1/10/10

Eφ' όλης της ύλης ο Παπανδρέου στη «Die Zeit»

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» εστιάζοντας κυρίως στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα.

«Ένα άλλο είδος τρομοκρατίας, το φόβο ότι σε κυνηγούν οι αγορές, το φόβο για τους μεγάλους κινδύνους της χρηματοοικονομικής κρίσης» βίωσε η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά στους συντάκτες της «Die Zeit» Ματίας Κρούπα και Μίχαελ Τούμαν ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων έδρασε γρήγορα «και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα».

Σε ερώτηση για την απαιτούμενη αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων σημείωσε ότι «εάν με τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση αποκτηθεί εμπιστοσύνη, τότε και οι πολίτες θα αναλάβουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μάχη της χώρας με δύο ανοιχτά μέτωπα, όπως αναφέρει κι ο ίδιος «όχι μόνο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Με γρήγορες και σκληρές αποφάσεις επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, όπως είναι οι επενδύσεις νορβηγικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, το Κατάρ που θέλει να επενδύσει σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας και η Κίνα που επενδύει στο λιμάνι του Πειραιά. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παρακάμπτει κανείς, αλλά χώρα που προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων».

Αντικρούοντας δε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπογράμμισε πως «εάν σκοπεύαμε κάτι τέτοιο θα ήταν εξυπνότερο να γίνει στην αρχή της κρίσης. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποτρέψουμε. Θέλουμε να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι έναντι των πιστωτών μας».

Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικότερης Ευρώπης, το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται «σε ένα Κοινό Νομισματικό Ταμείο, κοινή φορολογία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ευρωπαϊκό φόρο CO2», εκτιμά πως «θα προέκυπτε μια γνήσια οικονομική διακυβέρνηση».

Για την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας που πρότεινε η Κομισιόν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μέσω αυστηρότερων, αυτοματοποιημένων κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «για την υλοποίηση ορισμένων προτάσεων πρέπει να αλλάξουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Δεν είμαι αντίθετος. Χρειαζόμαστε αυστηρότερους κανόνες και τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Εάν είχαμε ήδη στο παρελθόν ορισμένους από αυτούς τους κανόνες, δεν θα φτάναμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα».

Επίσης, αφού ανέφερε το γεγονός ότι «η ελληνική γεωργία έχασε την ανταγωνιστικότητά της και ως επακόλουθο των κοινοτικών ενισχύσεων. Δεν σκεφτόμασταν τι θα πουλήσουμε, αλλά για τι μπορούσαμε να πάρουμε επιδότηση», δήλωσε ότι για τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές δυνατότητες ότι η χώρα θα στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες του μέλλοντος σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ναυτιλίας, διαθέτοντας σήμερα το μεγαλύτερο στόλο, τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και τις αγροτικές καλλιέργειες με το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεσογειακών προϊόντων.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «τα νησιά είναι ένας θησαυρός για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για ορισμένους πλούσιους που θα τα αγόραζαν. Θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε νησιά ευεξίας» και χαρακτήρισε «ανόητη» την πρόταση δύο Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης την περασμένη άνοιξη να πουλήσει η Ελλάδα νησιά για να αποπληρώσει το χρέος της.

Η εφημερίδα «Die Zeit», της οποίας εκδότης είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμίτ, δημοσιεύει τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, λίγα 24ωρα πριν τιμηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με το βραβείο «Quadriga» στο Βερολίνο την 3η Οκτωβρίου, εθνική εορτή της ενοποίησης της Γερμανίας.
topontiki.gr

1 σχόλιο:

  1. "ενοποιηση της Γερμανιας"

    ΑΥΤΟΙ [ΓΕΡΜΑΝΟΙ],ΕΝΩΜΕΝΟΙ
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΗ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ,ΠΕΘΑΜΕΝΗ
    ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ...ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΕΝΗ...
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.