7/10/10

ENΑΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ;

Μια συνομιλία με τον Ανρί Γκενό, σύμβουλο του Νικολά Σαρκοζί

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
“Αυτά τα προγράμματα λιτότητας δεν βγάζουν πουθενά, είναι παράλογα”, μας λέει ο Ανρί Γκενό, και η έκφραση της αποστροφής (για την λιτότητα) στο πρόσωπό του είναι ακόμα πιο χαρακτηριστική από αυτά που λέει. Προσθέτει ότι, πέραν των κοινωνικών τους συνεπειών, οι πολιτικές αυτές κινδυνεύουν να εμποδίσουν την επίλυση του … προβλήματος που υποτίθεται ότι έρχονται να λύσουν: ελλειμμάτων και του χρέους.
Σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας, ο κ. Γκενό βρέθηκε στην Αθήνα για να δώσει μια διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής και να δει κυβερνητικούς παράγοντες όπως τον Χάρη Παμπούκη, που, λόγω και της γαλλικής του παιδείας, έχει γίνει κάπως η άτυπη επαφή του Μαξίμου με το Παρίσι.
Ο θεωρούμενος ως κάπως “νεογκωλικός” συγγραφέας των κύριων πολιτικών λόγων του Σαρκοζί, δεν μοιάζει πολύ ενθουσιασμένος με το πρόγραμμα “σωτηρίας” της Ελλάδας από την ΕΕ. Περιορίζεται, σχολιάζοντάς το, να υπογραμμίσει ότι η Γαλλία είχε τις πιο φιλικές θέσεις μέσα στην ‘Eνωση απέναντι στην Ελλάδα, μια χώρα χωρίς τη συμβολή της οποίας, τονίζει με έμφαση, ο κόσμος μας δεν θάταν αυτός που ξέρουμε. Μιλώντας μας, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα προτιμούσε μια κοινή δράση, υπό την ηγεσία Γαλλίας και Γερμανίας, στις αγορές εναντίον όσων επιτίθεντο στην Ελλάδα. Το Παρίσι, άλλωστε, θα επιθυμούσε επίσης και μια πιο σκληρή στάση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση.

Πιο έξυπνη, όχι πιο σκληρή Ευρώπη
Για τον κ. Γκενό δεν χρειάζεται τόσο ένα πιο σκληρό Σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ, όπως επιδιώκουν Μέρκελ και Σόιμπλε, όσο ένα πιο έξυπνο Σύμφωνο. Ασφαλώς χρειάζεται ένα μίνιμουμ συλλογικής πειθαρχίας, λέει, αλλά διερωτάται τι νόημα έχει να βάζεις πρόστιμα σε μια χώρα για τα ελλείμματα καθιστώντας δυσκολότερη τη μείωσή τους. ¨Η να την πνίγεις χρηματοπιστωτικά, τη στιγμή που χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αμφισβητεί την αναγόρευση ελλειμμάτων και δημοσίων χρεών σε αποκλειστικό κριτήριο, υπογραμμίζοντας ότι το ιδιωτικό χρέος είναι εξίσου σημαντικό με το δημόσιο.

Αντικαπιταλισμός της Δεξιάς: ηθικοποίηση του καπιταλισμού
Αν τον ακούσεις, η κριτική που κάνει στον “χρηματιστικό καπιταλισμό” των τελευταίων δεκαετιών δεν έχει πολλά να ζηλέψει από την κριτική των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης ή της ριζοσπαστικής αριστεράς, έστω κι αν παίρνει την πρόνοια να τονίσει ότι “το ξερίζωμα του καπιταλισμού είναι τρέλλα”. Εκείνος παλεύει για την “ηθικοποίηση του καπιταλισμού”, τη φόρμουλα που εφηύρε για τις πολιτικές ανάγκες του Προέδρου του Νικολά Σαρκοζί.
Μιλάει για τον φαύλο κύκλο στον οποίο έβαλαν την παγκόσμια οικονομία οι διαρκείς “απελευθερώσεις” των τελευταίων δεκαετιών, έστω και αν δεν χρησιμοποιεί αυτό τον όρο, αρχής γενομένης από την “απελευθέρωση” του δολαρίου από τον χρυσό, που έδωσε την ευκαιρία για την πρώτη είσοδο των παραγώγων στην οικονομική ζωή, εγκαθιστώντας έναν φαύλο κύκλο μεγαλύτερων κινδύνων και μεγαλύτερων ασφαλειών. Χάρη σε αυτό τον κύκλο έγινε δυνατή η συλλογικοποίηση των κινδύνων, δηλαδή να βγάζεις λεφτά παίζοντας τα λεφτά των άλλων, χωρίς να διακινδυνεύεις τίποτα κι αφού πρώτα έχεις εξασφαλίσει τις δικές σου αμοιβές. Σήμερα, στον χρηματοπιστωτικό τομέα κατευθύνεται το 40% των κερδών, χωρίς καμία αντιστοιχία με τον παραγόμενο από τον τομέα αυτό πλούτο, με κεφάλαια που απαιτούν αποδόσεις 15-20% “καταστρέφοντας το μέλλον μας”.
Ο Γκενό οικτίρει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει καταλήξει να δουλεύει για τον εαυτό του, κοινωνικά και οικονομικά επιβλαβές, πολλαπλασιάζοντας πόνο, ανισότητα και αποκλεισμό, παράγοντας έναν “αντιπολιτισμό” και καταστρέφοντας το μέλλον. Εξανίσταται γιατί οι τραπεζίτες, πούρθαν να τον εκλιπαρήσουν το 2008 να κάνει κάτι το κράτος να τους σώσει από τον χαμό τους, έχουν ξεχάσει κιόλας την κρίση και θέλουν να συνεχίσουν όπως πριν. Προειδοποιεί ότι, αν δεν κάνουμε κάτι, μας απειλεί μια κρίση ανάλογη ίσως αυτής της δεκαετίας του 1930, που προκάλεσε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύει ότι τα κράτη, η πολιτική διαθέτουν ακόμα την ισχύ να τα βάλουν με τις “αγορές”, μόνο όμως αν δράσουν ενωμένα. Αλλιώς, “ο κόσμος θα διαρραγεί”.

Ιστορική αμηχανία
Ο Ανρί Γκενό ανήκει στο τμήμα εκείνο του δυτικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που, αφού συνέβαλε με πράξεις ή παραλείψεις, στη γέννηση μιας Αυτοκρατορίας του Χρήματος, βλέπει τώρα με δέος το τέρας του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου που η ανθρωπότητα εξέθρεψε να κατατρώει τώρα τις σάρκες της απειλώντας κοινωνίες, περιβάλλον, πολιτισμό. Το πρόβλημα όμως, στο σημείο που φτάσαμε, δεν είναι οι τόσο προφανείς πια διαπιστώσεις. Και τι θέλετε να κάνω, επανάσταση, μας αντιτείνει όταν του λέμε ότι δεν είναι σχολιαστής αλλά πολιτικός.
Το πρόβλημα όμως παραμένει και δεν είναι πια τι λένε αλλά τι κάνουν οι πολιτικοί μας, σε ποιο βαθμό ο λόγος τους έχει την παραμικρή σχέση με τη δράση τους και οι ίδιοι ένα μίνιμουμ ανεξαρτησίας από τις τράπεζες. Σε κάθε άλλωστε Γκινό, αντιστοιχεί τουλάχιστον ένας Φιγιόν, ο Γάλλος Πρωθυπουργός που εκστρατεύει, στον αντίποδα του συμβούλου του Σαρκοζί, για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου, σε κάθε Γαλλία αντιστοιχεί μία τουλάχιστον Γερμανία. Παράπονα και κριτικές ακούμε πολλά, όραμα για μια διαφορετική Ευρώπη δεν βλέπουμε. Τι θάκανε ο Σαρλ ντε Γκωλ αν βρισκόταν στη σημερινή κατάσταση; ρωτάω, από μια ξαφνική έμπνευση τον Γκενό, που μοιάζει αμήχανος, χωρίς απάντηση. Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τους ηγέτες του 20ού αιώνα ως μέτρο, για να καταλάβουμε εύκολα πόσο μικρές είναι οι σημερινές ηγεσίες, αδύναμες να εμποδίσουν την παρακμή, αν όχι την καταστροφή της Ευρώπης.

Κόσμος του Επενδυτή, 2.10.2010
Konstantakopoulos.blogspot.com

6 σχόλια:

  1. Θα τον αφήσουν για πολύ στη θέση του (αν εννοεί αυτά που λέει);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συζητηση
    Στρος Καν [του Δ.οΝ.αΤ.ου] ντε...
    με τον Υπευθυνο της ΕΛΛΑΔΑΣ,ΓΑΠ
    στα Ρουμελιωτικα.
    -Σ τρο 'ς Καν:"τ'ς εντ'σαν
    τ'ς αλλ'ς?"[τους εντυσαν,τους αλλους?]
    -"Τ'ς εντ'σαν,τ'ς εντ'σαν"
    [τους εντυσαν,τους εντυσαν]

    *Εκει διπλα,ηταν ο αλλος Γιωργος,
    ο Μωραιτης ντε,και μολις τ'ακουσε
    εσχολιασε[μαλλον απο ζηλια],
    "κυττα,μωρε,ακομα δεν προλαβε
    ναρθει ο Κινεζος,κι 'μαθανε και
    κινεζικα,τα στραβαδια..."

    ΓΙΩΡΓΟ "Π'ραζ,αν τ'ραου?"
    [πειραζει,αν τηραω?"


    Ποτε θα σας πουν [των Ευρωπαιων,και των δικων],
    ...εν ζαπ...ραους...ραους....

    ΨΗΛΑ ΤΑ..ΧΕΡΙΑ,...Ο[ε]ξω ρε,οξω ρε...αι σιχτιρ...
    μας ζαλισατε με τους φορους...
    ΟΞΩ ΡΕ...ΟΞΩ ΡΕ...
    δηθεν ενωμενοι στην ΕΥΡΩΠΑΙΚΙΑ
    ΕΝΩΣΗ...."για να ειμαστε ασφαλεις
    ταχα και δυνατοι"
    ...μας αλλαξατε τη ΔΕΗ,,τα φωτα...
    οξω ρε...οξω ρεεεεε μας
    ζαλησατε...θελετε και το αιμα μας
    να πιειτε....
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συζητηση
    Στρος Καν [του Δ.οΝ.αΤ.ου] ντε...
    με τον Υπευθυνο της ΕΛΛΑΔΑΣ,ΓΑΠ
    στα Ρουμελιωτικα.
    -Σ τρο 'ς Καν:"τ'ς εντ'σαν
    τ'ς αλλ'ς?"[τους εντυσαν,τους αλλους?]
    -"Τ'ς εντ'σαν,τ'ς εντ'σαν"
    [τους εντυσαν,τους εντυσαν]

    *Εκει διπλα,ηταν ο αλλος Γιωργος,
    ο Μωραιτης ντε,και μολις τ'ακουσε
    εσχολιασε[μαλλον απο ζηλια],
    "κυττα,μωρε,ακομα δεν προλαβε
    ναρθει ο Κινεζος,κι 'μαθανε και
    κινεζικα,τα στραβαδια..."

    ΓΙΩΡΓΟ "Π'ραζ,αν τ'ραου?"
    [πειραζει,αν τηραω?"


    Ποτε θα σας πουν [των Ευρωπαιων,και των δικων],
    ...εν ζαπ...ραους...ραους....

    ΨΗΛΑ ΤΑ..ΧΕΡΙΑ,...Ο[ε]ξω ρε,οξω ρε...αι σιχτιρ...
    μας ζαλισατε με τους φορους...
    ΟΞΩ ΡΕ...ΟΞΩ ΡΕ...
    δηθεν ενωμενοι στην ΕΥΡΩΠΑΙΚΙΑ
    ΕΝΩΣΗ...."για να ειμαστε ασφαλεις
    ταχα και δυνατοι"
    ...μας αλλαξατε τη ΔΕΗ,,τα φωτα...
    οξω ρε...οξω ρεεεεε μας
    ζαλησατε...θελετε και το αιμα μας
    να πιειτε....
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι ενω οι αριστεροι και οι σοσιαλησται τρελαθηκαν στον αντικαπηταλισμο! ολοι πανω απο 10 σπιτια, αuτοκινητα, σκαφη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ 1919, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ COMRADE ΤΟΥ Ι.ΛΕΝΙΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΠΕ: " Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΟΒΕΙ ΜΟΙΡΑΙΑ"
    ΑΜΕΣΩΣ ΣΕ ΕΝΤΟΝΟ ΥΦΟΣ Ο Ι. ΛΕΝΙΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΡΙΓΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ:
    "ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑΥΤΟ".

    Ο ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ,ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΡΔΗ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΚΑΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΣΟΔΑ.

    ΣΗΜΕΡΑ, ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ;
    ΝΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ. ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ.
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΜ ΣΜΙΘ;
    ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΑΥΤΙΣΗΣ Ή ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ.
    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΜΕΓΕΝΘΥΝΟΜΕΝΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΕΙ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ.

    ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Ο ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ, ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΥΦΑΚΤΟΥΡΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

    Ο ΦΙΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΝΩ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΜΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΟΥ ΚΕΫΝΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙ. ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΣ.
    ΟΣΟ Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΙ, ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ. ΜΟΛΙΣ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙ...
    Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΞΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ.ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΒΑΛΤΕ ΤΙΣ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.