5/10/10

Eλλάδα: Απολογιστική συνέντευξη Τύπου, της ηγεσίας του ΥΕΘΑ: Αναμένεται νέα πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας

Απολογισμό του έργου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμπλήρωση ενός έτους παρουσίας τους στο Υπουργείο, έκαναν ο Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής Υπουργός Πάνος Μπεγλίτης,στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ,μεταξύ άλλων, στο νομοθετικό έργο που παρήχθη τον πρώτο χρόνο, όπως τους νόμους περί ιεραρχίας και προαγωγών, την νέα δομή διοίκησης, το συνταξιοδοτικό, τη σύμβαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την κατάργηση της συνέντευξης για τους ΕΠΟΠ.

Παράλληλα γνωστοποίησαν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ψηφισθεί το νομικό πλαίσιο για τη νέα δομή δυνάμεων, που αφορά σε μέσα και προσωπικό, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα παρουσιασθεί στο ΚΥΣΕΑ η νέα πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Επίσης, αναφέρθηκαν στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέφερε την ικανοποίηση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου προς την Πολεμικη Αεροπορία για την καταλυτική συμβολή της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης δήλωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Για το νέο προϋπολογισμό, ο κ. Βενιζέλος είπε το 2011 πέραν από τη συνέχιση της δημοσιονομικής ανασυγκρότησης, είναι ένα έτος "πραγματικής οικονομίας" με τη στήριξη των τομέων - όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ - που συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, όχι μόνο μέσω τραπεζών, αλλά και μέσα από τα εργαλεία που διαθετει η κυβέρνηση, όπως το ΕΣΠΑ.

Η εφαρμογή του μνημονίου, σχολίασε ο Υπουργός, αποτελεί τη μοναδική υπεύθυνη πολιτική, την οποία την καταλαβαίνει ο κόσμος κι αυτό αποτελεί και το πρόβλημα "ιδεολογικής κρίσης" στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο,συνέχισε, ο κόσμος θέλει απο εμάς ως αντάλλαγματα να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα χρεωκοπήσει, την ένταξη της παραοικονομίας στην οικονομία και να δει τελικά ενα φως στο τούνελ, από το οποίο πρέπει να βγούμε το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι φέτος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ελλείμματος, με μία "δωρεά" ύψους 800 εκατομμυρίων έως 1 δισ. ευρώ, που πρόηλθε από τις περικοπές των δαπανών και τη μετακύλιση των παραλαβών.

Είναι πολύ σημαντικό να επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος του χρέους κατ' έτος και συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε.

Για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το πολιτικό προσωπικό του ΥΕΘΑ είναι το πλέον κακώς αμοιβόμενο προσωπικό - σε σχέση π.χ. με το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών- και προσθεσε ότι προσερχόμαστε στη συζήτηση για το νέο μισθολόγιο, με στόχο την άρση των αδικιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πάνος Μπεγλίτης είπε ότι το πολιτικό προσωπικό του ΥΕΘΑ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και πρέπει να αρθούν οι αδικίες του παρελθόντος.

Για την κύρωση της σύμβασης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί και πρέπει να πληρωθούν.

Στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα εξετάσουμε τι έπρεπε να είχε κάνει η νέα ηγεσία και τι δεν έπραξε, είπε.

Για τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ- ΕΑΒ-ΕΛΒΟ),ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επίκειται η τοποθέτηση συμβούλων, οι οποίοι θα δώσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον των επιχειρήσεων. Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα, συνέχισε.

- Για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού-Αεροπορίας- Ναυτικού:Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία διαχειριζόμαστε τα επικουρικά ταμεία προωθώντας σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Π. Μπεγλίτης επεσήμανε ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε προβλήματα του παρελθόντος, λαμβάνοντας " δύσκολες" αποφάσεις με στόχο να συνεχισθεί κανονικά η καταβολή των μερισμάτων στους μερισματούχους.

Για τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργεόυ Προστασίας του Πολίτη, προωθούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

*** Ερωτηθείς για το γεγονός ότι στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η αντιπολίτευση προσδίδει αντι-μνημονιακό χαρακτήρα, δήλωσε ότι το ναί ή όχι στο μνημόνιο αποτελεί "ψευτοδημοψήφισμα". Εμείς θέλουμε, συνέχισε, προοδευτικές, άξιες διοικήσεις στους δήμους και τις περιφέρειες, που θα διαχειριστούν το μέλλον τους.

*** Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ικανοποίηση της για το συναινετικό κλίμα που επικράτησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου. Τέλος ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ.Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι στις 21 Οκτωβρίου θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ρασμούσσεν, στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου στην Αθήνα.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.-
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

4 σχόλια:

  1. Ο χοντροπατάτας ΠΑΣΟΚος που μετέχει όσο μπορεί και αυτός στη διάλυση της Ελλάδος άλλη μία φορά επένεσε τον εαυτό του για τα κατορθώματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Επίσης, αναφέρθηκαν στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων."

    Το ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός σε επίπεδο χαρτοφυλακίων δεν είναι πρόβλημα, έτσι;
    Το ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία σε διαχείριση έργων και είτε τα κάνουν όλα χάλια, με τα γνωστά αποτελέσματα, είτε πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αλλοδαπούς συμβούλους που όλοι γνωρίζουμε τί εξυπηρετούν δεν είναι πρόβλημα, έτσι;
    Το ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία συνεργασία, με κοινοτικά κονδύλια, σε επίπεδο έρευνας για να μην είναι το Υπουργείο πάντοτε ο αδαής net buyer δεν είναι πρόβλημα, έτσι;

    Καλά ρε παιδιά, αυτοί οι δημοσιογράφοι που πάνε εκεί τί τους ρωτάνε; Για το Master Chef;

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η νεα πολιτικη, "κατεβαζω σωβρακα"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την συμφωνία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την Abu Dabi και την Thyssen Croups, είπαν τίποτα;
    Το "κλείσιμο" διαχειριστικών περιόδων μαζί με όλες τις φορολογικές παραβάσεις και τα λοιπά, τα φορτώθηκε το ελληνικό δημόσιο πάλι.
    Πλούσια η Ελλάδα και μοιράζει ευκαιρίες βλέπεις. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.