli δεν χρειάζεται και ασφαλώς η Τουρκία "μεγαλόψυχα¨το αίρει. Αυτή είναι η παγίδα και πρέπει να διατρανωθεί στον ελληνικό λαό, ώστε να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το δεχτεί, γιατί αλλιώς φοβάμαι είναι έτοιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε Ανώνυμε 8.15 μμ

    "Κακό δεν μας κάνει πάντως. Δεν κάνουμε και τίποτε, απλώς συζητάμε..."

    Καλά λέει ο Βασίλης, αυτό δυστυχως είναι το πρόβλημα, η διελκυστίνδα του ατερμονου διαλόγου..
    Αν μας έχει κανει κακό..


    Μία ήταν η λυδία λίθος του αιγαιακού ζητήματος: Πώς θα αναγνωριστεί ως Αρχιπέλαγος, όχι τα 6 ή 12 νμ - τα οποία εφαρμόζονται μόνο στη στεριά!!


    Με την αναγνώριση επιλύονται ΑΥΤΟΜΑΤΑ χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, εναέριος.

    Περισσότερα στο aigaio.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.