3/10/10

O Mακούλης Τσαχουρίδης στην Τραπεζούντα, την πόλη που διετέλεσε πρωτεύουσα μιας ελληνικής αυτοκρατορίας επί τρεις αιώνες!!!

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ταλέντα της εποχής μας. Υπηρετεί τη μουσική και τον πολιτισμό. Στα στιγμιότυπα που θα παρακολουθήσετε, παίζει ποντιακή λύρα σε ελληνόφωνους λυράρηδες της Τραπεζούντας και τους 'τρελλαίνει'. Πόντιοι και μη, απολαύστε τις στιγμές αυτές...
Στο επόμενο βίντεο ο Γιουσούφ Κεμάλ Κεσκίν, μουσουλμάνος ελληνόφωνος από τα Σούρμενα ης Τραπεζούντας του Πόντου.

64 σχόλια:

  1. Για δειτε που δειλα-δειλα ενφανιζονται Ελληνοφωνοι και απο αλλες περιοχες του Ποντου, ενω μεχρι τωρα η Τουρκικη προπαγανδα αναγνωριζε ως τετοιους μονο καποιους ορεσιβιους της ευρυτερης περιοχης της Τονυα και του Οφεως. Ειναι προφανες πια οτι το Κεμαλικο κατεστημενο εχει σοβαρο προβλημα με τη συνοχη αυτου του τερατουργηματος που λεγεται Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (1)

    Aπό την μια η συγκίνηση και το ρίγος να βλέπεις κάτι το τόσο υπαρξιακό...το 2022, τεχνικά, θα υπάρχουνε 100χρονοι άνθρωποι, που έχουνε γεννηθεί στα χώματα αυτά, και γνώρισαν την προσφυγιά όντες βρέφη (δεν μιλώ για το 2014, όπου τεχνικά ζούνε ακόμα άνθρωποι που βιώσανε τους Τσέτες στο πετσί τους).

    Μέχρι το 2022, και κάτι ψιλά, θα ζούνε ακόμα άνθρωποι που γεννήθηκαν στη γη της Ρωμανίας, άνθρωποι που άκουσαν ιστορίες αμέτρητες από τους γονείς τους και τους παπούδες τους.

    Τί θέλω να πω...ότι όπως και με τον
    Κομουνισμό, που χτύπησε την Ορθόδοξη Ρωσία το 1917, και κόντεψε να διαλύσει την ταυτότητά της την Ορθόδοξη, και τον τεράστιο Πολιτισμό της, που κουβαλούσε επί αιώνες, και που έπεσε "στην ώρα που η λήθη θα έβαζε ταφόπλακα στην μνήμη", το 1992, έτσι υπάρχει ακόμα η ευκαιρία να αναγεννηθεί ο Ρωμέικος Πόντος.

    Αλλά από την άλλη προβληματίζομαι κ. Καλεντερίδη, και αγαπητοί φίλοι αναγνώστες του Ινφογνώμονα. Και δεν αναφέρομαι στους φανατισμένους πατριδοκάπηλους, που είναι έτοιμοι να ασκήσουνε μέχρι και βία (τουλάχιστον λεκτική), αν μιλήσει κανείς για πράγματα διαφορετικά απ' αυτά που μάθανε αυτοί για την Ιστορία του Γένους μας, αλλά στους αναγνώστες που προβληματίζονται.

    Ο προβληματισμός μου εστιάζεται στην εμμονή των νεο-Ελλήνων να βαπτίζουνε τα πάντα "Ελλάδα".

    Υπάρχουνε κάποια συμφέροντα για κάτι τέτοιο; Είναι θέμα γεωστρατηγικής, να ομογενοποιούμε την Ιστορία, είναι θέμα τακτ να τα βάζουμε όλα σ' ένα μιξερ, να πατάμε το κουμπι και να γίνονται όλα ομοιόμορφα;

    Ο Νταβουτογλου, που προσωπικά (όσο και να τον βρίζετε ως βαρβαρο-Μογγόλο) είναι πατριώτης, αγαπά την χώρα του και την ιστορία του (όποια και αν είναι αυτή!). Τιμά τα παντελόνια του σαν επιστήμονας, σαν πολιτικός, και δίνει το είναι του για μια Ιδέα, που αν αντίστοιχα πολιτικός στην Ελλάδα εφάρμοζε θα αποπέμπονταν με χαρακτηρισμούς όπως "υπερεθνικιστής" "αγιάτρευτα ρομαντικός" "επικίνδυνος" "ανιστόρητος".

    -συνεχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -συνέχεια-

    Ο Νταβούτογλου απαντά στην Νέα Τάξη Πραγμάτων με τον νεο-Οθωμανισμό. Δεν έχουνε περάσει ούτε 100 χρόνια από την "πτώση" της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και η ψηλαφητή πείρα είναι αυτή που καταστά το σχέδιό του και το ΟΡΑΜΑ του επικίνδυνο για όλα τα Βαλκάνια. Έχουνε την πείρα, δεν είναι ρομαντικοί...

    ...εμείς, από την άλλη, σαν έθνος βρισκόμαστε υπό την ομπρέλα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1453. Έχουνε περάσει αιώνες από τότε, και η μόνη μας ψηλαφητή εμπειρία είναι αυτή του αίματος: μπαρούτι, κλεφτουρια και, δυστυχώς, ραγιαδισμός και υποταγή στην Δύση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται στο έθνος μας, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο.

    Κύριε Καλεντερίδη και φίλτατοι αναγνώστες: έχει μελετηθεί σωστά το σχέδιο (;) απάντηση στο Στρατηγικό Βάθος του Νταβούτογλου; Ή μήπως έχουμε πάλι να κάνουμε με ερασιτεχνισμούς, που θα αφανίσουνε εντέλη και την τελευταία εστία ελληνοφωνίας και Ορθοδοξίας στην Μικρασία; Μια ακόμα ήττα θα σημαίνει ταφόπλακα...

    Προς τί η εμμονή να βαπτίζουμε τα πάντα "Ελλάδα"; Οι άνθρωποι που ζούνε αυτή την στιγμή στον Πόντο αυτοπροσδιορίζονται Ρωμαίοι, και την γλώσσα τους την αποκαλούν ελληνηστί Ρωμαϊκή (όπως και οι πρόγονοί τους την αποκαλούσαν την των Ρωμαίων γλώσσαν). Οι Τούρκοι, που δεν φημίζονται για την ικανότητά τους να παραχαράσσουν την Ιστορία, όσο την ικανότητά τους να σφάζουνε και να ρημάζουνε, κρατήσανε το όνομα Rum για τους ανθρώπους, Rumeli για την γη τους. Μέχρι και την γλώσσα τους την αποκαλούνε Rumca.

    Aνοίγω τις πηγές (TLG), και βλέπω
    φερειπείν επιστολή του Γεωργίου Τραπεζουντίου, αμέσως μετά την Άλωση της Πόλης, προς τον Μεμετ ΙΙ: "...την βασιλείαν Ρωμαίων, τον Κωνσταντίνου και θρόνον και πόλιν".

    Ανοίγω τον Δούκα, και βλέπω (αναφορά στο χαρέμι του σουλτάνου Μπαγιαζήτου):

    "...παιδάρια νέα καί τρυφερύ, καί κόραι υπέρ τόν ήλιον λάμπουσαι, τίνων; Ρωμαίων, Σέρβων, Βλάχων, Αλβανίτων, Ούγγρων, Σάξων, Βουλγάρων καί Λατίνων..."

    Ανοίγω τον Σφραντζή:
    "Διὰ μέσου οὖν, εἴ τι ἆρα καὶ εὕρισκον τῶν ἀθλίων τάχα Ῥωμαίων, ἀλλὰ δὴ καὶ τῶν Ἀλβανιτῶν καὶ συγγενῶν πολλάκις καὶ οἰκείων αὐτῶν, πάντα διηρπάζοντο καὶ ἠφάνιζον. Ἐγένοντο δὲ τοιαῦτα καὶ τοσαῦτα, ὅτι τὶς ἀξίως αὐτὰ θρηνήσειεν;"

    Ανοίγω το ανώνυμο θρηνητικό άσμα:

    "Καί μείς πολλά εχάσαμεν οι άθλιοι Ρωμαίοι, αυτήν τήν πόλιν χάνοντες, τήν πολυφημισμένην".

    Ανοίγω τον Κριτόβουλο:

    "Οι δέ επί ετέρου τείχους τεταγμένοι τε και μαχόμενοι κατά γήν τε καί θάλασσαν δυστυχείς Ρωμαίοι νομίζοντες σών είναι τήν πόλιν και κακών απαθή και παίδας και γυναίκας ελευθέρους".

    Ανοίγω τον Κανάνο:

    "περί δέ τών άλλων τών κατασκευών τών μαχίμων, τών παντοίων εκείνων τών κατά τής πόλεως ειργασμένων εις πολιορκίαν εκείνης καί αφανισμόν των Ρωμαίων..."

    Ανοίγω τον Αναγνώστη:

    "...και διέκριναν ημάς οι κρατούντες τής πόλεως, Λατίνους και Ρωμαίους, και τούς τήν ληστείαν μετερχομένους αναμίξ στήσαντες..."

    Διαβάζω ανώνυμο άσμα, θρηνητικό, που γράφηκε από απλούς ανθρώπους του 15ου αιώνα:

    "Εκείνος είχεν σύνοδον Ρωμαίους δωδεκάραν"

    "Αϊλί εμάς, και βάι εμάς, πάρθεν' η Ρωμανία"

    Είστε σίγουροι φίλτατοι ότι η εμμονή στην (εντελώς ανιστόρητη)ελληνοποίηση των πάντων, και την παράκαμψη της ουσίας που ενώνει όλα τα Βαλκάνια των Χριστιανών: την Ρωμανία, θα έχει θετική κατάληξη;

    Δεν το νομίζω...διότι η Ιστορία αναφέρει πικρά παραδείγματα, αρχής γενομένης από το 1821.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι εστί ρωμαίικο;
    Η απάντηση εγκριτων αρχαιολόγων είναι ότι ο ΤΡΩΙΚΟΣ πόλεμος ήταν εμφύλιος.Η Ρωμη δημιουργήθηκε απο τους ΤΡΩΕΣ.
    Επι Βυζαντίου εδιώχθη οτιδήποτε Ελληνικό ως Εθνικό και μυαρό,απο φανατικόύς Εβραιοχριστιανούς ιεράρχες που κατάντησαν την Αθήνα ''χωριό'' και ισοπέδωσαν Ναούς και Αγάλματα απείρου κάλους.
    Όσο Ρωμαίος ήταν ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,ΣΩΚΡΑΤΗΣ,ΠΛΑΤΩΝ,ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ,ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ κλπ τόσο Ρωμαίοι είναι και οι Ελληνόφωνοι του Ποντου.
    Αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί θα γίνει τώρα, αντί να πάμε μπροστά, πάλι θα φαγωθούμε μεταξύ μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Κ.Π.

    >έχει μελετηθεί σωστά το σχέδιο (;) απάντηση στο Στρατηγικό Βάθος του Νταβούτογλου;<

    Από ποιον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα ποιος από τους δυο είναι πιο ανιστόρητος και παράλογος;ο νεοπαγανιστής ο ξενοκινούμενος που με μίσος και αφέλεια γράφει ό,τι γράφει,η "ρωμαίος" πατρίκιος που δεν έμαθε να ξεχωρίζει το είναι από το ονομάζεσθαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 4:04, δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να σταματήσει η καραμέλα που εσένα δεν σου αρέσει;

    Είσαι χρυσαυγίτης; Τί τελοσπάντων σόι πατριδοκάπηλος είσαι, και αντί να αρθρώσεις λόγο, πετάς ασυνάρτητα σχόλια, μην επιτρέποντας ν' ακουστεί άλλη άποψη...

    Επειδή εδώ στον Ινφογνώμονα έχω χορτάσει να την ακούω από παλαιοημερολογήτες (άτομα τρελλά ενάντια στο Πατριαρχείο, και απίστευτα μισαλλόδοξα!), από χρυσαυγίτες και (μάλλον...) πιστούς στην αρχαία Θρησκεία, θα γράψω κάτι που το πιστεύω, και μακάρι να βγω λάθος: η Ελλάς είναι τελειωμένη από χέρι. Δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα Διαφωτιστών, για να ριχτεί ταφόπλακα στην Μεγάλη Ιδέα που υπήρχε μεταξύ των Ρωμηών επί Οθωμανοκρατίας. Αν η Τουρκία είναι τελειωμένη μια φορά, μπροστά στην Νέα Τάξη Πραγμάτων, και απολέσει έδαφος, εμείς είμαστε τελειωμένοι από χέρι.

    Οι λατίνοι παραδουνάβιοι Ορθόδοξοι ονομάσανε το Κράτος τους Ρωμανία (εμείς το λέμε Ρουμ-ανία, παραδόξως, χρησιμοποιόντας την τουρκική ρίζα). Και όσες φορές έχω πάει στην Ρουμανία, το έχω δει με τα μάτια μου: οι άνθρωποι εκεί πέρα έχουνε πάθος για το λεγόμενο "Βυζάντιο", την Ρωμανία δηλαδή. Ακόμα και τώρα ή μάλλον τώρα καλύτερα νέοι άνθρωποι λένε "είθε να ελευθερωθεί η Πόλη, και να ξαναναστηθεί η Ορθοδοξία στην σημερινή Τουρκία".

    Είναι πολύς κόσμος εκεί πέρα...πιό πολλοί από την Ελλάδα...

    Μήνυμα στα κάθε λογής φασιστόμουτρα: αν διαφωνείτε, να το κάνετε με επιχειρήματα, και να σταματήσετε τους εκβιασμούς. Φανερώνετε άγρια ένστικτα από την επιθετικότητα των σχολίων σας...

    "αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει"...

    (sic)

    Kύριε Καλεντερίδη, θέλω να ελπίζω ότι το σχόλιό σας αναφερόταν στον Ορφέα.

    Είναι όντως λυπηρό να μην μπορεί να γίνει διάλογος. Παρέθεσα για ακόμα μια φορά απόψεις και παρατηρήσεις, και αντί να γίνει διάλογος, έχουμε πάλι τσιτάτα από την φασιστική ορολογία...από αυτήν που μας κατέστρεψε!

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eγω δε ξερω τιποτα για το φονο,αλλα ο μικρος κενταει με τη λυρα του!!!Το κατεχει το οργανο, Άξιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ.Π. δηλαδη οποιος μιλαει για Ελλαδα και Ελληνισμο ειναι χρυσαυγιτης και οπαδος του ΛΑΟΣ;Εσεις ρε οι Ρωμανιδικοι ξεπερασατε σε Ελληνοφοβια ακομα και την νεοταξιτικη αριστερα.Φτου σας να μην αβασκαθητε.
    Και μιας και επικαλεισαι τον κο Καλεντεριδη, ρωτησε τον σε ποιον στρατο υπηρετησε.Στον Ελληνικο, η στον Ρωμαϊκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μακούλης Τσαχουρίδης: Όταν οι ρίζες μιλούν απ’ τους βλαστούς! Στην Τραπεζούντα
    Γιουσούφ Κεμάλ Κεσκίν: Όταν οι ρίζες κρατούν παρά την λαίλαπα! Στα Σούρμενα (της Τραπεζούντας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τίποτε στην ιστορία, την πολιτική, την ιστορία δεν είναι άσπρο-μαύρο.
    Νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσει η μονομερής προσέγγιση των θεμάτων και των γεγονότων.
    Η λεξιλαγνία δεν οδηγεί πουθενΆ.
    Η ουσία έχει περισσότερο σημασία.
    Οι ομιλούντες την ελληνική στον Πόντο, χρησιμοποιούσαν και τη λέξη Ρωμαίος, έλεγαν όμως ταυτόχρονα ότι είναι Έλληνες.
    Χρησιμοποιούσαν μάλιστα τη λέξη Έλληνας, όταν ήθελαν να δηλώσουν την ευγενή* τους -σε σχέση με τα άλλα φύλλα που κατοικούσαν στην περιοχή- καταγωγή και την γενναιότητά τους.
    Υπάρχει πληθώρα ακριτικών τραγουδιών και λαϊκών τραγουδιών του 12ου, 13ου, 14ου αιώνα που το επιβεβαιώνει.
    *Τότε εθερωρείτο πονόμιο να είσαι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άλλο πράγμα η ελληνοφωνία, άλλο πράγμα ο "φυλετικά" Έλλην. Η ελληνοφωνία από μόνη της κάνει τον ελληνιστή, και ελληνιστές υπάρχουνε πολλοί, ακόμα και σήμερα, σε πολλές χώρες. Που μιλούν την νεο-ελληνική ή και τα αρχαία καλύτερα και από εμάς που γεννηθήκαμε με αυτή την γλώσσα.

    Ελληνιστής, στα χρόνια των Πτολεμαίων, σήμαινε αυτός που μιλά Ελληνικά. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θεμελιώθηκε πάνω στις δυναστείες των Πτολεμαίων.

    Γιατί αγνοείτε τους Γαλιλαίους και γενικότερα τους Εβραίους ελληνιστές; Ενοχλεί ένας Εβραίος να είναι Έλλην;

    Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έξυπνοι άνθρωποι, και μελετηροί, προσδιορίζουνε την λέξη "Έλλην" φυλετικά. Ρωμαίος σήμαινε τόσο ο ελληνόφωνας όσο και ο λατινόφωνας.

    Ο Γέρων Παϊσιος έλεγε "είμαστε "υπερέλληνες, Ρωμαίοι, βυζαντινοί δηλαδή". Λόγια ενός αγράμματου μα φωτισμένου ανθρώπου.

    Αν μιλάτε για τον 12ο αιώνα, τότε σίγουρα αναφέρεστε στο Σχίσμα του τότε κόσμου μεταξύ Ρωμαϊκής και Φραγκικής Χριστιανοσύνης. Αποτέλεσμα ζυμώσεων που ξεκίνησαν από το 794 μ.Χ., όταν οι Φράγκοι καταλαμβάνοντας την Ρώμη, θελήσανε να αποκαλέσουνε τους Ρωμαίους -με έδρα πια την νέα Ρώμη- "Κακόδοξους-γκρεκορουμ ερρορουμ.

    Αν εννοείται τον Έλληνα ως τον ελληνόφωνα Χριστιανό, τότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας ντροπιάζει ο προσδιορισμός Ρωμαίος, που οι πρόγονοί μας τον κρατήσανε σε πείσμα ενάντια στους πλαστογράφους Φράγκους. Πλαστογράφους, διότι αν διαβάσετε και τις πηγές πλαστογράφησαν ακόμα και χρυσόβουλο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που έδινε το Πρωτείο δήθεν στον Πάπα Ρώμης-αποδείχτηκε ότι η πλαστογραφίε έγινε τότε, τον 8ο αιώνα.

    Πολύ εύκολα βάζετε μια στάμπα "Ρωμανιδικός", αλλά δεν έχω δει κανένα επιχείρημα, καμιά αναφορά σε πηγή.

    Είναι φαίνεται συμφέρον το όραμα ενός "Ελληνισμού", που αποκλείει ακόμα και τους ίδιους τους Βλάχους κ. Καλεντερίδη. Γιατί το έχω αναφέρει ξανά, όσες τούμπες και να κάνουμε, οι Βλάχοι στην καθολική τους Ιστορία είναι λατινόφωνοι. Και έτρωγαν πολύ ξύλο στην Θεσσαλία και την Ήπειρο και την Μακεδονία, όταν μιλούσανε λατινικά δημόσια...αν αμφιβάλεται, ρωτήστε την μητέρα της μητέρας μου, την γιαγιά μου, που φθάνει αισίως τα 85...η προγιαγιά μου, που πρόλαβε Τούρκους στην Θεσσαλία, δεν μιλούσε γρι ελληνικά.

    Θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα κάτω. Ο οδοστρωτήρας της ελληνοφωνίας, της αρχαιολαγνίας και ενός μονοδιάστατου Ελληνισμού, εννοούμενος ως μια απευθείας καταγωγή από αρχαίες φυλές είναι τόσο ανιστόρητος, όσο κι επικίνδυνος.

    Καταλήγω, σαν ανταπάντηση στα παραπάνω, ότι για μένα ρομαντικοί είναι αυτοί που αγνοούνε αιώνες ιστορίας, και στηρίζουνε όλα τα επιχειρήματά τους στους εχθρούς του Γένους: στον Πλήθωνα και τους μαθητές του, στους Φράγκους και στον Κοραή και τον Διαφωτισμό.

    Ποτέ δεν είναι αργά...οι πηγές βρίσκονται στα ράφια και στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Ανοιχτό μυαλό θέλουνε, να ξεπεράσει κανείς προκαταλήψεις, και η αλήθεια μιλάει από μόνη της.

    Αν λέγατε στον Δαβίδ τον Κομνηνό ότι είστε Έλλην, θα καταλάβαινε ότι εννοείτε Ρωμαίος ελληνόφωνας. Αν λέγατε στον Ηράκλειο το ίδιο πράγμα, δεν θα καταλάβαινε που το πάτε...και όποιος καταλαβαίνει κατάλαβε...

    Ένα όραμα Ελληνισμού στα Βαλκάνια, και ως ανταπάντηση στον νεο-Οθωμανισμό, θα καταλήξει με την μούρη μας κιμά.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητε Κ.Π. ποιος σου ειπε οτι εμεις που επιμενουμε Ελληνικα γουσταρουμε τους Φραγγους; Προσωπικα ειμαι θεσει αντιευρωπαϊστης και δεν θελω να βλεπω Φραγγο ουτε ζωγραφιστο.Και αυτο που με ενοχλει περισσοτερο σ'αυτους ειναι η υποκρισια τους.Οι κατα τα αλλα εταιροι μας.Που στη διαρκεια της νεοτερης ιστοριας, οποτε τους δινοταν η ευκαιρια μας καρφωναν πισωπλατα.Και αυτο διοτι το συμφερον της τσεπης τους εινα πανω απο ολα.Προσφατο παραδειγμα η σταση που κρατουν εναντι της Ελλαδος στις δυσκολες στιγμες που περναει.Αρα τον χαρακτηρισμο "φραγγολεβαντινος" να τον απευθυνεις αλλου.Εμεις τουλαχιστον εχουμε καποιες στοιχειωδεις γνωσεις ιστοριας.Αυτο ομως δεν μας κανει αυτοματως και Ρωμαιους.Αλλο το ενα και αλλο το αλλο.Απο τη στιγμη που το νεο Ελληνικο εθνικο κρατος δημιουργηθηκε μετα απο εναν μακροχρονιο εθνικοαπελευθερωτικο αγωνα που κοστισε ποταμους αιματος, ειναι χρεος μας να το στηριξουμε με ολες μας τις δυναμεις διοτι τελικα μονο αυτο εχουμε.Και η απαντηση μας στον μπαμπουλα του νεο-οθωμανισμου ειναι να το ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.Αλλα βρες μου εσυ πολιτικαντηδες και διαννοουμενους με κακαλα που θα ξεκινησουν μια τετοια εκστρατεια. Διοτι πριν απο 100 χρονια τοτε που η Ελλαδα μεγαλωνε σε μεγεθος, η πολιτικη ηγεσια αλλα και η Ελληνικη διανοηση ηταν συσσωμα ταγμενες στην εθνικη ιδεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχουμε μπέρδεμα ιστορίας-επιστήμης γενικότερα με την ιδεολογία κι αυτό είναι το θέμα!Από πια μεριά θα το δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. (1)

    8:58 είμαι μαζί σου πατριώτη...με άγγιξε η ζεστασιά του λόγου σου, μα την αλήθεια στο λέω.

    Προσπάθησα τον Μάιο να ξεκινήσω διάλογο, με αφορμή δημοσίευμα για την ρουμανική Κυβέρνηση, και την προσέγγισή της με την βλαχική κοινότητα στην Αλβανία. Εξέφρασα απόψεις περί Ρωμανίας, και ενώ πίστευα θα βρω δημιουργικούς ανθρώπους που θα με "κολλήσουνε στον τοίχο" με επιχειρήματα (κάτι που πάντα το αναζητώ, να ανανεώνω την γνώση: και αυτό το πετυχαίνει κανείς μόνον όταν συνομιλεί με ανθρώπους κάποιου μορφωτικού επιπέδου), ωστόσο συνάντησα ανθρώπους που φανατισμένα με αποκαλούσανε ανθέλληνα. Έπεσα στην παγίδα ενός αδιεξόδου διαλόγου, που κατέληξε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς...

    Το Κράτος της Ελλάδας, όπως στήθηκε, όπως εξελίχθηκε, δεν είναι παρά η παρακμή χιλιετιών ιστορίας. Δημιουργήθηκε ακριβώς για να ρίξει την ταφόπλακά του στην Ρωμιοσύνη που πάλεψε και τα κατάφερε να επιβληθεί στους Οθωμανούς.

    Αν διαβάσεις τις πηγές, που έχω κουραστεί να γράφω παραδείγματα σε διαφορετικές αναρτήσεις, θα δεις πως ο Καποδίστριας βγήκε στην κυριολεξία "νοκ αουτ", όχι από τους σνομπ Άγγλους ή τους διστακτικούς Ρώσους (άλλωστε η κουρασμένη από πολέμους Ρωσία δεν είχε λόγο να χύσει και άλλο από το αίμα της για μια Ιδέα που φάνταζε ρομαντική), αλλά από τον ίδιο τον Κοραή.

    Όραμα του Καποδίστρια, κάτι που προσπάθησε με όλη του την δύναμη να φέρει σε πέρας, ήτανε η απελευθέρωση της Πόλης και όλων των Ορθοδόξων λαών, και η δημιουργία Κράτους/Βασιλείου στυλ ομοσπονδίας, με με πρωτεύουσα την Πόλη.

    Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσοι Βλάχοι υπάρχουνε σε Αλβανία, Ελλάδα, Σκόπια, Βουλγαρία και Ρουμανία (Romania θα έλεγα καλύτερα, διότι το Ρουμ-ανία είναι αποπροσανατολιστικό).

    Γνωρίζεις την συνεισφορά των Βλάχων στον πολιτισμό και την άμυνα της υπερχιλιετούς ιστορίας του (δήθεν) "Βυζαντίου";

    Αξιοποιήσαμε αυτή την δυναμική ποτέ; Και να πω και το άλλο, που μας καίει σήμερα εξαιτίας της ΑΝΙΣΤΟΡΗΣΙΑΣ μας: έχουμε ποτέ αξιοποιήσει τους Αλβανίτες (Αρβανίτες); Θα μπορούσανε να είναι αδελφοί μας, και αναφέρομαι στους Χριστιανούς.

    Μα πώς θα την αξιοποιήσουμε, βαπτίζοντας τους Βλάχους Έλληνες, απογόνους του Περικλή; Έχεις διαβάσει Κοραή; Για μένα δεν υπάρχει πιο γραφικός συγγραφέας, ειλικρινά...το να βαπτίζεις τους πάντες Έλληνες, και να ομογενοποιείς τον πληθυσμό, υποτάσσοντας τα πάντα σε μια κατασκευασμένη ελληνικότητα σημαίνει να ζεις σε ένα παραμύθι, σε μια φούσκα.

    Αν ψάχνουμε τον δίκιο μας, φίλτατε, θα πρέπει να βρούμε μόνοι μας την αληθινή μας ταυτότητα, και μετά να "πείσουμε" τους γύρω μας: να βρούμε έστω και συγκυριακούς συμμάχους, σε Ανατολή και Δύση.

    -συνεχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. -συνέχεια-

    Ο δρόμος είναι πια πολύ δύσκολος, και αναφέρομαι στο Κράτος της Ελλάδας. Η κρατική οντότητα, το έθνος-κράτος όπως επιβλήθηκε στους λαούς της Ευρώπης, καταρρέει: και αντί να ψάξουμε λογικές λύσεις, καταλήγουμε στον υπερεθνικισμό.

    Και μια λογική λύση είναι να δούμε ποιοί ήμασταν ΠΡΙΝ από την δημιουργία του Κράτους.

    Οι απόγονοι αυτών που υπογράψανε τα Πρωτόκολλα αναγνώρισης/δημιουργίας ανεξαρτήτου Βασιλείου, την σημερινή Ελλάδα, γνωρίζουνε όλη την αλήθεια και τα παρατράγουδα αυτής της κατασκευής: έχεις διαβάσει για τις απελάσεις, από την ελλαδική επικράτεια, ως Ρωμαίων, χιλιάδων ανθρώπων;

    Και ποιοί κρατήθηκαν εντός των ορίων ως "Έλληνες"; Βλάχοι, Αλβανίτες, Σλαύοι...έγινε τυχαία νομίζεις αυτό; Και ο ξεριζωμός των Ρωμηών, το '22, έγινε και αυτός τυχαία; Δεν φαίνεται ότι ήτανε μια καλοστημένη παγίδα της Δύσης, μια αδιέξοδη κατάσταση, με στόχο την εξαφάνιση και της τελευταίας κητίδας πολιτισμού, που να μπορεί να επαναφέρει την Ρωμανία.

    Γιατί η Ρωμανία χιλιοτραγουδήθηκε, και ποτέ δεν λησμονήθηκε. Και αποτέλεσε όραμα των Ρωμηών (υποκοριστικό των Ρωμαίων), τόσο δυνατό, που εμένα μου το μεταλαμπάδευσαν οι παπούδες μου, που τόσο αγαπούσα: η φλόγα αυτή είναι ζωντανή μέσα μου.

    Και πιστεύω, και αυτή είναι προσωπική άποψη και καλοζυγισμένη, το Ελλαδικό Κράτος θα φέρεται πάντοτε προδωτικά. Όταν απαλαγούμε από τα δεσμά αυτού του Κράτους, τότε θα προκόψουμε.

    Αυτό είναι που με κάνει ν' αγαπώ τον κύριο Καλεντερίδη, και χωρίς να τον γνωρίζω να τον σέβομαι: τον είδα τυχαία στον δρόμο, αναπάντεχα, και αμέσως τον πλησίασα γεμάτος ενθουσιασμό. Ο τρόπος που έδρασε στην υπόθεση Οτσαλαν ήταν αυτός που του υπαγόρευσε η Ρωμέικη συνείδησή του, και όχι το Παρακράτος της Ελλάδας.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "οι Βλάχοι στην καθολική τους Ιστορία είναι λατινόφωνοι"

    Αγαπητέ Κ/Π/, οι Βλάχοι στήν καθολική τους ιστορία υπήρξαν δίγλωσσοι. Βασισμένος στήν δική σου λογική της αποκλειστικής Λατινοφωνίας των Βλάχων,ο Μουσολίνι προσπάθησε στήν διάρκεια της κατοχής να δημιουργήσει ενα ανεξάρτητο κράτος στην καρδιά της Ελλάδας με την επωνυμία "πριγκιπάτο της Πίνδου" που θα είχε ως πρωτεύουσα το χωριό Σαμαρίνα του Νομου Γρεβενών.Η ιδέα τελικά δεν ετελεσφόρησε διότι επενέβη ο καπετάν Άρης(Βελουχιώτης)που αν και Βλάχος, διέλυσε εν τη γεννέσει του αυτό το κράτος.
    Μην ξεχνάς ακόμα οτι το νεότερο Ελληνικό κράτος "στήθηκε" με Βλάχικο χρήμα.Αν οι Βλάχοι δεν αισθανόταν Έλληνες, γιατί να δώσουν τα ωραία τους λεφτά και να "κτίσουν" κάτι που δεν θεωρούσαν δικό τους;
    Ωρα είναι τωρα να αρχίσουν να σε πετροβολούν και οι Βλάχοι του ιστολογίου.

    http://polylitoikairoi.blogspot.com/2010/10/blog-post_03.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Aγαπητέ 10.56, αν διάβαζες πιο προσεκτικά τί έγραψα παραπάνω, θα έβλεπες ότι δεν υποστηρίζω αυτά που μου καταλογίζεις. Η προσεκτική ανάγνωση είναι απαραίτητη σε έναν διάλογο για την ιστορία: δεν γράφουμε για πολιτική εδωπέρα, και είναι επικίνδυνο να μελετάς επιπόλαια τόσο σημαντικά θέματα.

    Οι Βλάχοι, έγραψα, ήτανε μέρος της Ρωμιοσύνης, και η συνεισφορά τους στην άμυνα και τον πολιτισμό της Ρωμανίας ήτανε καίριας σημασίας, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στα Παλαιολόγεια χρόνια, που η Ρωμιοσύνη άρχισε να κατακερματίζεται. Άλλωστε είναι οι μόνοι, μαζί με τους Ούγγρους, που απάντησαν θετικά στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο για βοήθεια στην Πόλη, άσχετα αν η Άλωση έγινε αιφνίδια και προδωτικά, ακόμα και με την βοήθεια των Σέρβων.

    Έγραψα παραπάνω ότι οι γονείς της μητέρας μου είναι Βλάχοι: οι γονείς τους (που τους πρόλαβα, μιας και πεθάνανε και αυτοί υπερήλικες) δεν μιλούσανε γρι ελληνικά. Αν ρωτήσεις την 85χρονη γιαγιά μου, δεν επιτρεπότανε να μιλήσει κανείς τα λατινικά δημόσια: έπεφτε γερό ξύλο. Τον παπού μου θα τον σκοτώνανε, στο δημοτικό...διάβασε, επιμένω, προσεκτικά, διότι η επιπόλαια ανάγνωση δεν οφελεί κανέναν.

    Ο Μουσολίνι, απόγονος Λομβαρδών, Ενετών, Γενοβέζων, ό,τι τελοσπάντων και να 'τανε, Ρωμαίος δεν ήτανε.

    Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά τί έγραψα παραπάνω, δεν θα με βάλεις στον κόπο (ούτε τον εαυτό σου) να γράφω τα ίδια πράγματα.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Y.Γ.

    Για εσωτερική κατανάλωση μπορούμε να βαπτίζουμε τους πάντες Έλληνες. Αλλά έτσι δεν λύνονται εθνικά προβλήματα...η Ρουμανία, επίσημα σαν Κράτος, προσεγγίζει επικίνδυνα τις βλαχικές κοινότητες στα Βαλκάνια.

    Αν οι Βλάχοι εντός των ελλαδικών ορίων, και αυτοί που βρίσκονται στα σύνορα, θέλουνε να είναι Έλληνες, δεν το εννοούνε πάντως φυλετικά, και αυτό μπορώ πια να στο πω από ψηλαφιτή εμπειρία: νομίζουνε (αναφέρομαι σε Βορειοηπειρώτες και Βλάχους Σκοπίων) ότι είμαστε η "Μητέρα Πατρίδα" που θα τους σώσει...σωθήκανε...

    Ελάχιστο ίχνος ρεαλισμού, θα δημιουργούσε έναν άξονα, βασισμένο στην ιστορική Ρωμανία, όπου συγκεκριμένοι Ορθόδοξοι λαοί, κοινότητες σαν αυτές των Βλάχων, των Αλβανιτών, και άλλων Ρωμηών, όπως των ελληνοφώνων του Πόντου, θα αποτελούσανε δύναμη ικανή να αναμετρηθούμε με την απειλή του νεο-Οθωμανισμού.

    Το Κράτος της Ελλάδας έχει πληθυσμούς που έχουνε πολλά κοινά με αυτούς της σημερινής Αλβανίας, των Σκοπίων (βγάλετε από μέσα τους ψευδο-Μακεδόνες/βουλγαροφώνους), της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και φυσικά της Σερβίας.

    Επαναλαμβάνω την άποψή μου: η αντίδραση στην Νέα Τάξη πραγμάτων μέσω του υπερεθνικισμού, του στρουθοκαμηλισμού δηλαδή, θα έχει καταστροφικές συνέπειες, χειρότερες από το '22. Είμαστε ένα τίποτα, κατακερματισμένοι και ανίσχυροι, οι ελληνόφωνες Ρωμηοί.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υ.Γ. 3

    "ώρα ν' αρχίσουνε να σε πετροβολούνε και οι Βλάχοι του ιστολογίου"

    (10.56, 4/10)

    Πάλι αρχίσαμε με τις πέτρες και την βία...

    ...αν δεν απαλλαχθεί ο λόγος μας από τέτοιες εκφράσεις, από την λεκτική βία (που γίνεται και φυσική πολύ εύκολα), αν δεν απαλλαχθούμε από την νεο-φασιστική ορολογία, δεν θα υπάρξει ποτέ εθνική ομόνοια.

    Εξακολουθώ να είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας: θα απωλέσει όχι μόνον έδαφος η Ελλάδα, αλλά θα πάρει μαζί της στην καταστροφή και τους τελευταίους θύλακες αντίστασης, τους εναπομείναντες Ρωμηούς της Πόλης, του Πόντου, έχουντας απολέσει τους Βλάχους: αλήθεια, φίλτατε ξέρεις ότι η βλαχική γλώσσα πεθαίνει στην Ελλάδα, ενώ ζει και βασιλεύει στα άλλα Βαλκάνια;

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λοιπον ΚΠ.το προβλημα με τους Βλαχους ειναι οπως και το δικο μας εδω στον Ελλαδικο χωρο το γλωσσικο.δεν μιλανε ολοι την ιδια διαλεκτο.αυτοι αποτον Α.Δημητριο Κατερινης μιλανε 80% ιδια με τα Ρουμανικα αλλοι απο το Σελι οχι και πολλα αλλα.αυτα τα γνωριζω γιατι ετυχε να δουλευω Ρουμανια,Μολδαβια κλπ.θα'θελα να πω στον εναν απο τους δυο σας γιατι ειμαι αρρωστος και δεν μπορω στο πολυ διαβασμα,οτι ο πατερας μου πουπεθανε πληρης ημερων 94 ετων μ'ελεγε ΝΕΠΕ ΩΡΩΜΑΙΕ ελ'αδα ντο ειν'ατα ντο λες; θελω να πιστευω λοιπον εκτος της παραφθορας της γλωσσης δια μεσου των αιωνων αναφερομαι στο νεπε που ειναι τουρκικο.η γλωσσα μας ειτανε η αρχαια Ελληνικη.οταν καποιες αλλες φυλες θελουν ναλοιδωρησουν τον ποντιο λενε αυτος αστον ειναι αουτος χωρις να γνωριζουν οτι αναφερονται στο αυτος ουτος.δεν ξερω πολλα αλλα ξερω οτι ηταν αυτοι που εβγαλαν τους αποδεκατισμενους Ελληνες στον Ελλησποντο που ειχα τα καραβια τους και ανεκραξαν το περιφημο θαλαττα-θαλαττα.ξερω οτι ηταν εποικιστες Ιωνες των παραλιων της ΜαυρηςΘαλασσας.ξερω οτι οταν θελουν να πουν αυτος ειναι Ελληνας στην Μαυρη Θαλασσα θα σεπουν ρουμ και τι μιλαει αυτος;Ρουμτζα σε αλλες περιοχες σε λενε γιουναν.αυτα που σας λεω τα γνωριζω επειδη δουλευα και στην Τουρκια 4 χρονια.

      Διαγραφή
  22. CONTRA (SE DICUNT ) “ROMANOS”

    Προς Κ.Π.: Η «ιστορική σας ανάλυση» είναι επιεικώς επιφανειακή και «διατελούσα εν μετρία συγχύσει ». Ο όρος «Ρωμαίος» (Ρωμιός) στο Μεσαίωνα είχε γεγονός ότι ο όρος «έθνος» (natio) δεν είχε την ίδια σημασία με αυτή που έχει σήμερα π.χ. “jus natiorum”, δεν σήμαινε κατά ανάγκην «διεθνές δίκαιο όπως το εννοούμε σήμερα)
    Οι ΕΛΛΗΝΕΣ την περίοδο που έχει (εσφαλμένα) καθιερωθεί να αποκαλείται «Βυζαντινή» χρησιμοποιούσαν τον όρο «Ρωμαίοι» αυτό το έκαναν γιατί ως μετά το έδικτο του Καρακάλλα ήταν ΝΟΜΙΚΑ «Ρωμαίοι πολίτες» (αυτό εξηγεί και την οργισμένη αντίδραση του Νικηφόρου Φωκά στον Λιουτπράνδο της Κρεμμώνας όταν ο τελευταίος τον αποκάλεσε «Βασιλέα των Ελλήνων»).Εξάλλου στον Μεσαίωνα οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν «Ρωμαϊκής¨» καταγωγής η ότι είχε συγγένεια με Ρωμαίους εθεωρείτο(κυρίως στην Δύση) ως άτομο υψηλού κύρους (παρά τους ισχυρισμούς του Λιουτπράνδου της Κρεμμώνας περί του αντιθέτου ) Για αυτό τον λόγο π.χ. Οι Φράγκοι και οι Ουάλοι ισχυρίζονταν οτι κατάγονταν από τους Τρώες άρα ήταν συγγενείς των Τρώων. Προς επίρρωση τούτων οποίος ενδιαφέρεται μπορεί να κοιτάξει τον Γρηγόριο της Τουρ, το “De excidiu et conquestu Britaniae” (Περί της ερήμωσης και της κατάκτησης της Βρετανίας) του Gildas (Αγίου Γιλδάσιου) και τον Geraldius Camprensis (αν θυμάμαι καλά το τελευταίο όνομα ) συνεχιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν λοιπόν οι ΕΛΛΗΝΕΣ «αποφάσισαν» να γίνουν «Ρωμαίοι» (πότε?¨γιατί?) με την εθνολογική- πολιτισμική έννοια του όρου (όπως π.χ. οι Φρύγες και οι Λύκιοι «αποφάσισαν» να γίνουν ΕΛΛΗΝΕΣ ή δυστυχώς αρκετοι Μικρασιάτες ΕΛΛΗΝΕΣ μεταστράφηκαν σε Τούρκους μέσω του εξισλαμισμού) θα μπορούσε ο Κ.Π. να μας «διαφωτίσει» για ποιο λόγο οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ έμαθαν λατινικά όπως π.χ. οι Κέλτες και οι Ίβηρες στην Δ. Ευρώπη (ξεκινώντας έτσι την πορεία που θα οδηγούσε στα Γαλλικά και τα Ισπανικά αντίστοιχα) ή οι Λίβυες και οι Νουμιδοί στην Β. Αφρική ? (Μάλιστα η Αφρική στους Ρωμαϊκούς χρόνους «εκαλείτο η τροφός των δικηγόρων», Will Durant “History of Word Civilisation” ,Simon & Soustler, New York, USA 1955, 3ος τόμος, πράγμα το οποίο υποδηλώνει διαδεδομένη γνώση λατινικών ανώτερου επιπέδου ) Εκτός φυσικά και αν μπορεί να αποδείξει ότι οι ομιλούμενες διάλεκτοι στον Ελλαδικό χώρο π.χ. τα ποντιακά ήταν λατινογενείς πράγμα το οποίο ΕΜΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ! και οι πολυάριθμοι πόντιοι οι οποίοι συμμετέχουν στον Ινφογνώμονα μπορούν να το επιβεβαιώσουν . Τα μόνα γλωσσικά δάνεια αφορούσαν κυρίως στρατιωτικούς – διοικητικούς όρους, αλλά ανάλογο φαινόμενο συνέβη στην Αγγλία επί Νορμανδών (1066-1178) με τους Νορμανδούς να «εισάγουν» Γαλλικούς στρατιωτικούς – διοικητικούς όρους (militia αντί για fyrd= εθνοφρουρά,Parliament αντί για Witan= κοινοβούλιο, Prince αντί για aelthing =πρίγκιπας κτλ), χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι Αγγλοσάξονες έγιναν Γάλλοι, αρά ούτε και οι ΕΛΛΗΝΕΣ «Ρωμαίοι».Κατά συνέπεια από την στιγμή που οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν υιοθέτησαν τα λατινικά (και ας κοιτάξει οποίος θέλει τον Προκόπιο Καισαρείας και πιο συγκεκριμένα τα δυο πρώτα βιβλία του έργου του «Περί Πόλεμων» για αποδείξεις ) και τον «Ρωμαϊκό Πολιτισμό»( αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο) η όλη συζήτηση περί «Ρωμαίων» είναι πολύ απλά άνευ αντικειμένου ή όπως θα έλεγε και ο Ελύτης «ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη" (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αν λοιπόν οι ΕΛΛΗΝΕΣ «αποφάσισαν» να γίνουν «Ρωμαίοι» (πότε?¨γιατί?) με την εθνολογική- πολιτισμική έννοια του όρου (όπως π.χ. οι Φρύγες και οι Λύκιοι «αποφάσισαν» να γίνουν ΕΛΛΗΝΕΣ ή δυστυχώς αρκετοι Μικρασιάτες ΕΛΛΗΝΕΣ μεταστράφηκαν σε Τούρκους μέσω του εξισλαμισμού) θα μπορούσε ο Κ.Π. να μας «διαφωτίσει» για ποιο λόγο οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ έμαθαν λατινικά όπως π.χ. οι Κέλτες και οι Ίβηρες στην Δ. Ευρώπη (ξεκινώντας έτσι την πορεία που θα οδηγούσε στα Γαλλικά και τα Ισπανικά αντίστοιχα) ή οι Λίβυες και οι Νουμιδοί στην Β. Αφρική ? (Μάλιστα η Αφρική στους Ρωμαϊκούς χρόνους «εκαλείτο η τροφός των δικηγόρων», Will Durant “History of Word Civilisation” ,Simon & Soustler, New York, USA 1955, 3ος τόμος, πράγμα το οποίο υποδηλώνει διαδεδομένη γνώση λατινικών ανώτερου επιπέδου ) Εκτός φυσικά και αν μπορεί να αποδείξει ότι οι ομιλούμενες διάλεκτοι στον Ελλαδικό χώρο π.χ. τα ποντιακά ήταν λατινογενείς πράγμα το οποίο ΕΜΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ! και οι πολυάριθμοι πόντιοι οι οποίοι συμμετέχουν στον Ινφογνώμονα μπορούν να το επιβεβαιώσουν (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα μόνα γλωσσικά δάνεια αφορούσαν κυρίως στρατιωτικούς – διοικητικούς όρους, αλλά ανάλογο φαινόμενο συνέβη στην Αγγλία επί Νορμανδών (1066-1178) με τους Νορμανδούς να «εισάγουν» Γαλλικούς στρατιωτικούς – διοικητικούς όρους (militia αντί για fyrd= εθνοφρουρά,Parliament αντί για Witan= κοινοβούλιο, Prince αντί για aelthing =πρίγκιπας κτλ), χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι Αγγλοσάξονες έγιναν Γάλλοι, αρά ούτε και οι ΕΛΛΗΝΕΣ «Ρωμαίοι».Κατά συνέπεια από την στιγμή που οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν υιοθέτησαν τα λατινικά (και ας κοιτάξει οποίος θέλει τον Προκόπιο Καισαρείας και πιο συγκεκριμένα τα δυο πρώτα βιβλία του έργου του «Περί Πόλεμων» για αποδείξεις ) και τον «Ρωμαϊκό Πολιτισμό»( αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο) η όλη συζήτηση περί «Ρωμαίων» είναι πολύ απλά άνευ αντικειμένου ή όπως θα έλεγε και ο Ελύτης «ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη» (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το σημείο όμως που αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία την «μετρία σύγχυση» στην οποία διατελεί ο προαναφερόμενος σχολιαστής είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στον Μιχαήλ Ψελλό, (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η πολιτική σταδιοδρομία του τελευταίου ήταν αψεγάδιαστη, ειδικότερα σε ότι αφορά την συμπεριφορά του απέναντι στον Ρωμανό Δ! Διογένη).Σύμφωνα με τον σχολιαστή λοιπόν, ο Ψελλός ήταν ένα αντιγραφέας της «Δυτικής Φιλοσοφίας» και με την χρήση του όρου «Σκυθές» έδειχνε στοιχειώδη άγνοια των λαών που περιέγραφε. Πρώτον, στην περίοδο που ζούσε ο Ψελλός (τον 11ον αιώνα μ.Χ.) δεν υπήρχε «Δυτική Φιλοσοφία» για να την αντιγράψει, δεδομένου ότι ο μεν Βοήθιος “De consoliatione Philosphiae” (περί της παρηγοριάς της Φιλοσοφίας) έχει ζήσει 500 με 600 χρόνια ΠΡΙΝ τον Ψελλό, ο Αλκουίνος,, οποίος εξάλλου ΔΕΝ ήταν φιλόσοφος, αλλά χρονικογράφος (κατά κύριο λόγο) 200 χρονια ΠΡΙΝ τον Ψελλό, και ο Θώμας ο Ακουίνατης ( με τον οποίο ξεκινά η «Δυτική Φιλοσοφία») έζησε περί τα 200 χρόνια ΜΕΤΑ τον Ψελλό.(συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Επιπλέον το γεγονός ότι τα λατινικά, η γλώσσα στην οποια έγραψαν τα έργα τους οι προαναφερόμενοι συγγραφείς ήταν ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ στο αποκαλούμενο «Βυζάντιο» σήμαινε ότι ο Ψελλός πιθανότατα αγνοούσε την ίδια την ύπαρξη του Βοήθιου και σίγουρα αγνοούσε την ύπαρξη του Αλκουίνου πόσο μάλλον το έργο τους. Δεύτερον λόγω του έμφυτου συντηρητισμού του «Βυζαντίου» διάφοροι συγγραφείς επέμεναν να χρησιμοποιούν αρχαϊκά ονόματα για να περιγράψουν σύγχρονους τους λαούς με μόνο κριτήριο για την ονομασία τις αναφορές σε κλασσικούς συγγραφείς .Έτσι έχουμε «Κέλτες» για τους πρώιμους Γάλλους, (Λέων ο ΣΤ! ο Σοφός στα «Τακτικά») ή για τους Νορμανδούς (Άννα η Κομνηνή στην «Αλεξιάδα») στην δεύτερη πηγή έχουμε «Ταυρόσκυθες» (Ρώς, πρωιμοι Ρώσοι: Tαυρική= Κριμαία + Σκυθία = Ρωσία – Ουκρανία). Επειδή κανείς δεν «κατηγόρησε» για «ασχετοσύνη» τόσο τον Λέοντα ο ΣΤ! ο Σοφό όσο και την Άννα την Κομνηνή γιατί λοιπόν, να αποδώσει αυτόν τον «τίτλο» στον Ψελλό ο οποίος ακολουθούσε τις ίδιες πρακτικές με τους υπόλοιπους συγγραφείς? (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Έτσι έχουμε «Κέλτες» για τους πρώιμους Γάλλους, (Λέων ο ΣΤ! ο Σοφός στα «Τακτικά») ή για τους Νορμανδούς (Άννα η Κομνηνή στην «Αλεξιάδα») στην δεύτερη πηγή έχουμε «Ταυρόσκυθες» (Ρώς, πρωιμοι Ρώσοι: Tαυρική= Κριμαία + Σκυθία = Ρωσία – Ουκρανία). Επειδή κανείς δεν «κατηγόρησε» για «ασχετοσύνη» τόσο τον Λέοντα ο ΣΤ! ο Σοφό όσο και την Άννα την Κομνηνή γιατί λοιπόν, να αποδώσει αυτόν τον «τίτλο» στον Ψελλό ο οποίος ακολουθούσε τις ίδιες πρακτικές με τους υπόλοιπους συγγραφείς? (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επίσης ο Κ.Π. αντί να κατηγορεί τον αξιότιμο sapphire ως «χρυσαυγίτη» (βάσει ποιων στοιχείων άραγε?) θα του ήταν εύκολο να` εξηγήσει γιατί το λογύδριο του περί «λατινόφωνων Βλάχων» κτλ είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ της Ιταλικής- Φασιστικής προπαγάνδας της οποίας απότοκος ήταν η προσπάθεια δημιουργίας «Πριγκιπάτου της Ηπείρου» κατά την διάρκεια της Κατοχής?
    Σε τελική ανάλυση αν ο Κ.Π. δεν αισθάνεται ΈΛΛΗΝΑΣ αλλά «Ρωμαίος» (όπως έχει άλλωστε κάθε δικαίωμα) μπορεί άμα θέλει να φύγει από την ΕΛΛΑΔΑ και να παει στην Ρώμη ή όπου αλλού θέλει! Έτσι και αλλιώς εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε πολιτισμένο ΕΘΝΟΣ και δεν κρατάμε κανέναν παρά την θέληση του (αντίθετα με την νομοθεσία του Διοκλητιαν (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. A propos που λενε και οι Γάλλοι θα μπορούσε αν του είναι δυνατό, μια που αναφέρθηκε σε «Ρωμαϊκό Πολιτισμό» και «Ελληνική Βαρβαρότητα» να μας σχολιάσει το κάτωθι απόσπασμα?: “Και για οποίους παραβιάσουν αυτούς τους νόμους με χαρά μου αναγγέλλω ότι θα τιμωρηθούν με θανάτωση» ( Διοκλητιανός «Εδικτο περι τιμων» Επίλογος, 305 μ. Χ..)
    Ούτε ο Δράκων δεν χρησιμοποιούσε τέτοιο τόνο! Αν τέτοιου είδους είναι ο πολιτισμός που «ευαγγελίζεται» ο Κ. Π. αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα θεωρεί ως βαρβαρότητα! Μήπως άραγε αυτό που υπέστησαν οι Καρχηδόνιοι και οι Κορίνθιοι το 146 π.Χ.? (Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους διαχειριστές του site που τους ταλαιπωρώ με τόσο μεγάλο κείμενο τέτοια ώρα)
    Χρήστος Βούλγαρης από Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. A propos που λενε και οι Γάλλοι θα μπορούσε αν του είναι δυνατό, μια που αναφέρθηκε σε «Ρωμαϊκό Πολιτισμό» και «Ελληνική Βαρβαρότητα» να μας σχολιάσει το κάτωθι απόσπασμα?: “Και για οποίους παραβιάσουν αυτούς τους νόμους με χαρά μου αναγγέλλω ότι θα τιμωρηθούν με θανάτωση» ( Διοκλητιανός «Εδικτο περι τιμων» Επίλογος, 305 μ. Χ..)
    Ούτε ο Δράκων δεν χρησιμοποιούσε τέτοιο τόνο (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αν τέτοιου είδους είναι ο πολιτισμός που «ευαγγελίζεται» ο Κ. Π. αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα θεωρεί ως βαρβαρότητα! Μήπως άραγε αυτό που υπέστησαν οι Καρχηδόνιοι και οι Κορίνθιοι το 146 π.Χ.? (Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους διαχειριστές του site που τους ταλαιπωρώ με τόσο μεγάλο κείμενο τέτοια ώρα)
    Χρήστος Βούλγαρης από Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ 10:56 αν και οι Βλάχοι είναι ελληνόφωνοι, τότε γιατί δεν είναι ελληνόφωνοι στην Ρουμανία, την Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Σερβία;

    Μου φαίνεται όλα είναι ελ... για κάποιους...

    Αν ήξεραν ότι το πρόθεμα ελ- προέρχεται από την ανατολή, πιθανότατα περσικό, ενώ το ρωμ- είναι καθαρότατα...ελληνικό!

    http://www.youtube.com/watch?v=E-OtiFI-Zrk&feature=related

    Οι Βλάχοι "ελληνόφωνοι"...μόνο αυτό μας έμεινε πια, να βαπτίσουμε και τους Άραβες, και τους Πέρσες ελληνοφώνους, για να δέσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Απάντηση προς Χρήστο Βούλγαρη, από Λονδίνο, σε κομμάτια:

    ~~~
    Η «ιστορική σας ανάλυση» είναι επιεικώς επιφανειακή και «διατελούσα εν μετρία συγχύσει ».
    ~~~
    Απάντηση: Διαβάζοντας προσεκτικά την δική σας απάντηση, πέρα από το ευ λέγειν, δεν διακρίνω παρά μια αγωνιώδη προσπάθεια να δημιουργήσετε μια συνέχεια του Ελληνισμού, φυλετική και γλωσσική. Θα ήθελα να σας προσκαλέσω να απαντήσετε σε αυτά που θα σας θέσω παρακάτω, με ιδιαίτερη προσοχή.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ Xρήστος Βούλγαρης

    Εξάλλου στον Μεσαίωνα οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν «Ρωμαϊκής¨» καταγωγής η ότι είχε συγγένεια με Ρωμαίους εθεωρείτο(κυρίως στην Δύση) ως άτομο υψηλού κύρους
    ~~~

    Aπάντηση: Είναι δική σας ερμηνεία αυτή, και μου αρέσει. Ωστόσο κατά την δική μου άποψη, η επιδίωξη του προσεταιρισμού της "Ρωμαϊκής" ταυτότητας από τα έθνη στα οποία αναφερθήκατε οφείλεται κατ' εμέ στην προσπάθεια απόκτησης ταυτόητας. Διότι αν όντως θαύμαζαν τον Ρωμαϊκό πολιτισμό οι συγκεκριμένες εθνότητες, θα επιδίωκαν να γίνουν τμήμα της Αυτοκρατορίας. Νομίζω πως οι αναλύσεις στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενικές.

    @ Xρήστος Βούλγαρης

    Αν λοιπόν οι ΕΛΛΗΝΕΣ «αποφάσισαν» να γίνουν «Ρωμαίοι» (πότε?¨γιατί?) με την εθνολογική- πολιτισμική έννοια του όρου (όπως π.χ. οι Φρύγες και οι Λύκιοι «αποφάσισαν» να γίνουν ΕΛΛΗΝΕΣ ή δυστυχώς αρκετοι Μικρασιάτες ΕΛΛΗΝΕΣ μεταστράφηκαν σε Τούρκους μέσω του εξισλαμισμού) θα μπορούσε ο Κ.Π. να μας «διαφωτίσει» για ποιο λόγο οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ έμαθαν λατινικά
    ~~~

    Aπάντηση: είμαστε σε θέση, κύριε Βούλγαρη, να ξέρουμε ποιοί λατινόφωνες λαοί έγιναν ελληνόφωνες και το αντίθετο; Εγώ σας ανταπαντώ με την θρακική γλώσσα: γιατί εξαφανίζεται στα πρώιμα Χριστιανικά χρόνια; Μέχρι τότε υπάρχουνε επιγραφές στην θρακική, με δανεισμένο το ελληνικό αλφάβητο, και προσαρμοσμένο στην γλώσσα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας μπορείτε να βρείτε πολλές τέτοιες επιγραφές. Ο ιστορικός γράφει ότι οι Θράκες απσάζονται σταδιακά την ελληνική γλώσσα, η οποία επικρατεί (διατριβή στο ΔΠΘ). Και γιατί δεν ερμηνεύεται το γεγονός της επικράτησης της ελληνοφωνίας ως πολιτισμικό κριτήριο για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας, σε σύγκριση με άλλες, και την υπερίσχυσή της. Γιατί δεν αναφέρετε τίποτε για τους ελληνιστές Εβραίους, που έγραφαν σε άπταιστα ελληνικά. Επειδή μιλούσανε την ελληνική σημαίνει ότι ήταν Έλληνες;

    Κ.Π.

    -συνεχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ Xρήστος Βούλγαρης

    π.χ. τα ποντιακά ήταν λατινογενείς πράγμα το οποίο ΕΜΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ! και οι πολυάριθμοι πόντιοι οι οποίοι συμμετέχουν στον Ινφογνώμονα μπορούν να το επιβεβαιώσουν . Τα μόνα γλωσσικά δάνεια αφορούσαν κυρίως στρατιωτικούς – διοικητικούς όρους,
    ~~~

    Κύριε Βούλγαρη, εδώ παρασύρεστε από την παγίδα που μ' έχει παρασύρει κι εμένα πολλές φορές, και καταντάτε ρομαντικός: η Ποντιακή διάλεκτος είναι ελληνικότατη, και ας έχει και πολλές τουρκικές λέξεις. Η ελληνική (η των Ρωμαίων γλώσσα, όπως βλέπετε σε πλήθος μεσαιωνικών κειμένων) του Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογεννήτου διαφέρει, από σύγγραμμα σε σύγγραμμα. Στα Γεωπονικά του είναι απλή γλώσσα, χωρίς σχεδόν καμία λατινικής προέλευσης λέξη/λημμα. Στα συγγράμματά του για τις αυλικές τελετές, το 40% το λέξεων είναι λατινικές ή λατινικής προέλευσης.

    Είτε με λατινικές προσμίξεις είτε χωρίς, είτε με τουρκικές, είτε με σλαυικές, η ελληνική γλώσσα είναι μία, ενιαία και ζωντανή. Ποτέ δεν υποστήριξα το αντίθετο, και αν το πιστεύετε αυτό, κάνετε λάθος.

    Ωστόσο, επιμένω, γιατί η γλώσσα αυτή να ανήκει αποκλειστικά στους "Έλληνες"; Ήδη σας έχω δώσει παραδείγματα στα προηγούμενα μηνύματα, και περιμένω απάντηση.

    Κ.Π.

    -συνεχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω Ανωνυμε οτι η Ποντιακη γλωσσα ειναι Ελληνικη και δη Αρχαια Ελληνικη αυτο ειναι αδιαπραγματευτο.τωρα ως προς την παραφθορα με λατινους/Ρωμαικους και λοιπα θα μπορουσα να σκεφθω οτι μετα τον πολεμο που διεξηγαγε ο Μιθριδατης ο 3ος ο ηγεμων των Ποντιων ο οποιος εβριθε προτερημματων αλλα και ητο πολεμοχαρης.δεν διστασε να τα βαλει με τους Ρωμαιους και συνετριβη.μεχρι τοτε ειχε δημιουργησει την μεγαλυτερη Ποντιακη Αυτοκρατορια.Φευ!!! και διηγωντας τα να κλαις.ισως λοιπον φιλε μου απο την υποδουλωση μας απο τους Ρωμαιους να μας εμεινε η προικα.παντως χωρις ιχνος ρατσισμου ειμαι περηφανος που ειμαι Ποντιος.ευχαριστω αδελφε μου για την ανταλλαγη αποψεων.

      Διαγραφή
  37. @ Xρήστος Βούλγαρης

    «Ρωμαϊκό Πολιτισμό»( αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο) η όλη συζήτηση περί «Ρωμαίων» είναι πολύ απλά άνευ αντικειμένου ή όπως θα έλεγε και ο Ελύτης «ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη" (συνεχιζεται)
    ~~~

    Eδώ γίνεστε εμπαθής, κι μ' απαγοητεύεται, διότι μέχρι σ' αυτό το σημείο είχα κατενθουσιαστεί ότι ανοίγω σοβαρό διάλογο με έναν καταρτισμένο άνθρωπο. Και σας γράφω με όλο τον σεβασμό ότι πιστεύω ότι είστε καταρτισμένος και βαθύτατα μορφωμένος, αλλά ταυτοχρόνως και ρομαντικός.

    Διότι αν μέσα σε μια πολύγλωσση, πολυπολιτισμική αυτοκρατορία, επί σχεδόν δεκαπέντε αιώνες πολιτισμού, με το Δίκαιο που ανέπτυξε, με την Τέχνη (υμνογραφία, μουσική, ζωγραφική), επιστήμη (Σχολή Μηχανικής/Μαθηματικά), και φυσικά την Σχολή Πολέμου, δεν θεωρείται ότι υπήρξε πολιτισμός, τότε πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ πώς μπορώ να συννενοηθώ μαζί σας.

    Σημειώσατε ότι στην Τέχνη, σημαντικότατο τμήμα του πολιτισμού, η μουσική και η ζωγραφική είναι απολύτως επηρεασμένη από την Ανατολή: από την Αίγυπτο και την Συρία. Συγκερασμένα τα ανατολίτικα στοιχεία με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, δημιουργούνε την Ρωμαϊκή Τέχνη, "Βυζαντινή" όπως την ξέρουμε σήμερα.

    Θα ήθελα την γνώμη σας γι' αυτό...

    Κ.Π.

    -συνεχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ Xρήστος Βούλγαρης

    Σύμφωνα με τον σχολιαστή λοιπόν, ο Ψελλός ήταν ένα αντιγραφέας της «Δυτικής Φιλοσοφίας» και με την χρήση του όρου «Σκυθές» έδειχνε στοιχειώδη άγνοια των λαών που περιέγραφ
    ~~~

    Πέρα το ότι θεώρησα τον Ψελλό μετριότατο φιλόσοφο, και αρνητικό παράδειγμα Ρωμαϊκής θεολογίας, δεν καταλαβαίνω που αναφέρθηκα σε Σκύθες, και για ποιον λόγο...δεν έχω μπροστά μου το γραπτό, και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να το παραθέσετε αν είναι σημαντικό. Έχω κάνει ένα λάθος εδώ πέρα, και το παραδέχομαι. Ο Ψελλός ήταν αρχαϊζων, και κατά την ταπεινή μου γνώμη αρχαιολάγνος. Τον παραλληρίζω με τους φιλοσόφους του 15ου αιώνα, μιμητές της δυτικής Σκέψης και Θεολογίας, και ομολογώ ότι λανθασμένα τον αποκάλεσα "δυτικό". Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, και σας ευχαριστώ για την διόρθωση: δυτική Σκέψη δεν υπήρχε ακόμα.

    Κ.Π.

    -συνεχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @ Xρήστος Βούλγαρης

    Επιπλέον το γεγονός ότι τα λατινικά, η γλώσσα στην οποια έγραψαν τα έργα τους οι προαναφερόμενοι συγγραφείς ήταν ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ στο αποκαλούμενο «Βυζάντιο» σήμαινε ότι ο Ψελλός πιθανότατα αγνοούσε την ίδια την ύπαρξη του Βοήθιου και σίγουρα αγνοούσε την ύπαρξη το
    ~~~

    Kύριε Βούλγαρη, όταν γράφετε ότι τα λατινικά υπήρξανε νεκρή γλώσσα στο "Βυζάντιο", στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δηλαδή, εκτίθεται τον εαυτό σας, και μάλλον γίνεται η δική σας ανάλυση επιφανειακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. -από λάθος έστειλα κάποια σχόλια σε άλλη ανάρτηση, και ζητώ συγνώμη για την λάθος σειρά παράθεσης των σχολίων μου. Κ.Π.-

    @ X.B.
    Ο όρος «Ρωμαίος» (Ρωμιός) στο Μεσαίωνα είχε γεγονός ότι ο όρος «έθνος» (natio) δεν είχε την ίδια σημασία με αυτή που έχει σήμερα π.χ. “jus natiorum”, δεν σήμαινε κατά ανάγκην «διεθνές δίκαιο όπως το εννοούμε σήμερα
    ~~~
    Aπάντηση: νομίζω ότι το έχω γράψει κι εγώ κατ' επανάληψιν αυτό, την διαφορά δηλαδή αντίληψης για το Έθνος που έχουμε σήμερα, από αυτήν που υπήρχε στον Μεσαίωνα, κι έχω τονίσει ότι η συγκρίσεις μπορούν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις. Εδώ δεν καταλαβαίνω γιατί το υπερτονίζετε αυτό...

    @ X.B.

    ννοούμε σήμερα)
    Οι ΕΛΛΗΝΕΣ την περίοδο που έχει (εσφαλμένα) καθιερωθεί να αποκαλείται «Βυζαντινή» χρησιμοποιούσαν τον όρο «Ρωμαίοι» αυτό το έκαναν γιατί ως μετά το έδικτο του Καρακάλλα ήταν ΝΟΜΙΚΑ «Ρωμαίοι πολίτες» (αυτό εξηγεί και την οργισμένη αντίδραση του Νικηφόρου Φωκά στον Λιουτπράνδο της Κρεμμώνας όταν ο τελευταίος τον αποκάλεσε «Βασιλέα των Ελλήνων»)
    ~~~
    Kι αυτά τα έχω αναφέρει σε επιχειρήματά μου, σε διαφορετικές αναρτήσεις: αλλά εδώ εστιάζεται και η διαφορά μας. Κατ' εμέ το σφάλμα σας, και το σφάλμα όσων ασπάζονται τέτοιες απόψεις, έγγυται στο ότι θεωρείται ότι επί εκατονταετηρίδες οι "Έλληνες" ήτανε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούνε τον προσδιορισμό Ρωμαίος από το Κράτος (όπως εννοούμε το Κράτος στην Αυτοκρατορία). Υποστηρίζετε δηλαδή ότι οι ελληνόφωνοι υπήρξανε επί αιώνες Έλληνες, και καταπιεζόμενοι αυτοαποκαλούνταν Ρωμαίοι.

    Κι εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω: έχετε κατά νου την διαφορά αρχαίου Έλληνα με τον Ελληνιστή;

    Επειδή έχω την τύχη και την ευλογία να γνωρίζω ελληνιστές, και συγκεκριμένο επιστήμονα από το Youth Festival, στην Οξφόρδη, και γνωρίζω πιστεύω από πρώτο χέρι πια ότι ελληνικά δεν μιλούσανε μόνο οι Έλληνες. Ελληνικά, στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, μιλούσε ολόκληρη η Μεσόγειος, και όχι μόνο. Αν δεν το αγνοείτε αυτό, τότε ποιούς κατονομάζετε ως Έλληνες.

    Κ.Π.

    -συνεχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ Χρήστος Βούλγαρης

    Επίσης ο Κ.Π. αντί να κατηγορεί τον αξιότιμο sapphire ως «χρυσαυγίτη» (βάσει ποιων στοιχείων άραγε?) θα του ήταν εύκολο να` εξηγήσει γιατί το λογύδριο του περί «λατινόφωνων Βλάχων» κτλ είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ της Ιταλικής- Φασιστικής προπαγάνδας της οποίας απότοκος ήταν η προσπάθεια δημιουργίας «Πριγκιπάτου της Ηπείρου» κατά την διάρκεια της Κατοχής?
    ~~~

    Σε αυτό το σημείο παθιάζεστε, και η γραφή σας που πλησίαζε στο να είναι επιστημονική, καταλήγη μια φανατισμένη γραφή, ανάξια προσοχής.

    Οι Βλάχοι είναι λατινόφωνες, και δεν μιλούσανε ελληνικά πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας από το νεο-ελληνικό Κράτος.

    Η γονείς της μητέρας μου είναι γέννημα θρέμμα Βλάχοι. Οι προπαπούδες δεν μιλούσανε γρι ελληνικά, και οι συγγενείς ακόμα και σήμερα μιλούνε στα λατινικά μεταξύ τους.

    Είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Βλάχοι στην Ρουμανία δεν μιλούν την ελληνική; Γιατί; Γιατί δεν την μιλούν στην Βουλγαρία ή τις πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες;

    Στην Ήπειρο μιλούνε και την ελληνική, διότι παρολίγο η Βόρεια Ήπειρος να βρισκότανε σε ελληνική επικράτεια. Άλλωστε θεωρούνε την Ελλάδα "Μητέρα Πατρίδα" (αλίμονό τους...), μέσα στην κακομεταχείρηση από το αλβανικό στοιχείο.

    Μάλλον είστε επηρεασμένος από επιφανή "Βλάχο", που διετέλεσε και πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, και αυτοπροσδιορίζεται ως Έλλην, Μακεδών, Βλάχος. Δικαίωμά του φυσικά...αλλά οι Βλάχοι δεν υπήρξανε ποτέ ούτε Έλληνες, ούτε ελληνόφωνες. Γίνανε με την βία, όπως και οι Αρβανίτες.

    Ο δε συσχετισμός των όσων γράφω με την (γνωστή!) προσπάθεια του Μουσολίνι προσεταιρισμού των λατινοφώνων στην ελλαδική επικράτεια, υποδηλώνει εμπάθεια. Και είναι αποπροσανατολιστικός.

    Κ.Π.

    -συνεχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Συμπέρασμα
    ~~~~~~~~~~

    Πέρα από την ορθότατη διόρθωση για τον Ψελλό, για την οποία σας ευχαριστώ θερμά και παραδέχομαι το λάθος μου, γράφεται όχι μόνο επιφανειακά, αλλά και φανατισμένα.

    Συγχέετε την υπερίσχυση της ελληνοφωνίας (όπως σήμερα υπερισχύει η αγγλοφωνία!) με την (φυλετική!) συνέχεια των Ελλήνων. Αγνοείτε (ηθελημένα τολμώ να πω, γιατί δεν φαίνεστε άνθρωπος που δεν μελετά σε βάθος) την πολιτισμική επίδραση που δέχθηκε η Αυτοκρατορία από την Ανατολή, και από τον 13ο αιώνα και από την Δύση πια. Θεωρείται ότι η λατινοφωνία έσβησε, και ότι οι Βλάχοι είναι Έλληνες, καταλογίζοντάς μου φιλο-μουσολινικά αισθήματα, εμμέσως πλην σαφώς.

    Ξεκινήσατε με μετριοπάθεια, και καταλήξατε να γράφετε χειρότερα και από τον Sapphire, του οποίου παριστάνετε τον δικηγόρο.

    Aπό την βιβλιογραφία σας και τις πηγές που παραθέτετε φαίνεται η μονοδιάστατη ανάλυση: πώς είναι δυνατόν να μην γίνεται αναφορά στον Ιουστιάνιο Κώδικα ή στο Πανσπουδαστήριον, στην Πατερική Θεολογία ή στην Μουσική και την Ζωγραφική, την Αρχιτεκτονική, την Διπλωματία...το Εμπόριο, την ναυσιπλοϊα...και παρόλ' αυτά μιλάτε για ανύπαρκτο Ρωμαϊκό πολιτισμό.

    Δικαίωμά σας να αυτοπροσδιορίζεστε όπως θέλετε: να αποφεύγετε να αναφερθείτε στον Γεώργιο Γεμιστό, στον Χαλκοκονδύλη και μετέπειτα στον Κοραή.

    Λυπάμαι, αλλά λόγω της ώρας (7:00 το πρωί), αδυνατώ να γράψω παραπάνω, διότι πρέπει να φύγω.

    Να με συγχωρέσετε για ορθογραφικά λάθη, λάθη εκφραστικά και λάθη στην σειρά έκθεσης των απόψεών μου: θα οφείλονται κυρίως στο ότι δεν έχω χρόνο να κάνω διορθώσεις, και στο ότι είναι δύσκολη μέρα η συγκεκριμένη.

    Αν ηρεμίσετε (διότι στο τέλος παθιαστήκατε, κι εκεί με απογοητεύσατε ειλικρινά...εκεί που θεώρησα ότι βρήκα άνθρωπο στον Ινφογνώμονα να διασταυρώσουμε ξίφη, και να αντλήσω γνώσεις), ελπίζω να συνεχίσουμε αυτή την συζήτηση.

    Θερμές ευχές,

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κ.Π. αν επιτρεπεται,με τι ασχολεισαι;Γιατι τα σεντονια που στελνεις προϋποθετουν απεριοριστο ελευθερο χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αγαπητέ Κ.Π. έχεις να κάνεις κάποιο σχόλιο πάνω στο link που έβγαλα με την ιστορία των βλάχων;

    http://polylitoikairoi.blogspot.com/2010/10/blog-post_03.html

    Κατά την άποψη σου ο Αχιλλέας Λαζάρου ο διαπρεπής Βαλκανιολόγος-Ρωμανιστής λέει και γράφει βλακείες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αχιλλέας Λαζάρου.

    http://www.youtube.com/watch?v=KJZtzi45OF4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Aγαπητοί φίλοι/φίλε 4:07 και 4:25, το θέμα των Βλάχων δεν είναι θέμα στρογγυλής τράπεζας.

    Είναι Λατίνοι Ορθόδοξοι, είναι απίστευτα εμπαθής όποιος τους ταυτίζει με τους Έλληνες.

    Αποτελούσαν και αποτελούν την καρδιά της Ρωμηοσύνης, και αυτό θα το δείτε αν επισκευθείτε την Ρουμ-ανία.

    Την Αγία Παρασκευή την ονομάζουνε Veniri, δηλαδή υποκοριστικό της Αφροδίτης (Venus). Τους εαυτούς τους, στην γλώσσα τους, του αποκαλούνε Romani και σε πιο "χωριάτικα" βλάχικα Armani, που είναι το ίδιο πράγμα, όσο και να προσπαθούνε κάποιοι να βγάλουνε το άσπρο μαύρο...

    Επειδή για μένα οι Βλάχοι του Κοκκινοπηλού και τον Καλυβιών της Ελασσόνας είναι τμήμα της ζωής μου, συγγενείς της μητέρας μου, όσο συγγενείς είναι οι Πόντιοι εκ Τραπεζούντας του πατέρα μου, δεν παζαρεύω την ψηλαφητή μου εμπειρία.
    Όσο και να γίνομαι δυσσάρεστος, δεν μπορώ να παζαρέψω κάτι που το ζω.

    Πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας δεν μιλούσανε γρι ελληνικά, τα χωριά αυτά ήτανε λατινόφωνα. Επαναλαμβάνω ότι με τους προπαπούδες μου δεν συννενοούμαστε, αλλά μου μετέφραζαν τα εγγόνια τους.

    Δεν υπάρχουνε επιχειρήματα εδώ: ή διαλέγει κανείς να είναι ελληνιστής, και να προσπαθεί να βρει παντού την ελληνικότητα, ή αποδέχεται την Ρωμηοσύνη.

    Κατανοώ ότι υπάρχουνε εθνικοί λόγοι που κάνουνε τον κύριο Μέρτζο, τον αξιοσέβαστο αυτό άνθρωπο και σημαντικό, να τονίζει ότι είναι "Έλλην Μακεδών Βλάχος". Αλλά έχει ξεπεράσει όλα τα όρια, και πολύ φοβάμαι ότι ο οδροστρωτήρας του φυλετισμού και του υπερεθνικισμού μας απομονώνει.

    Δεν είμαστε μόνοι σ' αυτόν τον κόσμο, και από την στιγμή που ζούμε μέσα στην φούσκα μας, αγνοοώντας ότι υπάρχουνε εκατοντάδες χιλιάδες Βλάχοι στα Βαλκάνια και την Ρουμ-ανία που δεν έχουνε καμία επαφή με την ελληνική γλώσσα, και που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, θα υποστούμε απομόνωση. Θα δημιουργήσουμε παραπάνω εχθρούς απ' ότι έχουμε.

    Να δώσω ένα παράδειγμα απλό, χειροπιαστό...στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης είχε περίπτερο συγγενικό μου πρόσωπο, και φέραμε την γιαγιά, πριν χρόνια. Σας πληροφορώ ότι αντιπροσωπεία από τα Σκόπια ήρθε στο περίπτερο, και αναπάντεχα ένας άνθρωπος από αυτούς
    βρήκε ότι η γιαγιά μου είναι Βλάχα: άρχισαν να συζητούνε σε άπταιστα βλάχικα και οι δυο, και κατασυγκινήθηκε ο επισκέπτης αυτός, και την προσκάλεσε στα Σκόπια να δει τους συγγενείς του κλπ.

    Φυσικοί σύμμαχοί μας θα είναι οι Ρουμ-άνοι, και οι απανταχού Βλάχοι, αν σταματήσει η καραμέλα του Ελληνισμού-Γραικυλισμού, και τονιστούνε τα κοινά μας σημεία με αυτούς τους λαούς: η Ορθοδοξία, το κοινό Ρωμαϊκό μας παρελθόν, η Ρωμανία.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ας δούμε όμως και τι γράφουν οι ίδιοι οι βλάχοι για τους εαυτούς τους .Στο κάτω-κάτω αυτοί ξέρουν περισσότερα για το τι πραγματικά είναι.Η μήπως υπάρχει αμφισβήτηση ακόμα και σ'αυτό;

    http://www.vlahoi.net/v4/

    Εοαναλαμβάνω οτι υπάρχει φόβος να αρχίσουν να σε πετροβολούν οι βλάχοι του ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. 3:58, επειδή με τιμάς με την ερώτησή σου, για το ενδιαφέρον σου, όσο κακόβουλη και να 'ναι...θα σου πω ότι ως κάτοχος δυο μεταπτυχιακών, και προς το τέλος του διδακτορικού μου, ξοδεύω το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου για την συγγραφή ακόμη ενός paper, που πρέπει να το κάνω submit μέχρι τις 30/9. Εργάζομαι επίσης σαν teaching assistant στο πανεπιστήμιό μου, σαν tutor στο ΑΑΑ-tuition, σαν student mentor στην εστία μου, σαν project officer στο Graduate School, και τρέχω και για την orth-soc, της οποίας είμαι chair. O Infognomon είναι σίγουρα μια όαση αντι-στρες κι εκτόνωσης, την στιγμή που εγκέφαλός μου υπερλειτουργεί...

    Ευχαριστήθηκες; Μήπως έχεις παραπάνω ερωτήσεις; Μόνο για γκομενοδουλειές μην με ρωτάς αυτή την περίοδο...

    Θερμές ευχές

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Και επειδή αναφέρθηκες σε καταπίεση των βλάχων ας δουμε τι λένε πάλι οι ίδιοι για αυτο το θέμα.

    http://www.vlachs-popsv.gr/katigories/diabimata/
    katigories_diabimata1611202.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ευτυχώς που αντιδρούν οι ίδιοι οι βλάχοι, διότι κάποιοι που προσπαθούν με υπερβάλοντα ζήλο να υποστηρίξουν τις θεωρίες τους, θα τους είχαν "αλλάξει τα φώτα" προ πολλού.Καλή ώρα όπως εσύ.

    http://www.vlachs-popsv.gr/katigories/diabimata/
    katigories_diabimata2822001.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ιδού και μια κατάσταση με την βιβλιογραφία του Αχιλλέα Λαζάρου σχετικά με τους βλάχους."Όσοι πιστοί προσέλθετε"

    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1986, Η Αρωμουνική και αι μετά της Ελληνικής σχέσεις αυτής. Βλάχοι, Ιστορική φιλολογική μελέτη. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 2002, Καταγωγή των Βλάχων των Σκοπίων. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 2002, Οι Γερμανοί ξανάρχονται για τους Βλάχους. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 2002, Die Mazedo-Aromunen. Athen
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1995, Valaques de Grece et union europeenne. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 2002, Η αλήθεια για τους Βλάχους και ανεπίτρεπτος εφησυχασμός. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1983, Αρωμουνική Ανθρωπονυμία. Β΄ Συμπόσιο γλωσσολογίας Βορειοελλαδικού χώρου. Θεσσαλονίκη
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, Βλάχοι και κρατικές παραλείψεις.Εκδόσεις Πέλαγος.
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1986, Βλάχοι Ελληνικών χωρών. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1998, Η Αρωμουνική διάλεκτος.
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1998, Η αγνοημένη μαρτυρία για τον Γεωργάκη Ολύμπιο. Ελασσόνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, Οι Βλάχοι του Ολύμπου. Ανάτυπο Ελασσόνα 1981.
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1994, Εκδοχές εθνολογικής συνθέσεως νομού Γρεβενών. Πρακτικά Α΄ Συνεδρίου των απανταχού Γρεβενιωτών. Γρεβενά
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1994, Καταγωγή και επίτομη Ιστορία των Βλάχων της Αλβανίας. Ιωάννινα, Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, αρ 15-16
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, Εθνολογικά και πολιτισμικά Βαλκανικής.
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1998, Επιστημονική αναίρεση δημοσιεύματος υπέρ των Σκοπιανών.
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1998, 1898 Ολοκαύτωμα Κουτσούφλιανης 1998 - Βλαχοπαρασυναγωγή στη Λάρισα. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1984, Μακεδονικός αγώνας και Ελληνόβλαχοι. Ωραία Σαμαρίνα,
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1998, Βλαχολογική προχειρότητα και επιστήμη. Λάρισα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1985, Θρακολογία και ζήτημα καταγωγής των Βλάχων - Αρωμούνων.Τρικαλινά 5
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1986, Μακεδονικό - Κουτσοβλαχικό και ελληνική αρρυθμία.Τρικαλινά 6
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1992, Οι Βλάχοι της Μακεδονίας. Αφιέρωμα στη Μακεδονία..Νέα Εστία
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1995, Οι Βλάχοι και η διάδοση της ελληνικής παιδείας στους λαούς της Βαλκανικής. Πρακτικά Στ΄ διεθνούς συνεδρίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1996, Οι Βλάχοι των Βαλκανίων. Ο άγνωστος Ελληνισμός των Βαλκανίων. Εταιρεία των φίλων του Πολεμικού Μουσείου. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1994, Από την Armania των Ελλήνων στη Romania των Δακών. Ιωάννινα, Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, αρ 15-16
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1997, Εθνολογικά και πολιτισμικά Βαλκανικής.Πλάτων 49
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1994-1996, Les Valaques balkaniques.Επετηρίς της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, 49
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1993, The truth about the Leaflet " Les Aroumains" (Les Macedo-Romains) 1989 (on scientific truth aboyt Macedonia. Athens, National technical University of Athens.
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 2002, Η αλήθεια για τους Βλάχους και ανεπίτρεπτος εφησυχασμός. Αθήνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 2000, Ο επιστημονικός λόγος για τους Βλάχους. Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου για την Κλεισούρα. Καστοριά, Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1998, Βλαχολογική προχειρότητα και επιστήμη. Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συμποσίου Σαμαρίνας. 9 Αυγούστου 1997. Σαμαρίνα
    •Λαζάρου, Αχιλλεύς, 1977, Τρία Ελληνικά τοπωνύμια στο γλωσσικό ιδίωμα των Βλαχοφώνων Ελλήνων. Πρακτικά Α΄ Συμποσίου Γλωσσολογίας του Βορειοελλαδικού Χώρου. Ήπειρος - Μακεδονία - Θράκη. 28 - 30 Απριλίου 1976. Θεσσαλονίκη, Ι. Μ. Χ. Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ακόμα ενα "φρέσκο" άρθρο για τους βλάχους, γραμμένο απο εναν βλάχο της Ημαθίας.Λέτε να μην ξέρει ουτε αυτός τι του γίνεται;

    http://www.laosver.gr/news/articles/27344.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Κύριοι διαχειριστές δεν θέλω ζαβολιές.Γιατί λείπει κάτι που έστειλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @5 Οκτωβρίου 2010 5:30 μ.μ.

    Απο ο,τι φαινεται πρεπει να εχεις τον τροπο σου.
    Αλλα δεν διευκρινησες ποιο ειναι το επιστημονικο σου αντικειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Φίλε μου, όντως όπως γράφει και ο 6:31 δεν μπορώ επ' άπειρον να κάνω κύκλους: την γνώμη μου για τους Βλάχους την κατέθεσα, και δεν αλλάζει, γιατί πρόκειται για ψηλαφητή εμπειρία.

    Στην Ελλάδα, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έγιναν κάποιες επιλογές: ή είσαι ελληνόφωνας "καταγόμενος από τον Περικλή straight through" (που θα 'λεγε και ο Ζαμπέτας!) ή δεν έχεις καμία θέση στην χώρα. Αυτό γυρίζει μπουμερανγκ αυτή την στιγμή, διότι ταυτοχρόνως με τον αποδομισμό που προωθείται έντονα από τις τελευταίες κυβερνήσεις αρχίζουνε και εμφανίζονται μειονότητες: κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τί θα γίνει αν η Δύση αρχίζει να σκαλίζει τα μειονοτικά. Είμαστε χαμένοι από χέρι, όπως και η Σερβία.

    Υπάρχουνε εθνικοί λόγοι, λόγοι προστασίας της ακεραιότητας της Ελλαδικής Επικράτειας: η θεία μας είναι πρόεδρος Σωματείου Βλάχων, πολύ γνωστού...κι εμένα η ταυτότητά μου λέει ότι είμαι Έλλην Πολίτης, αν και θεωρώ την πραγματική μου ταυτότητα ότι το ξεπερνάει αυτό: Ρωμηός αισθάνομαι, Χριστιανός Ελληνόφωνας, και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου, από πατέρα και μάνα...

    Τον κ. Μέρτζο τον σέβομαι, αλλά δεν δικαιολογώ την ελληνολαγνεία που προωθεί, από την στιγμή που ξέρει πολύ καλά την ιστορική αλήθεια. Εθνικοί λόγοι θα μου πεις...αλλά ως πότε θα κάνουμε τέτοιες εκπτώσεις στην Ιστορία μας;

    Εξέθεσα τις απόψεις μου, και δεν επανέρχομαι στο θέμα: είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτοί που προωθούνε τόσο έντονα τον Ελληνοκεντρικό εθνικισμό, την στιγμή που καταρρέει (!) το Έθνος Κράτος όπως το γνωρίζαμε.

    Η Τουρκία βαδίζει αργά και σταθερά: ανοίγματα σε όλους τους Ομοδόξους, με έμφαση στους τουρκογενείς: μέχρι και στο Πακισταν έχουνε κάνει ανοίγματα.

    Το στοίχημα το χάνουμε: δεν έχεις ακόμα καταλάβει γιατί μιλώ. Σε αφήνω να διαβάσεις τα σχόλια (take your time!) και να βγάλεις ήρεμα συμπεράσματα.

    Δεν μπορώ να ανακυκλώνουμε συνέχεια τα ίδια: kxp878@bham.ac.uk αν θα ήθελες να τα πούμε αναλυτικότερα με το πάσο μας.

    Θερμές ευχαριστίες για το ενδιαφέρον,

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. >και αυτό θα το δείτε αν επισκευθείτε την Ρουμ-ανία<

    Ο Αχιλλέας Λαζάρου στο tube που παρέθεσε ο @4:25 αναφέρεται στον τρόπο που μετρούν οι βλάχοι και οι Ρουμ-ανοι.Τι έχεις να πεις γιαυτο κε πανεπιστήμονα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αριστοτεχνικά (όσο βέβαια είναι δυνατόν για να μας πείσει για ένα ψέμα,γιατί τα ψέμματα φαίνονται) προσπαθεί για ακόμα μία φορά ο ΚΠ να συσκοτίσει το παρελθόν και να βγάλει δικά του συμπεράσματα,τα οποία σαφώς είναι ξεράσματα ανθελληνικής προπαγάνδας τόσο Ρουμάνων όσο και του Μουσουλίνι αλλά και Σκοπιανών και Τούρκων!Ίσως τα ονόματα Λάσκαρις και Βατάτζης να μην του λένε τίποτα...επιμένει δε σε φρασεολογία εξόχως ρατσιστική σε όποιον δεν είναι σαν κι αυτόν και επειδή εγώ είμαι από την Θεσσαλία έχω να πω ότι οι ελληνόφωνοι κινδύνευαν από τους Βλάχους και όχι το αντίθετο!εγώ ως μαθητής το τι άκουγα από βλαχάκια στο σχολείο με άπειρο ρατσισμό δεν λέγεται για την ανωτερότητά τους έναντι ημών των ελληνόφωνων (μιλάμε βέβαια για άτομα που ούτε οι παππούδες δεν μίλησαν βλάχικα και για χωριά που εκβλαχίστηκαν γλωσσικά)!είναι για γέλια το όλο θέμα!έχουμε να κάνουμε με έναν καθαρό ανθέλληνα που σιχαίνεται ό,τι είναι ελληνικό είτε αρχαίο είτε σύγχρονο!Χαίρε λοιπόν Αριστείδη Διαμαντή νεότερε και να θυμάσαι όταν πρώτα οι Βλάχοι και οι Πόντιοι θα ξεπαστρέψουν κάτι ανθέλληνες σαν κι εσένα αν θέλουν να κάνουν κακό στην Ελλάδα και στον ελληνισμό!
    Και όσον περί καταγωγής Βλάχων όλες οι γενετικές μας μελέτες δείχνουν ότι πιο στενή σχέση έχουν με τους πληθυσμούς κάθε χώρας που βρίσκονται παρά μεταξύ τους και ειδικά με τους Ρουμάνους!Αλήθεια δε μας λες ΚΠ ποια η θέση σου για τους ρουμανίσαντες;θυμάσαι τις τους έκαναν οι ίδιοι οι Βλάχοι...
    Τώρα αυτά που λες περί ορθοδοξίας κτλ...ξέρεις υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν!και δυστυχώς στην σημερινή εποχή αυτοί αυξάνονται!δεν μπορεί εσύ να μιλάς για με όρους θεοκρατίας!Τέτοια όχι εδώ!τράβα στην Τουρκιά και "θεοκρατήσου" όσο θες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. //κάτοχος δυο μεταπτυχιακών//

    //προς το τέλος του διδακτορικού μου//

    //για την συγγραφή ακόμη ενός paper//

    //submit μέχρι τις 30/9//

    //teaching assistant//

    //σαν tutor στο ΑΑΑ-tuition//

    //student mentor//

    //project officer στο Graduate School//

    //την orth-soc//

    //ειμαι chair//


    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΕΧΕΙΣ;
    ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ;Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, Η ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, Η ΙΑΤΡΙΚΗ, Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;
    ΣΟΥ ΕΤΕΘΗ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΥΘΕΩΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. "Και όσον περί καταγωγής Βλάχων όλες οι γενετικές μας μελέτες δείχνουν ότι πιο στενή σχέση έχουν με τους πληθυσμούς κάθε χώρας που βρίσκονται παρά μεταξύ τους και ειδικά με τους Ρουμάνους"

    Ωχ.Αγαπητε sapphire τωρα τον σκοτωσες τον κυριο.Ξερεις οτι αυτο που σιχαινεται πιο πολυ ειναι οι γενετικες μελετες επειδη κονιορτοποιουν τις θεωρίες του;Και ετοιμασου να ακουσεις τα εξ αμαξης.Τι ρατσιστη θα σε πει, τι ναζιστη, τι φασιστα και ενα σορο αλλα κοσμητικα επιθετα του συρμου.Το'χει κανει και παλιοτερα σε αλλο post.Και ολα αυτα γιατι; ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ Ο ΞΕΡΟΛΑΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Κ.Π. και συνοδοιποροι,να χαιρεστε την αξιοπιστια των βυζαντινων συγγραφεων που γινονται οπλα στα χερια των εχθρων της Ελλαδας.

    http://www.bulgarmak.org/vlahs.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Τι είναι οι Βλάχοι-Αρμάνοι:

    Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου Nancy Ε. Will επισημαίνει τα μέτρα, που λαμβάνουν οι Ρωμαίοι για την ανακούφιση των απλών Μακεδόνων, όπως μείωση κατά 50% της φορολογίας, παροχή δυνατοτήτων εξευρέσεως εργασίας, ιδίως στην διαφύλαξη των βορίων συνόρων της Μακεδονίας με τα praesidia armata, συνάμα δε των συγκοινωνιακών κόμβων προς εξασφάλιση της ελεύθερης μεταφοράς αγαθών και μετακινήσεως επισκεπτών, κρατικών υπαλλήλων, στρατευμάτων, οπότε και η γλωσσική επίδραση αποβαίνει αναπόφευκτη. Οι hertzberg, Feyel, Oost, Lozovan, Hammond, Eck, Sarikakis, Papazoglou, διευρύνουν τον ορίζοντα ευκαιριών, οι οποίες προσφέρονται στους Έλληνες για ενεργό συμμετοχή τους στην πολιτική-στρατιωτική ζωή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την εκλατίνισή τους.
    Εξ άλλου με τις καίριες επισημάνσεις εμφανίσεως νησίδων ή ζωνών λατινοφωνίας στην ελληνική χερσόνησο από τους Lafoscade, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, Pinon, M. Rostovtzeff, Bratianu κ.α., καθώς και τοπωνυμιών λατινογενών από Capidan, Θαβώρη, Λιόλιο, Poghirc κ.α., η αποδοχή της αυτοχθονίας των Βλαχοφώνων του ελληνικού χώρου από Ρουμάνους, Parvan, R. Vulpe, S. Puskariu, Al. Procopovici, D. Maniou, συνακόλουθης ίσως για μερικούς της βαθμιαίας ενδόσεως του Th. Capidan –που έως τότε είναι το σημείο αναφοράς για την από βορρά προέλευση των Βλάχων και έκτοτε μεταμορφώνεται σε πολέμιο των υποστηρικτών της καθόδου αποτολμώντας και επίκριση κατά Weigand για την εμμονή του στην ξεπερασμένη θεωρία – η αποδεδειγμένης αντίστροφης από νότο προς βορράν κινήσεως Βλαχοφώνων, κατά τους Densusianu, Siadbei, Garde κ.α., τα τεκμήρια εκλατινίσεως Ελλήνων είναι πλέον αναμφισβήτητα.
    Ομολογουμένως υπάρχουν άφθονα παντού, όπου ζουν και δρουν Έλληνες, από Ανατολή σε Δύση. Για τη Βαλκανική και ακριβέστερα για την Δοβρουτσά τα αποτελέσματα των ερευνών των Ρουμάνων ακαδημαϊκών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου R. Voulpe και D. Pippidi είναι απόλυτα πειστικά. Στη Δύση και συγκεκριμένα στη Γαλατία, αν και ονομάζεται Gallia Greaca, οι Έλληνες όχι μόνο ομιλούν λατινικά, μάλιστα και ενωρίτερα της ρωμαϊκής κατακτήσεως, αλλά και διδάσκουν τη λατινική γλώσσα, όπως επιγραφικά διαπιστώνεται και όπως πιστεύουν οι Egger, Benoit κ.α. Εξ ίσου ισχυρές μαρτυρίες πιστοποιούν λατινοφωνία και στη μητροπολιτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα μελετήματα των Helly, Hatzopoulos κ.α., που αφορούν στη Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο και των Dubuisson, Lozovan, Poghirc για το σύνολο του Ελληνισμού. Οι τρεις τελευταίοι προσκομίζουν πρόσθετα επιχειρήματα αποτιμώντας ταυτόχρονα κατ’ αξίαν το εξαιρετικά ενδιαφέρον χωρίο του Βυζαντινού χρονογράφου Ιωάννη Λυδού, στο οποίο τον 6ο αιώνα, επί Ιουστινιανού, οι Έλληνες παρουσιάζονται στην Ευρώπη (Βαλκανική) να υπερέχουν δημογραφικά, αλλά να λανθάνουν λόγω γλωσσικής παραλλαγής, λατινοφωνίας, βλαχοφωνίας.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. (συνεχεια)
    Εν τέλει, λαμβάνοντας υπ’ όψη την άποψη του Garde, σύμφωνα με την οποία ο αφανισμός από την Βαλκανική των εκρωμαϊσμένων – βλαχοφώνων Θρακών συντελείται με την μετάβασή τους στην Δακία και την ακριβή πληροφορία του Ρουμάνου ακαδημαϊκού Rosetti για εκδημία του τελευταίου εκρωμαϊσμένου Ιλλυριού, Ιλλυριο-Βλάχου, κατά τα τέλει του 19ου, 1898, οι απομένοντες σύγχρονοι μας Βλαχόφωνοι της Βαλκανικής είτε εντός των ιστορικών ορίων του μητροπολιτικού Ελληνισμού είτε πέρα του Ελλαδικού χώρου λόγω της περίφημης και αδιάλειπτης αποδημίας είναι ελληνικής καταγωγής, όταν άλλως τε η αυτοχθονία των Βλαχοφώνων στην Μακεδονία είναι, κατά τον A. Failler, δεδομένη, η Δε καταγωγή των Μακεδόνων, κατά τον Poghirc, ελληνική.
    Εν τούτοις το γεγονός ότι σύμφωνα με την ακραιφνή και ανεπηρέαστη επιστήμη οι Βλαχόφωνοι είναι αδιαφιλονίκητα Έλληνες δεν σημαίνει εφησυχασμό και υποτίμηση της επικαιρότητας του Βλαχικού Ζητήματος ούτε επιτρέπει ψευδαίσθηση ανυπαρξίας κινδύνου, κατά το δήθεν ανύπαρκτο και ακίνδυνο «Μανεδονικό», που εκκρεμεί επώδυνα. Αντίθετα υπαγορεύει:
    α) Άμεση και έγκυρη ενημέρωση αρμοδίων και αναρμοδίων της ελληνικής πολιτείας, όλων των πολιτών, ιδίως των νέων, για τους οποίους αρκούν δυο αποσπάσματα από τις συγγραφές του Ιωάννη Λυδού και Κωνσταντίνου Κούμα, καίρια σχολιασμένα και καταχωρημένα σε σχολικό εγχειρίδιο, χωρίς συνολικά να υπερβαίνουν τις δύο σελίδες, με πρόσθετο σκοπό τον περιορισμό και των συχνών ακυρολεξιών, χρήσεων των όρων Βλάχων-Κουτσοβλάχων υποτιμητικά, περιφρονητικά, υβριστικά, εξυπηρετικά κάθε μορφής προπαγάνδας.
    β) Ανεύρεση των αποδεδειγμένα επαϊόντων και επιλογή κατά τρόπο διαφανή, αμερόληπτο και αντικειμενικό, προπάντων μη κομματικό, των καταλλήλων για την προσήκουσα παρακολούθηση του Βλαχικού Ζητήματος στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, εσωτερικού-εξωτερικού, και επίδοση της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση γνωματεύσεως σε κάθε αιτούντα, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπροσώπους φορέων, στους οποίους τίθεται το ζήτημα, ώστε να προλαμβάνονται οποιεσδήποτε δεσμεύσεις και να διασφαλίζεται συντονισμός δράσεως σε περιστάσεις εξάρσεως ή αναζωπυρώσεως, οπότε και ενδείκνυται οι επαΐοντες να είναι κοινοί για όλους και χωρίς κομματική ούτε δημοσιοϋπαλληλική εξάρτηση, οι δε αποζημιώσεις τους σε μη ζηλευτό επίπεδο. Διότι τότε οι άριστοι επιστήμονες και ενσυνείδητοι Έλληνες ενδέχεται να καταλάβουν τις κατάλληλες θέσεις, οι οποίες δεν επιδιώκονται από επιτήδειους, δικτυωμένους κομματικά\, πολιτικά ή παραπνευματικά με κίνητρα ιδιοτελή.
    γ) Ενεργό, δυναμική, αδιάλειπτη συμπαράσταση από όλους στους Βλαχόφωνους, που μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά των δυνάμεων παραπληροφόρησης και παραπλάνησης ανύποπτων πολιτών, οι οποίες ενεργούν ανενδοίαστα σαν «εκτροφεία μειονοτικών»!


    Από το βιβλίο του Αχιλλέα Λαζάρου «ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ» των εκδόσεων Πελασγός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.