29/10/10

Κράτησε το «casus belli» η Τουρκία στο Αιγαίο

«Ιστορικό βήµα» χαρακτηρίζουν τουρκικά φιλοκυβερνητικά µέσα ενηµέρωσης την αφαίρεση από την «Κόκκινη Βίβλο» της Τουρκίας του χαρακτηρισµού «εξωτερική απειλή» για τέσσερις γειτονικές χώρες, ανάµεσά τους και η Ελλάδα. Ωστόσο, το «casus belli» στο ενδεχόµενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο παραµένει ως έχει. Το Συµβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) ενέκρινε το νέο δόγµα εθνικής πολιτικής της Τουρκίας, «Κόκκινη Βίβλο» όπως αποκαλείται, στη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ στο προεδρικό στην «Τσάνκαγια» υπό τον τούρκο πρόεδρο Αµπντουλάχ Γκιουλ. «Το κράτος θα συνεχίσει µε την «Κόκκινη Βίβλο», είναι ο τίτλος της εφηµερίδας «Ζαµάν». Το νέο δόγµα εθνικής ασφάλειας θα ισχύει για τα πέντε επόµενα χρόνια, οπότε θα αναθεωρηθεί και πάλι από το ΣΕΑ. Στη συνεδρίαση συµµετείχε για πρώτη φορά και ο νέος αρχηγός ενόπλων δυνάµεων Ισίκ Κοσανέρ που ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο.

Οι νέες αποφάσεις αφορούν την Ελλάδα σε δύο σηµεία. Πρώτον, δεν αναφέρεται πια ως εξωτερική απειλή για την Τουρκία. Η «Ζαµάν» χαρακτηρίζει ως άνοιγµα αυτή τη νέα προσέγγιση, επισηµαίνοντας ότι αλλάζουν οι εξωτερικές πολιτικές απειλές και οι προτεραιότητες και ανοίγει ο δρόµος για συνεργασία µε τις γειτονικές χώρες δεδοµένου ότι τώρα ούτε το Ιράν ούτε το Ιράκ ούτε η Ρωσία θεωρούνται εξωτερικές απειλές για την Τουρκία. «Η αρχή των µηδενικών προβληµάτων µε τους γείτονες µπαίνει και στο δόγµα εθνικής ασφάλειας», σχολιάζει η εφηµερίδα.

Τα 12 µίλια
Το δεύτερο σηµείο είναι η διατήρηση του «casus belli» (αιτία πολέµου) στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι ναυτικά µίλια στα δώδεκα. «Δεν υπήρξε οπισθοχώρηση στο ότι η Τουρκία θα θεωρήσει αιτία πολέµου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 µίλια», σύµφωνα µε τη «Χουριέτ». Ωστόσο η εφηµερίδα παρατηρεί ότι η άρση του casus belli µπορεί να αποφασιστεί µόνο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Πάντως, η αντιπολιτευόµενη «Τζουµχουριέτ» επικαλείται πηγές σύµφωνα µε τις οποίες «δεν είναι δυνατόν να αρθεί η σχετική απόφαση που έχει λάβει η τουρκική Εθνοσυνέλευση εάν προηγουµένως η ελληνική Βουλή δεν προχωρήσει στην άρση των αποφάσεων για τη δήθεν γενοκτονία».
ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ-ΝΕΑ

10 σχόλια:

  1. "Οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες συνιστούν casus belli".

    Τάδε έφη ο φίλος Ταγίπ στην συνέντευξη που έδωσε στον Παπαχελά προ δεκαημέρου.
    Οπου "χώρες" διάβαζε όλες τις άλλες χώρες πλην Τουρκίας, η οποία και θα κρίνει κατά περίπτωση τι συνιστά casus belli και τι όχι.
    Δυστυχώς αγαπητοί ιθύνοντες δεν βρέχει, απλά μας περιπτύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας πούμε ότι εμείς επεκτείνουμε τα μίλια στα 12 ασχέτως του «casus belli» και συνεργαστούμε με τους ρώσους για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στο αιγαίο τη θα κάνει η Τουρκία, θα κηρύξει πόλεμο; Το βλέπω λίγο χλομό, επίσης ακόμα ποιο χλωμό αν είχαν οι πουλημένοι στην βουλή τα κότσια να παραχωρήσουν στο αιγαίο ένα λιμάνι στους ρώσους. Τη θα μας κάνει η δυσαρεστημένοι Αμερική;

    Οι αμερικανοί αυτήν την στιγμή δεν μπορούν και δεν τους παίρνει να τα βάλουν με άλλες δυνάμεις έχουν ανοιχτά μέτωπα παντού μαζί με την οικονομική κρίση είναι έτυμοι να γονατίσουν άλλωστε για αυτό το λόγο δεν έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο με το Ιράν ακόμα, τώρα δίνετε η ευκαιρία σε εμάς όχι όταν ο Γιωργάκης μας πουλήσει στα μογγόλια τότε θα είναι αργά!

    Εύχομαι ο Γιωργάκης να ξαναπέσει από το ποδήλατο και να γλιτώσουμε από αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα 12 ν.μ. χωρικά μπορούμε να τα κάνουμε όποτε θέλουμε χωρίς να ανοίξει μύτη διότι 12 μίλια δεν σημαίνει για την διεθνή ναυτιλία ΤΙΠΟΤΑ, εφόσον για να περάσουν τα πλοία από το Αιγαίο που είναι μεν ελληνική αλλά όχι κλειστή θάλασσα, περνούν και μέσα από τα χωρικά μας ύδατα χωρίς -σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο- να ζητούν και να παίρνουν άδεια από τις ελληνικές αρχές.

    Και τώρα περνούν μέσα από τα 6 ν.μ. ανεμπόδιστα.
    Το θέμα αυτό -12 ν.μ./κάζους μπέλι- βολεύει το ίδιο και τις ψοφοδεείς ελληνικές κυβερνήσεις/πολιτικούς οι οποίοι από την μια τα οικονομάνε με τις προμήθειες που εισπράττουν από τις παραγγελίες αμυντικού υλικού και από την άλλη χρησιμοποιούν τον μπαμπούλα της δήθεν πανίσχυρης/ανίκητης Τουρκίας για να φοβίζουν(=τουμπεκιάζουν) τους Έλληνες πολίτες...

    Ενώ με τους Τούρκους, μπορούμε να καθαρίσουμε εντός 24 ωρών με τα μέσα και τον κόσμο που διαθέτουμε.

    Αλλά όσο έχουμε αυτά τα λαμόγια να μας κυβερνούν, η ηττοπάθεια θα μας κυριεύει !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @τζιμης

    Δεν θεωρώ μια οπουδήποτε αναμέτρηση με τα μογγόλια χρήσιμη και ας πιστεύω και εγώ ότι σ ένα 24ωρο θα τους έχουμε ξεσκίσει Ναυτικό , Αεροπορία & ζωτικής σημασίας υποδομές τους! Σκοπός σε μια αναμέτρηση θα ήταν να επιβληθούμε και να κατοχυρωθούμε στην Τένεδο, Ίμβρο & Κύπρο δηλαδή να έχουμε κέρδη χειροπιαστά και όχι άπλα μια νίκη η ένα μάθημα προς τα μογγόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θεέ μου, εγώ μιλάω για καθολική τους καταστροφή σε υποδομές και πολιτικές δομές τους σε Κύπρο, Αιγαίο κλπ.
    Άντε το πολύ σε 30 ώρες !!!
    Θα μείνουν το πολύ 20 εκατομμύρια φτωχοί στην ενδοχώρα, να λένε ότι είναι Τούρκοι και οι οποίοι θα κάνουν να ξανασηκώσουν κεφάλι, 100 χρόνια !!!
    Φτάνει να μη μας βομβαρδίζουν από την άλλη μεριά ΗΠΑ/Ισραήλ/τσιράκια τους.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H αφαίρεση του χαρακτηρισμού <> για την Ελλάδα,η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά κλπ. είναι κινήσεις που φαίνονται φιλικές μεν,αλλά δεν έχουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο και δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

    Ούτε απαραίτητα δείχνουν ειλικρινείς και αγνές προθέσεις της Άγκυρας προς την Αθήνα.Η αφαίρεση αρνητικών χαρακτηρισμών, η άδεια για τέλεση μιας ορθόδοξης λειτουργίας στον Πόντο κλπ. δεν έχουν κανένα απολύτως κόστος για την Τουρκία.Με αυτά οι Τούρκοι δεν θυσιάζουν και δε χάνουν τίποτα πάρα μόνο δείχνουν δήθεν διάθεση εκδημοκρατισμού της χώρας και δήθεν διάθεση ειρηνικής συνύπαρξης με τις γύρω χώρες.

    Ειρήνη θέλουν να έχουν,αλλά με τους δικούς τους όρους.Πραγματική διάθεση για δίκαιη επίλυση των προβλημάτων βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές δεν έχουμε δει ακόμη.

    Και το ό,τι η Ελλάδα παύει να χαρακτηρίζεται για την Τουρκία ως εξωτερική απειλή δε σημαίνει απαραίτητα και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί εξωτερική απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @τζιμης
    Δεν γίνονται αυτά που λες ούτε το επιθυμούν οι περισσότεροι, δεν είμαστε μογγόλια να σκοτώνουμε και να σφάζουμε ανελέητα είμαστε έλληνες χριστιανοί! 20εκ δηλαδή θα σκοτωθούν καμιά πενηνταριά εκατομμύρια μογγόλια, θα γίνουμε και εμείς γενοκτόνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι ρε ...θεέ μου, 6:07 μ.μ.!!!
    Τα 50 εκ. που δεν είναι Τούρκοι, είτε θα δημιουργήσουν τα δικά τους κράτη (Κούρδοι, Πόντιοι), είτε θα ενσωματωθούν στις γειτονικές χώρες που ανήκουν εθνικά (Άραβες, Αρμένιοι, Γεωργιανοί, Ουζμπέκοι κλπ).
    Αυτοί που θα μείνουν (20 εκ. Τούρκοι) ας ζήσουν στην ενδοχώρα τους.
    Μιλάμε για χειρουργικής ακρίβειας επιχειρήσεις, όπως αρμόζει στην κουλτούρα μας και όχι μπαμ-μπουμ στον γάμο του καραγκιόζη να την πληρώσουν οι άμαχοι !!!
    Να δω αν το γλυτώσω το ...αθεϊλίκι με σένα!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @τζιμης
    Ότι πεις, αυτά που λες είναι για με επιστημονικές φαντασίες,π αραιτούμε. παρεμπίπτοντος είμαι πόντιος και πόντιοι δεν υπάρχουν στην Τουρκία όσοι εξισλαμιστήκαν δεν είναι πόντιοι έλληνες αλά καθόρα μογγόλια και δεν λέγονται πόντιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία τα θέλει όλα δικά της. Θέλουν όμως να το δούν οι ηγέτες μας που ασκούν εξωτερική πολιτική, ή όχι; Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν το βλέπουν, άλλωστε η Τουρκία δεν κάνει κάν τον κόπο να το κρύψει σε κανέναν.
    Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς...που έχουμε δώσει την εντύπωση ενός φοβικού κράτους, που τρέμει τη σκιά του και δεν τολμάει να σκεφτεί να αναμετρηθεί με τον γείτονά του. Εστω όμως, ακόμα και αν δεν θέλουμε πολέμους, υπάρχουν τρόποι να διαπραγματεύεται κανείς χωρίς να χάνει την αξιοπρέπειά του. Ας διαβάσουν οι ασκούντες την εξωτερική μας πολιτική, το βιβλίο του Μαρκεζίνη. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.