26/10/10

Ελληνική χρεοκοπία σε τρία χρόνια βλέπει το κορυφαίο fund ομολόγων στον κόσμο

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από την Pimco
Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε στάση πληρωμών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι περικοπές των κρατικών δαπανών δεν θα είναι αρκετές για να μειωθεί το υπέρογκο κρατικό χρέος, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης, παγκοσμίως, εταιρείας διαχείρισης ομολόγων, Pimco.
Μιλώντας την Δευτέρα σε εκδήλωση του Economist, στη Νέα Υόρκη, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, είπε ότι η χρεοκοπία είναι πιθανή «εφόσον μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες και γίνει με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με επανατιμολόγηση ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα».
«Η εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης», προσέθεσε.
«Στο τέλος της διαδικασίας [σ.σ. του Μνημονίου, το 2013] το βάρος του χρέους πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι ήταν στην αρχή», σημείωσε και υποστήριξε ότι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σε κάποιο σημείο, όταν και το υπόλοιπο σύστημα θα αναγκαστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Standard & Poor's, Ντίμαν Σέρμα, είπε ότι δεν βλέπει ελληνική χρεοκοπία, καθώς «ο σχεδιασμός ήταν ανέκαθεν να βρεθεί μια συλλογική λύση» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, πριν από μερικές εβδομάδες, για την ενδεχόμενη παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, είχαν οδηγήσει το spread στα ελληνικά ομόλογα, κάτω από τις 650 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, και ενώ αναμένεται η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, κινείται και πάλι ανοδικά.
Σήμερα, Τρίτη, ανήλθε μέχρι τις 717 μονάδες βάσης (άνοιξε στις 691) και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 9,66%.
Σημειώνεται ότι το spread ξεπέρασε το επίπεδο των 700 μονάδων για πρώτη φορά από τις 8 Οκτωβρίου.
Τα πενταετή CDS σημείωσαν άνοδο 7,5 μονάδων στις 668,5 μονάδες.
Newsroom ΔΟΛ

15 σχόλια:

  1. είναι απλό

    έρχονται αποπληρωμές που μάλλον δύσκολα θα αναχρηματοδοτηθούν, δεν παράγουμε αρκετά ούτε καν για την εξυπηρέτηση του χρέους, και τα νούμερα δεν βγαίνουν.

    να ανεβάσει φόρους μπορεί, αλλά δεν θα κερδίσει τίποτα, να κόψει φόρους, το φτωχό νεοσοσιαλιστικό του μυαλό δεν το καταλαβαίνει.

    προσπαθεί να το τρενάρει μέχρι να κάνουν τα κουμάντα τους οι ξένες και οι ελληνικές τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την χρεωκοπία την βλέπω κι εγώ να έρχεται χωρίς να είμαι το..."κορυφαίο fund ομολόγων στον κόσμο" !!!
    Κάτι άλλο -πιο πρωτότυπο- μήπως έχουν να μας πουν;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την χρεωκοπία την βλέπω κι εγώ να έρχεται χωρίς να είμαι το..."κορυφαίο fund ομολόγων στον κόσμο" !!!
    Κάτι άλλο -πιο πρωτότυπο- μήπως έχουν να μας πουν;;;
    τζιμης

    26 Οκτωβρίου 2010 10:38 μ.μ.


    προσεχε το καλτσον τζιμυ και λεφτα για αλλο δεν υπαρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δουλιά χωρίς συνδικαλισμό και απεργίες. παραγωγή, ελεύθερη αγορά, όχι αύξηση φόρων, αντίθετα περικοπή φόρων και οι άνθρωποι θα βάλουν τα λεφτά σε επενδύσεις, όλοι θέλουν να βγάλουν παραπανω, απολύσεις και περικοπές δαπανών, και όλα γίνονται. Έγιναν και αλλού. Αλλά αμα θέλουμε να κρατήσουμε τα "κεκτημένα" και να αντιμετωπίσουμε τα καινούργια με τα κεκτημένα, καλά κρασιά.
    Ούτε σε όνειρο ανάκαμψη!

    Μαλάκας δεν είναι κανένας. Βάζει φόρους και αυτός και όποιος, γιατί ξέρει ότι μέτρα για παραγωγή και να πάρει, ξένα ή ντόπια, το πρώτο που θα γίνει είναι απεργίες! Ότι μέτρα και να πάρει, καλά ή σκατά. Εκεί είναι το μυστικό όλο. Όπότε σού λέει, γιατί να χολοσκάω και να χάνω αι ψήφους, βάλε φόρους! Κάποια μέρα θα σταματήσουν να αντιδούν ξεθεωμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοπελιά 11:42 μ.μ. εσύ μπορείς να πάρεις όσα καλσόν θέλεις, αφού έχεις το ..."εργοστάσιο" και το δουλεύεις υπερωρία!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ι να ειναι κανεις υπερεγκεφαλος στα οικονομικα για να δει οτι τη χρεωκοπια δεν τη γλυτωνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 12:34 μ.μ.

    Ποια χρεοκοπία; Χρεοκοπημένοι είμαστε. Την πτώχευση θα έπρεπε να λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα αναφερθώ στο Θέμα της Εμφάνισης του Ιστολογίου!

    Είμαι φανατικός αναγνώστης/φίλος του Ιστολογίου, το οποίο με κέρδισε κατά κύριο λόγο διότι είναι καθαρά Πατριωτικό και ανήκει, κατά τινά τρόπο, σε έναν εξαίρετο Έλληνα ανώτερο αξιωματικό, Πατριώτη και μάλιστα Ποντιακής καταγωγής (είμαι Μακεδών την καταγωγή, όπως λέγουν τα χαρτιά από το 1821, αλλά θαυμάζω τους Έλληνες Ποντίους Πατριώτες)!

    Ακολουθούν και άλλοι πρόσθετοι λόγοι οι οποίοι συνηγορούν στην διαφόρφωση της καλλιτέρας για το Ιστολόγιο εκτίμησης/προτίμησης, οι οποίοι θα ήσαν ίσως πολύ μακροσκελείς!

    Επειδή, έχω ασχοληθεί λίγο με την κατασκευή Ιστόχωρου (Web Site) και την γλώσσα HTML, θα επιθυμούσα να επισημάνω ότι έχω διαβάσει σε βιβλία, σχετικά με την εμφάνιση ενός επιτυχημένου Ιστόχωρου.

    Κατά τους συγγραφείς αυτών των βιβλίων, (*) ο υπό κατασκευήν Ιστόχωρος οφείλει να είναι εύκολα εμφανίσημος (να μην χρειάζεται πολύ χρόνο για να "κατεβεί" από τον Web server) και εύκολα και άμεσα αναγνώσιμος.

    Δεν συνιστώνται πολύ μικρά γράμματα, εικόνες που χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμφανισθούν (πολλά pixels) ή που κουράζουν τον αναγνώστη!

    Έτσι, από τα ανωτέρω ορμώμενος, ψήφισα υπέρ της προηγούμενης εμφάνισης του Ιστολογίου!

    Βέβαια, δεν Σας κρύβω ότι όποια εμφάνιση και να είχε ο Ινφογνώμων, εγώ οπωσδήποτε θα τον διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον!

    Άλλως τε, αν πατήσει κανείς τα πλήκτρα CTRL και Συν + ταυτόχρονα, τα γράμματα συνήθως μεγαλώνουν!

    Με φιλικούς χαιρετισμούς και συγνώμη αν σας εκούρασα με την πολυλογία μου, με Φιλικούς Χαιρετισμούς και Θερμές Ευχές για την αυριανή Μεγάλη Εορτή
    ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940, ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ & ΟΙ ΕΝΠΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ!!!
    Ευπειθέστατος
    Ευμένης ο Καρδιανός
    Έφεδρος Αξιωματικός Μηχανικού

    (*) Εάν θέλετε να σας αναφέρω τα βιβλία που έχω και τις σχετικές τους παραπομπές, είμαι στην διάθεσή Σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σύμφωνα με την απλή λογική, όταν μια χώρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της και αδυνατεί ακόμα να δανειστεί από τις αγορές λόγω απαγορευτικού επιτοκίου, ουσιαστικά έχει χρεωκοπήσει.
    Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, έχει μπεί "στον γύψο", χωρίς όμως να γνωρίζει ούτε πότε θα βγεί, ούτε αν όταν βγεί, θα έχει αποκατασταθεί. Απλά χορεύουμε στους ρυθμούς των τοκογλύφων, είτε εντός Μνημονίου, είτε εκτός. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην μπλέκουμε τα πράγματα, αγαπητοί φίλοι.

    Άλλο πράγμα η χρεωκοπία, όταν μιλάμε με ουσιαστικούς όρους και άλλο πράγμα η χρεωκοπία με τεχνικούς όρους.

    Σε ουσιαστική χρεωκοπία βρίσκεται η χώρα μας, ήδη, από τον περασμένο Απρίλιο, όταν λίγο μετά το Πάσχα, βγήκε στις αγορές και δεν μπόρεσε να δανειστεί, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό θα αργήσει πολύ να αλλάξει.

    Αλλά μέχρι τώρα η χώρα, από καθαρά τεχνικής απόψεως, δεν έχει χρεωκοπήσει, διότι δεν την άφησαν να χρεωκοπήσει. Μιλώντας με τεχνικοοοικονομικούς και νομικούς όρους, χρεωκοπία έχουμε όταν μια χώρα (ή μια επιχείρηση) αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και δεν τις εκπληρώνει.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, δεν συμβαίνει, μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο διότι το ελληνικό κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, αφού (τουλάχιστον το εξωτερικό του) χρέος εξυπηρετείται ανελλιπώς, με βάση το Μνημόνιο, που υπέγραψε η χώρα και το οποίο έχει έκταση - υπό προϋποθέσεις - μέχρι το 2013.

    Μην μπερδεύουμε, λοιπόν, τα πράγματα. Οι "εταίροι" της ευρωζώνης δεν μπορούσαν να αφήσουν και δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεωκοπήσει, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το ευρωπαϊκό και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα κατέρρεε, αν η Ελλάδα αφηνόταν στην τύχη της, ενώ το ευρώ θα εξαφανιζόταν από το ιστορικό προσκήνιο και η ευρωζώνη θα διελύετο στα εξ ων συνετέθη.

    Έίναι τέτοια η έκθεση των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τόσο αδύναμη η κεφαλαιακή τους βάση (ουσιαστικά προκειται για τράπεζες - ζόμπυ, οι οποίες επιζούν χάρη στην κρατική βοήθεια και στην αιμοδοσία τους από την Ε.Κ.Τ., διαφορετικά θα είχαν παύσει να υπάρχουν), όπως επίσης είναι τόσο πολύ πολυπλοκοποιημένη η σύνθεση των σύγχρονων χρηματοοικονομικών προϊόντων (πάνω από το 75% των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια αυτών των τραπεζών), που δεν επέτρεπε τον Απρίλιο - Μάϊο του 2010 στους Ευρωπαίους εταίρους να αφήσουν την Ελλάδα να χρεωκοπήσει, με τεχνικούς όρους, δηλαδή ουσιαστικά να πτωχεύσει, ή να κηρύξει μονομερή στάση εξωτερικών πληρωμών (σημειωτέον ότι οι δύο τελευταίοι όροι δεν ταυτίζονται, αν και αποτελούν μορφές τεχνικής χρεωκοπίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πέρα από τις όποιες άλλες ανοησίες του ΓΑΠ, που οδήγησαν τα πράγματα στήν ουσιαστική χρεωκοπία της χώρας, εκτινάσσοντας τα διαφορικά επιτόκια (spreads) από τα επίπεδα κάτω των 120 μονάδων βάσεως, που ήσαν τον Σεπτέμβριο του 2009, στα επίπεδα άνω των ... 1000 μονάδων βάσεως, που έφθασαν τον Μάϊο του 2010, η βασικότερη και μέγιστη όλων ανοησία του ήταν το γεγονός ότι, αφού έφθασε τα πράγματα σε αυτά τα χάλια, απεδέχθη, βιαστικά και κάτω από ένα καθεστώς άκρατου πανικού τους επαχθείς και αποικιοκρατικούς όρους του Μνημονίου, χωρίς καμμία διαπραγμάτευση, η οποία θα στηριζόταν στο πασίδηλο και απλούστατο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν άμεση ανάγκη την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να αποφύγουν την πλήρη αποδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος των δύο κυριότερων χωρών της ευρωζώνης και κατ' επέκταση, του συνόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Αντί, λοιπόν, ο ευήθης ΓΑΠ και το ανίκανο και άπειρο σε διαπραγματευτική εμπειρία οικονομικό του επιτελείο να κρατήσουν σε μάκρος τις διαπραγματεύσεις και να επιδιώξουν μια συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε την σύναψη δανείου από την Ε.Κ.Τ., την αναπροσαρμογή του ελληνικού δημόσιου χρέους, ή/και την με κάποιον τρόπο ανάληψη της εξυπηρέτησής του από την Ε.Κ.Τ. ή έναν μηχανισμό που θα στηρίζονταν σε αυτήν, απειλώντας με άρνησ πληρωμής του 30ετους ομολόγου, που έληγε στα μέσα Μαϊου του 2010, υπέγραψαν, άρον - άρον, το επαχθέστατο Μνημόνιο, με ουσιαστικά τοκογλυφικούς όρους, δημιουργώντας νέες μελλοντικές χρηματικές υποχρεώσεις, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, παρά τις θυσίες του απλού κόσμου της χώρας, οι οποίες θα πάνε χαμένες, αφού θα εξανεμισθούν από την διαρκή πτώση του ΑΕΠ της χώρας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της και θα απορροφηθούν από την διόγκωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο τώρα διογκώνεται, λόγω των μεγάλων χρηματικών ποσοτήτων, που απαιτεί μόνον η τοκοφορία του.

    Αυτό είναι και το έσχατο και μεγαλύτερο έγκλημα του ΓΑΠ, το οποίο αγγίζει και τα όρια της προδοσίας, αφού ο πρωθυπουργός, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν λειτούργησε, ως εντολοδόχος του ελληνικού πληθυσμού, που το εξέλεξε στην θέση αυτή, για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της χώρας και του εκλογικού σώματος, αλλά ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος - και ιδιαίτερα των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών.


    (Γι' αυτό, άλλωστε και τον βράβευσε ο κ. Άκερμαν) ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διάβασα με προσοχή το κυρίως κείμενο και τα σχόλια. Ανεμπόδιστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η παρούσα κυβερνητική ομάδα, υπό τον ΓΑΠ, εξυπηρέτησε πρωτίστως τα ξένα συμφέροντα. Ο ΓΑΠ, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, φρόντισε τους ξένους δανειστές μας, γι’ αυτό και το βράβευσαν οι Γερμανοί και κατά συρροή και εξακολούθηση τον αποκαλούν «ο άνθρωπός μας στην Ελλάδα.
    Υπενθυμίζω όταν, μετά τα Ίμια, ο Σημίτης πήγε στον Λευκό Οίκο ο Κλίντον του είπε ότι ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα ήταν ο ΓΑΠ.
    Πέραν όλων αυτών, να μη ξεχνάμε ότι στις εκλογές της 4ης Οκτ 2009 ο ελληνικός λαός μας είπε ότι ο ΓΑΠ είναι ο άνθρωπός του και ο άνθρωπός του την επομένη των εκλογών έκανε το Τ3 Τ10, χωρίς να γνωρίζει κάποιος τίποτα, ούτε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Διοικητής της ΤτΕ, Προβόπουλος, ούτε ο υπουργός Οικονομίας Παπακωνσταντίνου. Κάποιος Διευθυντής της ΤτΕ, αόριστα. Πότε θα μάθουμε το όνομα αυτού του αόρατου διευθυντή της ΤτΕ και ποιος ο τυχόν ψόγος ή επιβράβευση του για τα δισεκατομμύρια που προσπόρισαν οι κατάλληλα ενημερωμένοι σορτάκηδες με την παράλληλη εκκίνηση της εκτόξευσης των spreads;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το πόσο ανίκανος και μπαχαλάκιας είναι ο ΓΑΠ φρόντισε να μας το ξαναδείξει τις τελευταίες ημέρες, με την κωμικοτραγική του εμφάνιση στην διακαναλική συνέντευξη, που παρήγγειλε και πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα (25/10/2010) και την εκτόξευση των διαφορικών επιτοκίων (spreads) των δεκαετούς διάρκειας ελληνικών κρατικών ομολόγων, από τα επίπεδα των 620 μονάδων βάσεως, που βρίσκονταν πριν την συνέντευξη αυτή - με την οποία έθεσε στο εκλογικό σώμα το δίλημμα, να ψηφιστούν οι υποψήφιοί του στις εκλογές του Νοεμβρίου, για τοπική διοίκηση (και έτσι να υπερψηφιστεί η οικονομική του πολιτική και το Μνημόνιο), με την ... ενδεχόμενη προσφυγή σε νέες βουλευτικές εκλογές, αν αυτός εκτιμήσει ότι η αποδοκιμασία που έρχεται, είναι τέτοιας έκτασης, που θα τον αποδυναμώσει και θα καταστήσει την κυβέρνησή του να λειτουργήσει -, στα επίπεδα άνω των 800 μονάδων βάσεως, που βρίσκονται τώρα (27/10/2010).

    Ο ΓΑΠ και το επιτελείο του πανικόβλητοι μπροστά στην τεράστια έκταση της διαγραφόμενης ήττας στους δύο γύρους των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών και την πλήρη αποδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού και την μεταστροφή του κομματικού ακροατηρίου, σε θέσεις ανοικτά αντικυβερνητικές, επιχείρησε αυτόν τον εκλογικό εκβιασμό, όχι για να κερδίσει τις εκλογές, αλλά για να περιορίσει την έκταση της επερχόμενης ήττας σε επίπεδα διαχειρίσιμα.

    Πράττοντας, όμως, αυτό (που είναι από κομματική σκοπιά λογικό), λειτούργησε, ως μπαχαλάκιας, σε κυβερνητικό και οικονομικό επίπεδο και τούτο, διότι όξυνε τους επικρατούντες φόβους στις διεθνείς γραφειοκρατικές χρηματοπιστωτικές αγορές, σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα (και στην ευρωζώνη, όπου και εκεί τα διαφορικά επιτόκια πήραν την ανηφόρα, επειδή η αβεβαιότητα, όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναζωπύρωσε και την κρίση του ευρωπαϊκού δημόσιου - αλλά και ιδιωτικού - χρέους), τους οποίους επανέφεραν στην επιφάνεια η διακήρυξη της πιθανότατης αδυναμίας ουσιαστικής διακυβέρνησης της χώρας και το ρίσκο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μαζύ με την διάλυση των καλλιεργούμενων, διεθνώς, εντυπώσεων, περί του ότι ο ελληνικός πληθυσμός δέχεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της αιματηρής λιτότητας και των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, παρά την σκληρότητά τους και παρά την όποια δυσαρέσκεια, που - υποτίθεται - ότι είναι μια συνηθισμένη δυσαρέσκεια τριβής.

    Αυτό το παραμύθι, το οποίο στήριξε, μέχρι τώρα, ο ΓΑΠ, το τίναξε στον αέρα, λειτουργώντας με απίθανους μπαχαλοειδείς αυτοσχεδιασμούς (ακριβώς όπως έπραξε και όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4/10/2010, εκτινάσσοντας τα spreads των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων, από ένα μέσο όρο 133 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο του 2009, στα επίπεδα των 1000 μονάδων τον Απρίλιο του 2010) οι οποίοι μπαχαλοειδείς αυτοσχεδιασμοί ανατρέπουν, όλους τους σχεδιασμούς του και όλα όσα έχει υποχρεωθεί να κάνει από την υπογραφή του Μνημονίου της ντροπής, ή ορθότερα, όλα όσα έχουν επιτύχει οι δανειστές του και η τρόϊκα που τους εκπροσωπεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φυσικά, οι δανειστές της χώρας και οι εκπρόσωποί τους (Ε.Κ.Τ. - Comission - Δ.Ν.Τ.) δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από αυτήν του την τελευταία άκρως αποσταθεροποιητική ανοησία και αυτό εκφράστηκε και από αυτήν την εκτίναξη των spreads.

    Και επίσης, φυσικά, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι και από την δια κυβερνητικών χειλέων επίσημη τοποθέτηση του Μνημονίου, ως επίδικου αντικειμένου και ως κυρίαρχου διακυβεύματος των τοπικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    Και βέβαια, δεν θέλουν καθόλου την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Από ό,τι φαίνεται ο ΓΑΠ δεν θα τις κάνει - απλώς κάνει μικροπολιτική, με σοβαρά θέματα, προκειμένου να περιορίσει την έκταση της ήττας του. (Αν και μπορεί από τις εξελίξεις να αναπτυχθεί μια τέτοια δυναμική, που να οδηγήσει σε εκλογές, ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις, διότι είναι πολύ πιθανόν ένας εκλογικός καταποντισμός και εξευτελισμός του κυβερνητικού κόμματος να οδηγήσει σε μια τέτοια κυβερνητική αποδυνάμωση, που οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές να καταστούν αναπόφευκτες, αν το παρόν κυβερνητικό σχήμα δεν μπορέσει ΄να κυβερνήσει ουσιαστικά και να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα του Μνημονίου, στο οποίο έχει δεσμευτεί, απέναντι στους "εταίρους" και στους δανειστές).

    Την ζημιά, όμως, ο ΓΑΠ την έκανε. Μένει να δούμε το μέγεθος, την έκταση και την διάρκειά της και την δυναμική που αυτή θα αναπτύξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.