14/10/10

H εξυγίανση των ΔΕΚΟ απαιτεί εθνικό σχέδιο

Τάκης Λαϊνάς-plainas@reporter.gr
H εξυγίανση των ΔΕΚΟ είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ίδιου του Ελληνικού κράτους, το οποίο συνίσταται από Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και Κοινωνία. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό ευθύς εξ΄αρχής, γιατί έχουν αρχίσει τα παρατράγουδα, καθώς αρκετοί με περισσή ευκολία διακηρύσσουν πως είναι ανεπίτρεπτο εργαζόμενοι να στρέφονται εναντίον εργαζομένων.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα ήταν μία βαθειά δημοκρατική συμπεριφορά. Αλλά υπό δημοκρατικές όμως συνθήκες και υπό συνθήκες μίας χρηστής διοίκησης, δεν θα υπήρχε αυτός ο κυκαιώνας αμοιβών που ήταν αποτέλεσμα χαϊδέματος της όποιας συντεχνιακής κλίκας.

Τα ίδια συνέβαιναν και στον Δημόσιο με τις διαφορετικές και κατά βούληση επιδοματικές υπουργικές πολιτικές, που δημιούργησαν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με την ανοχή και της ΑΔΕΔΥ. Αυτά στο Δημόσιο τελειώνουν, οπότε σειρά έχει τώρα ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας.

Το θέμα της εξυγίανσης τους είναι θέμα εθνικής στρατηγικής και απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αποσπασματικές και ισοπεδωτικές λύσεις μόνο περισσότερα προβλήματα θα φέρουν., για τον απλούστατο λόγο ότι κάθε ΔΕΚΟ έχει την ιδιαιτερότητα της όσον αφορά το έργο που επιτελεί.Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν θα πρέπει να χαραχθεί μία κοινή βάση αφετηρίας.

Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα ήξεραν. Μπορεί όπως υποστηρίζουν να διαμαρτύρονταν για τις κακοδιοικήσεις αλλά δεν διαμαρτύρονταν ούτε για τις αλλοπρόσαλλες προσλήψεις που γίνονταν με πελατειακή λογική, ούτε για τις αλλοπρόσαλλες επιδοματικές πολιτικές, ούτε για τις πλασματικές υπερωρίες, ούτε για τα ανήκουστα εκτός έδρας… Φυσικά και δεν είχαν κανέναν λόγο να ταράξουν τα ύδατα των συγκεκριμένων κακώς κειμένων αλλά οφείλουν να παραδεχτούν ότι συνέβαλαν στα μέγιστα.

Επίσης είναι σε αρκετές περιπτώσεις υπεύθυνοι για την αναβολή οποιασδήποτε απόπειρας εκσυγχρονισμού. Να θυμηθούμε τον ΟΛΠ, την Ολυμπιακή, αλλά και την ΔΕΗ όταν μπλόκαραν κάθε επιχειρησιακό σχέδιο ποιος ξέρει από πού κινούμενοι. Τώρα η ΔΕΗ τρέχει να προφτάσει και την νύφη την πληρώνει ο καταναλωτής αφού καλούμεθα από τώρα να προπληρώσουμε τα όσα θα πληρώνει η ΔΕΗ για ρύπους.

Φυσικά τεράστια ευθύνη είχαν και οι Κυβερνήσεις. Είτε γιατί δεν τολμούσαν να σπάσουν τα αποστήματα, είτε γιατί αντιμετώπιζαν τις ΔΕΚΟ χαλαρά, ως μία κεκρόπορτα για να βολεύουν ημετέρους παντός βεληνεκούς. Από τον απλό κομματικό ψηφοφόρο που ήθελε μια θεσούλα για το παιδί του, είτε προσφέροντας μία θέση σε αποτυχημένους πολιτευτές και υψηλά κομματικά στελέχη που πλαισίωσαν τις διοικήσεις τους. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους την τελευταία δεκαετία ελάχιστοι διοικητές ΔΕΚΟ και αυτοί ήσαν της ελεύθερης αγοράς, άφησαν σφραγίδα με το έργο τους.

Ευτυχώς οι απαιτήσεις του Μνημονίου αναδεικνύουν με εύγλωτο τρόπο το μέγα θέμα των ΔΕΚΟ. Οι αριθμοί είναι ανατριχιαστικοί και δεν είναι παράλογο να σκεφτεί κανείς πως σχεδόν ανατρέπουν κεντρικούς σχεδιασμούς, αφού τα ελλείμματα τους και τα χρέη τους θα αποτυπώνονται πλέον στους εθνικούς λογαριασμούς. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από καιρό για να ήξερε η κάθε Κυβέρνηση που πάταγε και που βρισκόταν, ωστόσο για ευνόητους λόγους αυτό δεν γινόταν αφού μόνο μέλημα ήταν το μαγείρεμα των στοιχείων.

Αν λοιπόν τα κόμματα θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την χώρα και την κοινωνία και όχι τους εαυτούς τους για μικροκομματικά οφέλη, ας κάτσουν να συζητήσουν, χωρίς αγκιλώσεις. Να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε μία ΔΕΚΟ αντί να παίζουν πόλεμο χαρακωμάτων. Και η μεν Αριστερά να κάτσει να αναλογιστεί πως εχθρός του λαού δεν είναι μόνο η εξουσία αλλά και οι παγιωμένες συντεχνιακές αντιλήψεις, η δε ΝΔ ας αναλογιστεί πως με παρόλες του στυλ « Σε ε΄α χρόνο θα έχουμε μηδενίσει τα ελλείμματα» ούτε κατά διάνοια δεν φαίνεται ικανή να αναλάβει τα ηνία της χώρας, οπότε μόνη οδός προς την εξουσία περνάνει μέσα από την σοβαρότητα. Πρέπει όμως και η Κυβέρνηση να κινηθεί πολύ προσεκτικά. Με τον ΟΣΕ έδωσε άνα καλό δείγμα. Ας ελπίσουμε ότι θα κινηθεί αναλόγως και ψύχραιμα παρά τις πιέσεις που ασκούν οι Τροϊκανοί

10 σχόλια:

  1. Η εξυγίανση θέλει δουλειά, άρα δεν συμφέρει.

    Προφανώς θα πληρωθούν κάποιοι ξένοι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για να πωληθούν οι ΔΕΚΟ σε κάποιες ξένες εταιρίες.

    Same shit, different day.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=14860&Itemid=139

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η νοσοκομειακή περίθαλψη των μη νόμιμων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας κοστίζει κάθε χρόνο περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο."

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4599115

    Επιτελους, δικαιωνεται η αριστερα. Ανοιξτε τα συνορα να γινει η Ελλαδα πιο πλουσια.

    Λεφτα αλλωστε, υπαρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν κάποιος πεινάει και του πετάξεις ένα κομμάτι ψωμί, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μην το πάρει? Το Πασοκ το 1981 ήξερε ότι ο ποιο εύκολος τρόπος για να παραμείνει στην εξουσία ήταν οι διορισμοί.
    Με αυτόν τον τρόπο παρέσυρε, (χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια οφείλω να πω), και τα άλλα κόμματα σε έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα διορίσει τους ποιους πολλούς.
    Η σημερινή κατάσταση των ΔΕΚΟ αλλά και συνολικά της Ελλάδος οφείλεται στην άθλια τακτική των πολιτικών να σπαταλούν το δημόσιο χρήμα προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους αλλά και να γεμίσουν τις τσέπες τους. Είναι δε τόσο αλήτες που οι ίδιοι ισχυρίζονται σήμερα ότι φταίνε οι ψηφοφόροι που τους πίεζαν προκειμένου να διορισθούν στο δημόσιο!
    Αν πραγματικά ήθελαν οι πολιτικοί να σταματήσουν αυτήν την αθλιότητα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να περάσουν μια συνταγματική τροποποίηση που να μην επιτρέπει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να υπερβαίνει το 2,5 ή το 3% του πληθυσμού της χώρας.
    Αυτή η προπαγάνδα δεν θα περάσει. Πρέπει να καταλάβετε εσείς οι πληρωμένοι ή ανεγκέφαλοι δημοσιογραφίσκοι ότι ποντάρεται σε λάθος άλογο. Το Πασοκ έχει ξοφλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΡΩΤΗΣΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ -ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ -ΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ-ΣΙΔΙΡΟΔΡΟΜΟΥΣ-ΛΙΜΑΝΙΑ=ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΘΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ-ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ .
    ΤΙ ΓΙΝΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΙ ΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΤΙ ΓΙΝΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Καυκάσιε,

    Φοβούμαι ότι δεν πήρες το μήνυμά μου το οποίο κόπηκε, ίσως διότι ήταν μεγάλο.

    Η σημερινή έγκριτη Αθηναϊκή εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στο κύριο άρθρο της ανφέρει ότι η κυβέρνηση σιωπά και αδρανεί σε ένα πολύ σοβαρό θέμα.

    Στο ΑΕΠ του 2009, δεν έχει προστεθεί η παραοικονομία και έτσι εμφανίζεται το ποσοστιαίο έλλειμμα μεγαλύτερο του συνολικού, ήγουν το νόμιμο ΑΕΠ συν αυτό που υπάρχει λόγω παραοικονομίας..

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, τ0 2009, το επίσημο ΑΕΠ υπολογίστηκε στα 237,5 δις. Εάν αυτό αναθεωρηθή κατά 15% τότε το ΑΕΠ γίνεται 273 δις και το ποσοστιαίο έλλειμμα γίνεται 11,7 % , εάν αναθεωρηθή ως προς 20% τότε γίνεται 11,4%.

    Το 2006 0 Αλογοσκούφης ζήτησε να γίνει αναθεώρηση ως προς 25,7% επικαλούμενος στοιχεία της ΕΣΥ αλλά άγνωστο γιατί η EUROSTAT ενέκρινε μόνο 9,6% διότι η τότε κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα. Έτσι τότε το έλλειμμα μειώθηκε στο 5,1% από 5,6% που θα ήταν χωρίς την παραοικονομία, για την οποία μας κατηγορούν.

    Η σημερινή κυβέρνηση τι κάνει; Γιατί δεν ζητά να ενσωματωθεί στο επίσημο ΑΕΠ η παραοικονομία;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευμένη είναι πολλά τα ερωτήματα το καλό είναι οτι έχει αρχίσει μια σοβαρή δημιουργική κριτική σε όσα πράτει και σε όσα δεν πράττει η Ελληνική Κυβέρνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι άνθρωποι έκαναν τόσα χρόνια αγώνα να υποβαθμίσουν και να καταστήσουν ζημιωγόνες τις ΔΕΚΟ,και έρχεται τώρα ο κάθε τυχάρπαστος να θέλει να τις εξυγειάνει,πάει το μπαξίσι δηλαδή.

    Ειλικρινά τώρα πιστεύει κανείς πλέον ότι αυτοί θέλουν να σώσουν τις ΔΕΚΟ;

    Ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι με τι χρήματα σκοπεύουν τα δύο μεγάλα κόματα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους στις τράπεζες.

    Επείσης ας μας πεί η κυβέρνηση αν είναι αλήθεια ότι περιμένουν να περάσουν οι Δημοτικές Εκλογές και μετά να προχωρήσουν στις ήδη δρομολογημένες απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 1.11 μμ
    Κάτι δεν λέγαμε προχτές για παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού;
    Εκεί είναι το πρόβλημα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πες τα Ελίνα: εκεί ακριβώς είναι...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.