1/10/10

Διάλεξη Davutoğlu στο Harvard - Πρόγραμμα Κόκκαλη

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την επιθυμία για μια νέα πολιτική τάξη βασισμένη στην ευρύτερη συμμετοχή πολλών χωρών στη διαμόρφωσή της και υπογράμμισε την προνοητική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε μια νέα αναδυόμενη παγκόσμια τάξη.

Η ομιλία του κ. Davutoğlu με θέμα «Οι φιλοσοφικές και στρατηγικές προκλήσεις στην Αναδυόμενη Παγκόσμια Τάξη: Επανεξετάζοντας τη Διατλαντική Εναλλακτική» διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Κόκκαλη στο Harvard υπό την αιγίδα του John F. Kennedy Jr. Forum και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 750 φοιτητές και καθηγητές. Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών ανέλυσε τις αλλαγές δυναμικής στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Εκτός από μια πιο συνεκτική και διαφανή πολιτική τάξη, ο ίδιος υποστήριξε ότι, «...πρέπει να υπάρξει μια νέα οικονομική τάξη βασισμένη στη δικαιοσύνη καθώς και μια νέα πολιτιστική τάξη η οποία θα είναι συγκεντρωτική, με την έννοια της ενσωμάτωσης όλων των πολιτισμών."

Ο κ. Davutoğlu κατέχει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας από το Μάιο του 2009. Έχει διατελέσει επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής για τους πρωθυπουργούς Abdullah Gul και Recep Tayyip Erdogan. Ακαδημαϊκά, διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Beykent. Στο εκτεταμένο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται το δημιουργικό βιβλίο του 2001, «Το Στρατηγικό Βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας», στο οποίο περιγράφει ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής που θέτει τώρα σε εφαρμογή.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Harvard o κ. Davutoğlu υπογράμμισε τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας βασιζόμενες στην αυτοπεποίθηση, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή. Οι έξι αρχές περιλαμβάνουν: την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, «Μηδενικά προβλήματα με τις γείτονες χώρες», προληπτική διπλωματία στις γειτονικές περιοχές της χώρας, συμβατές παγκόσμιες σχέσεις, ενεργό συμμετοχή σε όλα τα παγκόσμια και διεθνή θέματα, και ενεργό συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς.

«Θέλουμε να έχουμε μία δυναμική παρουσία στις υπερατλαντικές συμμαχίες», δήλωσε ο κ. Davutoğlu και πρόσθεσε, «Θέλουμε να αποτελέσουμε πλεονέκτημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και όχι επιβάρυνση ... Αλλά πριν από οτιδήποτε, θέλουμε να είμαστε ένας θετικός παράγοντας για τη συνέχεια της ανθρωπότητας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή είναι συμβατός και δεν είναι ανταγωνιστικός με τους αμερικανικούς στόχους στην περιοχή, διαβεβαιώνοντας ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Πανεπιστήμιο Harvard o κ. Davutoglu έγινε δεκτός από τη Jackie O'Neill, Marshal του ΠανεπιστημίουHarvard και από τον Πρύτανη David T. Ellwood του Harvard Kennedy School. Συναντήθηκε επίσης με Τούρκους φοιτητές και διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως με τον εμπειρογνώμονα των Διεθνών Σχέσεων Δρ Joseph S. Nye.

Η διάλεξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Κόκκαλη για την Νοτιοανατολική του Harvard Kennedy School, παρουσία του Ιδρυτή του Σωκράτη Κόκκαλη, στα πλαίσια των συνεχιζόμενων προσπαθειών να φέρει τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο προσκήνιο της συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Harvard. Συνδιοργανωτές ήταν το John F. Kennedy Jr. Forum, το Πρόγραμμα του Kennedy School για τη Μέση Ανατολή και το κέντρο για την Τουρκία «Center for Middle Eastern Studies στο Weatherhead Center for International Affairs».

Το πλήρες video της διάλεξης βρίσκεται στη διεύθυνση:http://www.iop.harvard.edu/Multimedia-Center/All-Videos/A-public-address-by-Ahmet-Davutoğlu,-Minister-of-Foreign-Affairs,-Republic-of-Turkey

Σχετικά με το Πρόγραμμα Κόκκαλη
Το Πρόγραμμα Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και Κεντροανατολική Ευρώπη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1997 στο Harvard Kennedy School με στόχο την παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών και προγραμμάτων για την προώθηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και την οικονομική ευρωστία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πρόγραμμα θεσπίστηκε από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, Ιδρυτή και Πρόεδρο της Intracom Holdings. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή και αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία σε ακαδημαϊκά ιδρύματα που επικεντρώνεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Κόκκαλη: www.hks.harvard.edu/kokkalis.

To John F. Kennedy, Jr. Forum είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς παγκοσμίως για την πολιτική συζήτηση και διάλογο. Φιλοξενεί τακτικά αρχηγούς κρατών, πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες, μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες. Το Forum εποπτεύεται από το Ινστιτούτο Πολιτικής του Harvard Kennedy School.
NOOZ.GR

28 σχόλια:

  1. Μάλιστα... Ο Κόκκαλης προωθεί την σταθερότητα, τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη της περιοχής με πρωτεργάτη τον... Νταβούτογλου. Ε, τότε μάλλον, τα τουρκικά φάντομ που πετάνε κάθε μέρα πάνω απ' τα νησιά μας στο πρόγραμμα δικαιοσύνης θα εντάσσονται... Καλά που έχουμε τον πρακτοράκο να χαράζει το μέλλον μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι προγονοί μου έδωσαν τις περιουσίες τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Οθωμανούς . Η σημερινή άρχουσα (τάξη) τα διαθέτει για την επιστροφή των Οθωμανών . Η δική μας ευθύνη να μην επιτρέψουμε να συμβεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O πολυπραγμων κ.Κοκκαλης δεν εχει τιποτα αλλα να κανει απο το να αβανταρει την τουρκια;Για την Ελλαδα, που τοσο εχει λεηλατησει,δεν βρισκει λιγη ευγνωμοσυνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντροπη στους Στρατιωτικους μας.....

    Τιποτε αλλο.... Ο Οχλος θα ξυπνησει την ωρα που πλεον το μαχαιρι θα μας εχει κοψει...

    Αυτοι που κρατουν τα οπλα επρεπε να ειχαν στησει ολλους τους προδοτες στα 3 μετρα στην πλατεια Συνταγματος...

    Πολλα μπραβο ομως στον Ποντικομουρη τον Νταβουτογλου, αγαπα το Εθνος του και γι' αυτο αγωνιζεται. Ως επιστημων και τωρα ως πολιτικος..

    Εμας και οι Ακαδημαϊκοι και οι Πολιτικοι κοφτονται πως θα καταστρεψουν τον δικο μας λαο με Εθνομηδενιστικες ιδεολογιες..

    Κριμα σε αυτους που χαθηκαν για αυτη την πατριδα....

    Κριμα..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κ. Νταβούτγλου θα πρέπει να ξεκινάει τις ομιλίες του αναπτύσσοντας πρώτα τις θέσεις του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης του Πόντου και της Ανατολής.
    Αυτά τα χαϊδέματα δεν κάνουν καλό ούτε σε όσους άθλιους τον χαϊδεύουν, ούτε στον ίδιο τον βαρβαρομογγόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ skal

    Αν ξεκινήσει έτσι, μέσα σε ένα τέταρτο θα έχει πείσει τους πάντες για τα εγκλήματα των (κατά Νακρατζά) Ελλήνων "ατάκτων" και λοιπών ελληνικών εγκληματικών στοιχείων εις βάρος των Ελλήνων της Θράκης του Πόντου και της Ανατολής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kύριε Καλεντερίδη, θα τολμήσω να σας διορθώσω για πρώτη φορά: οι Τούρκοι δεν ήτανε αρεστοί ούτε από τους Μογγόλους, που τους έστειλαν στον διάολο, και κατσικοθήκανε στην Μικρασία, όπως έλεγε η σχωρεμένη η Μαλβίνα.

    Δεν έχω γνώση του αντικειμένου, αλλά ένας Κινέζος μουσουλμάνος, ταταρικής εθνικότητας, μου είπε ότι οι Τούρκοι ανήκουνε στην μεγάλη οικογένεια των Τατάρων, και είναι εχθροί των Μογγόλων.

    Ο συγκεκριμένος συνενοούνταν άνετα με μια κοπέλα από το Καζακσταν, σε μια γλώσσα που μου θύμιζε τουρκική...και όταν τους άκουσα να μιλούνε σ' αυτή την γλώσσα (ενώ ο ένας μιλούσε mandarin και η άλλη ρωσικά κατά τ' άλλα), μου 'πανε ότι ομοεθνείς τους είναι και οι Ουζμπεκοι και τουρκμενοι.

    Το αστείο λοιπόν της υπόθεσης είναι ότι δεν τους θέλανε ούτε οι βάρβαροι Μογγόλοι...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι είναι μία ακόμα τυπικότατη συμπεριφορά "ισχυρού" και πλούσιου,μπρος στον ισχυρό εξωτερικό εχθρό,που σκέφτεται "επιχειρηματικά" για το μέλλον και για την προοπτική του.Πάντοτε έτσι φερόταν οι άνθρωποι της κάστας του κ.Κόκκαλη και σε κάθε εποχή (σαφέστατα υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά και καλύτερα να το δούμε,λίγο πλούσιοι πολέμησαν και έδωσαν περιουσίες,πολύ πλούσιοι όχι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και ως γνωστόν, το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Επειδή προσπαθώ να ασχολούμαι και με τα όσα λέει ο απέναντι, επισημαίνω ότι ο κ. Νταβουτογλου μίλησε επί της ουσίας (σύμφωνα με την ανάρτηση)για παγκόσμια διακυβέρνηση, οικονομική και πολιτιστική. Στο ίδιο μήκος με τον κ. Παπανδρέου.
    ΥΓ προς Πιγκουίνο: Αν το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα τότε γιατί μιλάμε για αμερικανικό κεφάλαιο,για κινέζικο, γαλλικό κλπ; Σε ποια οικονομική βάση διεξάγεται ο πόλεμος μεταξύ κρατών; Μήπως το κλισε "το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα" είναι μεν αληθεια αλλά μόνο η μισή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ

    Δεν πειράζει, αφού η ΠΑΤΡΙΔΑ είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άκουσον άκουσον να κατηγορείται ο Κόκκαλης ότι προσκάλεσε τον Νεο-Οθωμανό ... Εδώ έλληνες πανεπιστημιακοί γράφουν ότι εμείς είμαστε εθνικιστές επειδή εμποδίζουμε μαι ευνοϊκή για τους νεο-Οθωμανούς συμφωνία στο Κυπριακό, στην Θράκη!!! και στο Αιγαίο ... Όποιος είναι ευέλικτος και ανοκτομάτης στο διαδίκτυο ας ψάξει να βρει ποιος "προοδευτικός" έλληνας πανεπιστημιακός έγραψε:

    «ο ελληνικός εθνικισμός, βαθιά ταυτισμένος ως ιδεολογία με το μεταπρατισμό, κινείται στη σημερινή συγκυρία πάλι με άξονα το επιχειρηματικό του κέρδος κι όχι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, αυτοί οι ίδιοι «στρατηγιστές» θα δουν τώρα να ξεδιπλώνεται μπροστά τους η μεγάλη ευκαιρία της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, προκειμένου να δώσουν ένα μάθημα στην Τουρκία του νεο-οθωμανισμού και να πάρουν μια ευνοϊκή συμφωνία στο Κυπριακό, τη Θράκη και το Αιγαίο».

    «Έτσι, η Τουρκία του Ερντογάν είναι αυτή που κατέλαβε το υψηλό σκαλοπάτι της ηθικής στην πολιτική και, άρα, τη δημοκρατική νομιμότητα και την πραγματική ηγεμονία. Είναι αυτή που αντιπροσωπεύει την πρόοδο στη σημερινή συγκυρία».

    «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συνταχθούν στο πλευρό του Ερντογάν, του τουρκικού λαού και του αραβικού κόσμου με στόχο τη συντριβή των εθνικισμών σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο».

    Για να τελειώσει, «Είναι τεράστιο το καθήκον της Αριστεράς ανά τον κόσμο να αναγνωρίσει τη διορατικότητα της Τουρκίας του Ερντογάν, να δει αυτές τις αλλαγές και να προωθήσει ένα πολυπολικό σύστημα που, σε τελική ανάλυση, χωρίς να είναι βέβαια σοσιαλιστικό, θα είναι περισσότερο δημοκρατικό και, άρα, προοδευτικό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ντροπη στον Κοκκαλη. Προαγει τους Τουρκους απο βαρβαρους δολοφονους σε αξιοτιμους συνομιλητες, γιατι για τον Κοκκαλη πολιτισμος σημαινει λεφτα στην τσεπη και κοστουμι με γραβατα.

    Φαινεται ο Κοκκαλης ειναι γραμμη με την Δραγωνα και τον Γιωργακη. Να μην ενημερωθουν οι φοιτητες για τις βαρβαροτητες, γενοκτονιες και τα αλλα προβληματα που δημιουργουν καθημερινα οι Τουρκοι, αλλα να τους δωσουμε την εντυπωση οτι ολα αυτα τα χρονια εχουμε απλα ενα debate με τους γειτονες και συνομιλιες για δικαιοσυνη και αναπτυξη.

    Αλλα ο Κοκκαλης εχει αγορασμενο πολιτισμο και πατριωτισμο. Δεν εχει ιχνος απο τα γνησια.

    Σπουδαια τα νεα δηλαδη. Οτι πολιτισμο και πατριωτισμο δεν βρισκουμε ουτε στους πολιτικους ουτε στο κεφαλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οταν ο Αισχυλος [το 472]π.χ.
    με τους Περσες,δραματοποιει το
    συγχρονο του ιστορικο γεγονος,
    τη ναυμαχια της Σσαλαμινας,δεν
    θριαμβολογει για τη νικη και τη
    λυτρωση,αλλα βαζοντας τους Περσες
    να θρηνουν για την ηττα και τη
    συντρηβη,ειναι σα να υπενθυμιζει
    με φοβο την πιθανοτητα να παθουν
    οι ιδιοι οι Αθηναιοι,απο αλαζονεια
    ο τι επαθαν οι υβριστες Περσες.
    Πραγμα που εγινε ,με τον
    Πελοποννησιακο πολεμο,και την
    Σικελικη εκστρατεια.
    ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ.


    "Προμηθευς πυρφορος,Προμηθευς
    δεσμωτης,Προμηθευς λυομενος,"
    Ο Ελευσινιος αγρυπνος και φωτισμενος,εκανε τον ημιθεο-ηρωα
    να συνετησει "ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ" και τη
    "ΒΙΑ" και να εμφυσησει στην
    ΨΥΧΗ του ιδιου ΤΟΥ ΔΙΑ,Τον ΦΟΒΟ
    "ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ
    ΘΕΟΙ"
    Δεν μπορω να σιγησω
    η να ΕΥΦΗΜΗΣΩ,
    μ'αυτα που συμβαινουν
    γυρω μου,εδω στην χωρα μου
    στον τοπο μου.
    Προτιμω τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΛΥΟΜΕΝΟ,
    ΑΠ'ΤΑ ΦΡΙΧΤΑ ΔΕΣΜΑ...
    ΕΙΘΕ...
    Σ ΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για να τελειώσει, «Είναι τεράστιο το καθήκον της Αριστεράς ανά τον κόσμο να αναγνωρίσει τη διορατικότητα της Τουρκίας του Ερντογάν, να δει αυτές τις αλλαγές και να προωθήσει ένα πολυπολικό σύστημα που, σε τελική ανάλυση, χωρίς να είναι βέβαια σοσιαλιστικό, θα είναι περισσότερο δημοκρατικό και, άρα, προοδευτικo///// Χριστοφοριακη ουστρικη και σκατο ουστρικη, ανωμαλη αριστερα η οποια νομιζει οτι ο ισλαμοφασισμος ειναι προοδευτικος αν ειναι δυνατον οι ανθροποι εχουν καλο στον ανεγκεφαλο εγκεφαλο τους μεγαλο καλο.ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ, το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, έδρα έχει. Αν κρίνει ότι σε κάποια φάση δεν το πολυσυμφέρει μια συγκεκριμένη έδρα, τότε πολύ απλά αλλάζει έδρα. Π.χ., πόσα πλοία παγκοσμίως θεωρούνται "ελληνικών" συμφερόντων και πόσα από αυτά είναι υπό ελληνική σημαία; (και πόσα υπό λιβεριανή, παναμέζικη, κλπ). Είναι ακριβώς η ίδια λογική που κάνει πολλούς να κλείνουν τα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα και να τα ανοίγουν στη Βουλγαρία. Και φυσικά, εκεί που καταρρέει κάθε έννοια πατρίδας είναι αν ρίξει κανείς μια ματιά στις πολυεθνικές εταιρείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Κόκκαλης δεν ήταν που στήριζε το ΠΑΣΟΚ με κάθε μέσο τόσα χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στο ιδεολόγημα ότι η Τουρκία ακολουθεί τις πολιτικές που ακολουθεί επειδή δήθεν είναι ασιατική χώρα, μογγολικής καταγωγής, μουσουλμανική, μη δημοκρατική κλπ πρέπει να δοθεί επιτέλους μία απάντηση.Η απάντηση δόθηκε ήδη από τον μεγάλο Παναγιώτη Κονδύλη. Η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα καθορίζεται από την αυξανόμενη διαφορά στα γεωπολιτικά δυναμικά των 2 χωρών σε μια σχέση που διαρκώς επιδεινώνεται εις βάρος της Ελλάδος.Πιο λιανά αν η Ελλάδα ήταν 70 εκατομμύρια και η Τουρκία 10 η Τουρκία θα ήταν αρνάκι στην περιοχή και θα παρακολουθούσαμε μάλλον αντίστροφες εξωτερικές πολιτικές.

    Η διαπίστωση αυτή από μόνη της μπορεί να προκαλεί ψυχολογικές αντιδράσεις.Πως είναι πχ δυνατόν ένα μιλιταριστικό καθεστώς ή ένα μουσουλμανικό καθεστώς να συμπεριφέρεται όπως ένα φιλελεύθερο δυτικό και δημοκρατικό καθεστώς;Δεν συμπεριφέρονται το ίδιο.Δεν συμπεριφέρονται το ίδιο σχεδόν σε όλους τους τομείς εκτός από την εξωτερική πολιτική.Αυτό είναι τόσο αυτονόητο και τόσο έντονο στην Ιστορία που θεωρώ ανάξιο να αναφέρω παραδείγματα.

    Προσωπικά θεωρώ την Οθωμανική αυτοκρατορία ένα πολιτιστικό καρκίνωμα για την Ευρώπη.Μία Αντιευρώπη.Δεν προσέφερε τίποτα στον πολιτισμό εκτός ίσως από κάποια αρχιτεκτονικά μνημεία.Αν κάποιος ξέρει και κάποια άλλη προσφορά ας με διαφωτίσει.Αυτό όμως στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής διαμάχης που έχει ας μην ξεχνιόμαστε ιστορικό υπόβαθρο 10 αιώνων δεν σημαίνει τίποτα σήμερα.Δεν μας δίνει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προσωπικά θλίβομαι που πολλά σχόλια περιστρέφονται γύρω από αυτό.Δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε την απειλή με την δέουσα προσοχή.Και αν αυτό συμβαίνει σε ένα ιστολόγιο όπως το infognomon που αν μη τη άλλο οι αναγνώστες του δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα εθνικά θέματα φανταστείτε τι διαδραματίζεται στο μυαλό της πλειοψηφίας που κατά βάση αδιαφορεί για αυτά και της έχουν μάθει να τα θεωρεί γραφικά.

    Πέραν λοιπόν της ψυχολογικής ανατάσεως που μας δίνει η διαπίστωση της πολιτιστικής μας ανωτερότητας υπάρχουν αμείλικτα γεγονότα.Τα γεγονότα δείχνουν ότι από το 1922 και μετά βρισκόμαστε σε γεωπολιτική υποχώρηση.Μέχρι τότε το κράτος πάλευε να συμπεριλάβει στα όριά του το Έθνος.Από τότε το Έθνος έχει συρρικνωθεί στο κράτος και η κατηφόρα δείχνει να συνεχίζεται. Είμαστε στριμωγμένοι στη γωνία.Καταδικασμένοι όπως το θέτει απαισιόδοξα μάλλον ο Κονδύλης να επιλέξουμε ανάμεσα στην ειρήνη που σημαίνει δορυφοροποίηση και στον πόλεμο που σημαίνει συντριβή.Μια συντριβή που θα έρθει όχι τόσο γιατί δεν έχουμε στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθούμε- η Τουρκία έχει μεν υπεροπλία αλλά όχι τόσο καθοριστική που θα μας απαγόρευε την αξιοπρεπή άμυνα τουλάχιστον- αλλά γιατί ο μέσος Έλληνας, εγκλωβισμένος στο παραμύθι της ευζωίας και του καταναλωτισμού και τρομαγμένος από την political correct άποψη που επιβάλλουν τα ΜΜΕ ότι δήθεν και να αποφασίσουμε τη στρατιωτική λύση είμαστε καταδικασμένοι από τους αριθμούς να χάσουμε, απλά δεν έχει το σθένος να πολεμήσει.

    Κλείνοντας θα αναφέρω ότι ο Θεμιστοκλής ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής πολιτικής ανασχέσεως της περσικής επεκτατικότητας μετά το Μαραθώνα δεν ξόδεψε τον καιρό του χλευάζοντας τους Πέρσες για την ήττα τους στο Μαραθώνα όπως φαντάζομαι έκανε ο αθηναικός όχλος.Αντίθετα έπεισε τους Αθηναίους ένα κοίτασμα αργύρου που ανακαλύφθηκε στο Λαύριο να μην το μοιράσουν μεταξύ τους αλλά να το χρησιμοποιήσουν για να ναυπηγήσουν πανίσχυρο στόλο.Η Σαλαμίνα 10 χρόνια μετά μιλά από μόνη της.Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το ιστολόγιο για να προτείνουμε κάτι εποικοδομητικό μήπως υπάρχουν ακόμα κάποια αυτιά που ακούνε.

    Το κωμικό και συνάμα τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η συγκέντρωση του 50% του πληθυσμού στην Αθήνα πάλι την αφύπνιση του αθηναικού όχλου επιβάλλει...

    Ν.Α.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ προς Πιγκουίνο
    Βρίσκω αυτή την ανταλλαγη απόψεων πολύ ενδιαφέρουσα επειδή ξεφεύγει από την τρεχουσα αποσπασματική καθημερινότητα.
    Αντιστρέφεις, λοιπον, την πραγαμτικότητα. Το κεφάλαιο δεν έχει εδρα, έχει όμως πατρίδα. Για δυο τουλάχιστον λόγους.1)Διότι το (καπιταλσιτικό)σύστημα (παγκοσμιο σήμερα για πρωτη φορα΄στην Ιστορία) λειτουργέι στο πλαίσιο του έθνους/κράτους. Και δεν μπορει να υπερβεί αυτό το σύστημα, δηλαδή να καταργήσει το έθνος/κράτος. Μπορεί να το παρακάμψει εν μέρει αλλά και αυτή η παράκαμψη υποβοηθείται από το Ε/Κ και το εξυπηρετεί πχ η πρώτη εξάπλωση του αμερικανικου κεφαλαιου έγινε προς την Ευρωπη και εξυπηρετουσε τις ΗΠΑ διότι έτσι ήλεγχετην εξέλιξη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. 2)Το Ε/Κ είναι βασικός χρηματοδότης του ιδιωτικού κεφαλαίου μετουλάχιστον δυο τροπους.Α)το φορολογικό σύστημα, τις επιδοτήσεις, απαλλαγές κλπ-αυτο είναι το πλαίσιο που δεν μπορεί να υπερβεί το Κεφάλαιο.Β)το Ε/Κ είναι ο άμεσος χρηματοδότης του ιδιωτικού Κεφαλαίου σε βασικές περιπτώσεις πχ στην παραγγελία Όπλων. Όλη η αμυντική βιομηχανία λειτουργεί μόνο εξ αιτίας των κρατικών παραγγελιών. Και αυτή η βιομηχανία λειτουργεί εκτός των κανονικών οικονομικών κανόνων. Είναι εν πολλοίς αυθαίρετη, δηλαδή υπακούει σε πολιτική απόφαση και όχι σε αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Αναφέρω δυο μόνο λογους.
    3)Είναι μια εξαιρετική ιδιομορφία η ελληνική ναυτιλία παγκοσμίως. Ουσιαστικά (και υπεραπλουστευμένα) είναι το "διεθνές ταξί". Που δεν ενοχλει ανυπόφορα επειδή η πατρίδα του είναι μια μικρή και αδύναμη χώρα. Μην περιμένεις όμως άμεσο υλικό "κ΄ερδος" για την Ελλάδα, δεν μετριούνται έτσι τα πράγματα. Η ελληνική ιδιοκτησια του πρώτου παγκοσμιως εμπορικου στόλου (ασχέτως σημαίας)δεν μετριέται μπακάλικα(τόσα μπήκαν σήμρα στο μαγαζί, τόσα βγήκαν).Ενα μόνο παράδειγμα και κλείνω:Οι S 300 μεταφέρθηκαν από το Βόσπορο (όπως έχει γραφεί)με ελληνικά πλοία συγκεκριμένου εφοπλιστή χωρίς να το πάρει είδηση κανείς. Χαιρομαι για την κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η κερδοσκοπία για όσους την υπηρετούν, καθίσταται ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα. Από κει και πέρα, όλα τα άλλα έπονται.
    Οσο για την ενδιαφέρουσα συζήτηση περί κεφαλαίου-πατρίδας-έδρας μεταξύ Πιγκουίνου και ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΥ, ίσως χρειάζεται διευκρίνιση στο τι εννοεί ο καθένας λέγοντας "κεφάλαιο". Τα χρήματα, τους οικονομικούς πόρους, τον φυσικό πλούτο, την πολιτιστική κληρονομιά, κλπ.. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ, ο ρόλος του έθνους - κράτους που ανέφερες, όλο και περιορίζεται ιδιαίτερα τώρα με την παγκοσμιοποίηση. Ο διακηρυγμένος (εδώ και δεκαετίες) στόχος είναι να πέφτουν τα κρατικά εμπόδια (σύνορα, δασμοί, κλπ) προς χάριν της κινητικότητας του κεφαλαίου. Ο προϋπολογισμός των μεγάλων πολυεθνικών είναι υπερπολλαπλάσιος των προϋπολογισμών των περισσότερων κρατών της γης. Αυτό δίνει ένα μέτρο σύγκρισης του ποιός πραγματικά κάνει κουμάντο (μέχρι του σημείου να βάζει εντεταλμένους υπαλλήλους του να ζητούν παγκόσμια διακυβέρνηση εδώ και τώρα...). Και βέβαια, μπορεί κανείς να αναρρωτηθεί ακόμα και το "αμερικάνικο" τραπεζικό κεφάλαιο πόσο αμερικάνικο είναι (αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα από μόνο του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Ν.Α.Δ

    Το σχόλιό σου είναι σωστό και συμφωνώ.
    Ας σταματήσουμε πια αυτή την αδικαιολόγητοι έπαρση (εκείνοι "Μογγόλοι" κι εμείς με .. χλαμύδα) και ας κοιτάξουμε κατάφατσα την πραγματικότητα.

    Δεν το κάναμε τόσα χρόνια και τώρα έχουμε φτάσει στο αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο πατριωτισμός του Κόκαλλη είναι τόσο γνήσιος όσο και τα 11 "πρωταθλήματα" του Ολυμπιακού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ρε πατριώτες, σήμερα που είναι η ημέρα τιμής των εθνικών μας ευεργετών, λέω να καθιερώσουμε κ'εμείς ως γενιά,την ημέρα των εθνικών μας κλεφτών, με πρώτο και καλίτερο το Σωκράτη, δεν είναι καλή η ιδέα μου;
    Έχετε αναρωτηθεί άν έχουμε να επιδείξουμε τίποτε άλλο εκτός από κλεφταράδες;
    Σκεφθείτε το λίγο και τα ξαναλέμε.

    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τωρα εσεις πιστευετε οτι μας απειλει πραγματικα ως ελληνισμο ο ισλαμοναζιστης νταβατζοπουτσογλου η ο αλλος διπλα ο εφιαλτης?

    με λιγα λογια ισλαμοναζιστες υπηρχαν παντοτε,τοσο επιμονες ελλαδικες ελιταλητιστικες που μας γυριζουν στο 1400 δεν ειχαμε.

    ωστε ετσι φραγκοφονιαδες χωρις πατριδα.

    οι δικες μας ζωες ζαρια και παραπλευρες απωλειες σαν ανταλλαγμα για μια μπιζνα με τους ισλαμοναζι με το γα. και δερνω στυλ και με τα φραγκα μου και με το καφροθρησκευμα μου σας απαυτωνω απιστη κυρα μου.

    εννοια σας και εμεις δεν ειμαστε αριθμοι σε μνημονια και διαλεξεις.

    ειμαστε λαος και θα σας δωσουμε να φατε την παγκοσμια απολυταρχια που πατε να μας βαλετε στο σβερκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΤΙ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ.
    ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ"
    ΧΡΗΜΑ?
    ΑΥΤΟ ΤΑΧΑ ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,
    ΣΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΕ..
    ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ?
    ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟ "ΟΛΙΟΝ"η ΑΛΛΙΩΣ
    "ΛΑΔΙ",ριχνουν παντου,σε ολα τα
    "γραναζια"της ΜΗΧΑΝΗΣ ,για να
    δουλεψει ντεεεε....
    ΤΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ,
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ,ΚΑΙ ΕΜΕΙς
    ...ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ....
    ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ...ΜΑΣ
    εις ετη πολλα ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.